Ascultă Radio România Iași Live

Zi: 31 martie 2019

Octavian Goga: „(…)Aşa mor visele pe rând(…)”

Octavian Goga: „(…)Aşa mor visele pe rând(…)”

Publicat de nicolaetomescu, 31 martie 2019, 22:00

A părăsit mediul natal, pentru a-şi continua studiile, la vârsta de 9 ani. Nu a plecat prea departe, oraşul ales fiind Sibiu, unde va petrece opt ani[5]. Apoi, după un bacalaureat strălucit (la Braşov), îşi clădeşte drumul triumfal în inima Ungariei, la Universitatea din Budapesta[6]. Goga îşi încheie cu succes studiile şi porneşte pe drumurile politicii, poeziei[7] şi gazetăriei[8]

Critica literară i-a fost favorabilă[9] încă de la apariția primului volum de „Poezii” (1905); Octavian Goga nu poate fi încadrat într-un anume curent literar, se poate vorbi de o prelungire a romantismului eminescian, cu rădăcini în cel pașoptist, se observă influențe sămănătoriste („ruralismul”, „întoarcerea la brazdă”, sentimentul dezrădăcinării, naționalismul, ura față de oraș)[10]; „dreptvestitorul apostol” a plătit tribut și poporanismului[11], văzând în cărturari adevărații luminători ai satelor; totodată, influența simbolistă s-a exercitat și asupra creației sale, fără a-i modifica structura…

În urma unor divergențe cu Iuliu Maniu, care îl învinuia pe Goga, fără dovezi, de relații secrete cu guvernul maghiar, Goga s-a văzut nevoit să părăsească Ardealul, pentru a se stabili în București; aici a desfășurat o activitate intensă, a pledat pentru intrarea României în război[12] (fapt petrecut în vara lui 1916, de partea Antantei); ofensiva în Transilvania i-a luat prin surprindere pe austrieci, astfel încât (inițial) a fost repurtată o serie de succese; totul avea să fie dat peste cap de înfângerea de la Turtucaia[13]; forțele Puterilor Centrale au spulberat defensiva română din zona respectivă; iată cum descria Goga evenimentul, în cuvinte a căror actualitate poate fi lăsată la dreapta judecată a fiecăruia dintre noi: „Ţară de secături, ţară minoră, / căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei./ Aici ne-au adus politicienii ordinari,/ hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti./ Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”. S-a înrolat în armata română și a luptat ca soldat, în Dobrogea[14]. La încetarea ostilităților și semnarea Păcii de la București, Goga a fost nevoit să părăsească România, plecând în Franța[15].  Pe 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia; avea să fie ales în Consiliul Dirigent

La alegerile din noiembrie 1919, după funcția de deputat, devine și ministru al Instrucțiunii în guvernul de Uniune Națională. În 1920, a dobândit calitatea de membru al Academiei. În plan politic, părăsea Partidul Național Român (martie, anul invocat) pentru a se alătura Partidului Poporului[16] (condus de generalul Alexandru Averescu). În 1924, i-a apărut primul volum antologic de versuri, tipărit de „Cultura Națională”[17]; obține Premiul național de poezie. 1926 înseamnă și numirea lui ca ministru de Interne (30 martie 1926 -4 iunie 1927). Dacă, în 1928, îi apare piesa Meșterul Manole, cu reprezentație (un an mai devreme), în perioada 1928-1938 poetul scrie tot mai rar versuri, absorbit fiind de politică și de gazetăria momentului. După 1930, vederile sale se schimbă radical; simpatizând fascismul italian și nazismul german, a fost unul dintre liderii mișcării naționaliste românești. Pe 10 aprilie 1932, și-a fondat propria formațiune politică, Partidul Național Agrar; respectiva alcătuire nu s-a impus și, la 14 iulie 1935, fuziona cu Liga Apărării Național-Creștine, condusă de A. C. Cuza, rezultând Partidul Național Creștin (al cărui președinte a fost desemnat Octavian Goga). În 1937, la cererea regelui Carol al II-lea, Partidul Național Creștin formează guvernul prezidat de Goga (28 decembrie 1937-10 februarie 1938)[18]. Dacă, la 23 februarie 1924, Legea asupra dobândirii şi pierderii naţionalităţii române sau Legea Mârzescu introducea exigenţa prezentării de probe, dificil de furnizat pentru evreii ale căror nume nu fuseseră înscrise în listele de încetăţenire[19], odată abandonate proiectele legislative (1932) ale ministrului Justiţiei, Valer Pop, şi ale guvernului Tătărescu (1936), cu tendinţe de a revizui naturalizarea evreilor, principiul a fost introdus şi aplicat doar în timpul guvernării Goga-Cuza (începutul anului 1938), comisiiile de revizuire retrăgînd (15 septembrie 1939) cetăţenia unui număr de 225.222 evrei (36,7%).

