Anunțul a fost făcut de managerul aerogării, Romeo Vatră care a adăugat că, pe de altă parte, se poartă discuții și cu alte companiile aeriene pentru introducerea unor zboruri de la Iași: ”În acest moment sunt cinci companii aeriene care efectuează curse regulate, cred că încă cinci sunt cele care efectuează curse charter pe perioada verii. Va mai veni o companie Eurowings, care va deschide două curse către Stuttgart și Düsseldorfdin luna mai și, și-a mmai anunțat intenția de a veni la Iași, fără a avea niște date concrete, companiile LOT și Turkish. Evident, după deschiderea noului terminal T4vom fi mult mai atractiv, vom intra înradararul și a altor companii aeriene și mă aștept să devenim unul dintre cele mai importante aeroporturi din această regiune a Europei.”
Luna aceasta, parcarea aferentă terminalului T4 de la Aeroportul Internaţional Iaşi, cu 600 de locuri, va deveni operaţională, iar terminalul T4 va deveni funcţional în luna mai şi va fi destinat zborurilor externe.
Zborurile interne vor fi operaţionalizate de pe T3, iar T2 va deveni Zonă Cargo. Potrivit directorului aeroportului, Romeo Vatră, terminalul T4 va fi cel mai mare din ţară după cel de la Otopeni şi va permite îmbarcarea directă a pasagerilor din terminal în avion.
Investiţia totală de la Aeroportul Iaşi se ridică la 96 de milioane de euro.
Vor fi accesate fonduri prin Programul Operațional de Sănătate, în total 45 de milioane de euro, după cum a declarat managerul unității mediacale, medicul Lucian Eva: ”Centrul va mai avea și ceea ce se numește recuperare neuromotorie fază acută și subacută, un lucru la fel de inovativ pentru România. Asta înseamnă că pacientul va urma un program de recuperare imediat ce ajunge în spital, nu la 3 săptămâni sau după ce se externează cum se întâmplă astăzi, indiferent de patologia lui, că este patologie cranio-cerebralăsau patologie vertebrală. Vorbim de săli de operație, două săli de operație la fel, extrem de largi, pentru că acum spitalul, fiindconstruit în 1972, sălile de operație sunt îngrămădite, să spun așa, ca și dimensiuni. Și vor fi două săli de operație generoase ca și suprafață, cu dotarea de ultimă oară în ceea ce privește specialitatea noastră. Iar ceea ce mai aduce nou, acest centru de neuroșirență, este cercetarea fundamentală pe trei direcții pe care noi suntem interesați, și anume regenerare neuronală, terapiile moleculare și dezvoltare de nanoparticule pentru diagnostic sau tratament în ceea ce privește patologia neurochirurgicală.”
Patronii vrânceni susţin că muncitorii calificaţi sau cei care necesită o perioadă lungă de formare sunt tot mai greu de găsit şi de păstrat.
Corespondentul RRA Gabriel Sava transmite: Patronii vrânceni din aceste domenii au căutat soluţii adaptate actualelor condiţii de piaţă. Gheorghe Stan, administratorul unei firme din industria prelucrării mecanice de mare precizie: Nu poţi de pe o zi pe alta să formezi un om, poate trebuie 5 – 10 ani. De aceea suntem una din firmele care a susţinut învăţământul, să reînfiinţăm şcolile profesionale, acordăm nişte burse.
Silviu Simis, care deţine o afacere în domeniul confecţiilor: E greu cu forţa de muncă, fiindcă aşteaptă minuni de la noi şi minunile vin foarte greu, dar aducem din zone defavorizate foarte mulţi muncitori, la ora asta se apropie de 700 de angajaţi.
Reporter: Conform datelor prezentate de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vrancea, din cele peste 46.000 de firme înmatriculate în judeţ la finalul anului 2022, cu puţin peste 11.000 au depus bilanţuri, fiind societăţi active.
Temperaturile vor scădea simţitor în toată ţara, iar senzaţia de frig va fi amplificată de vânt – spune Mihai Timu de la Administraţia Naţională de Meteorologie.
Mihai Timu: Primele zone care vor simţi răcirea vor fi zonele montane şi Moldova, urmând ca răcirea să se generalizeze luni şi marţi în toate regiunile. Practic o să ajungem la o vreme chiar mai rece decât în mod obişnuit pentru această dată. Asta înseamnă că luni, marţi şi chiar şi miercuri în jumătatea de nord a teritoriului, chiar şi pe timpul zilei. vor fi maxime uşor negative. De asemenea, trebuie să mai fim atenţi la intensificările de vânt, mai ales din cursul zilelor de luni şi marţi din partea de est şi sud-est a teritoriului şi la un moment dat ninsori vor apărea. Dacă la început vor fi ploi şi lapoviţă, undeva de luni, luni spre marţi şi marţi ninsori vor apărea şi în partea de centru şi de sud a ţării, inclusiv în Capitală.
