Alessio Lupu, un tânăr român, actor și regizor la Roma. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (5.11.2023)
Publicat de hdaraban,
5 noiembrie 2023, 13:34 / actualizat: 7 noiembrie 2023, 13:43
La Roma, un adolescent, Alessio Lupu, a lansat primul său scurtmetraj. Filmul se cheamă „A fost destinul”, și a a apărut la cateva luni după publicarea cărții de același autor, „Ultima speranta”.
Alessio, pasionat si de dans, este atras și de România, acolo unde merge cu mare plăcere în vacanțe, dar unde își dorește să ajungă și cu scurtmetrajul realizat, precum și cu alte proiecte. Interviu realizat de Elena Postelnicu.
Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan
Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale – o producție marca Incubator Radio România Iași De la smochine uscate...
Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Omul care aduce vestea Povestea ansamblului folcloric „Ciureana”, exemplu de bune practici Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban...
Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat şi că stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare de pensie, iar sporurile nepermanente contributive vor fi luate în calcul.
Simona Bucura-Oprescu: Pentru perioada 25-30 de ani un punctaj suplimentar anual de 0,5 puncte, pentru perioada 31 de ani – 35 de ani un punctaj suplimentar de 0,75 de puncte, iar pentru perioada de peste 35 de ani de un punct suplimentar anual. Vom veni cu o interpretare unitară a muncii românilor, în sensul că este prima dată când se ia în calcul şi acordul global şi toate celelalte venituri, al 13-lea salariu, prime pe care românii le-au primit.
Ei cer majorarea salariilor şi spun că sistemul este în pericol de blocare din cauza lipsei de personal.
Cu detalii, Gabriela Gârjoabă: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cele judeţene au oprit activitatea încă de joi. Nu se eliberează adeverinţe, carduri sau formulare şi nu se prelucrează cererile de concedii medicale. Protestatarii sunt nemulţumiţi de salariile care nu le-au mai fost majorate de peste şase ani. Ei spun că, din cauza veniturilor mici, salariaţii pleacă la alte instituţii, cei rămaşi nu mai fac faţă, iar sistemul este în pericol să se blocheze. Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat că există fondurile necesare majorărilor salariale, însă, potrivit sindicaliştilor, un proiect de lege iniţiat chiar de CNAS, care prevedea creşterea salariilor, a ajuns în Parlament, dar a fost respins de la vot. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată şi speră că situaţia se va rezolva prin dialog.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că de mâine, 6 noiembrie, începând cu ora 8:00 traficul rutier va fi interzis pentru toate categoriile de autovehicule pe DN7C Transfăgărăşan, între Piscu Negru şi Cabana Bâlea Cascadă, precum şi pe DN67C Transalpina, între Rânca şi Curpăt.
Măsurile au fost luate având în vedere scăderea temperaturilor la altitudine, a intensificării bruşte a vântului şi a posibilităţii apariţiei ceţii intense în orice moment al zilei.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT transmis sâmbătă, din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat că inculpaţii au comercializat drogurile de risc şi mare risc inclusiv către consumatori minori, elevi ai unor licee din municipiul Iaşi, interacţiunile între dealeri şi clienţi realizându-se faţă în faţă, preponderent pe parcursul unor evenimente private (petreceri).
‘În sarcina primului inculpat s-a reţinut că, pe parcursul anului 2023, a deţinut şi comercializat, în mod repetat, droguri de risc (canabis) şi de mare risc (ecstasy). Cel de-al doilea inculpat a fost prins în flagrant, la data de 02.11.2023, pe raza unei comune din judeţul Iaşi în timp ce comercializa cantitatea de peste 55 grame canabis. Cu privire la ceilalţi doi, din cercetări a rezultat că, pe parcursul anului 2023, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp, au vândut diferite cantităţi de 3-CMC, drog de mare risc, cunoscut sub denumirea generică de cristal’, a informat DIICOT.
Joi au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziţie domiciliară, fiind descoperite şi ridicate 274 de comprimate de ecstasy, 52 de grame de amfetamină, 17 grame 4-CMC, 97,2 grame de canabis şi 85 de grame de haşiş, mai multe cântare electronice de mare precizie, telefoane mobile, sume de bani, precum şi alte mijloace de probă.