Pe 30 martie 1938, prin decret, erau dizolvate grupările politice; Partidul Național Creștin își înceta activitatea… Octavian Goga s-a retras la castelul din Ciucea. Pe 5 mai 1938, a suferit un accident vascular cerebral și a intrat în comă. Pe 7 mai, s-a stins din viață. Regele Carol al II-lea a dispus funeralii naționale; marți, 10 mai, trenul mortuar a pornit către București; sicriul a fost așezat miercuri, 11 mai, în rotonda Ateneului, unde a stat până sâmbătă 14 mai, când s-au desfășurat funeraliile naționale. Conform dorinței menționate de Goga în propriul său Testament, nu s-au rostit cuvântări; a fost înmormântat în cimitirul Bellu; ulterior, trupul a fost reînhumat la conacul din Ciucea…

[1] 20 martie stil vechi, 1 aprilie stil nou… România a adoptat, oficial, stilul nou/Calendarul Gregorian, pe baza Decretului publicat în Monitorul Oficial nr. 274 din 6 martie 1919 (p. 6 114- 6 115), astfel că 1 aprilie a devenit 14 aprilie 1919; de atunci, calendarul nou funcționează în curgerea sa firească, pe când cel vechi rămâne în urmă cu 3 zile (la fiecare 400 de ani); de aici apare diferența de 13 zile la care s-a ajuns între cele două calendare; pentru conversia datelor de naștere, de la stil vechi la stil nou (pentru persoanele născute înainte de 1919), trebuie sa se adauge 13 zile în secolul XX și 12 zile în secolul al XIX-lea…

[2] Tatăl său, preotul Iosif, şi mama sa, Aurelia (învăţătoare), au fost două exemple de cultură pentru Octavian. Acesta a mai avut trei fraţi: Victoria, Claudia şi Eugen, toţi cu talent literar moştenit de la părinţi. Victoria a devenit învăţătoare, iar Eugen a scris romanul „Cartea facerii“…

[3] „Dacă aş fi urmat în toate dispoziţiile mele numai pe tata, aş fi fost «un poet pur şi simplu», prins de o sensibilitate maladivă şi dezarmat în faţa realităţii… La Răşinari, însă, munţii au intervenit cu pedagogia lor aspră, cu bolovanii lor de voinţă şi îndrăzneală care încordau nervii şi-i învăţau religia forţei… Brodată pe fond atavic, dualitatea îndeletnicirilor mele literaro-politice se reduce, cred, la această încrucişare de temperamente deosebite care au determinat originea mea”…

[4] „De la început m-am pomenit într-un mediu ţărănesc pe care am căutat să-l pătrund dus de mână de părinţii mei cărturari. Eu n-am fost ţăran, dar am priceput păsurile satului şi m-am contopit cu toate durerile lui. Ţăranii mi s-au părut singurii oameni întregi la noi, unicul motiv de existenţă al rasei”… Satul a reprezentat o nesecată sursă de inspiraţie pentru Octavian Goga: „Am privit satul şi l-am despicat programatic, dându-mi seama că el este cel mai mare rezervor de energie naţională; am crezut de la început, prin transmisiunea strămoşilor şi părinţilor mei, în ideea de rasă; am crezut deci în sat, fiindcă satul era sinteza care reprezenta înaintea mea marele tot: neamul. Am cutreierat satul cu ochii deschişi, conştient că fac o analiză permanentă şi că fiecare clipă de contact al meu cu ţărănimea este o clipă de studiu, de interpretare, de disecare a acelui izvor de energie, care se confundă în judecata mea, cu însuşi rostul existenţei noastre. Se spune, nu fără temei, că sufletul unui neam creşte sau scade odată cu oamenii care îl reprezintă. Şi dacă oamenii nu sunt demni de moştenire, neamul se stinge în robie sau se prăbuşeşte în faţa altor culturi. Cultura noastră este satul”…

[5] Zugrăviţi de el însuşi drept groaznici…

[6] „Primul contact cu Universitatea şi cu Budapesta m-a azvârlit într-o cumplită criză morală. Vâltoarea de oraş mare mi-a angajat nervii, m-am simţit deplasat pe trotuarele ei, lectura romanelor ruseşti, paralel cu Schopenhauer şi Nietzsche m-au azvârlit în mizantropie. Satul îmi apărea de departe ca o insulă de salvare senină şi onestă. La douăzeci de ani am pus gândul că trebuie să las totul şi de mai vreau să trăiesc, să fac o operă de revenire la matcă: să mă reţărănesc. Am şi plecat acasă, unde am stat patru luni în completă singurătate, înduşmănit cu mine însumi – citind Crimă şi pedeapsă de Dostoievski şi Strigoii lui Eminescu. Cine ştie ce rezerve de sănătate rustică au triumfat atunci în mine şi m-au pornit din nou la drum?”…

[7] Într-o conferinţă ţinută cu prilejul învestirii sale ca membru al Academiei Române, Octavian Goga a mărturisit rolul important al poeziei în dezvoltarea culturală a unui popor. Ea este o vestitoare a libertăţii, a setei de expansiune intelectuală, pe care orice neam încă sănătos şi întreg o nutreşte neîncetat. De aceea, avântul României începe cu Eminescu şi Coşbuc: „S-a zis, cu drept cuvânt, că la începutul oricărei mişcări de libertate e o poezie, la începutul tuturor biruinţelor mari ale revendicărilor naţionale, un mare triumf literar. E un profund adevăr în această axiomă curentă. Literatura a fost întotdeauna o energie precursoare, în câmpul ei s-au adunat mai întâi şi au cerut cuvânt puterile latente ale unui popor, întinzând prin proporţiile lor raza de întindere a măririlor viitoare. În acest schimb, Iliada lui Homer a luminat înaintea Athenei lui Pericle, gloria lui Dante s-a ridicat ca un stâlp de foc înaintea strălucirii lui Lorenzo de Medici, orizonturile nemărginite ale lui Shakespeare au avansat cuceririle coloniale ale Angliei şi astfel, urmând o orânduială consacrată, nu este numai o întâmplare că România unită nu s-a putut îndeplini decât după ce gândul românesc s-a zbătut în avânturi înfrigurate, după ce poezia cu culmile ei eterne a săvârşit logodna, dându-ne de o parte geniul lui Eminescu, şi de alta paginile nepieritoare ale lui George Coşbuc.”

[8] Cunoscut în istoria literaturii române, în conștiința literară românească, drept „una din cele mai reprezentative voci lirice ale Ardealului”, în „imediata apropiere” a înaintașului său, George Coșbuc, Octavian Goga s-a dovedit a fi, deopotrivă, un gazetar de înaltă ținută intelectuală și un orator aproape desăvârșit, un adevărat tribun. Activitatea sa publicistică cuprinde următoarele volume: „O seamă de cuvinte” (1908), „Însemnările unui trecător (1911), „Strigăte în pustiu” (1915), „Mustul care fierbe” (1927), „Precursori” (1930), „Fragmente autobiografice” (1934). O serie de articole publicate în „Țara noastră”, „Tribuna”, ziarul „România”, apoi în volumele menționate mai sus, au fost republicate de Editura „Dacia”, Cluj-Napoca, 1981, cu titlul „Pagini publicistice”…

[9] Nicolae Iorga, în paginile „Sămănătorului”, C. Stere și Garabet Ibrăileanu, în „Viața românească”, Ilarie Chendi, Eugen Lovinescu… Titu Maiorescu a prezentat Academiei Române raportul cu titlul „Poeziile d-lui Octavian Goga”, prin care propune acordarea „Premiului Năsturel – Herescu” pentru primul său volum. Mentorul „Junimii” susținea că „(…)patriotismul, ca element de acțiune politică, nu este materie de artă”, cu toate acestea, apreciază criticul, în cazul lui Octavian Goga, patriotismul, pornind dintr-o inimă sinceră, în afară de orice tendință politică și în certe împrejurări excepționale este „născător de poezie”… În urma unei mai atente analize a liricii lui Goga, vom constata că evoluția sa poetică nu este ascendentă, cum ar fi normal, astfel că primele două volume („Poezii”, 1905; „Ne cheamă pământul”, 1909) reprezintă punctul culminant, sunt cele mai valoroase, apoi continuă declinul, involuția, de asemenea, poezia evoluează de la obiectiv la subiectivism. A debutat în „Tribuna”, apoi a publicat în „Revista ilustrată’’, „Familia”, „Luceafărul”, revistă apărută mai întâi la Budapesta (1902), mutată apoi la Sibiu (1906), unde își publică cele patruzeci și opt de poezii din primul volum, „Sămănătorul” (o singură poezie), „Viața românească’’ și în „Țara noastră”, revista lui Octavian Goga, apărută la Brașov (1907), apoi la Cluj și la București…

[10] Dar, așa cum singur el însuși: „Am mers paralel cu această manifestare, însă pot să spun că nu am fost niciodată ceea ce se cheamă un sămănătorist, n-am fost înglobat în această mișcare literară”. Și pe bună dreptate, în poezia sa, lipsește idilismul, dimpotrivă, cântăreț al vaierului mulțimii, accentuează latura socială, după propria-i afirmație: „Eu am văzut în țăran un om chinuit al pământului, n-am putut sa-l văd în acea atmosferă în care l-a văzut Alecsandri în pastelurile sale și nici n-am putut să-l văd încadrat în acea lumină și veselie a lui Coșbuc”…

[11] Între anii 1907-1910, a scris articole în care se adresează intelectualilor ca luminători ai satelor – „Către cărturarii noștri” și „Carte”, ambele publicate în „Țara noastră” (1907); în același timp, a susținut înrolarea preoților în lupta socială și națională, a polemizat cu mai marii bisericii care considerau că preoții n-au ce căuta în politică…

[12] În articolul „Maiorescu. Un Petroniu care n-a știut să moară”/„România” (1917), după ce îi arată meritele, îl critică pentru atitudinea sa politică din perioada primei mari conflagrații (se opunea intrării României în război): „Stăpânit de ideea inacțiunii pe care o cuprindea în formula neutralității definitive a României, a sfătuit în Consiliul de Coroană, pe regele Ferdinand să nu declare război”. Un veritabil pamflet, deopotrivă cu articolul „A murit un om: Ioan Slavici”, publicat în „Tribuna” (1910); Goga s-a arătat necruțător față de scriitorul Ioan Slavici, din pricina oportunismului omului politic (se declara aderent al principiilor transfugului Vicar Mangra): „E un blestem nou”, spune Goga, „ca un bătrân, înainte de a muri să-și îngroape cinstea”. Între anii 1910-1911, Goga, situându-se în fruntea tinerilor „oțeliți”, în campania de la  „Tribuna”, luptă pentru „purificarea rândurilor mișcării naționale de trădători, șovăielnici, de elemente nesigure”. Volumul „Însemnările unui trecător” conține pamflete memorabile în care sunt „biciuiți trădătorii de neam”; spre exemplu, Slavici – pentru sentimentele sale filohabsburgice… În articolul „Trădătorii”, publicat de ziarul „România” (1917), este dezvăluit cazul unui general ajuns ocnaș (pentru trădare); în final, Goga reproduce vorbele generalului Dragalina, pronunțate înaintea biruinței de pe Jiu: „Voi fi fără milă, ascultați bine, ofițeri de orice grad și soldați, ceea ce vă spun, voi fi fără milă față de aceia care se uită înapoi, în loc să se uite înainte”…

[13] Pe atunci, localitate din Cadrilater…

[14] Scrie ciclul de versuri Război

[15] În vară, s-a constituit – la Paris – Consiliul Național al Unității Române, forum de presiune asupra marilor puteri pentru obținerea unității statale românești…

[16] Partidului Poporului a fost chemat la guvernare de Regele Ferdinand I, la sugestia fruntașului liberal Ionel Brătianu, iar Octavian Goga a primit portofoliul Cultelor și Artelor…

[17] Cuprinzând și volumele Ne cheamă pământul (1909), Din umbra zidurilor (1913), Cântece fără țară (1916)…

[18] Cabinet demis după 44 de zile, prin lovitura de stat a regelui…

[19] Prin intermediul legii respective, au fost „respinşi înafara cetăţii” aproximativ 100.000 de evrei, majoritatea locuitorilor din noile provincii – care renunţaseră, în cursul alipirii, la cetăţenia lor iniţială…

 

Etichete:
Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:16

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care este acuzat...

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale – se marchează în acest an 175 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:42

15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale – se marchează în acest an 175 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu

Centrul manifestărilor este la Botoșani, când este programată Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera...

15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale – se marchează în acest an 175 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:40

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne...

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
(FOTO) La Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:43

(FOTO) La Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale

La Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale. În cadrul evenimentului au fost acordate trei distincții....

(FOTO) La Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:42

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava In căutarea poeților contemporani, de Ziua Culturii Naționale ON AIR, astăzi, de Ziua...

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:28

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:56

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 

Facilitarea legăturii dintre producătorii certificați din regiunea de Nord-Est și consumatorii responsabili va continua, în anul 2025 – a...

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:47

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează de Ziua Culturii Naţionale

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează astăzi, de Ziua Culturii Naţionale, cu...

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează de Ziua Culturii Naţionale

Mihai Carp, diplomat american cu suflet de român. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (31.03.2019)

Mihai Carp, diplomat american cu suflet de român. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (31.03.2019)

Publicat de hdaraban, 31 martie 2019, 16:49 / actualizat: 1 aprilie 2019, 19:53

Născut în Statele Unite ale Americii, dar cu nume de familie românesc ce are rezonanțe puternice în istoria României. Este vorba despre Mihai Carp, diplomat american ce  activează, actualmente, la Bruxelles, în structurile NATO ca director adjunct în cadrul secțiunii Managementul Crizelor, divizia Operațiuni a Alianței Nord-Atlantice.

Cu siguranță, o astfel de prezentare nu are menirea să ofere povestea completă a invitatului ediției ”Weekend cu prieteni” din 31 martie 2019.

Horia Daraban a stat de vorbă cu interlocutorul său despre: viață, România, NATO.

 

 

 

Etichete:
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:28

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:56

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 

Facilitarea legăturii dintre producătorii certificați din regiunea de Nord-Est și consumatorii responsabili va continua, în anul 2025 – a...

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Emisiuni marți, 14 ianuarie 2025, 13:02

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)

Republica Moldova trece în această iarnă printr-o criză energetică de amploare. Pe scurt, la 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a...

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:55

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași

Gala Tinerilor Scriitori, editia a XV-a, de Ziua Culturii Naționale 2025 În matinal cu Adina Șuhan, scriitorul Vlad Alui Gheorghe ne-a adus...

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:39

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași 160 de ani de existență Zilele colegiului încep astăzi, 13 ianuarie 2025...

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 11:02

2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.

Radu Păltineanu, explorator și speaker motivațional este invitat astăzi, vineri, 10 ianuarie 2025, în intervalul orar 13:25 – 13:35, la...

2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 11:01

Perspectivele economice ale anului 2025 – Rectorul UAIC Iași, prof. dr. Liviu-George Maha, invitat la IMPERATIV cu Ioana Soreanu

Previziunile economice și cele financiare pentru 2025 sunt îngrijorătoare. Statele Uniunii Europene, între care și Rămânia, dar și Executivul...

Perspectivele economice ale anului 2025 – Rectorul UAIC Iași, prof. dr. Liviu-George Maha, invitat la IMPERATIV cu Ioana Soreanu
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 06:24

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ” este genericul unei noi rubrici radiofonice, la Radio România Iași. Rubrica va fidifuzată în fiecare...

