(AUDIO) Bacău: Proiect pentru identificarea copiilor diagnosticați cu afecțiuni limitatoare de viață sau cu boli incurabile
Publicat de Andreea Drilea, 22 februarie 2024, 18:57
Asociația „Lumina” din Bacău a finalizat proiectul „Și vocea mea contează”, prin care au fost identificați copii diagnosticați cu afecțiuni limitatoare de viață sau cu boli incurabile și au fost concepute protocoale pentru îngrijirea paliativă pediatrică.
Îngrijirea paliativă pediatrică este un domeniu aflat la început de drum în țara noastră și care nu dispune încă de toate resursele necesare. Numărul de furnizori de astfel de servicii este foarte mic, iar acești furnizori se află, uneori, la distanțe foarte mari față familiile acestor copii, a explicat președinta Asociației „Lumina”, Mihaela Dumitrache:
Mihaela Dumitrache: Pe 29 februarie se încheie un proiect – „Și vocea mea contează” – și a constat în identificarea grupului țintă, adică identificarea numărului de copii diagnosticați cu boli limitatoare de viață care au nevoie de îngrijiri paliative și acest lucru s-a făcut printr-o cercetare la nivel național. Un alt lucru care s-a realizat în cadrul acestui proiect a fost realizarea unui instrument care să ajute profesioniștii în domeniu să ofere o îngrijire de calitate copiilor diagnosticați cu boli limitatoare, și de asemeni furnizarea serviciilor pe baza acestor ghiduri, protocoale, către un număr de 188 de copii diagnosticați cu bolile limitatoare de viață la nivel național. Astea trei activități principale au fost derulate pe parcursul a doi ani de zile, cât a durat proiectul.
Sistemul de stat din România nu oferă astfel de servicii. Asociația din Bacău, împreună cu alte 3 ONG-uri din Brașov, Oradea și Alba Iulia acordă astfel de servicii. Asociația „Lumina” a elaborat primele protocoale necesare pentru îngrijirea paliativă pediatrică, a mai precizat Mihaela Dumitrache:
Mihaela Dumitrache: Pentru prima dată în România, au fost realizate primele ghiduri și protocoale de îngrijire paliativă pediatrică, ghiduri care urmează să fie depuse la Comisia de Paliație și aprobate la nivel național, și va fi un instrument util în practica profesioniștilor pentru a putea ajuta copiii cu o astfel de suferință. Tot prin intermediul proiectului „Și vocea mea contează” și a cercetării pe care am derulat-o, am aflat că aproximativ 10.000 de copii au nevoie de servicii specializate de îngrijiri paliative și doar 50 de locuri în spitalizare continuă există la nivel național.
(Radio Iași/Gabriel Pop/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)