Ascultă Radio România Iași Live

Zi: 16 decembrie 2023

Teodor Moga, profesor, specialist în politica externă a Uniunii Europene: pentru Republica Moldova, ”chestiunea transnistreană va fi probabil cel mai complicat dosar în negocierile de aderare”

Teodor Moga, profesor, specialist în politica externă a Uniunii Europene: pentru Republica Moldova, ”chestiunea transnistreană va fi probabil cel mai complicat dosar în negocierile de aderare”

Publicat de hdaraban, 16 decembrie 2023, 15:56

După decizia Consiliului European din această săptămână, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lansarea negocierilor de aderare cu țara sa este o victorie pentru Ucraina și pentru întreaga Europă.

La rândul său, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că țara sa este pregătită să se ridice la nivelul provocărilor și hotărâtă să lucreze asiduu dacă este necesar în această privință.

Plecând de la decizia Consiliului European, Horia Daraban a discutat pe acest subiect cu lector universitar dr. Teodor-Lucian Moga, de la Centrul de Studii Europene al Facultății de Drept din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Interlocutorul a scos în evidență premisele care au dus la decizia deschiderii negocierilor, dar și faptul că discuțiile între Uniune și cele doua capitale ar trebui să aibă ca finalitate închiderea a 35 de dosare ce vizează mai multe reforme.

Acestea sunt legate, între altele, de sistemele naționale de justiție, dar și de articularea și implementarea unei legislațiide factură europeană privind drepturile minorităților naționale, aspect important și de interes mai ales în cazul Ucrainei.

 


Horia Daraban: Ce mesaj se desprinde din decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova? Mesaj pentru Kiev și Chișinău, dar cu siguranță este și unul pentru planul extern al Uniunii Europene.

Teodor Moga: Este un mesaj istoric ce denotă sprijinul pe care Uniunea Europeană îl extinde Republicii Moldova și Ucrainei. O decizie istorică deoarece, probabil, dacă nu ar fi fost acest război în Ucraina, statele nu ar fi primit statutul de candidat și, cu atât mai mult, nu ar fi început oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, start pe care l-au obținut în cadrul Consiliului European.

Horia Daraban: Negocierile de aderare înseamnă și o listă de obiective, ținte pe care trebuie să le atingă cele două țări. Care sunt principalele puncte pe care va insista Uniunea Europeană, în cazul Ucrainei, în cazul Republicii Moldova?


Teodor Moga
: Drumul este lung și nu este nicio garanție că, odată deschise, negocierile astea se vor finaliza curând. României i-au luat 7 ani și România nu se afla în situația geopolitică foarte complicată în care se află Republica Moldova și mai ales Ucraina. Astăzi sunt 35 de dosare pe care Uniunea Europeană le negociază cu Ucraina și Republica Moldova, dosare pe care aceste state trebuie să le închidă succesiv. Și bineînțeles, fiecare dintre aceste dosare reprezintă un set de provocări.

Ce fel de provocări? În ceea ce privește respectarea statului de drept, reforme în ceea ce privește justiția, instituții solide, piață liberă, democratizare, bineînțeles, drepturile minorităților. Un pachet foarte amplu care va dura mult timp până va fi bifat de către cele două state. Ținta este 2030, dar nu este nicio garanție că această țintă să fie chiar respectată. Turcia este candidat oficial la aderarea în Uniunea Europeană din 1999 și astăzi este parcă mai departe de aderare decât era la început.

Sunt state care, chiar dacă au primit oficial acceptul Consiliului de a deschide negocierile pentru aderare, nu au început în fapt acest lucru, așa cum este cazul Macedoniei de Nord, Albaniei. Deci e un proces lung care va ridica multe provocări celor două state și, bineînțeles, cele două state depind și de situația geopolitică. Așadar, nu doar de ele, mai ales Ucraina, de acest război cumplit care se desfășoară pe teritoriul său.

Horia Daraban: Apropo de ceea ce spuneați dumneavoastră, ambele state, Republica Moldova și Ucraina, cu teritorii ocupate, cu zone asupra cărora nu au control administrativ, economic, politic ș.a.m.d. Aceste situații, realități, cât de mult vor conta în procesul de negociere ce are ca final aderarea? Va mai fi permisă situația care s-a înregistrat în cazul Ciprului?

Teodor Moga: Va cântări foarte mult. Experiența cipriotă cu cele două comunități, cea turcă și cea elenă, a complicat mult prezența Ciprului în cadrul Uniunii. Uniunea Europeană a crezut că cele două comunități se vor reconcilia. Odată ajunse în Uniunea Europeană, nu s-a întâmplat acest lucru.

Așadar, chestiunea transnistreană în cazul Republicii Moldova cântărește foarte greu și va fi probabil cel mai complicat dosar de rezolvat în cazul Republicii Moldova. De aici vă spuneam dificultatea ca lucrurile să se întâmple cu repeziciune. Să nu mai vorbim de cazul Ucrainei, care are o situație foarte, foarte dificilă astăzi, cu teritorii controlate de Rusia, o situație încă volatilă.

Deci nu știm exact cum va arăta situația post-conflict, post-război. Deci sunt multe semne de întrebare la care, din păcate, acum nu putem răspunde.

Horia Daraban: România și-a exprimat explicit sprijinul pentru această decizie în privința ambelor state. Ce rol poate Bucureștiul să-și asume pe mai departe, pe acest drum al negocierilor dintre Uniune și Ucraina, dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova?

Teodor Moga: România a jucat și joacă un rol foarte important. A fost un susținător constant al celor două state. Deci, hotărârea României de a sprijini cele două state nu este una nouă. E mai veche discuția cu privire la deschiderea negocierilor și, mai ales, primirea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în cazul Moldovei. România poate ajuta Moldova nemijlocit. În ce sens? Toată experiența României, acquis-ul comunitar tradus de România în limba română poate fi cu ușurință utilizat de autoritățile din Republica Moldova.

Mai mult, experiența României în această tranziție complicată economică, politică despre care vă vorbeam la începutul dialogului nostru, poate fi un atu important în sprijinirea Republicii Moldova și Ucrainei. Deci experiența României este vitală. România s-a arătat deschisă să sprijine cele două state și o face de ceva timp, mai ales pe Republica Moldova, în acest proces de apropiere și, finalmente, să sperăm, de integrare în cadrul Uniunii Europene.

Horia Daraban: Ungaria s-a opus până în ultimul moment deschiderii negocierilor. Tot din cauza opoziției Budapestei, nu s-a ajuns la unanimitate în acordarea Ucrainei a unui sprijin financiar european de 50 de miliarde de euro, dintre care 33 de miliarde sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi pe o perioadă de 4 ani, începând cu anul viitor. Implicațiile pe termen scurt sunt evidente: blocaje în decizii ale Uniunii, relații mai puțin cordiale între Budapesta și Kiev. Dar dacă e să ne referim pe termen lung, poziția refractară a Ungariei scoate în evidență ce anume?

Teodor Moga: Da, poziția Ungariei a fost foarte controversată în toată această perioadă. Orban nu a torpilat deschiderea negocierilor, însă ce a făcut a fost să nu sprijine acest important suport financiar pe care Uniunea Europeană plănuia să i-l acorde Ucrainei pentru efortul de război și nu numai pentru societatea ucraineană, în general, plata salariilor, pensiilor etc., ceea ce e un semnal prost pentru Kiev, mai ales că știm că în Statele Unite ale Americii avem o situație similară cu Partidul Republican, care, în continuare, blochează oferirea Ucrainei a unui sprijin de 60 de miliarde, în special sprijin militar.

Deci Ucraina nu este într-o situație simplă, dar asta nu înseamnă că lupta e pierdută. Negocierile se desfășoară în ceea ce privește Uniunea Europeană. A-l convinge pe Victor Orban, probabil ar trebui să se întețească sau să deschidă sprijinul financiar acordat Ungariei de către Uniunea Europeană prin politica de coeziune și acest plan național de redresare și reziliență.