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”

Pentru adolescenții din România: au început înscrierile la Școala de vară de la Oxford, un proiect românesc al tinerilor stabiliți în Regat. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (31.03.2019)

Pentru adolescenții din România: au început înscrierile la Școala de vară de la Oxford, un proiect românesc al tinerilor stabiliți în Regat. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (31.03.2019)

Publicat de hdaraban, 31 martie 2019, 15:51 / actualizat: 1 aprilie 2019, 19:57

Până la 19 aprilie 2019, adolescenții din România se pot înscrie la selecția pentru Școala de vară de la Oxford. Despre acest proiect și din partea cui vine, într-o ediție ”Weekend cu prieteni”, s-a vorbit aici.

De această dată, Alma Iatan, membră în echipa de conducere a organizației non-profit ”Oxford for Romania”, a detaliat care sunt condițiile de înscriere, dar și ce se pregătește celor care vor participa.

Un interviu realizat de Horia Daraban.

Informații se pot găsi și aici.

 

Etichete:
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:28

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:56

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 

Facilitarea legăturii dintre producătorii certificați din regiunea de Nord-Est și consumatorii responsabili va continua, în anul 2025 – a...

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Emisiuni marți, 14 ianuarie 2025, 13:02

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)

Republica Moldova trece în această iarnă printr-o criză energetică de amploare. Pe scurt, la 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a...

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:55

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași

Gala Tinerilor Scriitori, editia a XV-a, de Ziua Culturii Naționale 2025 În matinal cu Adina Șuhan, scriitorul Vlad Alui Gheorghe ne-a adus...

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:39

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași 160 de ani de existență Zilele colegiului încep astăzi, 13 ianuarie 2025...

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 11:02

2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.

Radu Păltineanu, explorator și speaker motivațional este invitat astăzi, vineri, 10 ianuarie 2025, în intervalul orar 13:25 – 13:35, la...

2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 11:01

Perspectivele economice ale anului 2025 – Rectorul UAIC Iași, prof. dr. Liviu-George Maha, invitat la IMPERATIV cu Ioana Soreanu

Previziunile economice și cele financiare pentru 2025 sunt îngrijorătoare. Statele Uniunii Europene, între care și Rămânia, dar și Executivul...

Perspectivele economice ale anului 2025 – Rectorul UAIC Iași, prof. dr. Liviu-George Maha, invitat la IMPERATIV cu Ioana Soreanu
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 06:24

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ” este genericul unei noi rubrici radiofonice, la Radio România Iași. Rubrica va fidifuzată în fiecare...

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”

Fotbal de Liga I, în direct la Radio Iași

Fotbal de Liga I, în direct la Radio Iași

Publicat de liviusuceveanu, 31 martie 2019, 12:26

Până, însă, la jocul din Copou, de la ora 15 Concordia Chiajna primește replica lui FC Voluntari, tot în play-out, pentru ca de la ora 20:30 să se întâlnească în play-off FCSB și U.Craiova.

(Liviu Suceveanu/FOTO Politehnica Iași)

Etichete:
JO 2024 – Haltere: Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la cat. 49 kg
Sport joi, 8 august 2024, 06:39

JO 2024 – Haltere: Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la cat. 49 kg

Halterofila română Mihaela Valentina Cambei a cucerit medalia de argint la categoria 49 kg, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris....

JO 2024 – Haltere: Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la cat. 49 kg
JO 2024 – Canotaj: România a cucerit aurul la opt plus unu feminin
Sport duminică, 4 august 2024, 06:09

JO 2024 – Canotaj: România a cucerit aurul la opt plus unu feminin

România a cucerit aurul la opt plus unu feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, sâmbătă, după ce a dominat finala probei regine a canotajului....

JO 2024 – Canotaj: România a cucerit aurul la opt plus unu feminin
Sportivii români medaliaţi la Paris vor primi 140.000 euro pentru aur, 100.000 euro pentru argint şi 60.000 pentru bronz
Sport sâmbătă, 3 august 2024, 06:56

Sportivii români medaliaţi la Paris vor primi 140.000 euro pentru aur, 100.000 euro pentru argint şi 60.000 pentru bronz

Toţi ochii sunt îndreptaţi zilele acestea spre Olimpiada de la Paris, unde e un adevărat festival al sportului, iar colega RRA Daniela Coman ne...

Sportivii români medaliaţi la Paris vor primi 140.000 euro pentru aur, 100.000 euro pentru argint şi 60.000 pentru bronz
Încă două medalii de argint pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris
Sport vineri, 2 august 2024, 13:56

Încă două medalii de argint pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris

Canotoarele române Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel au cucerit medaliile de argint în proba de dublu rame feminin, astăzi, la Jocurile Olimpice...

Încă două medalii de argint pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris
Sport joi, 1 august 2024, 12:41

JO 2024 – Canotaj: Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit aurul la dublu vâsle masculin

Canotorii români Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit medaliile de aur în proba de dublu vâsle masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la...

JO 2024 – Canotaj: Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit aurul la dublu vâsle masculin
Sport joi, 1 august 2024, 12:28

JO 2024 – Canotaj: Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliate cu argint la dublu vâsle feminin

Canotoarele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au câştigat medaliile de argint în proba de dublu vâsle feminin, joi, la Jocurile Olimpice...

JO 2024 – Canotaj: Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliate cu argint la dublu vâsle feminin
Sport joi, 1 august 2024, 05:50

JO 2024 – Înot: David Popovici a câştigat medalia de bronz la 100 m liber

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de bronz la 100 m liber, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris, într-o finală în...

JO 2024 – Înot: David Popovici a câştigat medalia de bronz la 100 m liber
Sport marți, 30 iulie 2024, 05:54

JO 2024 – Înot: David Popovici, medaliat cu aur la 200 m liber

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, luni seara, după o...

JO 2024 – Înot: David Popovici, medaliat cu aur la 200 m liber

Club al femeilor antreprenor în Italia: o idee ce pleacă din România cu destinația Roma. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (31.03.2019)

Club al femeilor antreprenor în Italia: o idee ce pleacă din România cu destinația Roma. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (31.03.2019)

Publicat de hdaraban, 31 martie 2019, 10:23 / actualizat: 2 aprilie 2019, 10:32

Dacă în multe cazuri, idei, proiecte, în țară, capătă contur tocmai prin experiența și prezența românilor în Italia, în cazul de față, drumul este invers, din România în peninsula italică.

De la București – Elite Business Club – a ajuns și la Roma – pentru schimburi de experiențe și noi colaborări. Elena Postelnicu a fost la eveniment.

 

 

Etichete:
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:28

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:56

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 

Facilitarea legăturii dintre producătorii certificați din regiunea de Nord-Est și consumatorii responsabili va continua, în anul 2025 – a...

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Emisiuni marți, 14 ianuarie 2025, 13:02

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)

Republica Moldova trece în această iarnă printr-o criză energetică de amploare. Pe scurt, la 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a...

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:55

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași

Gala Tinerilor Scriitori, editia a XV-a, de Ziua Culturii Naționale 2025 În matinal cu Adina Șuhan, scriitorul Vlad Alui Gheorghe ne-a adus...

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:39

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași 160 de ani de existență Zilele colegiului încep astăzi, 13 ianuarie 2025...

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 11:02

2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.

Radu Păltineanu, explorator și speaker motivațional este invitat astăzi, vineri, 10 ianuarie 2025, în intervalul orar 13:25 – 13:35, la...

2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 11:01

Perspectivele economice ale anului 2025 – Rectorul UAIC Iași, prof. dr. Liviu-George Maha, invitat la IMPERATIV cu Ioana Soreanu

Previziunile economice și cele financiare pentru 2025 sunt îngrijorătoare. Statele Uniunii Europene, între care și Rămânia, dar și Executivul...

Perspectivele economice ale anului 2025 – Rectorul UAIC Iași, prof. dr. Liviu-George Maha, invitat la IMPERATIV cu Ioana Soreanu
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 06:24

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ” este genericul unei noi rubrici radiofonice, la Radio România Iași. Rubrica va fidifuzată în fiecare...

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”

InfoImobiliar #20 – Specialiștii de care ai nevoie atunci când dezvolți un plan imobiliar

Publicat de Lucian Bălănuţă, 31 martie 2019, 08:18 / actualizat: 31 martie 2019, 12:34

Primul pas înainte de semnarea unui contract trebuie ghidat de o persoană cunoscută. Este importantă stabilirea unei relații de încredere cu un inginer structurist sau cu un agent imobiliar pentru a cântări corespunzător fiecare opțiune locativă.

Dacă alegerea se îndreaptă spre construncția unei case, în detrimentul achiziției directe, atunci ecuația se schimbă fundamental.

Pentru început trebuie aleasă o echipă de proiectare și trebuie urmărite etapele necesare pentru întocmirea documentației pentru primărie. După ce proiectanții definitivează dosarul, atunci vei avea nevoie de o echipă de constructori și de un diriginte de șantier.

De obicei, echipa de constructori îți furnizează contactele și pentru persoanele care să se ocupe de racordarea la utilități – apă, gaz și electricitate, însă în mod distinct trebuie căutați instalatorul și electricianul, cei care vor propune și asambla soluțiile de instalații pe măsură ce construcția se ridică. Pentru un preț competititv determinantă va fi închegarea unei rețele de consilieri de vânzări de la magazine de profil. Fiecare ofertă la materiale de construcții trebuie trimisă la fiecare consilier pentru a putea face o alegere bazată pe prețul cel mai mic. Așa cum am observat în rubricile precedente nu strică să ai rude sau persoane apropiate care să vină și să observe, la rândul lor, construcția, mai ales pentru că vorbim de o etapă în care trebuie centralizat fiecare sfat.

În felul acesta, înconjurat fiind de specialiști și oameni de încredere, erorile vor fi limitate la minimum, iar tu te poți bucura de o construcție făcută cu respectarea normelor în vigoare și a gusturilor în materie de design. Domeniul imobiliar poate fi adesea dominat de țepe și tot felul de lucruri ascunse, însă un sfat bun din partea oamenilor de încredere te ferește de astfel de experiențe.


