Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) Bilanţul DNA pe 2015 – De cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari, trimişi în judecată

Publicat de , 25 februarie 2016, 11:30


Numărul trimiterilor în judecată faţă de cei care administrează fonduri din bugetul public s-a triplat, a declarat joi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care a precizat că au fost deferiţi justiţiei peste 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene.

‘Există instituţii publice în care corupţia creşte în fiecare an. S-a triplat numărul trimiterilor în judecată faţă de cei care administrează fonduri din bugetul public. Peste 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene au fost trimişi în judecată. O treime din preşedinţii de consilii judeţene sunt trimişi în judecată. Este o coincidenţă? Este o legătură între funcţia publică şi bugetul administrat? Cu siguranţă este rezultatul unei modalităţi netransparente de folosire a bugetului public’, a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

Şefa DNA a evidenţiat că Justiţia este un serviciu public, iar de multe ori cei din DNA funcţionează sub presiunea unei cereri sociale foarte mari.

‘Nivelul de aşteptare privind activitatea DNA a devenit foarte ridicat. Uneori, oamenii ar vrea ca DNA să rezolve şi probleme pe care nu le avem în atribuţii. Aceasta nu înseamnă că aşteptările cetăţenilor nu sunt legitime sau că nu trebuie satisfăcute. Dar lupta împotriva corupţiei nu trebuie să însemne doar arestări, inculpări şi condamnări în dosarele DNA. Acţiunile noastre pot avea efect durabil doar dacă sunt dublate de acţiunile preventive desfăşurate de celelalte instituţii şi autorităţi ale statului, de mediul educaţional şi cel de afaceri’, a arătat Kovesi.

Potrivit acesteia, principala provocare pentru DNA este determinată de creşterea continuă a volumului de activitate.

‘Numărul dosarelor a ajuns la peste 11.000. Dublu faţă de acum 5 ani. Activitatea de urmărire penală a fost desfăşurată, în medie, de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de soluţionat în medie peste 110 dosare. Un număr atât de mare de dosare complexe influenţează durata de soluţionare a cauzelor. (…) În acest moment avem de soluţionat peste 7.100 de cauze. Dublu faţă de cât putem soluţiona noi într-un an’, a spus şefa DNA.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi că, în 2015, au fost trimişi în judecată peste 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu şi de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât în 2013.

‘În analiza de anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la înfiinţarea instituţiei. Anul acesta rezultatele sunt mult mai mari. Au fost trimişi în judecată peste 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu. Au fost trimişi în judecată de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât în 2013: un prim-ministru, cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an. Am instituit măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. Sunt cele mai impresionante cifre de la înfiinţarea DNA’, a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

Potrivit acesteia, evoluţiile pozitive dau imaginea unei instituţii care funcţionează ‘pro-activ’, ‘eficient’, ‘ferm’ şi ‘curajos’.

Şefa DNA a precizat că aproape 500 de persoane cu funcţii de conducere au fost trimise în judecată, fapt ce reprezintă o creştere cu 30% faţă de anul precedent.

Kovesi a menţionat că activitatea judiciară a DNA a fost realizată de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participări în şedinţe de judecată.

‘Activitatea procurorilor din DNA se desfăşoară sub controlul judecătorilor. Instanţele de judecată au condamnat definitiv peste 970 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA. Soluţiile pronunţate de instanţe au confirmat caracterul obiectiv şi profesionist al dosarelor DNA. Pentru prima dată în ultimii ani, procentul de achitări a scăzut la 7,63%. Durata de judecare a dosarelor a scăzut, deşi sunt tot mai multe cauze trimise la instanţe. În 2015, cauzele judecate definitiv în mai puţin de un an au crescut cu peste 60%’, a arătat ea.

Şefa DNA a subliniat că este important ca soluţiile definitive să fie respectate şi executate ca şi garanţie a statului de drept.

‘Justiţia depune un efort uriaş pentru investigarea şi soluţionarea cauzelor de corupţie, folosind resursele financiare ale societăţii. Apoi, vedem de multe ori cum mecanismele şi procedurile judiciare sunt interpretate şi aplicate diferit. Unii condamnaţi nu execută integral pedeapsa aplicată de judecători. Unii sunt eliberaţi condiţionat fără a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Astfel de situaţii duc treptat la pierderea autorităţii statului şi la o lipsă gravă de încredere în instituţii’, a transmis Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a atras atenţia că, deşi dispoziţiile codului penal care au intrat în vigoare de doi ani prevăd că liberarea condiţionată poate fi acordată numai dacă s-a recuperat prejudiciul, practica judiciară este neunitară, motiv pentru care a solicitat promovarea unui recurs în interesul legii pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş participă joi la prezentarea raportului anual al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Activitatea DNA a fost marcată în anul 2015 de o serie de ”premiere” pentru Justiţia din România: anchetarea şi ulterior trimiterea în judecată a unui prim-ministru în funcţie – Victor Ponta şi reţinerea unui judecător al Curţii Constituţionale – Toni Greblă şi a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Totodată, anul trecut, s-a înregistrat cel mai mare număr de demnitari trimişi în judecată şi s-a cerut încuviinţarea pentru reţinerea şi arestarea preventivă a unui ministru în funcţie – ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. În 2015 au fost reţinuţi şi trei primari de sector din Capitală – Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) şi Cristian Popescu Piedone (sectorul 4).

‘Între persoanele trimise în judecată până la data de 30 noiembrie (11 luni ale anului 2015) figurează patru persoane care au deţinut funcţia de ministru, 20 actuali sau foşti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu funcţie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, nouă preşedinţi de consilii judeţene şi un prefect), precum şi o persoană care, la data trimiterii în judecată, deţinea funcţia de prim-ministru. Au existat situaţii în care aceeaşi persoană, având una din funcţiile sus menţionate, a fost trimisă în judecată în dosare diferite. Din estimările preliminare, comparativ cu anii precedenţi, reiese că este cel mai mare număr de demnitari trimişi în judecată în decursul unui an. Potrivit estimărilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare în dosarele DNA se menţine la nivelul de 90%, ceea ce arată calitatea probaţiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum şi profesionalismul procurorilor care lucrează la DNA’, potrivit unei informări a DNA.

(Agerpres/FOTO arhiva adevarul.ro)

Peste 10.500 de absolvenţi de medicină au concurat, ieri, pentru un loc la rezidenţiat
Naţional luni, 18 noiembrie 2024, 07:57

Peste 10.500 de absolvenţi de medicină au concurat, ieri, pentru un loc la rezidenţiat

Peste 10.500 de absolvenţi de medicină au concurat, ieri, pentru un loc la rezidenţiat. Mai bine de un sfert au fost la Bucureşti, iar restul în...

Peste 10.500 de absolvenţi de medicină au concurat, ieri, pentru un loc la rezidenţiat
Se prelungeşte perioada de soluţionare a cererilor pentru beneficiarii potenţiali ai amnistiei fiscale
Naţional luni, 18 noiembrie 2024, 06:20

Se prelungeşte perioada de soluţionare a cererilor pentru beneficiarii potenţiali ai amnistiei fiscale

Persoanele fizice, firmele şi primăriile cu datorii la bugetul de stat mai au la dispoziţie aproximativ o săptămână pentru a depune cereri la...

Se prelungeşte perioada de soluţionare a cererilor pentru beneficiarii potenţiali ai amnistiei fiscale
Ajutor de la stat de 500 de lei pentru achiziţionarea de rechizite şi îmbrăcăminte acordat elevilor şi preşcolarilor din familii defavorizate
Naţional duminică, 17 noiembrie 2024, 12:48

Ajutor de la stat de 500 de lei pentru achiziţionarea de rechizite şi îmbrăcăminte acordat elevilor şi preşcolarilor din familii defavorizate

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămâna viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe un card special....

Ajutor de la stat de 500 de lei pentru achiziţionarea de rechizite şi îmbrăcăminte acordat elevilor şi preşcolarilor din familii defavorizate
Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie
Naţional duminică, 17 noiembrie 2024, 12:40

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie

Programul de stimulare a înnoirii utilajelor agricole Rabla pentru tractoare începe săptămâna viitoare, pe 22 noiembrie, când se deschide...

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie
Naţional duminică, 17 noiembrie 2024, 10:23

A murit celebrul fost antrenor de gimnastică Bela Karoly

Celebrul fost antrenor de gimnastică Bela Karoly a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani. Cauza decesului nu a fost dezvăluită însă se...

A murit celebrul fost antrenor de gimnastică Bela Karoly
Naţional duminică, 17 noiembrie 2024, 06:59

Toţi tinerii români care studiază în străinătate vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci când revin acasă

Toţi tinerii români care studiază în străinătate vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci când revin acasă, potrivit unui...

Toţi tinerii români care studiază în străinătate vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci când revin acasă
Naţional duminică, 17 noiembrie 2024, 06:54

 Ministerul Sănătăţii organizează duminică, 17 noiembrie 2024, concurs naţional de intrare în rezidenţiat

Peste 10.000 de absolvenţi de medicină din întreaga ţară s-au înscris la concursul de intrare în rezidenţiat, care va avea loc astăzi....

 Ministerul Sănătăţii organizează duminică, 17 noiembrie 2024, concurs naţional de intrare în rezidenţiat
Naţional duminică, 17 noiembrie 2024, 05:50

Proiectul noului Cod Silvic urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate

Noul Cod Silvic prin care ar urma să fie descurajat furtul de masă lemnoasă aşteaptă undă verde din partea comisiilor de specialitate pentru a...

Proiectul noului Cod Silvic urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate