Ascultă Radio România Iași Live

Zi: 21 ianuarie 2024

EXCLUSIV Radio Iași: Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare din lume la Counter – Strike: ”este o onoare să reprezint țara mea, să reprezint România”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (21.01.2024)

EXCLUSIV Radio Iași: Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare din lume la Counter – Strike: ”este o onoare să reprezint țara mea, să reprezint România”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (21.01.2024)

Publicat de hdaraban, 21 ianuarie 2024, 23:59 / actualizat: 25 ianuarie 2024, 13:03

Pentru cei care nu știu, este vorba despre un joc video care se joacă între mai multe persoane, de aici rezultând și ideea de competiție, și care face parte din clasa jocurilor first-person shooter tactic.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Iași, Ana Dumbravă a explicat cărui fapt i se datorează acordarea acestui titlu, ce înseamnă competiții de Counter – Strike și a oferit argumente în favoarea practicării sporturilor electronice; unul dintre ele este legat de pasiunea pentru jocurile video.


Horia Daraban: Ana, felicitări pentru titlu, mulțumesc mult pentru acceptarea invitației Radio Iași.

Ana Dumbravă: În primul rând, mulțumesc și eu extrem de mult pentru această invitație și mulțumesc din suflet tuturor pentru susținere, pentru mesajele minunate și le urez o zi bună.

Horia Daraban: Așadar, ce rezultate obținute justifică acordarea acestui titlu cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume? Cu siguranță, e vorba de rezultatele obținute la competiții de profil.

Ana Dumbravă: Categoric, am avut anumite campionate pe parcursul anului unde am obținut locul unu la toate dintre ele. Pot să dau câteva exemple cum ar fi Dallas, Valencia, Katowice. Împreună cu echipa mea am reușit să obținem locul întâi la aceste competiții și dar și rezultate foarte bune pe plan individual. De aceea am fost invitați și am obținut acest titlu.

Horia Daraban: Cu ce sentiment la decernare?

Ana Dumbravă: Cu sentimente foarte mari, eram foarte, foarte emoționată. Pentru mine a fost foarte important să fiu în fața legendelor de Counter-Strike, să pot să am o voce, să-mi exprim această opinie. Și chiar și acum n-am cuvinte, când mă gândesc la acea seară. A fost excepțională pentru mine, de neuitat.

Horia Daraban: Cum Se desfășoară o competiție de Counter-Strike și adăugăm aici Global Offensive, această variantă.

Ana Dumbravă: În principiu, anumite echipe de fete, dar și de băieți se califică mai departe către anumite campionate, anumite competiții care se țin de obicei în străinătate. Fiecare echipă participă pe o scenă cu spectatori și acolo, în principiu, ne batem pentru titlu.

Horia Daraban: În fața unui calculator, cu tastatură, cu mouse și comunicare între coechipieri.

Ana Dumbravă:  Cel mai important pentru noi este comunicarea. Fără comunicare nu putem să vorbim despre tactici, despre planul echipei ș.a.m.d. De asemenea, este o scenă unde avem, cum ați spus și dumneavoastră, un calculator, un gear special pentru fiecare jucător, și spectatori, public.

Horia Daraban: Unii ar putea spune că nu e vorba de un sport, că doar plimbi mouse-ul și apeși pe niște taste. Cum îi contrazici?

Ana Dumbravă:  Îi contrazic din simplul fapt că jocurile Esports sunt foarte asemănătoare cu șahul. Cred că toată lumea a auzit de șah. Folosim aceleași tactici, creierul nostru fiind arma esențială pentru a câștiga și pentru a învinge oponenții. Pot spune că acesta este un exemplu foarte, foarte bun pentru oamenii care, din păcate, nu înțeleg această lume a sporturilor electronice.

Horia Daraban: Pentru că ai vorbit despre competiții, ce înseamnă antrenament, ce înseamnă pregătirea pentru astfel de întâlniri oficiale?

Ana Dumbravă:  De exemplu, obișnuim să mergem în cantonamente diverse, să ne vedem față în față și să ne antrenăm cu toată echipa, tot staff-ul, antrenor, psiholog, nutriționist. Avem un orar foarte strict în care ne antrenăm reflexele, tacticile, teoria, în jur de șase – opt ore. Încercăm cu echipa, dar și  individual, după aceste ore de antrenament, să putem să facem față și să avem rezultate foarte bune. În același timp, doresc să menționez că nu stăm non-stop la calculator, avem ore de pauză, ore de fitness și nu stăm lipite de scaun.

Horia Daraban: Ce calități trebuie să aibă un practicant de Esports?

Ana Dumbravă: În primul rând, trebuie să fie pasionați de acest lucru, să nu o  facă din obligație, să cunoască o limbă străină, dacă vor să participe pe plan internațional. În principiu, să folosești limba engleză să aibă anumite abilități; de exemplu, în primul rând, comunicarea, reflexele, memoria vizuală, să fie foarte strict când vine vorba de orele de muncă si multe, multe altele. Dar în momentul de față cred că acestea sunt esențiale.

Horia Daraban: Îmi dau seama din ceea ce spui tu, competițiile la care participi nu înseamnă doar întrecerea, ci înseamnă și o familie, o familie mai mare cu reprezentanți în diferite țări și care se întâlnesc la astfel de evenimente.

Ana Dumbravă: În momentul de față această scenă de Esports s-a dezvoltat foarte mult. Poate fi asemănat și cu transferurile sportive. Avem transferuri foarte mari, unde jucătorii sunt transferați de la un club în altul. Pe plan exterior, s-au obținut foarte multe rezultate bune, campionate foarte multe, cu zeci de mii de oameni în fața scenei și pot spune că lumea de Esports chiar s-a schimbat într-un mod pozitiv și am căpătat foarte multă atenție, mai ales în perioada pandemiei. Și îmi doresc, cel puțin pentru mine în țara mea, să fim mult mai cunoscuți, respectați, înțeleși și de către comunitatea din România.

Horia Daraban: Diferența dintre practicarea sporturilor electronice la nivel amator și practicarea la nivel profesionist în ce constă? Este vorba doar despre câștigurile realizate?

Ana Dumbravă: Nu ține de venitul pe care îl ai sau de statutul pe care îl deții, cât de rezultatele pe care le obții la anumite evenimente, cât de muncitor e și cât de bun ești în jocul respectiv, nu de aceste aspecte exterioare sau, nu știu, opționale, din punctul meu de vedere.

Horia Daraban: Dacă ești bun la Counter-Strike, asta înseamnă că poți fi la fel de bun și la alte jocuri electronice?

Ana Dumbravă: Din păcate, nu. Consider că fiecare joc necesită anumite cunoștințe. În momentul de față, încă n-am auzit un jucător să fie profesionist, de exemplu, și la Counter-Strike și la alte jocuri. E destul de dificil să practici două lucruri în același moment, pentru că avem orar destul de încărcat și este practic imposibil să faci acest lucru.

Horia Daraban: E de notorietate faptul că sportivii care obțin performanțe în sporturile clasice sunt medaliați și spun că reușita este și pentru cei de acasă, pentru țara din care provin. Același lucru se întâmplă și în sporturile electronice?

Ana Dumbravă: Pentru mine, da, chiar este o onoare să reprezint țara mea, să reprezint România. În trecut, am practicat sport tradițional, fotbal de performanță, și visul meu era la un moment dat să port tricoul României și să obțin măcar un titlu cu echipa națională. Încă sper acest lucru, un titlu cu echipa României, Federația României de Esports. Și pentru mine pur și simplu este onoare să-mi reprezint țara și chiar iubesc România.

Horia Daraban: Apropo de țara noastră, cum e văzută România în această zonă a sporturilor electronice, mai ales că, dau un exemplu, anul trecut Iașul a găzduit o competiție de anvergură?

Ana Dumbravă: Sunt fericită să spun că esporturile din România s-a dezvoltat, nu la pragul maxim, dar sperăm ca pe viitor mai mulți români să cunoască această lume a gaming-ului și să facem tot posibilul ca noi fiind jucători profesioniști, să fim recunoscuți din punct de vedere juridic și fizic de către public. Chiar am fost foarte fericită să particip la campionatul care a fost ținut în Iași și sper ca pe viitor să avem cât mai multe campionate la noi în țară.

Horia Daraban: Citeam în biografia ta, ai 24 de ani, începuturile legate de jocurile video, în jurul vârstei de 4 ani, ești masterandă. Din 2015, ai trecut la profesionist. Cum le-ai împăcat, studiul, cu participarea la competiții, cu antrenamentele?

Ana Dumbravă: Chiar a fost destul de dificil. La început trebuia să iau diplomat de bacalaureat, să studiez și să fiu și la școală. Știam că educația este esențială și că, la un moment dat, o să am și o carieră după această lume a Esportului și, împreună cu familia mea, cu susținerea ei, am reușit să le facă amândouă.

Horia Daraban: E importantă familia în obținerea performanței, mai ales că vorbim de jocurile electronice? Părinții sunt cel puțin reticenți când vine vorba de stat în fața calculatorului și să te joci.

Ana Dumbravă: Pot spune că am fost foarte norocoasă, pentru că familia mea categoric la început nu a înțeles această lume a E-sport-ului, dar în același timp, nu m-au forțat să-mi opresc pasiunea. M-au susținut de la bun început și pot spune că, la campionatele trecute. au fost fizic. Vă dau un exemplu au fost în America doar ca să fie alături de mine, să vadă meciurile live. Pentru mine a fost ceva, nu știu, de neimaginat, acest lucru.

Horia Daraban: A fost benefic sau o presiune?

Ana Dumbravă: Nu am văzut-o ca pe o presiune, am văzut-o ca pe o motivație. Mi-au dat foarte multă energie și a fost un moment pe care o să-l țin minte toată viața: să câștig și campionatul și să am și familia alături de mine. În același timp. conștientizez faptul că nu toată lumea are același noroc sau aceeași condiție ca și mine. Sunt mulți tineri care nu primesc această susținere din partea prietenilor, din partea familiei și chiar îmi doresc ca pe viitor părinții să fie mult mai susținători, nu doar în această lume a sporturilor electronice, dar în ceea ce privește pasiunile copilului.

Horia Daraban: Apropo, ce sfaturi ai putea oferi copiilor care doresc să se apuce de performanță în această zonă? Evident, având în suflet pasiunea pentru jocurile electronice, jocurile video.

Ana Dumbravă: Nu doar în esports, dar în orice domeniu, doresc să le transmit să facă din pură pasiune, să nu fie obligați de către comunitate sau de către persoanele din exterior să facă altceva, să nu se gândească la această mentalitate pe care unii români încă o poartă. Dacă nu ești doctor, de exemplu sau dacă nu ești un avocat, nu ești o persoană importantă. Nu sunt de acord cu acest lucru și consider că fiecare pasiune pentru un copil este ceva de respectat și sper ca pe viitor părinții, oamenii din jur să fie mult mai susținători, pentru că avem persoane capabile să lucreze în domeniul meu, în domeniul jocurile electronice.

Horia Daraban: Pentru că suntem la început de an, împărtășește-ne, te rog, ce urmează în plan competițional?

Ana Dumbravă: Plan competițional, o să avem în curând anumite calificări pentru competiția din Dallas, pentru o competiție din Stockholm. În același timp, suntem printre puținele echipe feminine de Counter-Strike care participă și în ligile de băieți. Chiar astăzi am început liga de băieți și avem un program destul de încărcat. Ne pregătim să ne păstrăm titlurile și să facem loc pentru mai multe trofee, dacă pot spune așa.

EXCLUSIV Radio Iași: Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare de Counter – Strike din lume: ”este o onoare să reprezint țara mea, să reprezint România”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (21.01.2024)

Pentru al doilea an la rând, o româncă originară din Rădăuți, Ana Dumbravă, a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume. Titlul i-a fost acordat în cadrul unei gale ce a avut loc în Serbia, la Belgrad.

Pentru cei care nu știu, este vorba despre un joc video care se joacă între mai multe persoane, de aici rezultând și ideea de competiție, și care face parte din clasa jocurilor first-person shooter tactic.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Iași, Ana Dumbravă a explicat cărui fapt se datorează acordarea acestui titlu, ce înseamnă competiții de Counter – Strike, și a oferit argumente în practicării sporturilor electronice; unul dintre ele este legat de pasiunea pentru jocurile video.

Horia Daraban: Ana, felicitări pentru titlu, mulțumesc mult pentru acceptarea invitației Radio Iași.

Ana Dumbravă: În primul rând, mulțumesc și eu extrem de mult pentru această invitație și mulțumesc din suflet tuturor pentru susținere, pentru mesajele minunate și le urez o zi bună.

Horia Daraban: Așadar, ce rezultate obținute justifică acordarea acestui titlu cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume? Cu siguranță, e vorba de rezultatele obținute la competiții de profil.

Ana Dumbravă: Categoric, am avut anumite campionate pe parcursul anului unde am obținut locul unu la toate dintre ele. Pot să dau câteva exemple cum ar fi Dallas, Valencia, Katowice. Împreună cu echipa mea am reușit să obținem locul întâi la aceste competiții și dar și rezultate foarte bune pe plan individual. De aceea am fost invitați și am obținut acest titlu.

Horia Daraban: Cu ce sentiment la decernare?

Ana Dumbravă: Cu sentimente foarte mari, eram foarte, foarte emoționată. Pentru mine a fost foarte important să fiu în fața legendelor de Counter-Strike, să pot să am o voce, să-mi exprim această opinie. Și chiar și acum n-am cuvinte, când mă gândesc la acea seară. A fost excepțională pentru mine, de neuitat.

Horia Daraban: Cum Se desfășoară o competiție de Counter-Strike și adăugăm aici Global Offensive, această variantă.

Ana Dumbravă: În principiu, anumite echipe de fete, dar și de băieți se califică mai departe către anumite campionate, anumite competiții care se țin de obicei în străinătate. Fiecare echipă participă pe o scenă cu spectatori și acolo, în principiu, ne batem pentru titlu.

Horia Daraban: În fața unui calculator, cu tastatură, cu mouse și comunicare între coechipieri.

Ana Dumbravă:  Cel mai important pentru noi este comunicarea. Fără comunicare nu putem să vorbim despre tactici, despre planul echipei ș.a.m.d. De asemenea, este o scenă unde avem, cum ați spus și dumneavoastră, un calculator, un gear special pentru fiecare jucător, și spectatori, public.

Horia Daraban: Unii ar putea spune că nu e vorba de un sport, că doar plimbi mouse-ul și apeși pe niște taste. Cum îi contrazici?

Ana Dumbravă:  Îi contrazic din simplul fapt că jocurile Esports sunt foarte asemănătoare cu șahul. Cred că toată lumea a auzit de șah. Folosim aceleași tactici, creierul nostru fiind arma esențială pentru a câștiga și pentru a învinge oponenții. Pot spune că acesta este un exemplu foarte, foarte bun pentru oamenii care, din păcate, nu înțeleg această lume a sporturilor electronice.

Horia Daraban: Pentru că ai vorbit despre competiții, ce înseamnă antrenament, ce înseamnă pregătirea pentru astfel de întâlniri oficiale?

Ana Dumbravă:  De exemplu, obișnuim să mergem în cantonamente diverse, să ne vedem față în față și să ne antrenăm cu toată echipa, tot staff-ul, antrenor, psiholog, nutriționist. Avem un orar foarte strict în care ne antrenăm reflexele, tacticile, teoria, în jur de șase – opt ore. Încercăm cu echipa, dar și  individual, după aceste ore de antrenament, să putem să facem față și să avem rezultate foarte bune. În același timp, doresc să menționez că nu stăm non-stop la calculator, avem ore de pauză, ore de fitness și nu stăm lipite de scaun.

Horia Daraban: Ce calități trebuie să aibă un practicant de Esports?

Ana Dumbravă: În primul rând, trebuie să fie pasionați de acest lucru, să nu o  facă din obligație, să cunoască o limbă străină, dacă vor să participe pe plan internațional. În principiu, să folosești limba engleză să aibă anumite abilități; de exemplu, în primul rând, comunicarea, reflexele, memoria vizuală, să fie foarte strict când vine vorba de orele de muncă si multe, multe altele. Dar în momentul de față cred că acestea sunt esențiale.

Horia Daraban: Îmi dau seama din ceea ce spui tu, competițiile la care participi nu înseamnă doar întrecerea, ci înseamnă și o familie, o familie mai mare cu reprezentanți în diferite țări și care se întâlnesc la astfel de evenimente.

Ana Dumbravă: În momentul de față această scenă de Esports s-a dezvoltat foarte mult. Poate fi asemănat și cu transferurile sportive. Avem transferuri foarte mari, unde jucătorii sunt transferați de la un club în altul. Pe plan exterior, s-au obținut foarte multe rezultate bune, campionate foarte multe, cu zeci de mii de oameni în fața scenei și pot spune că lumea de Esports chiar s-a schimbat într-un mod pozitiv și am căpătat foarte multă atenție, mai ales în perioada pandemiei. Și îmi doresc, cel puțin pentru mine în țara mea, să fim mult mai cunoscuți, respectați, înțeleși și de către comunitatea din România.

Horia Daraban: Diferența dintre practicarea sporturilor electronice la nivel amator și practicarea la nivel profesionist în ce constă? Este vorba doar despre câștigurile realizate?

Ana Dumbravă: Nu ține de venitul pe care îl ai sau de statutul pe care îl deții, cât de rezultatele pe care le obții la anumite evenimente, cât de muncitor e și cât de bun ești în jocul respectiv, nu de aceste aspecte exterioare sau, nu știu, opționale, din punctul meu de vedere.

Horia Daraban: Dacă ești bun la Counter-Strike, asta înseamnă că poți fi la fel de bun și la alte jocuri electronice?

Ana Dumbravă: Din păcate, nu. Consider că fiecare joc necesită anumite cunoștințe. În momentul de față, încă n-am auzit un jucător să fie profesionist, de exemplu, și la Counter-Strike și la alte jocuri. E destul de dificil să practici două lucruri în același moment, pentru că avem orar destul de încărcat și este practic imposibil să faci acest lucru.

Horia Daraban: E de notorietate faptul că sportivii care obțin performanțe în sporturile clasice sunt medaliați și spun că reușita este și pentru cei de acasă, pentru țara din care provin. Același lucru se întâmplă și în sporturile electronice?

Ana Dumbravă: Pentru mine, da, chiar este o onoare să reprezint țara mea, să reprezint România. În trecut, am practicat sport tradițional, fotbal de performanță, și visul meu era la un moment dat să port tricoul României și să obțin măcar un titlu cu echipa națională. Încă sper acest lucru, un titlu cu echipa României, Federația României de Esports. Și pentru mine pur și simplu este onoare să-mi reprezint țara și chiar iubesc România.

Horia Daraban: Apropo de țara noastră, cum e văzută România în această zonă a sporturilor electronice, mai ales că, dau un exemplu, anul trecut Iașul a găzduit o competiție de anvergură?

Ana Dumbravă: Sunt fericită să spun că esporturile din România s-a dezvoltat, nu la pragul maxim, dar sperăm ca pe viitor mai mulți români să cunoască această lume a gaming-ului și să facem tot posibilul ca noi fiind jucători profesioniști, să fim recunoscuți din punct de vedere juridic și fizic de către public. Chiar am fost foarte fericită să particip la campionatul care a fost ținut în Iași și sper ca pe viitor să avem cât mai multe campionate la noi în țară.

Horia Daraban: Citeam în biografia ta, ai 24 de ani, începuturile legate de jocurile video, în jurul vârstei de 4 ani, ești masterandă. Din 2015, ai trecut la profesionist. Cum le-ai împăcat, studiul, cu participarea la competiții, cu antrenamentele?

Ana Dumbravă: Chiar a fost destul de dificil. La început trebuia să iau diplomat de bacalaureat, să studiez și să fiu și la școală. Știam că educația este esențială și că, la un moment dat, o să am și o carieră după această lume a Esportului și, împreună cu familia mea, cu susținerea ei, am reușit să le facă amândouă.

Horia Daraban: E importantă familia în obținerea performanței, mai ales că vorbim de jocurile electronice? Părinții sunt cel puțin reticenți când vine vorba de stat în fața calculatorului și să te joci.

Ana Dumbravă: Pot spune că am fost foarte norocoasă, pentru că familia mea categoric la început nu a înțeles această lume a E-sport-ului, dar în același timp, nu m-au forțat să-mi opresc pasiunea. M-au susținut de la bun început și pot spune că, la campionatele trecute. au fost fizic. Vă dau un exemplu au fost în America doar ca să fie alături de mine, să vadă meciurile live. Pentru mine a fost ceva, nu știu, de neimaginat, acest lucru.

Horia Daraban: A fost benefic sau o presiune?

Ana Dumbravă: Nu am văzut-o ca pe o presiune, am văzut-o ca pe o motivație. Mi-au dat foarte multă energie și a fost un moment pe care o să-l țin minte toată viața: să câștig și campionatul și să am și familia alături de mine. În același timp. conștientizez faptul că nu toată lumea are același noroc sau aceeași condiție ca și mine. Sunt mulți tineri care nu primesc această susținere din partea prietenilor, din partea familiei și chiar îmi doresc ca pe viitor părinții să fie mult mai susținători, nu doar în această lume a sporturilor electronice, dar în ceea ce privește pasiunile copilului.

Horia Daraban: Apropo, ce sfaturi ai putea oferi copiilor care doresc să se apuce de performanță în această zonă? Evident, având în suflet pasiunea pentru jocurile electronice, jocurile video.

Ana Dumbravă: Nu doar în esports, dar în orice domeniu, doresc să le transmit să facă din pură pasiune, să nu fie obligați de către comunitate sau de către persoanele din exterior să facă altceva, să nu se gândească la această mentalitate pe care unii români încă o poartă. Dacă nu ești doctor, de exemplu sau dacă nu ești un avocat, nu ești o persoană importantă. Nu sunt de acord cu acest lucru și consider că fiecare pasiune pentru un copil este ceva de respectat și sper ca pe viitor părinții, oamenii din jur să fie mult mai susținători, pentru că avem persoane capabile să lucreze în domeniul meu, în domeniul jocurile electronice.

Horia Daraban: Pentru că suntem la început de an, împărtășește-ne, te rog, ce urmează în plan competițional?

Ana Dumbravă: În plan competițional, o să avem în curând anumite calificări pentru competiția din Dallas, pentru o competiție din Stockholm. În același timp, suntem printre puținele echipe feminine de Counter-Strike care participă și în ligile de băieți. Chiar astăzi am început liga de băieți și avem un program destul de încărcat. Ne pregătim să ne păstrăm titlurile și să facem loc pentru mai multe trofee, dacă pot spune așa.

Varianta audio a dialogului:

 

Interviu realizat de Horia Daraban

Sursa foto: HLTV/Toma Nicolau

Etichete:
Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 08:14

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale – o producție marca Incubator Radio România Iași De la smochine uscate...

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan
(AUDIO/FOTO) „Școala Altfel” la Radio Iași. Oaspeți, elevi de la Colegiul Național
Emisiuni joi, 19 decembrie 2024, 14:03

(AUDIO/FOTO) „Școala Altfel” la Radio Iași. Oaspeți, elevi de la Colegiul Național

Radio Iași și-a deschis porțile pentru elevii care în Săptămana „Școala Altfel” au ales să viziteze studioul nostru.   Ghidati de...

(AUDIO/FOTO) „Școala Altfel” la Radio Iași. Oaspeți, elevi de la Colegiul Național
Concert de colinde ”O, ce veste minunată!”, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 19.12.2024.
Emisiuni joi, 19 decembrie 2024, 13:07

Concert de colinde ”O, ce veste minunată!”, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 19.12.2024.

  Imensa bucuria a tuturor celor prezenți la evenimentul din anul 2023, ne obligă ca și de această dată să unim cerul cu pământul...

Concert de colinde ”O, ce veste minunată!”, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 19.12.2024.
Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni joi, 19 decembrie 2024, 10:08

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Omul care aduce vestea Povestea ansamblului folcloric „Ciureana”, exemplu de bune practici Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban...

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 10:44

Proiectul: Două maluri – izvod comun al iei tradiționale – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la încheierea unui frumos proiect internațional realizat de către...

Proiectul: Două maluri – izvod comun al iei tradiționale – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 10:29

Carolina Daraban, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața. „Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași

„Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași. Campania marca Incubator Radio România Iași și Asociația...

Carolina Daraban, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața. „Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 10:19

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Autoarea, Mihaela Bozariu, invitată în Matinal Radio Iași

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Doctorița Mihaela Bozariu și-a lansat primul volum ieri, 17 decembrie, la Iași. De unde...

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Autoarea, Mihaela Bozariu, invitată în Matinal Radio Iași
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 09:55

Iași: Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” la Palatul Copiilor – Galeria de Artă „Dimitrie Gavrilean”

Cea mai mare expoziție de pictură realizată de copii, la Iași. Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” are...

Iași: Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” la Palatul Copiilor – Galeria de Artă „Dimitrie Gavrilean”

Octavian Țîcu, istoric: ”Dacă Ucraina reușește să învingă, am putea avea premise pentru a integra Transnistria în condiții avantajoase și convenabile Republicii Moldova”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (21.01.2024)

Octavian Țîcu, istoric: ”Dacă Ucraina reușește să învingă, am putea avea premise pentru a integra Transnistria în condiții avantajoase și convenabile Republicii Moldova”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (21.01.2024)

Publicat de hdaraban, 21 ianuarie 2024, 23:43 / actualizat: 23 ianuarie 2024, 15:14

Întâlnirea a survenit în contextul în care a intrat în vigoare noul cod vamal al Republicii Moldova, care a fost votat în 2021 și care obligă companiile transnistrene să plătească, începând cu 1 ianuarie, taxele vamale nu către autoritățile separatiste, ci către bugetul Republicii Moldova.

Ca reacție la această reglementare, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că vor fi mărite tarifele la gazul și curentul electric pentru persoanele juridice situate în stânga Nistrului, dar aflate sub jurisdicția autorităților Republicii Moldova, între care și cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din Transnistria.

În contextul deschiderii pentru Republica Moldova negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, trebuie amintite și declarațiile doamnei președinte Maia Sandu, potrivit cărora Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană în doi pași, în prima fază, fără Transnistria. Autoritățile de la Chișinău analizează acest scenariu pentru a nu permite Kremlinului să împiedice Moldova să intre în Uniunea Europeană.

Pe aceste teme, la emisiunea ”Weekend cu prieteni”, ediția din 21 ianuarie 2024, domnul Octavian Țîcu, istoric, cercetător cu preocupări constante în ceea ce privește evoluțiile din stânga Nistrului a oferit câteva răspunsuri. Invitatul a vorbit  despre importanța dialogului între cele două părți (Chișinău și Tiraspol), despre Transnistria ca pârghie de influențare a alegerilor din 2024 din Republica Moldova, dar și despre cât de oportun este demersul Chișinăului de aderare la Uniunea Europeană fără regiunea separatistă.


Horia Daraban: Care sunt elementele care determină autoritățile de la Chișinău să facă acești pași, chiar legat de reglementări de ordin economic în relația cu zona transnistreană? Este vorba despre conflictul din Ucraina, de voința politică internă de la Chișinău sau și de orizontul european oferit de Bruxelles?

Octavian Țîcu: În primul rând, să știm că avem nevoie de un dialog cu Tiraspolul. Și războiul din Ucraina cumva a creat o situație paradoxală. Noi ne așteptam după 24 februarie 2022 că vom fi invadați de peste Nistru. Au făcut mai multe aluzii privind activarea contingentului militar rus de peste Nistru atât împotriva Ucrainei, cât și împotriva Republicii Moldova. Dar rezistența Ucrainei și solidaritatea occidentală, cumva, au redus la tăcere aceste voci. Regiunea transnistreană are un mare număr de ucraineni, vreo 150.000 erau pe timpuri, acuma poate sunt mai puțini. Deci chiar unii din înalții lideri transnistreni sunt cetățeni ucraineni și cumva acest tur de forță al Ucrainei împotriva Rusiei a calmat spiritele la Tiraspol.

Mai mult decât atât, ei au primit și refugiați chiar au avut o înclinație anti-războinică, de neutralitate, speriați, evident fiind, de capacitățile militare ale Ucrainei, care au anunțat că sunt predispuse să ajute Republica Moldova la soluționarea acestui separatism.

Și vă spun, cu toate certitudinea și cunoștințele pe care le am, Ucraina are capacități de a anihila totalmente acest separatism în condițiile în care Republica Moldova va dori, militar mă refer. Dar evident că lucrurile vor merge pe alt făgaș, pentru că s-a creat această deschidere fără precedent a Uniunii Europene față de Republica Moldova și față de Ucraina. Anunțarea acestui nou cod vamal s-a făcut de foarte mult timp. Lucrurile se știau foarte clar la Tiraspol.

Ce se întâmplă acum este de fapt o încercare a Moscovei, pentru că să fie clar, Tiraspolul nu are nicio marjă de autonomie sau de independență sau de acțiune în raport cu Republica Moldova de sine stătător. Este o creațiune a imperialismului rus. Este o consecință a unor politici imperiale ruse de peste 200 de ani.

Acum, ce s-a întâmplat? Moscova probabil caută un pretext pentru a agita spiritele în Republica Moldova.

Au nevoie de un asemenea motiv, pentru că, evident, Republica Moldova  iese de sub tutela Moscovei, este un aliat de încredere  al Ucrainei și acest nou cod vamal devine un pretext pentru autoritățile de la Moscova, prin intermediul Transnistriei, de a pune o presiune suplimentară asupra Chișinăului.

Horia Daraban: Guvernanții moldoveni vorbesc despre reintegrarea Transnistriei, primele măsuri fiind de ordin economic. La acestea pot fi adăugate și alte măsuri care să apropie Tiraspolul la masa de discuții?

Octavian Țîcu: La moment nu există premise pentru apropierea celor două maluri. Să fie clar. Eu am citit interviul lui Krasnoselski  pentru agenția ITAR-TASS. El vorbește două entități, vecinii noștri, de faptul că înțeleg preocupările noastre pentru integrarea europeană, dar ei vor în CSI și caută modalități de a rămâne ancorați în Comunitatea Statelor Independente. Va fi o fortăreață care va cădea greu.

Atât viitorul Republicii Moldova, cât și cel al regiunii transnistrene depind în mare parte de finalitățile războiului din Ucraina. Dacă Putin reușește să rămână în Ucraina, să-și mențină achizițiile teritoriale, să rămână în Transnistria, să aibă instrumente de a influența jocul politic de la Chișinău, noi nu vom avansa nicăieri cu integrarea europeană.

Visul etern al Moscovei este de a transnistriza Republica Moldova, adică vestitul și renumitul plan Kozak, care înseamnă federalizarea Republicii Moldova, Republica Federativă Moldova cu trei entități una la Tiraspol, la Comrat, una la Chișinău, menținerea armatelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova încă 30 de ani, billingvismul ruso-român ca limbă de stat.

Toate astea fac parte dintr-un scenariu mult mai extins. Dacă Ucraina reușește să învingă, am putea avea premise pentru a integra acest spațiu în condiții avantajoase și convenabile Republicii Moldova. Asta înseamnă stat unitar moldovenesc, cu oferirea unei autonomii culturale regiuni transnistrene și cu încadrare plenară a acestei regiuni în cadrul statului moldovenesc. Fără susținerea Rusiei, acest lucru poate fi realizat plenar și putem vedea asta prin felul cum pârghiile de integrare prin intermediul Uniunii Europene se realizează de ceva timp.

Dacă Rusia înfrânge Ucraina, avem un scenariu cel mai pesimist, dar poate și cel mai fericit ar putea fi: rușii ar ajunge la Nistru și am avea repetarea scenariului din 1918, în care românii de peste Prut fie se reunesc România, fie vor fi cuceriții de Putin, pentru că, de fapt, bătălia geopolitică este mult mai vastă.

Putin dorește reconstrucția Imperiului Rus. El nu-și dorește un război în Republica Moldova, el dorește cucerirea puterii prin metode electorale, prin alegeri. Are destule partide politice. Sunt cel puțin cinci partide politice cu veleități putiniste și oligarhice care doresc de fapt răsturnare actualei situații. Și lucrurile nu sunt deloc simple din punctul ăsta de vedere.

Horia Daraban: Apropo de planul politic și de partide, formațiuni, în acest an vor avea loc alegeri pentru președinția Republicii Moldova. Putem anticipa ce influență asupra scrutinului poate avea situația din Transnistria?

Octavian Țîcu: Evident, sunt trei lucruri periculoase. Primul lucru este pierderea alegerilor prezidențiale, care ar însemna revenirea unui om fidel al Kremlinului, cum a fost Igor Dodon în 2016, spre exemplu. Nu este deloc cert că Maia Sandu poate câștiga aceste alegeri. Sigur, ea are un rating înalt, dar în condițiile în care intră în turul doi cu un candidat pro-putinist și pro-oligarhie, unirea tuturor acestor forțe poate cauza pierderea alegerilor. Și atunci lucrurile chiar sunt complicate.

A doua problemă este că doamna Maia Sandu a anunțat un referendum pentru integrare europeană și problema este într-adevăr destul de gravă, pentru că noi nu avem un consens, nici măcar al partidelor pro-europene în jurul ideii de integrare europeană. Ele sunt dezbinate. Partidul Acțiune și Solidaritate a făcut cumva cauza de integrare europeană, o cauză de partid. Asta nu prea place oamenilor. Situația economică este complicată și toate lucrurile astea contează în judecarea viitorul european.

Iar propaganda putinistă va lucra împotriva acestui referendum pe care îl va prezenta ca o luptă între Est-Vest. ”Noi vă dăm gaz, vă dăm petrol ieftin, vă deschidem piețele noastre pentru mărfurile voastre”. Și toate lucrurile astea în mentalul lui ”Homo Moldovanus”, cum l-am numit eu, contează.

Și al treilea lucru într-adevăr periculos pe care l-ai anticipat este participarea votului transnistrean în aceste alegeri, pentru că ei se mobilizează exemplar. Sunt vreo 200.000 de voturi care sunt plătite de Sheriff,  acest concern criminal care este în afara oricăror legi, care plătește votanți să meargă la vot. În alegerile trecute a costat 10 sau 20 dolari votul pentru prezidențiale.

Avem un an foarte fierbinte, cu atât mai mult cât și în România sunt alegeri. Deci va fi o mobilizare a propagandei și a mașinăriei de război hibrid ruse la care trebuie să  facem față și pentru care trebuie să fim pregătiți.

Horia Daraban: Se justifică dezideratul despre care vorbeam în introducere, și anume Republica Moldova în Uniunea Europeană, chiar și fără teritoriul din stânga Nistrului?

Octavian Țîcu: Cu siguranță asta e calea cea mai reală, cred eu, la moment, pentru că va fi o varianta cipriotă. Adică, Cipru a reușit integrarea în Uniunea Europeană fără partea de nord, pentru că era imposibil. Deci noi, la moment, ce putem face este să salvăm această bucată, să mergem cu integrarea europeană, deci cu Republica Moldova, dar cu acțiuni foarte ferme.

Avem nevoie de o majoritate constituțională a forțelor europene pentru a schimba profund lucrurile în interior: reforma administrativ – teritorială, anularea unor prevederi în constituție, inclusiv cea legată de neutralitate, și aducerea instrumentului de justiție la valoarea lui. Pentru că în spațiul nostru public și politic, se perindă diverși acoliți, putiniști și oligarhici, care trebuie să stea la închisoare, dar nu să facă partide politice. Iar lipsa acestei fermități cumva face jocul Kremlinului.

Și atunci, când într-adevăr, cu sprijinul României, pentru că simțim acest lucru plenar și tot mai mult, vom reuși acest lucru, cu siguranță că avem șanse să integrăm această parte a Republicii Moldova, care, de 30 de ani, mai mult sau mai puțin, are o viziune pro-europeană și pro-românească.

Și după asta, deja, aflându-ne în cadrul Uniunii Europene, să ne gândim cum putem integra și românii de peste Nistru. Țin să vă aduc aminte că acolo majoritatea populației sunt români – moldoveni, sigur cu o altă identitate românească, dar care sunt cei mai vechi locuitori ai acestui spațiu și, până la venirea rușilor au fost chiar cei mai numeroși.

 

Varianta audio a dialogului:

Interviu realizat de Horia Daraban

Sursa foto: facebook.com

Etichete:
Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 08:14

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale – o producție marca Incubator Radio România Iași De la smochine uscate...

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan
(AUDIO/FOTO) „Școala Altfel” la Radio Iași. Oaspeți, elevi de la Colegiul Național
Emisiuni joi, 19 decembrie 2024, 14:03

(AUDIO/FOTO) „Școala Altfel” la Radio Iași. Oaspeți, elevi de la Colegiul Național

Radio Iași și-a deschis porțile pentru elevii care în Săptămana „Școala Altfel” au ales să viziteze studioul nostru.   Ghidati de...

(AUDIO/FOTO) „Școala Altfel” la Radio Iași. Oaspeți, elevi de la Colegiul Național
Concert de colinde ”O, ce veste minunată!”, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 19.12.2024.
Emisiuni joi, 19 decembrie 2024, 13:07

Concert de colinde ”O, ce veste minunată!”, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 19.12.2024.

  Imensa bucuria a tuturor celor prezenți la evenimentul din anul 2023, ne obligă ca și de această dată să unim cerul cu pământul...

Concert de colinde ”O, ce veste minunată!”, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 19.12.2024.
Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni joi, 19 decembrie 2024, 10:08

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Omul care aduce vestea Povestea ansamblului folcloric „Ciureana”, exemplu de bune practici Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban...

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 10:44

Proiectul: Două maluri – izvod comun al iei tradiționale – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la încheierea unui frumos proiect internațional realizat de către...

Proiectul: Două maluri – izvod comun al iei tradiționale – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 10:29

Carolina Daraban, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața. „Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași

„Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași. Campania marca Incubator Radio România Iași și Asociația...

Carolina Daraban, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața. „Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 10:19

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Autoarea, Mihaela Bozariu, invitată în Matinal Radio Iași

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Doctorița Mihaela Bozariu și-a lansat primul volum ieri, 17 decembrie, la Iași. De unde...

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Autoarea, Mihaela Bozariu, invitată în Matinal Radio Iași
Emisiuni miercuri, 18 decembrie 2024, 09:55

Iași: Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” la Palatul Copiilor – Galeria de Artă „Dimitrie Gavrilean”

Cea mai mare expoziție de pictură realizată de copii, la Iași. Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” are...

Iași: Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” la Palatul Copiilor – Galeria de Artă „Dimitrie Gavrilean”

(AUDIO) Proteste ale fermierilor ieșeni

(AUDIO) Proteste ale fermierilor ieșeni

Publicat de andreeadaraban, 21 ianuarie 2024, 16:10 / actualizat: 22 ianuarie 2024, 6:42

Aceștia solicită tarife mai mici la polițele RCA, scăderea prețurilor la motorină și benzină, precum și reducerea taxelor și impozitelor la autovehiculele pentru transport:

” :- Să se scadă asigurările, impozitele, taxele, 32 de milioane o asigurare pe un an la autoutilitară, 3.5 tone, am hârtie în mașină. De la 8 milioane impozit pe an, acum este 11 la mașina asta.

:- Prețuri la RCA foarte ridicate și tineretul din România nu o să-și poată asuma să întrețină o mașină.

:- Nu ai voie să mai crești un porc, nu ai voie să mai crești o pasăre. Nu avem voie să facem absolut nimic. Tot se aduce din exterior, din export, le cumpără tot de la noi, cresc fermierii la noi porci. Am lucrat în Germania, veneau tiruri din România cu porci, îi tăiau în Germania și o aduceau înapoi în România.

:- Subvenția s-o dea la timp. Ei se cramponează de faptul că până în 31 martie, dar noi avem rate. Păi ăia în afară am înțeles că au 300-400 euro la hectar. Noi de ce avem 100 și ceva de euro? Suntem pe aceeași piață comună. Nu mi se pare normal cu cerealele din Ucraina.

Reporter: Doleanțele, care este de peste doi ani de zile, practic, chestia cu Ucraina.

:- Da. Păi rămân pe teritoriul național aici, nu? Și ăla care cumpără, ăla are interes, e mai ieftin, nu vine la mine să-mi dea mai mult, nu simpatizează cu mine că pierd eu, el ca să facă profit.”

(Radio Iași/ Constantin Mihai/FOTO: radioiasi.ro)

 

Etichete:
Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Prim plan sâmbătă, 21 decembrie 2024, 10:34

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale, etapă care confirmă încheierea procesului de evaluare şi...

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
O maşină a intrat cu viteză în mulţime, aseară, la un târg de Crăciun într-un oraş din nordul Germaniei
Prim plan sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:24

O maşină a intrat cu viteză în mulţime, aseară, la un târg de Crăciun într-un oraş din nordul Germaniei

Cel puţin 11 persoane au murit şi 80 au fost rănite după ce o maşină a intrat cu viteză în mulţime, aseară, la un târg de Crăciun din...

O maşină a intrat cu viteză în mulţime, aseară, la un târg de Crăciun într-un oraş din nordul Germaniei
Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Prim plan sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:22

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline, urmează să reia astăzi discuţiile, la...

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Prim plan sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:20

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală. Mai multe magazine din cadrul complexului Piaţa...

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Prim plan sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:11

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989

Ieri s-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. Momentul a fost marcat în mijlocul zilei,...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989
Prim plan sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:00

Pentru Moș Crăciun – spectacol susținut de Corul de Copii al municipiului Iași

Sâmbătă, pe 21 decembrie 2024, de la ora 12:00, la Sala Unirii – Cinema Victoria, Corul de Copii al Municipiului Iași pregătește o surpriză...

Pentru Moș Crăciun – spectacol susținut de Corul de Copii al municipiului Iași
Prim plan sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:46

Poliţiştii botoşeneni au confiscat 2.500 kg de articole pirotehnice

La Botoşani, poliţiştii au confiscat 2.500kg de articole pirotehnice, în urma a zeci de controale şi percheziţii la domiciliul persoanelor...

Poliţiştii botoşeneni au confiscat 2.500 kg de articole pirotehnice
Prim plan sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:44

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De astăzi se circulă pe autostradă între Buzău şi Focşani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri între Râmnicu...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

Emil Coșeru: Filmpoemul „Dogma” „atinge o părticică așa… sensibilă din fiecare”

Emil Coșeru: Filmpoemul „Dogma” „atinge o părticică așa… sensibilă din fiecare”

Publicat de isoreanu, 21 ianuarie 2024, 11:40

Ioana Soreanu a asistat la eveniment:

 

Într-o lume complicată, cu evenimente desfășurându-se cu o viteză uluitoare și cu oameni copleșiți de avalanșa de informații și de avansul tehnologiei, Iaș(i)ul rămâne un oraș al poeziei, un oraș care îngăduie să ne oprim din când în când și să respirăm ca pe aerul proaspăt, cuvintele bine potrivite.

Miercuri seara, Casa Muzeelor a găzduit vizionarea filmpoemului „Dogma”, în regia lui Valentin Mocanu, un proiect realizat în complicitate cu sensibila, delicata Nicoleta Dabija, muzeograf:

Proiectul a venit spre mine de la Valentin Mocanu, a fost ideea lui în totalitate și eu doar l-am primit cu brațele deschise, pentru că într-adevăr, iubesc foarte mult poezia și consider că Muzeul Național al Literaturii Române trebuie să facă mai mult pentru poezie și în primul rând, pentru poezia ieșeană, pentru poeții ieșeni, pentru că sunt extraordinar de buni și că nu prea ies în evidență. Și atunci, cred că este și misiunea noastră aici, să facem acest lucru cât mai vizibil. Cred că am ales niște poeți foarte importanți, niște poeți care au dovedit de-a lungul timpului că au o poezie extrem de vie și cum alegerea poeților, atât îmi aparține în acest proiect, pot să spun că am ales bine.