Deci negocierea continuă. Vor mai fi și alte întâlniri, alte summit-uri pe această discuție a fondurilor, a sprijinirii Ucrainei și la începutul anului viitor. Deci nu este o luptă pierdută.

Horia Daraban: Privind în viitor, evident, aderare în același moment pentru ambele state, pentru Ucraina și Republica Moldova, sau aderare în funcție de performanțe și la momente diferite?

Teodor Moga: Aderarea ar trebui să fie un proces meritocratic, adică să nu existe scurtături în acest proces. Așadar, depinde foarte mult de capacitatea acestor state de a îndeplini toate aceste criterii pe care Uniunea Europeană le impune, acele dosare despre care am vorbit la început, de negociere pentru aderare.

Nu se știe dacă vor intra la pachet, așa cum am intrat noi și bulgarii în 2007, dar probabil, ținând cont și de zona geopolitică, geografic mă refer aici, în care cele două state se situează, și ținând cont și de amenințarea comună la adresa acestor state, mă refer aici la amenințarea dinspre Federația Rusă, probabil decizia va fi, când va fi, una la pachet.

 

Varianta audio a interviului:

 

Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/

Etichete:
Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 08:14

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale – o producție marca Incubator Radio România Iași De la smochine uscate...

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan
(AUDIO/FOTO) „Școala Altfel” la Radio Iași. Oaspeți, elevi de la Colegiul Național
Emisiuni joi, 19 decembrie 2024, 14:03

(AUDIO/FOTO) „Școala Altfel” la Radio Iași. Oaspeți, elevi de la Colegiul Național

Radio Iași și-a deschis porțile pentru elevii care în Săptămana „Școala Altfel” au ales să viziteze studioul nostru.   Ghidati de...

(AUDIO/FOTO) „Școala Altfel” la Radio Iași. Oaspeți, elevi de la Colegiul Național
Concert de colinde ”O, ce veste minunată!”, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 19.12.2024.
Emisiuni joi, 19 decembrie 2024, 13:07

Concert de colinde ”O, ce veste minunată!”, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 19.12.2024.

  Imensa bucuria a tuturor celor prezenți la evenimentul din anul 2023, ne obligă ca și de această dată să unim cerul cu pământul...

Concert de colinde ”O, ce veste minunată!”, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 19.12.2024.
Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni joi, 19 decembrie 2024, 10:08

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Omul care aduce vestea Povestea ansamblului folcloric „Ciureana”, exemplu de bune practici Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban...

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 10:44

Proiectul: Două maluri – izvod comun al iei tradiționale – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la încheierea unui frumos proiect internațional realizat de către...

Proiectul: Două maluri – izvod comun al iei tradiționale – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 10:29

Carolina Daraban, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața. „Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași

„Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași. Campania marca Incubator Radio România Iași și Asociația...

Carolina Daraban, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața. „Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 10:19

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Autoarea, Mihaela Bozariu, invitată în Matinal Radio Iași

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Doctorița Mihaela Bozariu și-a lansat primul volum ieri, 17 decembrie, la Iași. De unde...

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Autoarea, Mihaela Bozariu, invitată în Matinal Radio Iași
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 09:55

Iași: Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” la Palatul Copiilor – Galeria de Artă „Dimitrie Gavrilean”

Cea mai mare expoziție de pictură realizată de copii, la Iași. Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” are...

Iași: Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” la Palatul Copiilor – Galeria de Artă „Dimitrie Gavrilean”

Cele două Camere ale parlamentului încep marţi dezbaterile proiectelor bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat

Cele două Camere ale parlamentului încep marţi dezbaterile proiectelor bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat

Publicat de gabrielarotaru, 16 decembrie 2023, 07:56

Potrivit calendarului accelerat stabilit vineri seară de conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor, luni, între orele 11:00 şi 15:00, vor avea loc dezbateri în comisiile permanente în vederea elaborării avizelor şi a rapoartelor.

De luni după-amiază sunt programate dezbateri în comisiile de buget-finanţe cu principalii ordonatori de credite.

Senatorii şi deputaţii pot depune amendamente la cele două proiecte până mâine după-amiază. Guvernul se bazează în 2024 pe o bună absorbţie a fondurilor europene şi mizează pe creşterea colectării la buget pentru finanţarea cheltuielilor în creştere cu pensiile şi salariile.

Opoziţia susţine deja că proiectul bugetului este conceput pe cifre nerealiste. cu venituri supraevaluate. O problemă ar fi pe viitor cu plata pensiilor, insuficient bugetată.(Rador/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Naţional duminică, 22 decembrie 2024, 06:53

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, astăzi, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la...

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Camera Deputaţilor: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 11:58

Camera Deputaţilor: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

Comisia de validare a mandatelor de deputat a prezentat, sâmbătă, raportul în plenul Camerei Deputaţilor, care a fost adoptat cu unanimitate de...

Camera Deputaţilor: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 11:53

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

Comisia de validare a mandatelor de senator a prezentat, sâmbătă, raportul în plenul Senatului, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi....

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 10:34

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale, etapă care confirmă încheierea procesului de evaluare şi...

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:22

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline, urmează să reia astăzi discuţiile, la...

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:20

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală. Mai multe magazine din cadrul complexului Piaţa...

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:11

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989

Ieri s-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. Momentul a fost marcat în mijlocul zilei,...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 15:14

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început

Prima şedinţă de plen a Senatului din legislatura 2024 – 2028 a început, vineri, cu intonarea Imnului Naţional. Şedinţa Senatului este...

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început

Klaus Iohannis: Summitul de iarnă UE, marcat de decizia de a începe negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Klaus Iohannis: Summitul de iarnă UE, marcat de decizia de a începe negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Publicat de gabrielarotaru, 16 decembrie 2023, 07:54

El a încurajat guvernul de la Chişinău să accelereze şi mai mult reformele pentru integrarea în Uniune. În privinţa Ucrainei, preşedintele Comisiei Europene a spus că a fost o promisiune respectată şi o investiţie în stabilitate şi securitate. Liderii europeni au discutat vineri şi despre războiul dintre Israel şi Hamas, iar Ursula von der Leyen a vorbit despre situaţia din Gaza.

Preşedintele Comisiei condamnă continuarea ostilităţilor de ambele părţi şi înmulţirea victimelor în rândul civililor palestinieni, atât în Gaza, cât şi în Cisiordania. Ea anunţă încă cinci zboruri cu ajutoare umanitare.

Ursula von der Leyen: Până acum, Uniunea Europeană a livrat 28 de zboruri umanitare, care au dus 1.200 de tone de ajutoare către Gaza, şi plănuim încă cinci zboruri până la sfârşitul anului.

Pe fond, liderii europeni spun că pacea nu va fi atinsă până când nu va fi instituită soluţia celor două state, Israel şi Palestina, iar, până să ajungă acolo, Uniunea Europeană cere ca palestinienii să nu fie forţaţi să-şi părăsească teritoriile şi respinge ideea unei prezenţe militare israeliene pentru securitate în Gaza. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Comisia Europeană a lansat la Strasbourg Raportul privind Mecanismul de Alertă
Internaţional joi, 19 decembrie 2024, 11:18

Comisia Europeană a lansat la Strasbourg Raportul privind Mecanismul de Alertă

Comisia Europeană a lansat la Strasbourg, raportul privind mecanismul de alertă, un instrument de identificare a dezechilibrelor macroeconomice...

Comisia Europeană a lansat la Strasbourg Raportul privind Mecanismul de Alertă
Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la reuniunea Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles
Internaţional joi, 19 decembrie 2024, 06:57

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la reuniunea Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda Consiliului European include subiecte precum: Ucraina, migraţia, situaţia din Orientul Mijlociu,...