Publicat de Andreea Drilea,
7 ianuarie 2024, 06:36 / actualizat: 7 ianuarie 2024, 8:45
Următoarele vacanţe sunt programate astfel:
* o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 12 februarie – 3 martie; * de sâmbătă, 27 aprilie, până marţi, 7 mai; * de sâmbătă, 22 iunie, până duminică, 8 septembrie.
Programul naţional ‘Şcoala altfel’ şi Programul ‘Săptămâna verde’ se desfăşoară până pe 26 aprilie 2024, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
Anul şcolar 2023-2024 se încheie pe 31 august 2024.
Prin excepţie, se stabilesc următoarele: pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 14 iunie 2024.
Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 28 iunie 2024. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui şi peste 650.000 de femei.
Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan – 442.011.
Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion – purtat de 328.081 de români, Ionel – 133.070, Ionică – 4.410, Ioniţă – 1.826, Ionuţ – 364.186, Ivan – 7.729, Jan – 4.433, Jean – 3.351 şi Nelu – 20.097.
În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana – 392.824, dar şi Ionela – 148.320, Ionelia – 6.766, Ionica – 19.135, Ionuţa – 582, Jana – 4.742, Nela – 10.715, Oana – 71.863 sau Onuţa – 134. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
Ministerul Educaţiei – precizări privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi
Publicat de Andreea Drilea,
7 ianuarie 2024, 04:32 / actualizat: 7 ianuarie 2024, 6:35
Potrivit unui punct de vedere transmis de Ministerul Educaţiei, decontul transportului, conform prevederilor legale, se face în două modalităţi, şi anume: Acolo unde există serviciu public judeţean de transport, în cazul existenţei contractelor de delegare a gestiunii încheiate între consiliile judeţene şi operatorii de transport rutier, operatorii eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior decontul acestora inspectoratelor şcolare. În cazul în care nu există mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al ANRSC.
În judeţele în care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii au putut fi decontate serviciile prestate de operatorii de transport prin inspectoratele şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei.
”Aşa cum reiese, însă, din informaţiile transmise de Consiliile Judeţene Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în 14 judeţe nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean. În consecinţă, în aceste situaţii vor fi acordate sume forfetare stabilite prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al ANRSC”, menţionează reprezentanţii ministerului.
În vederea acordării sumelor forfetare, pentru judeţele unde nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean, ANRSC a propus modificarea şi completarea HG 810/2023, pentru stabilirea valorii unitare de lei/km aferentă sumei forfetare, având în vedere situaţia diferită dintre judeţe, astfel: în judeţele în care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii, ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevăzute în contractele atribuite; în judeţele care nu au finalizat nicio procedură de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii, la nivelul valorii unitare medii la nivel naţional lei/km, stabilită de către ANRSC, mai arată sursa citată.
Potrivit Ministerului Educaţiei, prin adoptarea HG nr. 1.337/2023 se reglementează posibilitatea efectuării plăţilor către transportatori şi/sau elevi, după caz, cât şi modalitatea de aprobare a valorii unitare lei/km.
Conform actului normativ, în cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate prin hotărârea consiliului judeţean. De asemenea, pentru operatorii de transport care au asigurat transportul elevilor şi au înaintat facturi pentru decont inspectoratelor şcolare judeţene, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data de 1 februarie 2024, inspectoratele şcolare vor plăti sumele către transportatori, la nivelul valorii medii lei/km la nivel naţional, comunicată de ANRSC şi aprobată de consiliul judeţean.
În cazul în care nu au beneficiat de transport gratuit, elevii vor primi sumele forfetare, după aprobarea valorii unitare lei/km de către consiliul judeţean, cu avizul conform al ANRSC.
”Consiliile Judeţene vor trebui să aprobe valorile unitare lei/km până la data de 1 februarie 2024. Pe măsură ce în cele 14 judeţe se vor încheia contracte, în baza acestora va fi posibilă plata către operatorii de transport. Până atunci, se vor asigura sumele forfetare elevilor”, precizează Ministerul Educaţiei.
Prin urmare, odată cu aprobarea acestui act normativ, este posibilă atât plata sumelor forfetare către elevi, care nu a putut fi efectuată în lipsa hotărârilor consiliilor judeţene, cu avizul conform al ANRSC, cât şi plata operatorilor de transport care au eliberat abonamente gratuite elevilor, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data aprobării hotărârilor consiliilor judeţene, mai spune sursa citată. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro