26 mar, 18.10: Classix este aici să rămână. Dragoș Cantea, director artistic Classix Festival, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 26 martie 2022, 18:44
Publicat de dvlad, 26 martie 2022, 18:44
Publicat de Andreea Drilea, 26 martie 2022, 13:30
Flăcările s-au extins în apropierea mai multor case.
La faţa locului intervin pompierii cu mai multe autospeciale de stingere.
(Radio Iași/Foto radioiasi.ro)
Publicat de Andreea Drilea, 26 martie 2022, 13:12
‘Este un buletin al Institutului Naţional de Sănătate Publică, nu cred că este o situaţie neaşteptată în ceea ce priveşte numărul de infecţii respiratorii. Eu pot să vă spun în producerea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, care aţi văzut că avem un trend uşor crescător, încă nu pot să afirm în vreun fel că este o creştere îngrijorătoare. Am rămas cantonaţi în zona aceasta de 3.000 – 4.000 de cazuri pe zi şi o proporţie de 12% dintre teste pozitive. Sper ca lucrurile să intre în normal peste câteva săptămâni, dar monitorizăm cu atenţie şi ne păstrăm întreaga capacitate de a evalua, diagnostica şi trata pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La sfârşitul iernii nu este nimic neobişnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii’, a declarat sâmbătă Rafila, întrebat în legătură cu creşterea numărului de viroze respiratorii.
El a adăugat că purtarea măştii este ‘un mijloc de protecţie individuală’, nu o restricţie şi că recomandarea rămâne aceeaşi de a purta masca în interior, mai ales în zonele care sunt aglomerate şi în mijloacele de transport în comun.
‘Masca este recomandată ca o măsură logică, dacă vreţi şi binevenită în ceea ce priveşte împiedicarea transmiterii oricărei viroze respiratorii, nu numai împotriva infecţiei cu noul coronavirus’, a menţionat ministrul.
El a mai spus că în Guvern nu s-a discutat în niciun fel despre posibilitatea reintroducerii restricţiilor.
‘Nu am discutat în Guvern în niciun fel de introducerea restricţiilor. Monitorizăm situaţia, trenul este ascendent, rata de reproducere a infecţiei este 1,13, de fapt era ieri 1,13, deci e declar că trendul este crescător. Nu observăm şi ăsta e lucru îmbucurător, creşteri ale numărului de cazuri în spitale, nu mă refer la secţiile terapie intensivă, unde există totdeauna o întârziere, mă refer la numărul de cazuri internate în spitale. Avem în jur de 2.700 de persoane internate în secţiile COVID, ceea ce nu pune niciun fel de probleme. Monitorizăm situaţia şi în funcţie de evoluţie vom discuta, dacă este cazul, nu neapărat pentru restricţii, dar măcar pentru un anumit cadru care să reglementeze mai bine această problemă’, a adăugat Rafila.
Ministrul a menţionat că, în funcţie de evoluţie, se va vedea dacă sunt necesare măsuri suplimentare.
‘Vom vedea dacă este necesar să luăm măsuri suplimentare privind personalul, modul de alocare a paturilor legate de asistenţa medicală la nivelul unui judeţe sau la nivelul municipiului Bucureşti. Lucrurile sunt diferite. Cele mai mari rate de incidenţă sunt în Bucureşti – peste 6, Cluj – peste 5, Timişoara – peste patru, în rest incidenţele la nivelul fiecărui judeţ sunt relativ reduse’, a mai spus Rafila.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)
Publicat de Andreea Drilea, 26 martie 2022, 13:01
‘Am discutat probleme curente şi despre cooperarea în plan politic şi al apărării între Ucraina şi SUA’, a transmis Reznikov pe reţeaua socială, postând şi o fotografie de la întâlnirea desfăşurată în capitala poloneză Varşovia.
Casa Albă indicase mai devreme sâmbătă că preşedintele american Joe Biden – sosit vineri în Polonia – urma să asiste la întâlnirea celor patru.
