Taifasuri, la ceas de seară, cu țiganii lăutari din cartierul ieșean Tătărași – Viața Rromilor cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 29.01.2018)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 29 ianuarie 2018, 11:11
Astăzi, dragi prieteni, am luat-o la picior pe colinele Iașiului și am deschis ușile localului – La Taifas – din cartierul Tătărași, unde lumea cu suflet mare știe să se distreze și să privească viața cu optimism, fiind mulțumiți cu atât cât le-a dat Dumnezeu. Poate, o lecție de viață pentru unii, care au prea mult și de prea mult bine întorc spatele vieții, iar acești oameni, mici pe scara socială, dar cu o stare pozitivă și un caracter frumos, te învață să trăiești viața, arătându-ți că din puținul lor poți face un preaplin.
Aici, La Taifas, nu întâmplător, numele predestinat parcă, îmbie lumea să purceadă la vorbă la fel ca în Hanul Ancuței, unde fiecare pe rând devine povestitor în narațiune.
Atmosfera de bine este întreținută, pe note de acordeon și darabană, de Munteanu Pardaian și fiul domniei sale, Vișan, având în sânge muzica țigănească lăutărească și nu numai, moștenită de la înaintași.
Pardaian Munteanu, nu numai că transmite starea aceasta pozitivă la lumea întreaga din prejma sa, dar aflăm că este un familist convins, având o familie numeroasă, formată din 11 membri, copii pe care și i-a dorit din tot sufletul și cu care astăzi se mândrește, pentru că, precum se spune în tradiția populară, are cine să-i dea o gura de apă la bătrânețe, și să vezi atunci când se adună din toate părțile cum arată Familia Munteanu!!! Oare câte oale de sarmale, de ciorbă, de fripturi zac în așteptarea membrilor familiei?
Muzica este transmisă și copiilor, unul dintre aceștia fiind prezent alături de Pardaian, care interpretează la darabană, acompaniindu-l pe tatăl său, demonstrându-ne și vocal talentul său artistic.
Voia bună și veselia este acompaniată de cânt unde invitații noștri ne vor interpreta din suflet de țigan o romanță și melodia – Cântă cucu-n Bucovina!
Și cum oamenii buni au loc oriunde și se întâlnesc la zile mari, aici, La Taifas, domnul Pardaian ne vorbește despre originile sale, despre autenticitatea muzicii pe care o interpretează, dar ne explică și cum stă treaba cu termenul de țigan, cum a auzit în familia domniei sale, și care erau formulele de adresare utilizate din tată-n fiu, din generație în generație.
Aici, îl întâlnim și pe etnograf Martcel Lutic, de la Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova, care, istoric la bază, ne va demonstra, apelând la izvoarele
istorice, că termenul țigan este cel autentic, celelalte fiind apelative recente.
Indiferent de denumire, rom sau țigan, cu toții înaintea lui Dumnezeu suntem oameni, fiind creați după chipul său, iar prin faptele pe care le facem trebuie să ajungem la asemănarea cu el.
Audio – Pardaian Munteanu – Familia – acasa si in lume
Pardaian Munteanu – lautar si Marcel Lutic -etnograf – rrom sau tigan
Despre toate acestea și despre alte subiecte interesante veți afla doar dacă veți spune prezent invitației noastre, de a ne fi alături, pe calea undelor, începând cu ora 20 și 30 de minute, la emisiunea Viața Rromilor.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN