(FOTO) Mii de ieşeni au fost prezenţi la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române
Publicat de Andreea Drilea, 24 ianuarie 2018, 17:24 / actualizat: 24 ianuarie 2018, 19:12
Aproximativ 5.000 de persoane au participat, astăzi, în Piaţa Unirii din Iaşi la manifestările organizate pentru a marca importanţa Unirii de la 1859.
În numele preşedinţiei României, consilierul Andrei Muraru a exprimat opinia că ţara noastră ar putea deveni puternică, modernă şi prosperă şi ataşată de valorile democraţiei şi a statului de drept:
Ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc a exprimat, în numele guvernului de la Chişinău, speranţa unui parcurs comun european pentru cele două ţări care să răspundă aspiraţiilor cetăţenilor Republicii Moldova:
Mesajul Casei Regale a fost prezentat de senatorul liberal de Iaşi, Iulia Scântei în care s-a arătat vocaţia Iaşului drept „Oraş al Unirii”:
La rândul său, Primarul Iaşului, Mihai Chirica a îndemnat clasa politică la o meditaţie profundă care să determine elaborarea unui proiect menit să-i unească pe toţi românii:
Astăzi, cu ocazia manifestărilor din Piaţa Unirii de la Iaşi, un grup de aproximativ 500 de tineri basarabeni au desfăşurat un drapel tricolor pe o lungime de o sută de metri.
În prezenţa Alteţei Sale Regale, au fost marcaţi zece ani de când a fost semnat documentul de înfrăţire dintre municipiile Chişinău şi Iaşi.
În cadrul alocuţiunilor rostite, atât primarul Iaşului, Mihai Chirica, cât şi cel din Chişinău, Silvia Radu, şi-au exprimat speranţa că autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Chişinău va fi contruistă cât mai repede, pentru a scoate din izolare partea de răsărit a ţării.
Silvia Radu:
La manifestările din Piaţa Unirii, un grup de cetăţeni a solicitat, de asemenea, demararea proiectului.
Primarul Iaşului, Mihai Chirica a subliniat faptul că în Piaţa Unirii nu a fost vorba de un protest ci oamenii atrăgeau atenţia asupra unui lucru necesar:
Alteţa Sa Regală, Principele Radu, şi-a exprimat dezamăgirea că ziua de 24 ianuarie nu are în societate rolul pe care l-a avut ca eveniment istoric.
Astăzi, la manifestările de la Iaşi, nu participă nici preşedintele României, nici conducerile celor două Camere parlamentare şi nici un reprezentant al Guvernului.
Mesajul unităţii românilor este adus din Capitală la Iaşi de un tren denumit simbolic Trenul Unirii fiind remorcat de o locomotivă tricoloră.
Printre pasageri sunt şi biciclişti din Bucureşti, cărora li se alătură oameni cu aceeaşi pasiune din Focşani, Bârlad şi Iaşi.
Ei au vrut ca de Ziua Unirii să pedaleze pe stăzile oraşului pentru a schiţa harta României.
La destinaţie, ei au marcat Ziua Unirii cu o horă, după care au pedalat pe stăzile oraşului pentru a schiţa harta României:
Directorul CFR Călători, Constantin Axinia, a precizat că pentru a marca Ziua Unirii Principatelor va fi organizat în sala Gării Vechi un moment artistic:
Programul Manifestărilor organizate cu ocazia zilei de 24 ianuarie 2018 – Ziua Unirii Principatelor Române:
Locul: Palatul Roznovanu (Primăria Municipiului Iași):
ora 9.00 – Întâlnire aniversară între autoritățile locale din Iași și Chișinău și lansarea Mapei filatelice aniversare „Iași – Chișinău: 10 ani de la înfrățire”
Lansarea Mapei filatelice va fi urmată de lansarea cărții Iașul, leagăn al unirii neamului românesc. Reminiscențe și însemnări de N. A. Bogdan
Expoziție fotografică „Chișinăul de ieri și de azi”, realizată de istoricul Iurie Colesnic
Organizatori: Primăria Municipiului Iași, Primăria Municipiului Chișinău, Romfilatelia, Asociația Revistei „Convorbiri literare”
Locul: Piața Unirii
ora 10.00 – 11.00: Concert folcloric „Noi suntem români”, partea I (Grupul Stefan Vodă – Republica Moldova, Ștefan Pintilie – Iași, Constantin Bahrin – Iași, Ștefan Deaconița – Iași, Nina Cuciuc – Iași, Biatrice Duca – Iași, Vasilica Tătaru – Iași, Claudia Martinică – Iași, Cristinel Iordăchioaia – Iași, Olimpia Nistor – Iași, Margareta Clipa – Suceava, Ansamblul „Doina Carpaților” – Casa de Cultură a Studenților Iași, Aurel Niamțu – Iași, David Simion (elev) și profesorul Ribana Crețu)
ora 11.00 – 12.00: Manifestările oficiale: Te Deum, Discursurile oficialităţilor locale şi centrale, Depunere coroane de flori la statuia Domnitorului Al. I. Cuza, Parada Militară, Hora Unirii „Hai să dăm mână cu mână”
ora 12.00 – 13.00: Concert folcloric „Noi suntem români”, partea a II-a
ora 12.30 – Masa populară (plăcinte tradiționale moldovenești, ceai, vin fiert)
Organizatori: Primăria Municipiului Iași, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”
Locul: Mănăstirea Trei Ierarhi
ora 12.30 – Slujba şi depunerea de coroane la mormântul Domnitorului Al. I. Cuza.
Organizatori: Primăria Municipiului Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Locul: Muzeul Unirii din Iași
ora 14.30 – Vernisajul expoziției „De la Unirea Principatelor la Marea Unire – parcurs istoric și cultural”
ora 15.00 – Corul bărbătesc Flori de Măr de la Râșca – Suceava
ora 15.30 – Prezentarea Mapei cu conținut filatelic dedicat, plic timbrat cu timbru reprezentând Muzeul Unirii din Iași și ștampilat cu ștampilă ocazională datată – 24 ianuarie 2018 și carte poștală ilustrată cu imaginea Muzeului Unirii
ora 15.45 – Prezentarea albumului „Basarabia în Actul Marii Uniri de la 1918”
ora 16.15 – Simpozionul Național ,„Omagiul Făuritorilor Unirii” cu tema Unirile românilor de la Alexandru Ioan Cuza la Ferdinand I
Locul: Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt
ora 18.00 – Retragerea cu Torțe (pe traseul Piața Unirii – pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii)
Organizatori: Primăria Municipiului Iași, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”
Locul: Teatrul Național „Vasile Alecsandri”
ora 19.00 – Spectacol al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Organizatori: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău
Joi, 25 ianuarie 2018
Locul: Teatrul Național „Vasile Alecsandri”
ora 19.00 – Spectacol al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Organizatori: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău
Vineri, 26 ianuarie 2018
Locul: Teatrul Național, ora 19.00
Ora 9.00: Concert special al Filarmonicii
Dirijor: Tiberiu Soare; Dirijorul corului: Doru Morariu; Lucrări de: Tiberiu Olah, Mihail Jora, Theodor Rogalski, George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu, Alexandru Flechtenmacher
(Constantin Mihai, Radio Iaşi/ FOTO Raluca Diaconiuc, Constantin Mihai)