Discursul academicianului Nicolae Dabija / la Spectacolul literar-artistic „Armonii de toamnă”-Torino
Discorso di accademico Nicolae Dabija in un spettacolo „Armonie autunnali” a Torino
„Perfecţiunea care îi pasionează pe atâţia oameni, nu mă interesează. Ceea ce contează este să vibrez eu însumi şi să-i fac şi pe ceilalţi să vibreze”, spunea George Enescu. Este şi motto-ul ales pentru a prefaţa cele 3 concerte din cadrul Întâlnirilor Muzicale Enesco, Rencontres Musicales Georges Enesco, ediţia a 5-a, desfăşurată la Paris între 15 şi 17 octombrie, imediat după Concursul de Canto Georges Enesco, o minunăţie de concurs şi de concerte în care, din fericire, s-au întâlnit atât vibraţia, cât şi perfecţiunea.
Rencontres Musicales Enesco, fondate de pianista Alina Pavalache şi compozitorul Henri Nafilyan şi patronate de marea artistă lirică Viorica Cortez, în 2014, sunt organizate de Asociaţia Noesis Enesco, având sprijinul preţios al SEAM, Societatea Editorilor şi Autorilor de Muzică, al ICR şi al Ambasadei României în Franţa, aduc astfel în atenţia publicului muzica enesciană şi a contemporanilor săi români şi francezi, ca şi repertoriul de azi român şi francez, creând o amprentă unică a evenimentului în capitala Franţei şi un ecou extraordinar la noi acasă, tinerii români care ajung la concurs reuşind să obţină cele mai mari premii.
Anul acesta, Întâlnirile au fost organizate ca un omagiu adus Centenarului Marelui Război şi al Unirii României Moderne, iar concertele laureaţilor, care au avut lor în fiecare an după concurs în ambele ţări, poartă marca Sezonului România Franţa, aş traduce chiar Stagiunii Culturale România Franţa, CARE SE deschide pe 27 noiembrie la Paris, încununând astfel legăturile politico-diplomatice, militare şi culturale româno-franceze chiar mai vechi de un secol.
A propos de acest Sezon, el vine în prelungirea unei tradiţii vechi a Institutului francez, care, în 1985, când Jacques Lang a fost Ministrul Culturii în Franţa, a inaugurat Fete de la musique şi aceste Întâlniri, Stagiuni, orizonturi împărtăşite, Primăveri culturale, Festivaluri francofone şi cum s-au mai numit cele 60 de evenimente desfăşurate între Franţa şi o mulţime de alte ţări francofone de pe glob. Şi dau doar câteva exemple, Tandem Paris-Berlin, Anul Braziliei în Franţa, Uimitoarea Letonia, Estonia Tonică, Rendez-vous cu insulele Filipine, Primăvara Palestiniană sau Primăvara Vietnameză, Vremea Marocului, Corée au coeur, Stagiunea franceză în Israel, Haut les Pays-Bas, sezon olandez sau primul din 1985, care nu ne-am fi gândit să fie, dar a fost, Anul Indiei.
Sigur că înafara francofonilor practicanţi, ca să zic aşa, noi nu am ştiut despre aceste legături culturale decât după 1992, când România a intrat în această frumoasă poveste numită Sărbătoarea Muzicii, prima de fapt în stare să aducă muzica în stradă, în concerte mari care să-i apropie pe oameni de fenomenul artistic într-un fel mai prietenos şi mai ales cu intrare gratuită.
Astăzi vă invit la un concert desfăşurat în cadrul Întâlnirilor Muzicale Enesco, din octombrie 2018, în minunata Sală Bizantină a Palatului Behague, din inima Parisului, în Ambasadei României în Franţa. Primul din seria de trei a avut titlul Carte Blanche à la pianiste Dana Ciocârlie, ea însăşi româno-franceză prin formaţie, repertoriu şi apartenenţă, care i-a invitat alături de ea pe violonistul Nicolas Dautricourt, ataşat de repertoriul enescian cu mult înainte de a fi chiar invitatul Festivalului Enescu de la Bucureşti şi pe violoncelistul Aurélien Pascal, un muzician globe trotter de cea mai aleasă speţă, vom avea prilejul să îi cunoaştem pe fiecare în scurte interviuri.
22 sept., 18.03-20.00: Finala secțiunii Pian la Concursul Enescu, Rencontres Enesco la Paris și ecouri de la Classix Lab cu invitați, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Astăzi în Univers Muzical: Concursul Internațional George Enescu 2024 se încheie astăzi, de la ora 18.00 aflați de la noi cine sunt...
7 sept., Cantofest la Iași, curs de măiestrie cu trei mari artiști internaționali și participanți din trei continente, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Dintre roadele bogate ale acestei veri, astăzi culegem un concert cu totul memorabil, Finalul unei aventuri unice în Iași, CANTOFEST....
CSM București își aflase adversarele din grupa principală a „Ligii Campionilor”; campioana României înfruntă Győr, deținătoarea trofeului, pe slovenele de la Krim Ljubljana și pe nemțoaicele de la Thüringer; reprezentanta României merge cu 6 puncte în grupa principală, cu două mai puțin decât marea rivală, care a acumulat punctaj maxim…
1. Serbia 11p
2. România 9p
3. Muntenegru 7p
4. Lituania 0p
*
Liderii motivaționali ai lumii vorbesc despre forța entuziasmului; poveștile oamenilor de succes sunt, mai totdeauna, așezate pe o bază solidă de entuziasm… Vă cuprinde entuziasmul atunci când vizionați meciurile naționalei de fotbal a României?
Igor Munteanu, director IDIS „Viitorul”: guvernul de la Chișinău, penalizat prin rezoluția Parlamentului European. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (18.11.2018)
Publicat de hdaraban,
18 noiembrie 2018, 10:17 / actualizat: 18 noiembrie 2018, 11:37
La mijlocul lunii noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție nonlegislativă, text care acoperă Acordul de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.
Documentul subliniază că implementarea reformelor la care Chișinăul s-a angajat ar trebui să fie prioritatea principală. Deşi deputaţii europeni indică unele realizări în câteva domenii, aceştia sunt îngrijoraţi de nivelul de corupţie, lipsa independenţei sistemului judiciar şi de regresele în privinţa standardelor democratice.
În același text se mai precizează că Republica Moldova este blocată din cauza intereselor oligharhice, cu puterea economică şi politică în mâinile unui grup restrâns de persoane care îşi exercită influenţa asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administraţia statului, poliţie, sistemului judiciar şi presă.
La emisiunea ”Weekend cu prieteni”, ediția din 18 noiembrie 2018, Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, a precizat că rezoluția Parlamentului European reprezintă o penalizare a guvernului Republicii Moldova.
Același invitat a vorbit despre restanțele la nivel de reforme pe care le are conducerea politică de la Chișinău și care pot fi efectele neîndeplinirii recomandărilor care vin din partea Uniunii Europene.
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...
Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Republica Moldova trece în această iarnă printr-o criză energetică de amploare. Pe scurt, la 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a...
Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași 160 de ani de existență Zilele colegiului încep astăzi, 13 ianuarie 2025...
2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.
Radu Păltineanu, explorator și speaker motivațional este invitat astăzi, vineri, 10 ianuarie 2025, în intervalul orar 13:25 – 13:35, la...
”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”
”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ” este genericul unei noi rubrici radiofonice, la Radio România Iași. Rubrica va fidifuzată în fiecare...
Până diseară, la ora 20:00, la Pavilionul Central Romexpo, din Capitală, vor avea loc aproape 150 de prezentări de carte, dezbateri şi evenimente educaţionale. Spre exemplu, Editura Eikon va lansa cartea „Exilat în libertate”, de Despina Skeletti-Budişteanu, iar Editura Curtea Veche a pregătit inclusiv un program pentru copii, după cum ne spune directorul Iren Arseni:
Iren Arseni: Noi astăzi am pregătit sesiuni de autografe. La standul nostru îl găsiţi pe Adrian Cioroianu care coordonează la noi o colecţie pentru copii – „Regii şi Reginele noastre” şi Alexandru Moraru semnează pentru cartea „Mihai I al României, regele nostru”, iar Diana Mandache vine să semneze pe cartea „Mignon, Principesa României, Regina Iugoslaviei”. La ora 11:00, Mirela Retegan este aici cu câteva personaje din trupa ei Zurli şi împreună încearcă să ne înveţe cum să ne jucăm.
Tot astăzi vor fi decernate premiile acestei ediţii a Târgului Gaudeamus, precum şi premiile Salonului Naţional de Inventică şi creaţie ştiinţifică.
Ei vor străbate, timp de 13 zile, o distanţă de aproape 550 km, refăcând astfel traseul istoric al Regimentului 11 Dorobanţi „Siret” Galaţi din Campania anului 1916 pentru eliberarea Transilvaniei.
La plecare, în faţa Prefecturii Galaţi, cei doi alergători au fost biecuvântaţi de un preot militar, după care au primit drapelul României de la doi veterani de război.
Pe 27 august 1916, la ora 23:00, Regimentului 11 „Siret” pătrundea în Transilvania şi elibera primul punct de vamă cu frontiera austro-ungară, vama Crasna, loc prin care cei doi bravi militari, plutonierul major Onofrei Cristian din Jandarmeria Galaţi şi fruntaşul Vlase Alexandru din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată, vor ajunge în cursul zilei de 20-21 noiembrie. (Rador/ FOTO s2.ziareromania.ro)
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...
