UE nu va acorda niciun ban Republicii Moldova până când Chişinăul nu va semna un acord cu FMI
Publicat de Andreea Drilea, 9 februarie 2016, 13:54 / actualizat: 9 februarie 2016, 16:14
Uniunea Europeană nu va acorda niciun ban Republicii Moldova până când guvernarea de la Chişinău nu va semna un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional şi nu va acţiona în vederea punerii în aplicare a prevederilor incluse în Acordul de Asociere.
O declaraţie în acest sens a fost făcută luni seară la Bruxelles de către comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi avute cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, după cum transmite Radio Chişinău.
”Am primit asigurări că noul guvern va înfăptui reformele necesare. Este nevoie ca lucrurile să meargă în direcţia necesară. Uniunea Europeană aşteaptă ca autorităţile de la Chişinău să treacă de la retorica optimistă la fapte concrete, în beneficiul cetăţenilor. Este nevoie de reforme profunde în sistemul de drept, în combaterea corupţiei, este nevoie de o asanare a sistemului financiar-bancar şi nu în ultimul rând de un acord cu FMI. Doar în aceste condiţii UE va relua finanţarea către Republica Moldova”, a declarat comisarul european, potrivit sursei citate.
În acelaşi timp, Johannes Hahn a sugerat autorităţilor de la Chişinău să elaboreze o nouă foaie de parcurs, cu termeni concreţi şi nu declarativi, de executare a reformelor şi a acţiunilor prioritare.
Ministrul de externe Andrei Galbur a dat asigurări că noul guvern al Republicii Moldova este hotărât ca, până la reuniunea Consiliului de Asociere R.Moldova – UE de la mijlocul lunii martie, să lichideze restanţele privind implementarea Acordului de Asociere.
”Integrarea europeană este singurul mod viabil de dezvoltare şi modernizare pentru Moldova. Avem multe de făcut pentru a recâştiga încrederea populaţiei şi a partenerilor de dezvoltare. Avem nevoie de susţinerea UE pentru a înfăptui aceste reforme”, a declarat Andrei Galbur, conform Radio Chişinău.
Sursa menţionată aminteşte că atât FMI, cât şi Banca Mondială au întrerupt, în vara anului trecut, finanţarea pentru Republica Moldova din cauza neonorării angajamentelor asumate la semnarea Acordului de Asociere cu UE şi a crizei politice prelungite de la Chişinău.
Noul ministru moldovean al economiei, Octavian Calmâc, declara în urmă cu două săptămâni că o delegaţie a FMI ar putea veni la Chişinău la sfârşitul lunii februarie, pentru a iniţia negocierile privind semnarea unui nou acord de finanţare cu autorităţile din Republica Moldova.
(Agerpres/FOTO arhivă cursdeguvernare.ro)