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la reuniunea Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles
Nicolas Sarkozy devine primul preşedinte din istoria Franţei condamnat penal la o pedeapsă cu executare
Internaţional miercuri, 18 decembrie 2024, 17:06

Nicolas Sarkozy devine primul preşedinte din istoria Franţei condamnat penal la o pedeapsă cu executare

Nicolas Sarkozy devine primul preşedinte din istoria Franţei condamnat penal la o pedeapsă cu executare, după ce Curtea de Casaţie – cea...

Nicolas Sarkozy devine primul preşedinte din istoria Franţei condamnat penal la o pedeapsă cu executare
Israelul şi Hamasul sunt aproape de încheierea unui armistiţiu în Gaza
Internaţional miercuri, 18 decembrie 2024, 11:42

Israelul şi Hamasul sunt aproape de încheierea unui armistiţiu în Gaza

Israelul şi Hamasul sunt aproape de încheierea unui armistiţiu în Gaza, după 13 luni de război. Ambele părţi au indicat progrese...

Israelul şi Hamasul sunt aproape de încheierea unui armistiţiu în Gaza
Internaţional miercuri, 18 decembrie 2024, 07:36

Comisia Europeană a anunţat deschiderea unei anchete împotriva platformei chineze de socializare TikTok

Comisia Europeană a anunţat deschiderea unei anchete împotriva platformei chineze de socializare TikTok, ca urmare a campaniei electorale pentru...

Comisia Europeană a anunţat deschiderea unei anchete împotriva platformei chineze de socializare TikTok
Internaţional miercuri, 18 decembrie 2024, 06:59

Discuţii la nivel înalt despre ajutorul militar pentru Ucraina

Conducerea NATO, împreună cu liderii instituţiilor europene şi ai marilor puteri de pe continent, discută astăzi la Bruxelles cu preşedintele...

Discuţii la nivel înalt despre ajutorul militar pentru Ucraina
Internaţional marți, 17 decembrie 2024, 13:45

Comisia Europeană deschide proceduri oficiale contra TikTok

Comisia Europeană a iniţiat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii europene privind serviciile digitale...

Comisia Europeană deschide proceduri oficiale contra TikTok
Internaţional marți, 17 decembrie 2024, 09:45

În Republica Moldova a fost decretată stare de urgenţă energetică

Ucraina este gata să semneze noi acorduri de tranzit al gazelor pe teritoriul său, dar nu îl va reînnoi pe cel pe care îl are cu Rusia, care...

În Republica Moldova a fost decretată stare de urgenţă energetică

Un raport al Curţii de Conturi arată că reţeaua de spitale se confruntă cu mai multe probleme

Un raport al Curţii de Conturi arată că reţeaua de spitale se confruntă cu mai multe probleme
Foto: rhdr

Publicat de gabrielarotaru, 16 decembrie 2023, 07:51

Un raport al Curţii de Conturi arată că reţeaua de spitale se confruntă cu mai multe probleme, iar experţii oferă şi o serie de recomandări pentru remedierea situaţiei.

Experţii Curţii de Conturi au analizat ceea ce s-a întâmplat în 310 spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, a altor ministere sau a autorităţilor locale, în perioada 2014-2021, pentru a vedea cum au fost asigurate resursa umană şi infrastructura specifică, dar şi dacă banii au fost gestionaţi în mod eficient. Una dintre concluzii este că 68 de spitale au imobile de dinainte de anul 1900 şi sunt unităţi sanitare care funcţionează în clădiri cu risc seismic, spaţii improprii desfăşurării activităţii medicale şi fără autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor. În plus, în cei opt ani analizaţi, s-au cheltuit sume semnificative pentru studii de fezabilitate şi proiecte de investiţii care nu au fost puse în practică din lipsa unei strategii. Curtea de Conturi mai evidenţiază că spitalele din România au reale probleme cu personalul de specialitate. Gradul mediu de ocupare a posturilor vacante de medici a fost de 70%. Mulţi manageri sunt numiţi sau interimari, nu se stimulează performanţa, iar cheltuielile cu personalul au crescut în detrimentul investiţiilor. Peste 60% din fondurile totale ale spitalelor s-au dus pe salarii. Raportul mai arată că, deşi s-au mai făcut investiţii în aparatură, mai puţin de jumătate dintre spitale, mai exact 46%, au echipamente de imagistică medicală CT sau RMN. Specialiştii mai recomandă maximizarea veniturilor, inclusiv prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, şi folosirea acestora pentru creşterea calităţii serviciilor prestate. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Naţional duminică, 22 decembrie 2024, 06:53

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, astăzi, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la...