 

Valentin Mocanu este un foarte tânăr actor care sondează după propriile frământări, folosind ca instrumente filmul și poezia. Fără a recurge la o tehnologie sofisticată, regizorul dovedește maturitate și simț al măsurii, dând voie când versului, când imaginii să preia partitura principală. În acest filmpoem, imaginile forțează uneori privirea să vadă ceea ce, de obicei, ochiul evită. Suprapunându-se, dar având fiecare un sens propriu, cuvântul și imaginea alcătuiesc „Dogma” lui Valentin Mocanu:

Valentin Mocanu: Cumva, în mine zace foarte mult o poftă pentru vizual și poetic și cred că în viața de zi cu zi, pierdem foarte mult să observăm în jurul nostru poeticul, fiind concentrați pe viteză. Și cumva, am vrut să revenim la o cinematografie care pune accent pe vizual, pe filozofic și mai puțin pe comercial.

Ioana Soreanu: De ce „Dogma”?

Valentin Mocanu: „Dogma”… Inițial, titlul a pornit de la Manifestul lui Lars von Trier, „Dogma 95”, care are mai multe criterii care propun o cinematografie care se întoarce la rudimentar, adică cumva, filmul revine în mâna regizorului, fără bugete colosale și alte aspecte de acest gen. Și eu mi-am creat, cred, o dogmă personală și cred că fiecare artist ar trebui să aibă acest gen de dogmă personală, care se axează pe poetic, pe imagine-simbol.

Ioana Soreanu: Ați spus și dumneavoastră lucrul acesta după film, dar m-am gândit și eu în timpul filmului, mai degrabă m-a dus către Tarkovski.

Valentin Mocanu: Într-adevăr, îl iubesc pe Andrei Tarkovski.

Ioana Soreanu: Se vede.

Valentin Mocanu: „Andrei Rublev” este filmul meu preferat și multe altele de la el.

Ioana Soreanu: Veți continua cu filmul sau a fost așa… doar o experiență în viața actorului Valentin Mocanu?

Valentin Mocanu:  A pornit ca o experiență. Nu mă așteptam să fac un film, am pornit cu un scurt metraj, am văzut că lucrurile merg foarte bine și sper că poate, pe viitor, o să urmez și această zonă a regiei de film.

 

 

Unul dintre actorii din distribuție, Emil Coșeru, profesorul Emil Coșeru, a fost emoționat de reîntâlnirea cu atâtea generații de studenți pe care le-a format, studenți pe care îi regăsește în diferite ipostaze. Actorul Emil Coșeru, un îndrăgostit de poezie, pasionat să descifreze și să dezvăluie înțelesurile pe care cuvintele le pot ascunde uneori:

Emil Coșeru: Sunt efectiv emoționat pentru faptul că Valentin Mocanu, care mi-a fost și el student, cred că ultima… ultima promoție, atât de multe sunt că le-am uitat, dar e ultima…

Ioana Soreanu: Din fericire!

Emil Coșeru: …din fericire! E atât de profund în filmul ăsta, e atât de sensibil el, ca artist – că e și interpret, la un moment dat, are niște secvențe cu el și cu poeziile poeților noștri ieșeni. La clasă, nu mi-l mai… el  e foarte ludic, e un tip zglobiu, a fost un tip care tot timpul era creativ, așa… avea idei permanent, dar nu m-am gândit că poate să pună pe film, pe imagine, atâtea lucruri care îl frământă. E adevărat că el a găsit și niște poeți care-s foarte buni și trebuie să spun totodată că ieșenii au poeți foarte buni, nu numai cei care au fost aici, cu Nichita Danilov, cu Lucian Vasiliu, cu Șerban (n.r. Axinte), cu Mariana Codruț, poate mai îmi scapă cineva, dar…, îmi cer scuze, dar i se potrivește. Tu m-ai întrebat de film, i se potrivește „filmpoem”. Și ai văzut că nu e desfăcut, e scris împreună „filmpoem” și îl reprezintă foarte bine pe el și pe noi, în general, pentru că cred că atinge o părticică așa… sensibilă din fiecare.

 

Filmpoemul „Dogma” este conceput pe texte ale poeților ieșeni Mariana Codruț, Sorina Rîndașu, Lucian Vasiliu, Nichita Danilov, Liviu Antonesei, Șerban Axinte. Din distribuție, fac parte Emil Coșeru, Alexandra Diaconița, Anamaria Rusu, Elena Bologan, Adelina Bălteanu, Valentin Mocanu și Andrei Tcaciuc.

 

 

(Radio Iași/ FOTO: Facebook Valentin Mocanu)

Etichete:
Puls Juridic: Părinții pot lucra de acasă 4 zile pe lună. Care sunt condițiile?
Rubrici miercuri, 13 noiembrie 2024, 10:34

Puls Juridic: Părinții pot lucra de acasă 4 zile pe lună. Care sunt condițiile?

Salariații care au în întreținere copii cu vârstă de până la 11 ani pot beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau...

Puls Juridic: Părinții pot lucra de acasă 4 zile pe lună. Care sunt condițiile?
Puls Juridic: Cum vă protejați de o fraudă imobiliară? (PARTEA I)
Rubrici miercuri, 23 octombrie 2024, 09:52

Puls Juridic: Cum vă protejați de o fraudă imobiliară? (PARTEA I)

Dezvoltatorii imobiliari vor putea cere avans de maxim 10 % la construirea imobilelor și de maxim 40 % în situația în care dețin o poliță de...

Puls Juridic: Cum vă protejați de o fraudă imobiliară? (PARTEA I)
Alexandru Tofan: ”Poeta Oana Mioara Arhip încearcă să vindece lumea de fragmentaritate și uitare”
Rubrici luni, 21 octombrie 2024, 12:02

Alexandru Tofan: ”Poeta Oana Mioara Arhip încearcă să vindece lumea de fragmentaritate și uitare”

”Poeta Oana Mioara Arhip încearcă să vindece lumea de fragmentaritate și uitare”. Afirmația din titlul postării noastre aparține domnului...

Alexandru Tofan: ”Poeta Oana Mioara Arhip încearcă să vindece lumea de fragmentaritate și uitare”
Puls Juridic: Avantajele medierii (Partea a II a)
Rubrici miercuri, 9 octombrie 2024, 06:41

Puls Juridic: Avantajele medierii (Partea a II a)

Litigiile dintre angajați si angajatori, consumatori și comercianți sau chiar între membrii aceleiași familii pot fi soluționate, pe cale...

Puls Juridic: Avantajele medierii (Partea a II a)
Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 11:15

Puls Juridic: Avantajele medierii (Partea I)

Litigiile dintre angajați si angajatori, consumatori și comercianți sau chiar între membrii aceleiași familii pot fi soluționate, pe cale...

Puls Juridic: Avantajele medierii (Partea I)
Rubrici duminică, 29 septembrie 2024, 07:01

(INTERVIU) Ioana Ignat, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (28.09.2024)

Din 2017 până în prezent, Ioana Ignat a reușit, prin muzica și prezența sa artistică să se numere printre cele mai apreciate artiste din...

(INTERVIU) Ioana Ignat, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (28.09.2024)
Rubrici marți, 24 septembrie 2024, 16:44

VASLUI: Cultura tradițională reflectată în apariții editoriale – temă a emisiunii TRADIȚII de joi, 26 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, sărbătoare desfășurată în perioada 14...

VASLUI: Cultura tradițională reflectată în apariții editoriale – temă a emisiunii TRADIȚII de joi, 26 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Rubrici luni, 23 septembrie 2024, 05:47

(INTERVIU) Vanotek, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (21.09.2024)

Vanotek este unul dintre cei mai talentați și mai originali producători muzicali din România. Piesele sale au un sound specific și crează o...

(INTERVIU) Vanotek, la Top 20 Radio Iași cu Cristina Spînu (21.09.2024)

(INTERVIU) Cezara Chiroșcă, la Bună Dimineața cu Cristina Spînu (21.01.2024)

(INTERVIU) Cezara Chiroșcă, la Bună Dimineața cu Cristina Spînu (21.01.2024)

Publicat de Andreea Drilea, 21 ianuarie 2024, 11:11 / actualizat: 22 ianuarie 2024, 6:18

Cezara Chiroșcăeste elevă în clasa a V-a la Colegiul de Artă “Octav Bancilă” din Iași.

Îndragostită de la o vârstă fragedă de muzica populară, Cezara a început să studieze canto inițial cu Andra Botez, mai apoi cu profesorul Veaceslav Bînzari.

Cezara participă la festivaluri de folclor pentru copii cu piese din repertoriul artiștilor consacrați, dar și-a propus să-și facă și un repertoriu propriu, prima sa piesă originală fiind acum în lucru, de compoziție și text ocupându-se Claudia și Ion Oloieru.

Ascultați mai jos interviul integral realizat de Cristina Spînu cu Cezara Chiroșcă!

Etichete:
Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa joi, 19 decembrie 2024, 10:08

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Omul care aduce vestea Povestea ansamblului folcloric „Ciureana”, exemplu de bune practici Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban...

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Carolina Daraban, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața. „Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași
Bună dimineaţa miercuri, 18 decembrie 2024, 10:29

Carolina Daraban, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața. „Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași

„Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași. Campania marca Incubator Radio România Iași și Asociația...

