Ascultă Radio România Iași Live

Iași: Revista Timpul – 140 de ani

Iași: Revista Timpul – 140 de ani

Publicat de isoreanu, 15 martie 2016, 09:50 / actualizat: 15 martie 2016, 10:55

Pe 15 martie, revista Timpul sărbătorește 140 de ani. Publicația reprezintă un simbol cultural pentru Iași datorită numelor importante care au scris în paginile ei de-a lungul timpului: Eminescu, Slavici sau Caragiale. 

Deși cu întreruperi, revista a rezistat timpului și perioadelor dificile și a redevenit, astăzi, o emblemă pentru cultura ieșeană și nu doar ieșeană dacă ținem cont de recunoașterea de care se bucură și de faptul că evenimentele pe care le organizează sau la care participă se extind în plan regional, național, dar includ și Chișinăul și Cernăuțiul.

O ediție de lux, festivă, de 100 de pagini va fi lansată cu acest prilej astăzi. Tot astăzi, vor avea loc și alte evenimente despre care aflăm din interviul realizat de Ioana Soreanu:

Ioana Soreanu: Revista Timpul împlinește 140 de ani, un moment de sărbătoare și de rememorare a istoriei acestei reviste, important reper cultural, un argument pentru faptul că Iașul este un oraș cu un potențial cultural nemaipomenit care trebuie utilizat. Publicația a traversat epoci tulburi, dar iată că a rezistat și și-a păstrat menirea. Redactorul șef al revistei, George Bondor, este invitatul meu de astăzi. Bine ați venit la Radio Iași.

George Bondor: Bine v-am regăsit.

Ioana Soreanu: Să începem prin a rememora, așa cum am spus, momentele importante pentru această publicație.

George Bondor: În urmă cu 140 de ani, la 15 Martie 1876, vedea lumina tiparului ziarul Timpul, la București, un ziar al puterii conservatoare de atunci. Conducerea publicației i-a fost încredințată unui scriitor și gazetar, Grigore Haralambie Grandea, iar de la începutul anului 1877, direcțiunea gazetei este preluată de Titu Maiorescu, și printre numele foarte cunoscute care au participat la această epocă a revistei Timpul, a ziarului conservator Timpul, sunt Eminescu, Slavici și Caragiale. Un al doilea moment, după ce Eminescu este nevoit să renunțe la postul de redactor șef, în februarie 1878, este începutul secolului XX, când după niște mișcări politice prin care conservatorii și liberalii desigur că au fuzionat, gazeta ia o turnură mai degrabă liberală. La acestea, sigur că trebuie să se adauge perioada contemporană a revistei Timpul, devenită din 1990 o revistă de cultură, iar în utlimii doi ani, revista desigur, continuă ca o revistă de cultură contemporană, așa este ea denumită acum, echipa redacțională s-a schimbat, directorul revistei este Daniel Șandru, eu sunt redactor șef, redactor șef adjunct este Gabriel Cheșcu, avem o întreagă echipă redacțională care deservește, în același timp, revista Timpul și Editura Adenium, avem un colegiu de redacție format din personalități importante și desigur, multe nume foarte cunoscute în cultura română actuală și în publicistica de la noi, dosare tematice despre analiza politică a ultimelor evenimente, realizat acest dosar de Sorin Bocancea, despre ultimele realizări literare, un dosar realizat de Radu Vancu, un dosar de filozofie, realizat de mine și multe, foarte multe cronici care dau seama de actualitatea vieții culturale de la noi. Nume mari, așadar, care scriu în revista noastră, nume cunoscute, Emil Brumaru, Claudiu Komartin, Angelo Mitchievici, Dana Țabrea, Daniel Cristea Enache, Roxana Patraș, Lucian Dârdală, Lucian Călinescu, Stelian Dumistrăcel, Mioara Anton, Teodora Manea, Dan Pavel, Dragoș Dascălu, Cătălin Mihuleac, Cosmin Ciotloș mai nou, Radu Vancu desigur, deja amintit, iar rubrica de actualitate culturală este semnată, întotdeauna, de Andrei Giurgia. Avem cronici din toate zonele culturii contemporane, cronică de muzică, de arhitectură, cronică de carte desigur, de teatru, de film, ș.a.m.d.

Ioana Soreanu: Cum de a rezistat revista Timpul atâția ani?