Acţiuni de protest au avut loc în Franţa, faţă de creşterea taxelor la carburanţi
Publicat de gabrielarotaru,
18 noiembrie 2018, 07:08 / actualizat: 18 noiembrie 2018, 8:53
Mişcarea „Vestele galbene” s-a cristalizat prin intermediul reţelelor sociale, fără ca pentru mobilizarea oamenilor să intervină sindicatele sau partidele politice.
Grupuri de manifestanţi s-au adunat în aproximativ 2.000 de puncte de pe teritoriul naţional, în principal pe autostrăzi sau la puncte de acces în marile oraşe, unde au reuşit să încetinească sau chiar să blocheze circulaţia.
Potrivit estimărilor, peste 120.000 de persoane au participat la protest în toată Franţa. Forţele de ordine sunt prezente mai ales pentru a evita stoparea circulaţiei pe autostrăzi şi în alte puncte de acces rutier.
La Paris, „Vestele galbene” au blocat bulevardul Champs-Élysées, Piaţa Concorde şi alte puncte simbolice ale capitalei franceze, iar grupuri totalizând câteva sute de persoane încercau cu puţin timp în urmă să se apropie de Palatul Élysées, reşedinţa prezidenţială, scandând slogane cum ar fi „Macron, demisia!”. (Rador/ FOTO evz.ro)
El a explicat motivele care îl determină să facă această previziune.
Niculae Havrileţ: Pentru această iarnă nu există motive dentru o ajustare în sensul creşterii preţurilor, pentru că piaţa este liberă, sunt contracte liberalizate, se urmăreşte ca să fie respectate condiţiile din contract, ori condiţiile din contract nu scrie că automat la o fluctuaţie a pieţei să se reflecte şi în factura finală. Cred că şi în sezonul viitor, în trimestrele doi şi trei, în special, preţurile vor stagna la acelaşi nivel. Sunt influenţe pe perioade scurte de timp, atunci când e foarte calda sau foarte frig, dar se compensează cu perioadele în care energia este ieftină.
Liberalizarea pieţei energiei electrice a început în 2013, iar de anul acesta, potrivit calendarului, energia electrică furnizată populaţiei este achiziţionată integral din piaţa liberă. (Rador/ FOTO romania-actualitati.ro)
Dintre acestea, 4.730 de locuri/posturi sunt pentru medicină, 406 – pentru medicină dentară, 225 pentru farmacie şi 54 pentru ministere cu reţea sanitară proprie.
Anul acesta, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, a fost aprobată de către Guvern majorarea cifrei de şcolarizare de la 4.000 la 5.415 de locuri/ posturi.
Concursul are loc duminică în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
Candidaţilor li se va permite intrarea în sălile de concurs la ora 8,30, iar subiectele se vor deschide la ora 10,00.
Concursul se va derula sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore.
După o pauză de 15 minute, va începe corectarea în săli. Pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.
Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, dintre care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu.
Ocuparea locurilor în cele 67 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.
Rezultatele se vor afişa numai după semnarea Ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a lor. (Agerpres/ FOTO stiripesurse.ro)
Proiectul va da ocazia la întâlniri şi discuţii între pacienţi, aparţinători, medici şi specialişti, pentru o mai bună gestionare a acestei afecţiuni.
Asociaţiile de pacienţi cu hemofilie s-au unit pentru a porni împreună în acest sfârşit de săptămână cu o caravană prin nouă oraşe din ţară. Proiectul se va derula pe parcursul unui an, astfel încât caravana va porni de la Bucureşti şi va avea ca punct terminus Timişoara, a declarat pentru postul nostru de radio coordonatorul proiectului, Valentin Brabete.
Valentin Brabete: „Ce îşi propune ea este să ajungem la cât mai mulţi pacienţi din ţară, din regiuni în care poate nu am ajuns până acum, pacienţi cu care nu am luat contact direct, tocmai pentru a-i informa şi pe ei, să le povestim despre tratament, care sunt noile standarde de tratament, cum ar trebui de fapt, poate, să se trateze.
Peste tot unde vom merge vom căuta să avem lângă noi alături medicul din zonă, tocmai pentru ca toată partea aceasta de educaţie să vină cu avizul medicului”.
Hemofilia este o boală ereditară, caracterizată prin lipsa unor factori de coagulare din sânge, ce poate provoca sângerări prelungite, dar cu un tratament adecvat, care asigură suplimetarea factorului de coagulare prin administrare intravenoasă, pacienţii pot duce o viată normală. (Rador/ FOTO romania-actualitati.ro)