Carolina Daraban, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața. „Fluturi de Iarnă” la Școala Picioru Lupului, Ciurea, județul Iași
„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Autoarea, Mihaela Bozariu, invitată în Matinal Radio Iași
Bună dimineaţa miercuri, 18 decembrie 2024, 10:19

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Autoarea, Mihaela Bozariu, invitată în Matinal Radio Iași

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Doctorița Mihaela Bozariu și-a lansat primul volum ieri, 17 decembrie, la Iași. De unde...

„Suflet pe hârtie”, cugetări și poezii. Autoarea, Mihaela Bozariu, invitată în Matinal Radio Iași
Iași: Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” la Palatul Copiilor – Galeria de Artă „Dimitrie Gavrilean”
Bună dimineaţa miercuri, 18 decembrie 2024, 09:55

Iași: Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” la Palatul Copiilor – Galeria de Artă „Dimitrie Gavrilean”

Cea mai mare expoziție de pictură realizată de copii, la Iași. Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” are...

Iași: Expoziția „Puritatea culorilor într-o lume abstractă” la Palatul Copiilor – Galeria de Artă „Dimitrie Gavrilean”
Bună dimineaţa marți, 17 decembrie 2024, 10:35

Cum te împaci pe final de an cu tine și cu ai tăi? Psihologul Raluca Iordăchianu ne-a adus binele în studio

Cum te împaci pe final de an cu tine și cu ai tăi? Sărbătorile sunt liniștite atunci când găsim puterea de a spune iarta-mă. Psihologul...

Cum te împaci pe final de an cu tine și cu ai tăi? Psihologul Raluca Iordăchianu ne-a adus binele în studio
Bună dimineaţa luni, 16 decembrie 2024, 10:14

Turism în siguranță la munte. Coordonatorul Salvamont Neamț, Raul Papalicef, ne-a povestit, în matinal cu Adina Șuhan, cum e viața de salvator montan

Omul care aduce vestea la Radio Iași! Vine vacanța de iarnă! Turism în siguranță la munte Coordonatorul Salvamont Neamț, Raul Papalicef, ne-a...

Turism în siguranță la munte. Coordonatorul Salvamont Neamț, Raul Papalicef, ne-a povestit, în matinal cu Adina Șuhan, cum e viața de salvator montan
Bună dimineaţa luni, 16 decembrie 2024, 08:12

Darnic pentru Educatie, campanie marca Asociația Antonia pentru Educație și Inovare Socială. Adelina Tîrnovanu, coordonator Comunicare & PR, invitată în matinal cu Adina Șuhan

Darnic pentru Educatie, campanie marca Asociația Antonia pentru Educație și Inovare Socială. Adelina Tîrnovanu, coordonator Comunicare & PR,...

Darnic pentru Educatie, campanie marca Asociația Antonia pentru Educație și Inovare Socială. Adelina Tîrnovanu, coordonator Comunicare & PR, invitată în matinal cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa vineri, 13 decembrie 2024, 10:00

Omul care aduce vestea: Clubul de Lectură al Casiei – ediție specială, duminică 15 decembrie

Clubul de Lectură al Casiei – ediție specială, duminica 15 decembrie! Lectură teatrală pornind de la „Poveste de Crăciun”, de Charles...

Omul care aduce vestea: Clubul de Lectură al Casiei – ediție specială, duminică 15 decembrie

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Publicat de gabrielarotaru, 21 ianuarie 2024, 08:27

Cum se va prezenta vremea în următoarele zile şi de când se va încălzi, aflăm de la Iris Răducanu de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Iris Răducanu: Vom scăpa de precipitaţii cel puţin în următoarele două zile, astfel că cerul va fi mai mult senin, dar de marţi, începând din vestul ţării, vor pătrunde din nou precipitaţii, însă vremea va începe să se încălzească, astfel că acestea se vor transforma din ninsori în lapoviţă şi ploi.

Temperaturi cuprinse la nivelul întregii ţări între -2°C în depresiunile din estul Transilvaniei şi până la 4-5°C în dealurile de vest şi în dealurile Olteniei.

Pe parcursul zilei de luni, în continuare temperaturi maxime scăzute, între -1°C şi până la 5-6°C, minime în mare parte negative, între -17°C în depresiunile din estul Transilvaniei şi până la -1°C pe litoral.  (Rador/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 11:53

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

Comisia de validare a mandatelor de senator a prezentat, sâmbătă, raportul în plenul Senatului, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi....

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 10:34

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale, etapă care confirmă încheierea procesului de evaluare şi...

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:22

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline, urmează să reia astăzi discuţiile, la...

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:20

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală. Mai multe magazine din cadrul complexului Piaţa...

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:11

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989

Ieri s-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. Momentul a fost marcat în mijlocul zilei,...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 15:14

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început

Prima şedinţă de plen a Senatului din legislatura 2024 – 2028 a început, vineri, cu intonarea Imnului Naţional. Şedinţa Senatului este...

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 11:15

Şomajul în rândul tinerilor este aproape de 27%

Şomajul în rândul tinerilor atinge cote alarmante în ţara noastră şi se apropie de 27%. Iar o cercetare făcută de Banca Centrală arată că...

Şomajul în rândul tinerilor este aproape de 27%
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 10:45

Guvernul a prelungit până la 30 iunie anul viitor plafonarea prețurilor polițelor RCA

Guvernul a prelungit până la 30 iunie anul viitor plafonarea prețurilor polițelor RCA, măsură criticată de președintele Uniunii Naționale a...

Guvernul a prelungit până la 30 iunie anul viitor plafonarea prețurilor polițelor RCA

Suceava: O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite, în urma unui accident la Molid

Suceava: O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite, în urma unui accident la Molid

Publicat de gabrielarotaru, 21 ianuarie 2024, 08:20

Potrivit acestora, în accident au fost implicate două autoturisme. Toate cele patru victime au rămas încarcerate în aceeaşi maşină.


‘S-au deplasat la locul evenimentului o autospecială pentru descarcerare, trei ambulanţe SMURD, două B2 şi un TIM, cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean. Toate persoanele încarcerate erau adulte şi se aflau în acelaşi autoturism. Din al doilea autoturism au fost identificate două persoane care refuză examinarea şi transportul la spital’, au precizat oficialii ISU.

Trei dintre victime au fost transportate la spital, iar pentru cea de-a patra au fost efectuate manevre de resuscitare de către echipajele medicale şi paramedicale aflate la faţa locului, însă fără rezultat. (Agerpres/ FOTO ISU SV)

Etichete:
Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
Regional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:44

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De astăzi se circulă pe autostradă între Buzău şi Focşani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri între Râmnicu...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
Iaşi: Tânăr în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de minori
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:50

Iaşi: Tânăr în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de minori

Un bărbat în vârstă de 21 de ani, a fost reţinut pentru 24 de ore, într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi pentru trafic de...

Iaşi: Tânăr în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de minori
Taxele şi impozitele locale vor crește în județul Vaslui
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:45

Taxele şi impozitele locale vor crește în județul Vaslui

În judeţul Vaslui taxele şi impozitele locale vor creşte cu 10,4%. În plus, autorităţile locale au anunţat şi un impozit pentru terenul...

Taxele şi impozitele locale vor crește în județul Vaslui
Vrancea: Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, confiscate de poliţişti
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:36

Vrancea: Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, confiscate de poliţişti

Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice, care erau comercializate ilegal de un bărbat de 42 de ani, în Piaţa Moldovei din municipiul...

Vrancea: Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, confiscate de poliţişti
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:31

Grindeanu: A fost lansată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ

Compania Naţională de Investiţii Rutiere a lansat vineri licitaţia pentru proiectarea şi execuţia a Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ, de 51...

Grindeanu: A fost lansată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Se circulă pe 80 de km de autostradă între Buzău şi Focşani, după inaugurarea ultimului tronson

De astăzi se circulă pe 80 de km de autostradă între Buzău şi Focşani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de km între...

Se circulă pe 80 de km de autostradă între Buzău şi Focşani, după inaugurarea ultimului tronson
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 17:27

Meteo: Atenționare cod galben de ceață pentru județe din Moldova

ATENTIONARE DE FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE COD GALBEN Fenomene avertizate: local ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m...

Meteo: Atenționare cod galben de ceață pentru județe din Moldova
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 16:54

Documentaţia pentru lansarea în licitaţie a Tronsonul Târgu Neamţ-Târgu Frumos al Autostrăzii ‘Unirii’, transmisă la ANAP

Compania Naţională de Investiţii Rutiere a transmis vineri spre validare, către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, documentaţia...

Documentaţia pentru lansarea în licitaţie a Tronsonul Târgu Neamţ-Târgu Frumos al Autostrăzii ‘Unirii’, transmisă la ANAP

Suceava: Traficul în Vama Siret se desfăşoară în condiţii normale, pe ambele sensuri

Suceava: Traficul în Vama Siret se desfăşoară în condiţii normale, pe ambele sensuri

Publicat de gabrielarotaru, 21 ianuarie 2024, 08:14

Măsura a fost luată ca urmare a retragerii vehiculelor protestatarilor, care blocau trei din cele patru benzi de circulaţie.