George Bondor: A rezistat, așa cum bine știți, datorită entuziasmului echipelor redacționale care s-au perindat la această revistă. În ultimii doi ani, una dintre orientările importante pe care le-a luat revista este aceea de a-și păstra spiritul critic prezent în toată istoria acestei reviste de cultură și în istoria mai veche a ziarului Timpul, dublându-l, totodată, de exercițiile de admirație care poate o vreme, n-au fost făcute la această revistă, exerciții pe care, însă, le datorăm tuturor celor care prin proiectele lor afirmative dau tonul culturii de astăzi, și nu doar al culturii ci al societății, al sferei publice românești, în general. Așadar, moștenind spiritul critic îl accentuăm prin punerea în evidență a realizărilor cu adevărat valoroase, a acelor realizări care supraviețuiesc interesului față de clipa prezentă. Aici se încadrează și campania “Oamenii Timpului”, despre care știți deja, pentru că noi am mai discutat la Radio Iași despre acest proiect, se află, în acest an, la a treia ediție, după o ediție care a vizat Iașul și o a doua ediție care a vizat Regiunea de Nord Est plus Chișinău și Cernăuțiul, urmează o fază națională a proiectului “Oamenii Timpului”, se va finaliza tot printr-o gală, în decembrie, la Teatrul Național din Iași. Este un proiect care vizează identificarea, recunoașterea și premierea valorilor din zece categorii ale vieții sociale și culturale de la noi. Premierea, spun, se va petrece tot printr-o gală la Teatrul Național din Iași în decembrie, și avem, deja, câțiva parteneri pe care o să-i dezvăluim la momentul oportun. Deocamdată, în acest moment aniversar, în data de 15 martie, avem câteva evenimente pe care vrem să le anunțăm și la care sunteți invitați cu toții…

Ioana Soreanu: Mulțumim și vă rog să vorbiți despre aceste evenimente.

George Bondor: Înainte de toate, la ora 12,00, în data de 15 martie, la Institutul Francez din Iași, dezbaterea “Timp și istorie în publicistica românească”. Invitați la dezbatere, sunt scriitorul Cătălin Mihuleac, jurnalistul George Onofrei, psihologul Lavinia Maria Pruteanu, filologul Mihaela Mocanu, desigur, Daniel Șandru și cu mine. O dezbatere la care publicul larg este invitat să participe pentru a rediscuta și locul revistei Timpul în publicistica românească, pentru a discuta, totodată, și motivele pentru care noi mai credem astăzi în revistă de cultură și în presă, în general. Apoi, cu începere de la ora 19,00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu”, ne invităm publicul la o seară artistică: actorul Adrian Păduraru va face lectura unor texte vechi din Timpul, inclusiv, texte și poezii ale lui Eminescu, iar Raluca Știrbăț susține un recital de pian de patruzeci de minute, cu un repertoriu clasic romantic, cuprinzând lucrări de Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Liszt, Enescu, dar și alte câteva surprize. Ideea recitalului, care are tema “Între dans și vis”, este aceea de a transpune publicul de astăzi în atmosfera de acum 140 de ani, propunându-i spre audiție muzica pe care și oamenii timpului din urmă cu 140 de ani o savurau în saloanele muzicale ale vremii. În sfârșit, pe parcursul întregii zile de 15 martie, revista Timpul se găsește și la Aeroportul din Iași, unde numărul din ianuarie este oferit gratis călătorilor care vin sau pleacă din Iași de către actori îmbrăcați în costume de epocă, pe acordurile unor melodii ale secolului al XIX-lea.

Ioana Soreanu: Trăim într-o societate cucerită de internet, în care ne domină nevoia de informație exactă și transmisă cu viteză maximă. Revista Timpul este o revistă de cultură. Cum reușiți să promovați acest produs în această societate și el să aibă și succes?

George Bondor: Întâi de toate, actualitatea o surprindem prin site-ul pe care îl avem, revistatimpul.ro, și prin articolele care apar online, pentru că revista tipărită este lunară, iar activitatea culturală este mult mai bogată de atât. Pentru a ne conecta la această realitate, în al doilea rând, participăm cu dezbateri, conferințe, la multe dintre festivalurile culturale din țară pentru că în ultima vreme, dacă ați observat, cultura s-a mutat în festivaluri. Cotidianul culturii române n-ar fi nimic dacă n-ar exista mari evenimente promovate, finanțate, sponsorizate, foarte vizibile, evenimente din toate zonele culturii. Ele dau tonul culturii române contemporane. Conectarea la astfel de festivaluri ni s-a părut, și nouă echipei Timpul ni se pare, ideea cea mai bună. Din acest punct de vedere, pe tot parcursul anului 2016,  vom fi prezenți cu dezbateri și conferințe, sub titulatura “Caravana Timpului – Timpul 140”, în toată țara, la mari festivaluri de muzică, de literatură, de teatru, de film, de film documentar, ș.a.m.d. Totodată, conectarea la activitatea culturală are loc datorită unei echipe entuziaste și datorită unor colaboratori care sunt atrași de vioiciunea de idei, de spriritul afirmativ, deschis, neangajat fățiș ideologic, pe care revista Timpul de astăzi le manifestă. Pentru că revista Timpul din acest moment, desi fiecare dintre noi desigur că are propriile opțiuni și politice, și de politică culturală, și de ideologie culturală, aceste opțiuni nu se văd în paginile revistei și în articole pentru că întregul arată cam în felul următor: avem oameni care sunt de poziții ideologice culturale diferite, avem oameni care sunt pro sau contra unei instituții, care sunt mai de dreapta sau mai de stânga, pe noi ne interesează să fim o pltformă deschisă a dialogului cultural și a dialogului civic. Nu ne interesează să facem politica nici a unui partid, nici a unui grup, nici a unei ideologii culturale. Ne păstrăm, cum vă spuneam, spiritul critic, dar încercăm să îl spunem pe NU doar pentru a-l întări pe DA. Încercăm să fim o oglindă a culturii actuale, dar totodată, o platformă care să producă evenimente culturale majore. Ne interesează să surprindem actualitatea, dar înainte de toate, ne intereseaă să evidențiem ceea ce va rămâne din ziua de astăzi, acele proiecte care vor trece proba timpului.

Ioana Soreanu: Vă mulțumesc foarte mult, vă doresc mult succes în toate proiectele pe care le promovați.

George Bondor: Vă mulțumesc foarte mult și eu.

 

(Radio Iași/ FOTO Facebook George Bondor)

Etichete:
#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”
Life vineri, 27 decembrie 2024, 10:28

#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”

Mulți elevi din România aleg să studieze în străinătate, motivele fiind variate, dar în principal legate atât de dorința de a obține o...

#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”
#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași
Life joi, 19 decembrie 2024, 13:49

#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași

La Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași a avut loc, în lunile noiembrie și decembrie, un proiect interdisciplinar care și-a propus...

#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași
#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”
Life vineri, 13 decembrie 2024, 11:32

#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”

La nivel mondial, antreprenoriatul social, prin prisma fondurilor alocate pentru inițiativele de profil, poate fi privit și în cheia unei...

#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”
#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”
Life duminică, 8 decembrie 2024, 05:59

#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”

România se află în topul țărilor care alocă cele mai multe ore pentru studierea matematicii, dar se poziționează la finalul clasamentului...

#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”
Life joi, 5 decembrie 2024, 00:38

„Radu Afrim – picătura prințului Rupert”, o carte despre „universul afrimian”, semnată de actrița Ada Lupu

Foaierul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit marți seara lansarea cărții „Radu Afrim – picătura prințului...

„Radu Afrim – picătura prințului Rupert”, o carte despre „universul afrimian”, semnată de actrița Ada Lupu
Life duminică, 1 decembrie 2024, 08:53

#StareaEducației (INTERVIU) Roxana Mihai, psiholog: “În cazul utilizării rețelelor sociale de către adolescenți, nu aș merge pe ideea de interdicție, ci pe cea de responsabilizare. Controlul parental pe dispozitivele electronice este necesar până la o anumită vârstă.”

În ultimul deceniu, rețelele sociale au schimbat semnificativ modul în care ne petrecem timpul liber, diseminăm informațiile sau comunicăm cu...

#StareaEducației (INTERVIU) Roxana Mihai, psiholog: “În cazul utilizării rețelelor sociale de către adolescenți, nu aș merge pe ideea de interdicție, ci pe cea de responsabilizare. Controlul parental pe dispozitivele electronice este necesar până la o anumită vârstă.”
Life miercuri, 27 noiembrie 2024, 20:03

#InfoEconomic: profesor universitar doctor Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor: ”pentru a ajunge la ținta de deficit bugetar pe care Comisia Europeană a recomandat-o Guvernului României, va fi nevoie de măsuri drastice în ceea ce privește fiscalitatea și în ceea ce privește limitarea cheltuielilor publice”

La jumătatea lunii noiembrie, Comisia Europeană a redus la 1,4% de la 3,3, anterior, estimările privind creșterea economiei românești în acest...

#InfoEconomic: profesor universitar doctor Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor: ”pentru a ajunge la ținta de deficit bugetar pe care Comisia Europeană a recomandat-o Guvernului României, va fi nevoie de măsuri drastice în ceea ce privește fiscalitatea și în ceea ce privește limitarea cheltuielilor publice”
Life marți, 19 noiembrie 2024, 23:59

#InfoEconomic: Horia Popa, CEO Singularity9, companie de IT din SUA: pentru ca Iașiul să urce în clasamente de profil, ”firmele din oraș ar trebui să se ducă în zona de excelență, să facă mai vizibilă zona de performanță în tehnologia informației”

Horia Popa este ieșean, specialist în IT și, din această postură profesională, a deschis o companie în Statele Unite ale Americii; numele ei,...

#InfoEconomic: Horia Popa, CEO Singularity9, companie de IT din SUA: pentru ca Iașiul să urce în clasamente de profil, ”firmele din oraș ar trebui să se ducă în zona de excelență, să facă mai vizibilă zona de performanță în tehnologia informației”