Potrivit oficialului ISU, botoşăneanca a fost identificată de pompieri pe malul râului Sitna, acoperită cu aluviuni.
Femeia a dispărut în cursul după-amiezii de sâmbătă, după o ploaie torenţială, care a creat o viitură pe un pârâu care trece prin spatele locuinţei sale. Aceasta a fost văzută de vecini ultima dată sâmbătă, în jurul orei 13,00, iar în cursul după-amiezii soţul acesteia a sunat la 112, alertând autorităţile.
Căutările au început de sâmbătă după-amiază şi au continuat duminică şi luni. Pompierilor militari şi voluntari li s-a alăturat luni şi o echipă de scafandri de la ISU Iaşi. (Agerpres)
Apele au intrat din nou în curţile şi în casele oamenilor, în nordul Moldovei, zonă aflată aflată până astăzi dimineaţă sub cod galben de precipitaţii abundente.
Cele mai multe probleme au fost în judeţele Botoşani, Suceava şi Bacău, unde ploile torenţiale şi furtunile au inundat străzile şi au doborât arbori şi stâlpi de electricitate.
În judeţul Botoşani, locuitorii au fost avertizaţi, pentru prima dată, prin sistemul RO-ALERT, cu privire la apariţia unor fenomene periculoase, iar pompieri şi echipaje SMURD caută o femeie de 69 de ani din satul Bâznoasa, care a dispărut de ieri.
Sătenii cred că femeia a fost luată de viitură, pentru că prin spatele locuinţei trece un pârâu. Căutările au fost reluate în această dimineaţă.
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...
Creștere RECORD a audienței Rețelei Regionale Radio România
Publicat de Lucian Bălănuţă,
20 mai 2019, 17:54 / actualizat: 23 mai 2019, 17:41
Radio România Iași rămâne cel mai ascultat radio regional, având o cotă de 2,8% la nivel național. Potrivit studiului, 411.200de români aleg zilnic frecvențele de 1053 Khz, 90,8, 94,5 și 96,3 Mghz.
În cadrul cercetării, s-a măsurat audiența posturilor de radio la nivel național, urban şi în municipiul București, în perioada 07 ianuarie – 21 aprilie 2019.
Studiourile teritoriale Radio România din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Reșița, Târgu Mureș și Timișoara înregistrează astfel o cotă de 9,4% Market Share – locul 3 în ierarhia națională. Rezultatele complete ale studiului – AICI.
Mulțumim ascultătorilor noștri pentru fidelitate!
*
P.S. Nicolae Tomescu, redactor-șef:
Șansa mea este că stăpânesc mijloacele de distingere între adevărat și fals. Corespondența între ceea ce a fost/este și judecata care duce la anumite enunțuri trebuie confirmată de fapte și de experiență. Cei care nu vor să examineze, să constate, să perceapă, să remarce, să rețină, să sesizeze, fac abstracție de valoarea de adevăr; aceasta nu se cuvine reprezentată de propagandă, de triumfalism, valoarea de adevăr este expresia gradului de certitudine a corespondenței judecății cu starea de fapt vizată de judecată.
Analiza datelor de Audiență Radio emise de către Asociația pentru Radio Audiență [1] indică, în dreptul anului 2011, cifra record de 521.000 /numărul de ascultătoriRadio Iașiunici pe zi – la nivelul întregii țări…
Înțeleg rolul comunicatelor de acest gen, dar ele relevă și absurditatea unui „critic” care povestește „filmul” înainte de a-l viziona. Nu rezultă demonstrația legăturii neîntrerupte, a soluției de început și de continuitate, a manierei constante în care s-au realizat, spre exemplu, grilele de programe (practic, bătălia decisivă se poartă în interiorul grilelor, în definirea și materializarea așa-numitului format); Radio Iași are aceeași grilă de mulți ani încoace. Nu mi se pare suficientă înşiruirea, fie și metodică, de rezultate. Trupul și sufletul nu pot fi separate, constituie un tot indivizibil. Trebuia să ştim, mai întâi, ce vrea publicul, dacă toate categoriile se simt reprezentate prin conținut adecvat plecând de la necesităţi, disponibilităţi, obişnuinţă, dacă fiecare domeniu de interes este plasat la reperele orare unde se realizează întâlnirea cu tranşa de public vizată…
Din păcate, ne lipsesc datele pentru a putea face o analiză mai clară a segmentelor de populație pe care Radio Iași ar trebui să se axeze în viitorul apropiat. Ținând cont de studiile anterioare, pot emite doar o ipoteză de lucru: avem nevoie de o concentrare mai bună în privința segmentului 35-55 de ani. Se pare că o strategie care ar încerca o variantă decompromis între piața radio urbană și cea rurală nu dă roade pe termen lung. Înainte de orice, pentru a putea formula o strategie viitoare, este necesară o descriere cât mai clară, în funcție de variabile socio-demografice (vârstă, sex, ocupație, statut, etc.), atât a ascultătorilor noștri, cât și a ascultătorilor posturilor de radio concurente. Analiza ne-ar permite să identificăm, în mod valid, științific și obiectiv, posturile cu care Radio Iași concurează de o manieră directă. În absența acestor date, putem emite doar speculații, fără a avea însă un instrument corect de validare…
[1]Asociația pentru Radio Audiență este constituită cu scopul de a reprezenta interese comune ale fondatorilor – societăți de radiodifuziune, agenții de publicitate, agenții media – în cadrul procesului de măsurare a audienței și a cotelor de piață a posturilor de radio, prin procedura-cadru stabilită de Legea audiovizualului nr. 504/2002 sau prin alte proceduri similare care respectă standardele și uzanțele domeniului, recunoscute pe plan internațional. Societatea Română de Radiodifuziune este cotizant ARA, având și un reprezentant în Consiliul Director al asociației.
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...
Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 22 mai, la ora 12:15.
Timp de cinci zile, cele mai cunoscute şi mai apreciate edituri din România şi cei mai reputaţi distibuitori de carte străină vor aduce în faţa timişorenilor pasionaţi de lectură cele mai recente titluri publicate în ţară şi peste hotare, bestseller-urile momentului şi volume consacrate, excelenţi companioni în perspectiva vacanţei de vară care se apropie. Oferta ediţiei va fi completată de o bogată selecţie de jocuri educaţionale, care, alături de numeroasele volume adresate celor mai tineri cititori, recomandă Târgul Gaudeamus Radio România drept destinaţia numărul 1 pentru timişorenii plecaţi în căutarea celor mai atractive şi inedite cadouri de 1 Iunie.
Accesul în incinta târgului este liber, iar programul de vizitare este: miercuri – vineri, între orele 11:00 şi 21:00, sâmbătă, între orele 10:00 şi 21:00, duminică, între orele 10:00 şi 18:00.
Alte motive să vizitaţi Târgul Gaudeamus Radio România, ajuns în acest an la cea de a unsprezecea ediţie timişoreană sunt:
– concursurile pentru public: Tombola Gaudeamus, cu premii numeroase şi atractive şi Miss Lectura;
– concursul Lectura la doi paşi, adresat liceenilor şi organizat de Radio România Timişoara, etapă zonală a Concursului Naţional de Lectură Mircea Nedelciu;
– proiectul Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, derulat în toate oraşele care găzduiesc Târgurile Gaudeamus Radio România, care recompensează şi promovează performerii din învăţământul românesc, la nivel internaţional;
– campania de donaţii Cărţile se întorc acasă, iniţiată şi derulată de Radio România, prin care vizitatorii sunt invitaţi să ofere volumele care le prisosesc celor care au din ce în ce mai greu acces la ele.
Sponsori şi parteneri sponsori: IndECO Grup, InfoTouch Systems, Emex, Asociaţia Club Lions Bastion Timişoara, CEWE, Clima Service SRL şi Spring Harghita. Parteneri media: Agenţia de presă RADOR şi Timiş Online – www.tion.ro.
Detalii suplimentare privind Târgul Gaudeamus Radio România, ediţia Timişoara 2019, pe www.gaudeamus.ro sau la Secretariatul Gaudeamus. (Radio Iaşi/ FOTO radioiasi.ro)
Festivalul reunește ansambluri care promovează tinerele valori din diferite zone ale țării precum Moldova, Bucovina, Muntenia și Ardeal. Spectacolul va fi susținut de: Ansamblul Studențesc MUGURELUL (USAMV Iași), Ansamblul Studențesc BUCUR (USAMV București), Ansamblul Studențesc TRADIȚII (USAMV Cluj-Napoca), Ansamblul Studențesc ARCANUL (Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava), Ansamblul Folcloric ”Doina Carpaților” al Casei de Cultură a Studenților din Iași.
”Moldova se mândrește cu o bogăție de tradiții populare, pe care Universitatea Agronomică Iași se străduiește să le reînvie, cu ajutorul studenților iubitori de folclor. Trăim într-o perioadă în care multe dintre obiceiurile şi tradiţiile poporului nostru, odată cu trecerea timpului, sunt pe cale de dispariţie sau au suferit modificări. Oamenii şi-au adaptat preferinţele în funcţie de evoluţia firească a societăţii şi şi-au orientat interesul către aspecte mult mai actuale ale mediului în care trăiesc. Tradiţiile şi obiceiurile nu trebuie lăsate să moară sub cenuşa timpului. Ne vom aminti că suntem români prin ceea ce avem mai de preţ, prin tradiţiile care, preluate de tineri cu talent şi interes, trebuie redate vieţii pentru a dura în timp”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activităţi sociale, studenţeşti şi relaţii cu alumni.
Evenimentul este organizat de USAMV Iași, susținut de Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Universitățile de care aparțin Ansamblurile participante, fiind inclus în seria evenimentelor din cadrul Festivalului Internațional al Educației, ediția 2019 și Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020.
(Radio Iaşi/ Comunicat Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi/ FOTO uaiasi.ro)
CONSUM EXCESIV // un spectacol de Daniel Chirilă realizat în parteneriat cu Frilensăr, co-finanțat de AFCN // joi, 23 mai, ora 19.00 // Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia” // +12 ani
WOLFGANG // după Yannis Mavritsakis, regia Radu Afrim // sâmbătă, 25 mai, ora 18.00 // Festivalul Internațional de Teatru „Povești” – Alba Iulia // +16 ani
VÂRSTELE LUNII – spectacol găzduit de TT// o producție unteatru București // de Sam Shepard, regia Toma Dănilă // sâmbătă, 25 mai, ora 19.00 // Sala Mare // +12 ani
O CAMERĂ DOAR A TA // după Virginia Woolf, regia Mariana Cămărășan // duminică, 26 mai, ora 19.00 // Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia” // +12 ani
Interval de valabilitate: 20 mai, ora 11 – 21 mai, ora 22
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.
ACTUALIZARE
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 20 mai, ora 12 – 21 mai, ora 06
Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată;
Zone afectate:Maramureș, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei și zonele montane;
În intervalul menționat în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și în cea mai mare parte a zonei montane instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.
Interval de valabilitate: 20 mai, ora 12 – 20 mai, ora 23
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată;
Zone afectate: Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, sud-vestul Moldovei;
În intervalul menționat în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-vestul Moldovei vor fi perioade în care se vor semnala intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și punctiform 40 l/mp.
Femeia în varsta de 59 de ani s-a aruncat de la 10 metri înălţime, de pe o pasarelă pietonală, în Gara Vaslui, după ce, cu câteva ore înainte, fiul său a fost găsit spânzurat într-o pădure de la marginea oraşului.
Băiatul venise de la Londra, de câteva zile, însă nu şi-a anunţat familia despre acest lucru. Duminică după amiază, şi-a pus capăt zilelor şi, din primele informaţii, s-ar părea ca la mijloc ar fi vorba de o ceartă cu iubita lui.
Politiştii nu au suspiciuni, însă fac cercetari pentru a stabili împrejurările în care s-a produs tragedia.
Duminică, în jurul orei 14, un trecător a observat trupul tânărului la marginea unei păduri şi a alertat autorităţile. Medicii de la Ambulanţă nu au mai putut face nimic pentru Petruţ Stavar, a declarat medicul Dan Ungureanu.
Cele două cadavre au fost transportat la morgă pentru necropsie, iar poliţiştii au început cercetările şi în acest caz. Băiatul mai mare al familiei Stavar este şi el la munca în străinatate, dar se va întoarce acasă pentru a-şi înmormânta fratele şi mama.
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...
Google şi sistemul său de operare mobil Android rup relaţiile cu Huawei
Publicat de Andreea Drilea,
20 mai 2019, 06:01 / actualizat: 20 mai 2019, 9:07
Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, preşedintele american Donald Trump a interzis săptămâna trecută grupurilor americane să facă comerţ în telecomunicaţii cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea naţională, o măsură ce vizează în special Huawei, gigantul chinez de telecomunicaţii, considerat ‘oaie neagră’ de către Washington, aminteşte sursa citată.
Grupul figurează pe o listă de companii suspecte cu care nu se poate face comerţ decât după ce se obţine unda verde de la autorităţi, stabilită de Departamentul de Comerţ al Statelor Unite.
‘Ne vom conforma acestui decret şi îi vom examina implicaţiile’, a declarat Google într-un e-mail către AFP.
Implicaţiile pot fi importante deoarece, la fel ca toate grupurile tehnologice, Google trebuie să colaboreze cu producătorii de smartphone-uri pentru a-şi face sistemele compatibile cu telefoanele.
Astfel, Google va trebui să oprească activităţile ce implică transfer de tehnologii care nu sunt publice (adică cele ‘open source’), ceea ce ar forţa producătorul chinez să utilizeze doar versiunea ‘open source’ de la Android, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.
Huawei nu va mai putea accesa aplicaţiile şi serviciile proprietatea Google, precum Gmail, de exemplu.
Solicitat de AFP să-şi exprime poziţia, Huawei nu a răspuns.
El a denunţat săptămâna trecută ‘restricţii nerezonabile care vor încălca drepturile’ grupului chinez.
Compania cu sediul în Shenzen (sudul Chinei) este de mult timp urmărită de autorităţile americane care o suspectează de spionaj în folosul Beijingului, ceea ce ar fi contribuit în mare măsură la spectaculoasa sa expansiune internaţională.
În primul trimestru, Huawei a vândut 59,1 milioane de smartphone-uri, adică o cotă de piaţă de 19%, mai mult decât grupul american Apple, dar încă în spatele liderului, sud-coreeanul Samsung.
Huawei este unul dintre lideri în 5G, noua generaţie de internet mobil în curs de introducere.
Primele două economii ale lumii se confruntă impunându-şi reciproc taxe vamale, în timp ce tehnologia este un punct central al acestei lupte.