În perioada 25 februarie – 31 martie 2019, în zilele de luni, miercuri, vineri începând cu ora 8:15 și duminică de la 10:15, Radio Iași și Kazan te invită să asculți rubrica InfoImobiliar. Pentru a participa la concursul cu întrebări din rubrica zilei, fii prompt și sună la 0232 258 900 sau 0232 259 900, răspunde corect la întrebarea prezentatorului, iar Kazan te premiază cu vouchere pentru a cumpăra produse Kazan pentru casa ta. Intră în showroom-ul Kazan – Soluţii complete pentru confortul tău – din Iași, bd. Metalurgiei, nr. 8, și descoperă ofertele la gama de instalații sanitare și materiale pentru interior.

Etichete:
InfoImobiliar #17 – Gardul. Criterii de alegere a materialului
infoimobiliar luni, 25 martie 2019, 10:00

InfoImobiliar #17 – Gardul. Criterii de alegere a materialului

Parcurgem astăzi un capitol adesea desconsiderat, atât în privința elementelor sale constitutive, cât și a prețului. Gardul este atât un...

InfoImobiliar #17 – Gardul. Criterii de alegere a materialului
InfoImobiliar #16. Amenajarea unei grădini. Sfaturi utile
infoimobiliar duminică, 24 martie 2019, 10:39

InfoImobiliar #16. Amenajarea unei grădini. Sfaturi utile

Un teren proaspăt achiziționat nu înseamnă doar un spațiu pentru construcția casei, ci și o oportunitate de a amenaja o mică grădină. Orice...

InfoImobiliar #16. Amenajarea unei grădini. Sfaturi utile
InfoImobiliar #15 – Garajul. Sfaturi și idei practice
infoimobiliar vineri, 22 martie 2019, 08:37

InfoImobiliar #15 – Garajul. Sfaturi și idei practice

De multe ori construcția unui garaj este văzută drept o anexă a casei, deși rolul său este mult mai complex. Garajul este un spaţiu la fel de...

InfoImobiliar #15 – Garajul. Sfaturi și idei practice
InfoImobiliar #14 – Alegerea mobilei. Sfaturi practice
infoimobiliar miercuri, 20 martie 2019, 08:09

InfoImobiliar #14 – Alegerea mobilei. Sfaturi practice

Alegerea mobilei pentru camerele apartamentului sau ale casei se ghidează după mai multe principii. Sfaturile în acest sens se reunesc în jurului...

InfoImobiliar #14 – Alegerea mobilei. Sfaturi practice
infoimobiliar luni, 18 martie 2019, 09:44

InfoImobiliar #13 – Alegerea perdelelor. La ce să fim atenți?

Un numitor comun este adesea greu de atins în privința alegerii ofertei de perdele, draperii și jaluzele. Fiecare variantă are unicitatea ei și...

InfoImobiliar #13 – Alegerea perdelelor. La ce să fim atenți?
infoimobiliar duminică, 17 martie 2019, 18:38

InfoImobiliar #12 – Alegerea tâmplăriei. La ce să fim atenți?

Alegerea tâmplariei, fie ca vorbim despre ferestre sau despre uși, necesită o documentare temeinică. Fiind vorba despre o investiție...

InfoImobiliar #12 – Alegerea tâmplăriei. La ce să fim atenți?
infoimobiliar vineri, 15 martie 2019, 08:40

InfoImobiliar #11 – Alegerea parchetului. La ce să fim atenți?

Chiar dacă la prima vedere alegerea parchetului nu ar presupune un demers complicat, iată că provocările în acest sens nu trebuie neglijate, mai...

InfoImobiliar #11 – Alegerea parchetului. La ce să fim atenți?
infoimobiliar miercuri, 13 martie 2019, 08:38

InfoImobiliar #10 – Gresia și faianța. La ce să fim atenți?

Continuăm seria amenajărilor interioare și cu prilejul acestei rubrici. De data aceasta vorbim despre alegerea gresiei și a faianței. Folosite,...

InfoImobiliar #10 – Gresia și faianța. La ce să fim atenți?

(IAŞI) Comisarul Corina Creţu: Studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale nu au fost depuse încă la Bruxelles

(IAŞI) Comisarul Corina Creţu: Studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale nu au fost depuse încă la Bruxelles
Foto: dav

Publicat de gabrielarotaru, 31 martie 2019, 07:24

Ea a precizat că în faza cea mai avansată este proiectul spitalului regional de la Iaşi.

Corina Creţu a menţionat că termenul limită pentru atragerea fondurilor europene necesare construirii celor 3 spitale de urgenţă este 2023.

Corina Creţu a mai spus că trebuie revizuite finanţările, deoarece valoarea proiectelor celor 3 spitale a crescut de la 150 de milioane de euro la 1,2 miliarde:

(Radio Iaşi/Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Germania: Cinci persoane au murit în urma manipulării unor focuri de artificii
Fără categorie miercuri, 1 ianuarie 2025, 10:51

Germania: Cinci persoane au murit în urma manipulării unor focuri de artificii

Cinci persoane au decedat accidental în noaptea de Anul Nou în Germania încercând să aprindă focuri de artificii puternice, au anunţat...

Germania: Cinci persoane au murit în urma manipulării unor focuri de artificii
Deputaţii şi senatorii depun astăzi jurământul de credinţă
Fără categorie sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:45

Deputaţii şi senatorii depun astăzi jurământul de credinţă

Deputaţii şi senatorii se reunesc, astăzi, în şedinţe separate pentru depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor....

Deputaţii şi senatorii depun astăzi jurământul de credinţă
Neamţ: Trei adulţi şi un bebeluş de două luni, răniţi într-un accident rutier pe DN 15C, la Bălţăteşti
Fără categorie luni, 16 decembrie 2024, 09:37

Neamţ: Trei adulţi şi un bebeluş de două luni, răniţi într-un accident rutier pe DN 15C, la Bălţăteşti

Trei adulţi şi un bebeluş în vârstă de două luni au fost răniţi într-un accident rutier care s-a produs în noaptea de duminică spre luni,...

Neamţ: Trei adulţi şi un bebeluş de două luni, răniţi într-un accident rutier pe DN 15C, la Bălţăteşti
Liderii coaliţiei pro-europene din viitorul parlament au continuat discuţiile privind structura noului executiv
Fără categorie miercuri, 11 decembrie 2024, 20:39

Liderii coaliţiei pro-europene din viitorul parlament au continuat discuţiile privind structura noului executiv

Liderii coaliţiei pro-europene din viitorul Parlament – Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Elena Lasconi, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian...

Liderii coaliţiei pro-europene din viitorul parlament au continuat discuţiile privind structura noului executiv
Fără categorie miercuri, 11 decembrie 2024, 20:36

Vaslui: 250 de elevi cu rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade şcolare, premiaţi în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie

Un număr de 250 de elevi cu rezultate deosebite la etapa naţională a concursurilor şi olimpiadelor şcolare în anul 2023 – 2024 au fost...

Vaslui: 250 de elevi cu rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade şcolare, premiaţi în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie
Fără categorie luni, 9 decembrie 2024, 16:24

Muzeul ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad: Lansarea catalogului ‘Esenţa Artei – Tezaur şi Fond’ şi Concertul de Crăciun

Duminică, 15 decembrie 2024, la ora 11:00, Pavilionul ‘Marcel Guguianu’ din Bârlad va deveni gazda unui eveniment deosebit, ce îmbină...

Muzeul ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad: Lansarea catalogului ‘Esenţa Artei – Tezaur şi Fond’ şi Concertul de Crăciun
Fără categorie miercuri, 4 decembrie 2024, 14:58

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități sărbătorită la Centrul Star of Hope Iași

Evenimentul central al zilei a fost un atelier dedicat confecționării de felicitări pentru sărbătorile de Crăciun, unde copiii și tinerii...

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități sărbătorită la Centrul Star of Hope Iași
Fără categorie duminică, 24 noiembrie 2024, 17:14

24 nov, 18:05-20:00, la Univers Muzical cu Daniela Vlad – Concertul de la Iași din cadrul Turneului Vioara lui Enescu 2024

Cei patru violoniști ai concertului „Vioara lui Enescu” sunt printre cei mai strălucitori violoniști români din generațiile pe care le...

24 nov, 18:05-20:00, la Univers Muzical cu Daniela Vlad – Concertul de la Iași din cadrul Turneului Vioara lui Enescu 2024

Corina Creţu: La Bruxelles sunt prevăzute, pentru revizuirea studiului de fezabilitate a tronsonului Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, 900 de milioane de euro

Corina Creţu: La Bruxelles sunt prevăzute, pentru revizuirea studiului de fezabilitate a tronsonului Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, 900 de milioane de euro
Foto: dav

Publicat de gabrielarotaru, 31 martie 2019, 07:01

Corina Creţu a mai spus că la Bruxelles sunt prevăzute, pentru revizuirea studiului de fezabilitate a tronsonului Târgu Neamţ- Iaşi -Ungheni, 900 de milioane de euro.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri în deschiderea şedinţei de guvern, că vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat pentru construirea în parteneriat public-privat a autostrăzii Târgu Neamţ-Iaşi, porţiune din A8, perioada de proiectare şi realizare a investiţiei fiind preconizată să dureze patru ani.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 1,2 miliarde de euro şi presupune realizarea a 68 de kilometri. Viorica Dăncilă a precizat că la începutul lunii aprilie, proiectul va fi disponibil pentru investitori. (Radio Iaşi/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:16

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care este acuzat...

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale – se marchează în acest an 175 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:42

15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale – se marchează în acest an 175 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu

Centrul manifestărilor este la Botoșani, când este programată Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera...

15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale – se marchează în acest an 175 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:40

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne...

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
(FOTO) La Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:43

(FOTO) La Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale

La Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale. În cadrul evenimentului au fost acordate trei distincții....

(FOTO) La Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:42

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava In căutarea poeților contemporani, de Ziua Culturii Naționale ON AIR, astăzi, de Ziua...

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:28

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:56

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 

Facilitarea legăturii dintre producătorii certificați din regiunea de Nord-Est și consumatorii responsabili va continua, în anul 2025 – a...

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:47

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează de Ziua Culturii Naţionale

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează astăzi, de Ziua Culturii Naţionale, cu...

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează de Ziua Culturii Naţionale