(INTERVIU) Dr. Laura Huiban, medic gastroenterolog, la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (20.03.2022)
Publicat de ,
20 martie 2022, 15:44 / actualizat: 26 martie 2022, 16:49
Implementarea a început în Iași, în august 2021, dar continuă și în alte județe ale Moldovei.
Medicul gastroenterolog, Laura Huiban, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, a vorbit în interviul acordat Cristinei Spînu despre testările gratuite făcute în ultima perioadă în Moldova, despre reacția oamenilor în momentul în care descoperă că sunt pozitivi cu virus B sau C și îndeamnă la testare.
Coordonatoarea SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat că o fetiţă de şapte luni şi un băiat de doi ani, din Odessa, Ucraina, au fost preluaţi din punctul de trecere a frontierei Sculeni.
Diana Cimpoeșu: Am fost solicitați pentru preluarea a doi copii din vama Sculeni aduși de ambulanța din Republica Moldova, doi copii din Ucraina, din Odessa. Sunt o fetiță de șapte luni cu o afecțiune hepatică congenitală și un băiețel de doi ani cu o tumoră abdominală. Ambii vor fi duși în centrul medical de la Torino (Italia) unde se fac în mod tradițional intervenții de chirurgie oncologică și de transplant pentru bebeluși și copii de vârstă mică. Este un model de colaborare de data asta Ucraina- Republica Moldova- România- Italia.
#StareaEducației (INTERVIU) Theodor Giurcanu, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor: “Trebuie mult mai bine reglementate acțiunile care duc la aplicarea unei sancțiuni de tipul sălii de detenție, prevedere din noul Statul al Elevului, pentru a nu-l afecta și mai mult pe cel care are tendința de a deranja orele de curs”
În mai puțin de o lună începe școala, vacanța e pe final, iar din toamnă elevii vor avea parte de câteva schimbări survenite prin...
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe a declarat că în baza acordului de prietenie încheiat între cele două regiuni și ținând cont de situația din Ucraina, lotul de gimnastică din Vinița a solicitat transferul la Iași.
Gimnaștii ucraineni au la dispoziție baza de antrenament a Facultății de sport.
Rectorul Tudorel Toader a declarat că, deocamdată, 2 studenți ucraineni au solicitat transferul la Iași.
Tudorel Toader:
Pe de altă parte, mai multi profesori de la universitățile din Cernăuți, Ismail și Odesa au solicitat transferul la Iași, a mai spus rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, Tudorel Toader.
Tudorel Toader:
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro))
De aproape două săptămâni, micuţii orfelinatului specializat Sumi au fost ascunşi în adăposturi antiaeriene, după care au fost scoşi din zona de război, iar acum au fost evacuaţi în altă ţară, relatează RBC-Ucraina cu referire la declaraţia şefului Administraţiei Regionale de Stat Sumi, Dmitro Jiviţki.
El a mai subliniat că este vorba de copii care, din diverse motive, nu au părinţi. În plus, majoritatea copiilor au nevoie de asistenţa permanentă medicală, a mai precizat el.
„Sunt extrem de recunoscător pentru primirea cu multă grijă şi atenţie a copiilor noştri. Vă mulţumesc tuturor pentru că aţi făcut ca acest lucru să devină posibil! Transportarea lor în siguranţă, acordarea unui tratament şi a unui adăpost departe de război„, a mai spus Jiviţki.
Şeful Administraţiei Regionale de Stat Sumi a mai adăugat că, după război, copiii se vor întoarce în regiunea lor natală Sumi.
Amintim că, sâmbătă, 19 martie, în regiunea Kiev, a continuat evacuarea oamenilor din zonele periculoase ale regiunii. Peste trei mii de persoane au fost scoase din Brovari şi Bucea. Pe 19 martie, aproximativ 700 de persoane au fost evacuate din regiunea Luhansk, inclusiv răniţii şi toţi cei care nu se pot deplasa în mod independent. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Forţele de ordine sunt în alertă de ieri seară, în judeţul Constanţa, după ce individul necunoscut, înarmat cu o armă albă şi purtând o cagulă a intrat prin efracţie în perimetrul Centrului 110 Comunicaţii şi Informaţii al Forţelor Navale din Mamaia Sat şi a atacat un militar care executa serviciul de pază în unitate.
Acesta din urmă a opus rezistenţă în confruntarea corp la corp cu agresorul, dar a fost deposedat totuşi de arma din dotare, un pistol-mitralieră şi un încărcător cu 30 de cartuşe. Agresorul a sărit gardul unităţii şi nu a mai fost văzut.
S-a dat imediat alertă generală, iar conducerea MApN a dispus de urgenţă, la nivelul tuturor unităţilor militare măsuri pentru întărirea serviciilor de pază şi verificarea planurilor de pază şi apărare a obiectivelor militare.
Jandarmii şi mascaţii din Forţele Speciale au efectuat razii în Constanţa, iar poliţia a instituit filtre în trafic la ieşirea din Mamaia, unde s-a format aseară o imensă coloană de maşini care circulau spre Constanţa, dar, de asemenea, în Năvodari, Ovidiu şi Lumina, localităţile în care agresorul militarului ar fi putut să ajungă.
Au fost percheziţionate toate autovehiculele care au tranzitat zona. Până la această oră nu sunt informaţii că individul necunoscut ar fi fost identificat şi reţinut.
Acţiunile forţelor de ordine continuă, iar, conform procedurilor legale în vigoare, Parchetul Militar Constanţa şi organele de poliţie au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.
La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 61,6%.
În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, MAI menţionează că, în ultimele 24 de ore, în România au intrat 67.621 de persoane, dintre care 11.182 de cetăţeni ucraineni. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
În aceste 25 de zile de război, forţele ruse au ucis mai mulţi civili faţă de militarii ucraineni care au murit în luptele duse împotriva inamicului.
Forţele Armate ale Ucrainei, forţele de interne, apărarea antiteroristă, voluntarii şi locuitorii, civilii Ucrainei opun o rezistenţă acerbă în faţa inamicului rus şi de cele mai multe ori recurg la contraatac.
Forţele inamice ruse nu au reuşit să avanseze mult în interiorul ţării. Ocupanţii nu au reuşit să ocupe capitala Ucrainei, Kiev.
De asemenea, nu au reuşit să intre în oraşele Kiev, Harkiv, Sumi, Mikolaiv, Cernihiv, Mariupol şi multe alte oraşe. Suburbiile capitalei Kiev sunt cele mai afectate de lupte, din cauza invaziei şi a barbariei invadatorilor, dar forţele armate ucrainene nu cedează în faţa trupelor ruse.(Rador/ FOTO agentia Unian)