Procurorul de caz a dispus vineri reţinerea celor patru, pentru 24 de ore.
Ulterior, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Iaşi a dispus arestarea preventivă a bănuiţilor, pentru 30 de zile.
Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi şi suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi de către Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor.
De asemenea, acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
Electoratul va trebui să desemneze, prin vot, cei 898 de primari, inclusiv din municipiul Chişinău, precum şi cei 11.058 de consilieri locali, din raioane, municipii, oraşe, comune şi sate. Pe liste sunt candidaţi din partea a 35 de partide politice dar şi independenţi. Pentru cele 898 de primării din ţară au fost depuse peste 3.200 de candidaturi, dintre care 27 pentru Primăria municipiului Chişinău şi 15 în municipiul Bălţi.
În afară de cele 35 de partide, mai înregistrase candidaţi şi un alt partid, ‘Şansă’, care însă a fost scos din cursă, după ce Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova decis, vineri, anularea candidaturilor înregistrate pe motiv că această formaţiune politică a fost asimilată unei grupări de criminalitate organizată. Partidul ‘Şansă’ înregistrase pentru alegerile locale de duminică 652 candidaţi la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9.000 de candidaţi la funcţia de consilier la diferite niveluri.
Numărul total de alegători incluşi în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.300.805 persoane. Pentru a fi validate, la aceste alegeri locale trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale din fiecare circumscripţie. Secţiile de votare, în număr de 1.958, vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00.
Lupta pentru fotoliile de primar ar putea beneficia de un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, între candidaţii plasaţi pe primele două locuri, în cazul în care niciun candidat nu obţine o majoritate simplă în primul tur.
Alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 reprezintă cel de-al optulea scrutin de acest tip de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
Turneul Național „Vioara lui Enescu 2023” ajunge la Iași
Publicat de Andreea Drilea,
5 noiembrie 2023, 05:01 / actualizat: 5 noiembrie 2023, 8:15
După succesul remarcabil al concertului de deschidere a stagiunii 2023–2024, Violoncellissimo – clasic la puterea a treia, Ateneul Național din Iași aduce în atenția publicului iubitor de muzică clasică un eveniment grandios miercuri, 8 noiembrie, ora 19.00 la Sala Unirii – Cinema Victoria.
Tată și fiică, violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, cu două dintre viorile compozitorului George Enescu – Guarneri del Gesù „Catedrala” şi Paul Kaul revin în luna noiembrie, pentru al doilea an împreună, cu Turneul Național „Vioara lui Enescu 2023” în orașe și sate din România.
Cele două instrumente au fost puse la dispoziție de Muzeul Naţional „George Enescu” în patrimoniul căruia se află.
Spectatorii prezenți la evenimentul care se va desfășura la Iași, se vor bucura și de prezența pianistului Horia Mihail alături de care Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Național „Vioara lui Enescu la sate” acum mai bine de un deceniu. „Sunt 11 ani de când ducem muzica clasică și vioara lui Enescu în orașele și satele din România. Vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, pentru al doilea an alături de mine în acest turneu, se dovedește o importantă continuatoare a tradiției violonistice românești ce provine de la maestrul George Enescu”, a declarat Gabriel Croitoru.
„Este o bucurie pentru noi să putem găzdui evenimente de asemenea anvergură. Suntem recunoscători că publicul din Iași are ocazia de a asculta instrumentiști valoroși care cântă pe marile scene ale lumii și sunt aplaudați la scenă deschisă” a declarat Managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei.
Publicat de Andreea Drilea,
5 noiembrie 2023, 05:00 / actualizat: 6 noiembrie 2023, 7:05
Prima lecţie este una multidisciplinară, realizată la Delfinarul din Constanţa, iar participanţii vor afla informaţii despre Marea Neagră, dar şi despre speciile de delfin care trăiesc la noi.
Lecţia va cuprinde demonstraţii de la Delfinariu şi va fi transmisă pentru elevii şi profesorii interesaţi pe canalul de youtube, dar şi pe pagina de facebook a proiectului.