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Camera Deputaţilor: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 11:58

Camera Deputaţilor: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

Comisia de validare a mandatelor de deputat a prezentat, sâmbătă, raportul în plenul Camerei Deputaţilor, care a fost adoptat cu unanimitate de...

Camera Deputaţilor: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 11:53

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

Comisia de validare a mandatelor de senator a prezentat, sâmbătă, raportul în plenul Senatului, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi....

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 10:34

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale, etapă care confirmă încheierea procesului de evaluare şi...

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:22

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline, urmează să reia astăzi discuţiile, la...

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:20

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală. Mai multe magazine din cadrul complexului Piaţa...

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:11

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989

Ieri s-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. Momentul a fost marcat în mijlocul zilei,...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 15:14

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început

Prima şedinţă de plen a Senatului din legislatura 2024 – 2028 a început, vineri, cu intonarea Imnului Naţional. Şedinţa Senatului este...

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început

Noua ordonanţă de urgenţă cu măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial

Noua ordonanţă de urgenţă cu măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat de gabrielarotaru, 16 decembrie 2023, 07:49

Faţă de varianta iniţială, criticată atât de mediul de afaceri, cât şi de sindicate, sunt mai multe modificări.

De exemplu, la programul Rabla nu mai scade valoarea subvenţiei acordate de stat, iar la Rabla Plus pentru maşini electrice tichetul se reduce la jumătate, adică aproximativ 5.000 euro, faţă de 2.000 euro la cât fusese diminuat iniţial.

Salariile personalului plătit din fonduri publice se majorează cu 5% de la 1 ianuarie.

Cresc tot cu acelaşi procent şi indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică locală şi cele asimilate acestora, dar, pe de altă parte, munca suplimentară a bugetarilor va fi compensată doar cu timp liber. Excepţie fac personalul militar, poliţişti, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

În zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care în conformitate cu reglementările în vigoare nu se lucrează se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017.

Instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă.

Tot în sectorul bugetar nu se mai fac angajări, cu câteva excepţii enumerate în ordonanţă, iar sporurile se menţin la nivelul din această lună.

Salariile din învăţământ cresc în medie cu 20% în 2024, în două tranşe: prima de la 1 ianuarie şi cea de-a doua de la 1 iunie. Nu sunt specificate însă procentele, care vor fi prevăzute într-o ordonanţă viitoare.

Actul normativ mai prevede că punctul de amendă va fi de 5% din salariul minim brut garantat în plată şi acum, de la 1 ianuarie, acesta creşte. Punctul de amendă va ajunge la 165 lei, de la 145 cât este acum. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Naţional duminică, 22 decembrie 2024, 06:53

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, astăzi, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la...

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Camera Deputaţilor: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 11:58

Camera Deputaţilor: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

Comisia de validare a mandatelor de deputat a prezentat, sâmbătă, raportul în plenul Camerei Deputaţilor, care a fost adoptat cu unanimitate de...

Camera Deputaţilor: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 11:53

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

Comisia de validare a mandatelor de senator a prezentat, sâmbătă, raportul în plenul Senatului, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi....

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 10:34

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale, etapă care confirmă încheierea procesului de evaluare şi...

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:22

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline, urmează să reia astăzi discuţiile, la...

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:20

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală. Mai multe magazine din cadrul complexului Piaţa...

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:11

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989

Ieri s-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. Momentul a fost marcat în mijlocul zilei,...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 15:14

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început

Prima şedinţă de plen a Senatului din legislatura 2024 – 2028 a început, vineri, cu intonarea Imnului Naţional. Şedinţa Senatului este...

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început