Biden mai avea prevăzute pentru sâmbătă o întâlnire cu omologul său polonez Andrzej Duda la palatul prezidenţial, o vizită la Stadionul Naţional din capitala poloneză, unde sunt înregistraţi refugiaţii ucraineni, iar spre sfârşitul după amiezii urmează să rostească un discurs în care va chema ‘lumea liberă’ să ia poziţie împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Casei Albe.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)
Publicat de Andreea Drilea, 26 martie 2022, 12:25
Armistiţiul, care va începe la ora locală 20.00 (18.00 GMT) şi urmează să se încheie luni la ora 08.00, a fost decis de armata ucraineană, a menţionat primarul, fără a da alte detalii.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat pe de altă parte sâmbătă că s-a ajuns la un acord privind crearea a 10 noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din localităţi aflate pe linia frontului.
Ea a precizat că civilii care vor să plece din Mariupol, oraş din sud cu circa 430.000 de locuitori înainte de conflict, trebuie să o facă în maşinile personale, întrucât forţele ruse nu lasă autobuzele să treacă pe la punctele lor de control din oraş, informaţie pe care Reuters nu a putut-o verifica independent.
Peste 100.000 de oameni mai trebuie evacuaţi din Mariupol, potrivit vicepremierului.
Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc pentru eşecul funcţionării coridoarelor umanitare a căror creare a fost decisă în ultimele săptămâni, adaugă Reuters.
Tot sâmbătă, guvernatorul Kievului, Oleksandr Pavliuk, a anunţat că forţele ruse au preluat controlul asupra oraşului Slavutîci, unde locuiesc muncitorii de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl.
Potrivit lui Pavliuk, trupe ruse au ocupat spitalul din oraş şi l-au răpit pe primar, informaţie care de asemenea nu a putut fi verificată independent.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al apărării, Igor Konaşenkov, a afirmat sâmbătă că forţele ruse au distrus un depozit de arme şi echipamente militare din apropiere de oraşul Jitomir din nord-vestul Ucrainei.
Depozitul a fost lovit de patru rachete Kaliber lansate de pe o navă din Marea Neagră, a explicat purtătorul de cuvânt.
(AGERPRES/Foto – imagine ilustrativă)
Publicat de Andreea Drilea, 26 martie 2022, 10:16
‘Ora Pământului’ se va derula în intervalul orar 20:30 – 21:30, fiind un eveniment global, organizat şi susţinut de către WWF International, în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an.
‘În fiecare an, Ora Pământului oferă oamenilor din toată lumea oportunitatea de a-şi arăta grija faţă de natură şi de a-i ajuta pe alţii să înţeleagă importanţa vitală pe care o are în viaţa noastră. Natura este ‘Acasă’ şi este urgent pentru fiecare dintre noi să începem să îi acordăm mai multă atenţie. Acum, mai mult ca niciodată, când asistăm la o criză climatică dublată de pierderea biodiversităţii, este momentul să ne unim eforturile pentru a opri degradarea naturii şi pentru a accelera refacerea ei până în 2030. De Ora Pământului, stingem lumina şi transmitem un mesaj simplu: suntem împreună în această misiune şi fiecare dintre noi are un rol important în crearea un viitor sustenabil pentru oameni şi pentru planetă’, a declarat Orieta Hulea, director general WWF România.
În România, WWF organizează o serie de workshop-uri în săptămâna 21 – 25 martie 2022, în cadrul cărora se va vorbi despre importanţa naturii în viaţa noastră, despre cum să fii echilibrat prin mişcare, despre cum se reconstruieşte lumea, cum să oferi un viitor mai bun naturii prin reciclarea tehnologiei şi despre cum să găteşti sustenabil.
Evenimentul Earth Hour a fost organizat, pentru prima dată, pe data de 31 martie 2007, la Sydney, când două milioane de oameni şi peste 2.100 companii din oraşul australian au stins lumina timp de o oră.
Din 2008, evenimentul a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.
În toţi aceşti ani, construcţii emblematice, precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseumul din Roma, Turnul Eiffel din Paris, Sfinxul şi Piramidele din Giza şi alte sute de monumente din întreaga lume au rămas în întuneric pentru o oră. De asemenea, clădirea Palatului Parlamentului din Bucureşti s-a numărat printre cele mai proeminente clădiri din lume care au stins luminile în cadrul evenimentului.
În 2021, în contextul crizei sanitare, oameni dintr-un număr record de 192 de ţări şi teritorii s-au unit digital pentru a trage un semnal de alarmă asupra problemelor naturii.
Ora Pământului (Earth Hour) este un eveniment global, organizat şi susţinut de către WWF Internaţional, în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an. Această acţiune are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.
WWF România, una dintre cele mai importante organizaţii specializată în conservarea mediului, face parte din WWF International, existent de peste 60 de ani, în mai mult de o sută de ţări, de pe şase continente. Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt Maramureş, Transilvania, Sud Vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)
Publicat de Andreea Drilea, 26 martie 2022, 09:28
Introducerea orei de vară a avut ca scop creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a soarelui.
CFR Călători a informat că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând să respecte în general orarul prevăzut.
Mai trebuie ştiut că diferenţa dintre ora oficială a României şi timpul universal GMT va fi de trei ore faţă de două ore în perioada orei de iarnă.
(RADOR/Foto – imagine ilustrativă)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 26 martie 2022, 09:24
Atribuțiile generale ale postului de paznic se regăsesc în Anexa I, atașată.
Etapele de concurs:
– Etapa I – selecția dosarelor – 11.04.2022
– Etapa a II – a – proba scrisă – 14.04.2022
– Etapa a III – a – interviul – 19.04.2022
Se pot prezenta la următoarea etapă a concursului numai candidații admiși la etapa precedentă.
Înscrierea candidaților, respectiv depunerea dosarului de concurs, se face la sediul Studioului Teritorial Teritorial Iași, din str.Lascăr Catargi nr. 44, Mun.Iași, în perioada 28.03.2022 – 08.04.2022, în zilele lucrătoare, astfel:
– de luni până joi între orele 9.00 – 16.00;
– vineri între orele 9.00 – 14.00.
Proba scrisă și interviul se vor susține la sediul Studioului Teritorial Iași, din str.Lascăr Catargi nr.44, Mun.Iași.
Bibliografie/Tematică:
– Legea nr.333/2003, republicată, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu modificările și completările ulterioare; Capitolul VI., art.47;
– Hotărârea nr. 301 din 11 aprilie 2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor cu modificările ulterioare;
– Legea nr.319/2006 cu modificările și completările ulterioare, referitoare la sănătate și securitate în muncă; cap. I și IV;
– Legea nr.307/ 2006 cu modificările și completările ulterioare, referitoare la apărare împotriva incendiilor; cap. I și II.
I. Condiții de participare la concurs: pentru a putea participa la concurs candidații trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
I.1. Condiții generale de participare la concurs:
– să aibă cetățenia română, cetățenia altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;
– să cunoască limba română, scris și vorbit;
– să aibă vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
– să aibă capacitate de exercițiu deplină;
– să aibă o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberată de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate.
– să nu fi fost condamnat definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.
I.2 Condiții specifice de participare la concurs:
– minim studii generale sau medii, absolvite cu diplomă;
– certificat de calificare profesională – agent de securitate;
– atestat pentru exercitarea ocupației de agent de securitate.
II. Documentele necesare înscrierii la concurs:
Dosarul de concurs:
– cererea de înscriere la concurs, pusă la dispoziție de către secretariatul comisiei de concurs;
– copia actului de identitate sau orice document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
– copie după documentul care atestă schimbarea numelui, în condițiile în care numele din documentele necesare înscrierii nu coincide cu cel din actul de identitate;
– copiile documentelor care atestă nivelul studiilor;
– cazier judiciar valabil la data susținerii etapelor de concurs;
– adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată de medicul de familie al candidatului sau de unitățile sanitare abilitate;
– curriculum vitae european, conform Hotărârii Guvernului nr.1021/2004;
– acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
Copiile după actele din dosarul de concurs se vor prezenta însoțite de documentele originale, care se vor certifica pentru conformitate de către secretarul comisiei de concurs.
Pentru cetățenii români care au efectuat studiile în străinătate, precum și pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au efectuat studiile în țara de proveniență, este necesară echivalarea/recunoașterea, potrivit legii, a diplomelor de studii precizate în condițiile specifice de participare la concurs.
Totodată, în condițiile în care documentele din dosarul de concurs sunt eliberate de către alte organisme decât cele de pe teritoriul României, acestea vor fi traduse și legalizate.
Candidații pot obține informații suplimentare privind dosarul de concurs de la secretariatul comisiei de concurs, în zilele lucrătoare, la telefon nr.0232/200.550 de luni până joi, între orele 9.00 – 16.00, vineri între orele 9.00 – 14.00.
Eduard Traian NICOLAU
Director
ANEXA 1
Atribuții generale ale postului: PAZNIC
Poziţia în COR: 962907
– Respectă normele de prevenire și stingere a incendiilor;
– Participă la toate activitatile de instruire de specialitate;
– Efectuează operațiunile de verificare și încărcare a stingătoarelor;
– Asigură paza clădirii, a autovehiculelor și a altor bunuri
– Răspunde de modul respectării şi aplicării regimului de acces în studiou a tuturor persoanelor, pe timpul cât este de serviciu la poarta studioului (monitorizând intrarea/ieșirea din clădire și împeidicând intrarea persoanelor neautorizate);
– Autorizează accesul persoanelor străine doar pe baza de identificare și înscriere a datelor în registrul de acces persoane străine.
Publicat de Andreea Drilea, 26 martie 2022, 06:12
Cei 27 şi Comisia ‘vor colabora de urgenţă în ceea ce priveşte achiziţiile voluntare de gaz, gaz natural lichefiat (GNL) şi hidrogen’, profitând de ponderea economică a UE pentru a beneficia de preţuri mai avantajoase, potrivit concluziilor summitului de la Bruxelles.
‘Achiziţiile comune, capacitatea de a defini împreună contracte pe termen lung, este cel mai bun instrument de reducere a preţurilor’, a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă.
‘Comisia poate realiza până la 75% din achiziţiile de gaze’, fie prin renegocierea contractelor existente, fie prin încheierea altora noi, a precizat Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.
La rândul său, cancelarul german, Olaf Scholz, a subliniat că participarea la mecanism va fi voluntară, spre deosebire de mecanismul de achiziţii în comun de vaccinuri, care excludea comenzile din afara Comisiei.
‘Am convenit asupra faptului că aceasta este o oportunitate care permite cooperarea voluntară pentru achiziţiile de gaze’, a afirmat el în faţa presei.
‘Desigur, când te uiţi la cazuri specifice, poate fi complicat, foarte complicat, pentru că există companii private în toată Europa’ care sunt angajate în contracte, ‘care cumpără gaze în numele lor şi intenţionează să continue în viitor’, a explicat cancelarul german.
Nerăbdător să izoleze Moscova şi să priveze Rusia de surse de venituri după invadarea Ucrainei, Bruxellesul vrea să reducă achiziţiile europene de gaz rusesc cu două treimi în acest an.
Prin gruparea cererilor, Comisia intenţionează, de asemenea, să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor.
Comisia Europeană a început negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.
Platforma de achiziţii în comun a UE ‘va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest’, precum şi celor trei state legate de UE prin acorduri de asociere (Moldova, Ucraina, Georgia), au precizat concluziile summitului de la Bruxelles.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)
Publicat de Andreea Drilea, 26 martie 2022, 06:01
Din primul convoi fac parte 100 de pompieri şi salvatori care vor transporta vehiculele şi echipamentele donate Ucrainei: 11 maşini pentru stingerea incendiilor, 16 autospeciale de intervenţie şi 23 de camioane care transportă 49 de tone de echipamente medicale şi de salvare (echipamente de protecţie, scări manuale, furtunuri de incendiu, echipamente medicale), precizează Ambasada Franţei.
Această operaţiune este coordonată de Direcţia Generală pentru Securitate Civilă şi Managementul Crizelor din Ministerul francez de Interne şi Centrul de criză şi sprijin al Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri externe.
Un al doilea convoi, format din 21 de ambulanţe noi, completează această donaţie din partea Franţei. Ambulanţele au fost achiziţionate cu sprijinul autorităţilor locale franceze şi al companiilor, care au contribuit la strângerile de fonduri gestionate de Centrul de criză şi sprijin.
‘Aceste operaţiuni desfăşurate în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene (MPCU) sunt o mărturie a solidarităţii Franţei, a autorităţilor locale şi a companiilor franceze faţă de poporul ucrainean’, arată misiunea diplomatică.
(AGERPRES/Foto Mihaela Munteanu)