(AUDIO/FOTO)Evenimente dedicate aniversării a 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, la Ateneul Naţional din Iaşi
Publicat de , 19 februarie 2021, 17:26
Ateneul Național din Iași a marcat Ziua Națională Constantin Brâncuși printr-un vernisaj al unor lucrări de sculptură, care au aparținut atât lui Brâncuși, cât și altor artiști plastici români.
Managerul instituţiei, Andrei Apreotesei, a precizat că, începând de astăzi, timp de o lună sunt expuse 60 de lucrări realizate de maeștrii Constantin Brâncuși, Gheorghe Adoc, Ion Irimescu și Ion Iancuț:
De asemenea, la Ateneul Naţional Iaşi este expusă una dintre scrisorile lui Constantin Brâncuși, care a fost trimisă de la Paris în anii ‘30 ai secolului trecut, a adăugat managerul Andrei Apreotesei:
A consemnat Constantin Mihai.
(Radio Iași/FOTO Ateneul Național din Iași)
Vineri, 19 Februarie 2021, la împlinirea a 145 de ani de la nașterea marelui artist român Constantin Brâncuși, Ateneul Național din Iași organizează o serie de evenimente în premieră pentru publicul iubitor de artă și frumos. Expoziții de sculptură, pictură și fotografie, un concert al Corului Marii Uniri, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași și o proiecție a documentarului „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit” sunt principalele evenimente ale zilei de 19 februarie.
Programul de manifestări al zilei a început la ora 13.00 cu lansarea proiectului cultural „Luna Sculptorilor Români”.
Sculpturi semnate de artiștii Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Richard Hette, Oscar Han, Ion Jalea, Ion Iancuț, Dan Covătarul, Gheorghe Adoc, Gabriela Adoc, Rădulescu Gir, Boris Caragea, Cornel Medrea, Gheorghe Munteanu, Felix Aftene, Iftimie Bârleanu, Gheorghiță Brădățanu, Constantin Crengăniș, Vladlen Babcinețchi, Alin Neacșu, Leontin Păun, Lucian Smău, sau Sorin Purcaru, vor putea fi admirate în foaierul Ateneului ieșean.
Totodată lucrări din patrimoniul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, specializarea sculptură, al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, sau al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași, vor putea fi admirate atât la interiorul cât și la exteriorul clădirii.
Alături de cele peste 40 de lucrări de sculptură, publicul va putea observa, în premieră, o scrisoare scrisă și semnată olograf de către marele sculptor Constantin Brâncuși.
Expoziția și obiectul Brâncuși vor putea fi vizionare timp de 30 de zile, iar taxa de vizitare este de 5 lei.
Programul dedicat acestei zile a continuat cu vernisajul expoziției de fotografie „Creația lui Brâncuși”, de la ora 13.30, în Mica Galerie de Artă, aflată la etajul întâi al Ateneului. Expoziția conține fotografii ale celor mai cunoscute opere create de Constantin Brâncuși.
De la ora 14.00, în Galeria Veche a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografie semnate Iftimie Bârleanu.
De la ora 17.00, la Capela Artiștilor din cadrul Ateneului Național din Iași, este oficiată slujba de pomenire a marilor sculptori români, trecuți la cele veșnice.
Începând cu ora 18.00, pe fațada Ateneului vor fi proiectate imagini ale marilor sculptori români. De asemenea, Ateneul va fi iluminat arhitectural în culorile tricolorului (albastru, galben și roșu).
De la ora 19.00, la Sala „Eduard Caudella” – Casa Balș, a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, va avea loc un concert omagial al Corului Marii Uniri, dirijor Andrei Fermeșanu, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași, dirijat de Raluca Zaharia. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea măsurilor de distanțare socială.
Ziua se încheie la Cinema Ateneu, unde, de la ora 20.00, va rula filmul „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit”, un documentar semnat de Laurențiu Damian.