‘A fost reluată activitatea de procesare a tirurilor dinspre Ucraina către oraşul Siret. Traficul în Vama Siret se desfăşoară în condiţii normale, pe ambele sensuri, pentru toate categoriile de autovehicule’, a afirmat Botezatu.

Circulaţia autocamioanelor prin PTF Siret a fost blocată pe 15 ianuarie, în urma unui protest spontan al agricultorilor şi transportatorilor. Timp de două zile, niciun camion nu a ieşit şi nici nu a intrat în România. Ulterior, pe 17 ianuarie, a fost deschis traficul doar pentru camioanele care ies din România, într-un număr de zece vehicule pe oră. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
Regional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:44

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De astăzi se circulă pe autostradă între Buzău şi Focşani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri între Râmnicu...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
Iaşi: Tânăr în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de minori
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:50

Iaşi: Tânăr în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de minori

Un bărbat în vârstă de 21 de ani, a fost reţinut pentru 24 de ore, într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi pentru trafic de...

Iaşi: Tânăr în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de minori
Taxele şi impozitele locale vor crește în județul Vaslui
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:45

Taxele şi impozitele locale vor crește în județul Vaslui

În judeţul Vaslui taxele şi impozitele locale vor creşte cu 10,4%. În plus, autorităţile locale au anunţat şi un impozit pentru terenul...

Taxele şi impozitele locale vor crește în județul Vaslui
Vrancea: Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, confiscate de poliţişti
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:36

Vrancea: Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, confiscate de poliţişti

Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice, care erau comercializate ilegal de un bărbat de 42 de ani, în Piaţa Moldovei din municipiul...

Vrancea: Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, confiscate de poliţişti
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:31

Grindeanu: A fost lansată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ

Compania Naţională de Investiţii Rutiere a lansat vineri licitaţia pentru proiectarea şi execuţia a Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ, de 51...

Grindeanu: A fost lansată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Se circulă pe 80 de km de autostradă între Buzău şi Focşani, după inaugurarea ultimului tronson

De astăzi se circulă pe 80 de km de autostradă între Buzău şi Focşani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de km între...

Se circulă pe 80 de km de autostradă între Buzău şi Focşani, după inaugurarea ultimului tronson
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 17:27

Meteo: Atenționare cod galben de ceață pentru județe din Moldova

ATENTIONARE DE FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE COD GALBEN Fenomene avertizate: local ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m...

Meteo: Atenționare cod galben de ceață pentru județe din Moldova
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 16:54

Documentaţia pentru lansarea în licitaţie a Tronsonul Târgu Neamţ-Târgu Frumos al Autostrăzii ‘Unirii’, transmisă la ANAP

Compania Naţională de Investiţii Rutiere a transmis vineri spre validare, către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, documentaţia...

Documentaţia pentru lansarea în licitaţie a Tronsonul Târgu Neamţ-Târgu Frumos al Autostrăzii ‘Unirii’, transmisă la ANAP

Protestul transportatorilor, aprobat să se desfăşoare în Piaţa Constituţiei, este programat să înceapă duminică dimineaţă

Protestul transportatorilor, aprobat să se desfăşoare în Piaţa Constituţiei, este programat să înceapă duminică dimineaţă

Publicat de gabrielarotaru, 21 ianuarie 2024, 08:08

Potrivit Agerpres, la această acţiune administraţia locală a admis participarea a cel mult 5 mii de persoane, 100 de tractoare şi 100 capete de TIR.

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a anunţat că, până ieri, când organizatorii aveau obligaţia să notifice instituţiile statului privind autovehiculele participante, fusese comunicată prezenţa unui singur vehicul, dar Jandarmeria poate prelungi acest termen.

Ieri, la Sibiu a avut loc un nou protest: zeci de tractoare şi camioane au străbătut principalele artere ale oraşului. O acţiune similară a avut loc şi pe DN 56, pe centura de sud a Craiovei, iar pe Defileul Jiului câteva zeci de autovehicule au îngreunat traficul rutier, circulând cu viteză redusă.(Rador/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Vaslui: 250 de elevi cu rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade şcolare, premiaţi în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie
Fără categorie miercuri, 11 decembrie 2024, 20:36

Vaslui: 250 de elevi cu rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade şcolare, premiaţi în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie

Un număr de 250 de elevi cu rezultate deosebite la etapa naţională a concursurilor şi olimpiadelor şcolare în anul 2023 – 2024 au fost...

Vaslui: 250 de elevi cu rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade şcolare, premiaţi în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie
Muzeul ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad: Lansarea catalogului ‘Esenţa Artei – Tezaur şi Fond’ şi Concertul de Crăciun
Fără categorie luni, 9 decembrie 2024, 16:24

Muzeul ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad: Lansarea catalogului ‘Esenţa Artei – Tezaur şi Fond’ şi Concertul de Crăciun

Duminică, 15 decembrie 2024, la ora 11:00, Pavilionul ‘Marcel Guguianu’ din Bârlad va deveni gazda unui eveniment deosebit, ce îmbină...

Muzeul ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad: Lansarea catalogului ‘Esenţa Artei – Tezaur şi Fond’ şi Concertul de Crăciun
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități sărbătorită la Centrul Star of Hope Iași
Fără categorie miercuri, 4 decembrie 2024, 14:58

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități sărbătorită la Centrul Star of Hope Iași

Evenimentul central al zilei a fost un atelier dedicat confecționării de felicitări pentru sărbătorile de Crăciun, unde copiii și tinerii...

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități sărbătorită la Centrul Star of Hope Iași
24 nov, 18:05-20:00, la Univers Muzical cu Daniela Vlad – Concertul de la Iași din cadrul Turneului Vioara lui Enescu 2024
Fără categorie duminică, 24 noiembrie 2024, 17:14

24 nov, 18:05-20:00, la Univers Muzical cu Daniela Vlad – Concertul de la Iași din cadrul Turneului Vioara lui Enescu 2024

Cei patru violoniști ai concertului „Vioara lui Enescu” sunt printre cei mai strălucitori violoniști români din generațiile pe care le...

24 nov, 18:05-20:00, la Univers Muzical cu Daniela Vlad – Concertul de la Iași din cadrul Turneului Vioara lui Enescu 2024
Fără categorie miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:35

Iaşi: 28 de persoane, printre care şi minori, arestate pentru că au vândut droguri de mare risc elevilor şi studenţilor

28 de persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 51 de ani, au fost arestate preventiv pentru trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare...

Iaşi: 28 de persoane, printre care şi minori, arestate pentru că au vândut droguri de mare risc elevilor şi studenţilor
Fără categorie miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:29

Volumul – Marele Inchizitor. Dostoievski în interpretări teologico-filosofice – tradus de prof. univ. Leonte Ivanov – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 20 NOV. 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la prezentarea cărții Marele Inchizitor. Dostoievski în interpretări teologico-filosofice...

Volumul – Marele Inchizitor. Dostoievski în interpretări teologico-filosofice – tradus de prof. univ. Leonte Ivanov – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 20 NOV. 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Fără categorie miercuri, 20 noiembrie 2024, 11:37

Avertizări de vreme rece, ninsori și intensificări ale vântului în Moldova

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 20 noiembrie, ora 10 – 23 noiembrie, ora 20 Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ,...

Avertizări de vreme rece, ninsori și intensificări ale vântului în Moldova
Fără categorie miercuri, 20 noiembrie 2024, 05:59

Cetăţenii cu drept de vot sunt îndemnaţi să verifice dacă actul de identitate este în termenul de valabilitate

Autorităţile de la Evidenţa Persoanelor îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să verifice dacă actul de identitate este în termenul de...

Cetăţenii cu drept de vot sunt îndemnaţi să verifice dacă actul de identitate este în termenul de valabilitate

Senatul este convocat luni pentru a adopta ordonanţele date de Guvern în contextul protestelor fermierilor şi transportatorilor

Senatul este convocat luni pentru a adopta ordonanţele date de Guvern în contextul protestelor fermierilor şi transportatorilor

Publicat de gabrielarotaru, 21 ianuarie 2024, 08:06

Sunt mai multe acte normative – unul dintre ele se referă la accizarea motorinei, iar un altul modifică reglementări din domeniul transportului rutier.

Ordonanţele de urgenţă au fost aprobate de executiv în timpul vacanţei parlamentare şi, potrivit Constituţiei, Parlamentul trebuie convocat în termen de cinci zile pentru a le transforma în legi.

Guvernul a adoptat, acum trei zile, mai multe acte normative ca un răspuns urgent la solicitările fermierilor şi transportatorilor ce protestează în toată ţara de mai bine de 11 zile. Ordonanţele de urgenţă au fost propuse după negocierile de la Ministerele Agriculturii şi Transporturilor. Una dintre ele modifică reglementări din domeniul transportului rutier. Noile prevederi vor permite posesorilor de permise categoria B să conducă şi tractoare agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice. O altă modificare exceptează de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv cele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h. În ceea ce priveşte accizarea motorinei, Guvernul a decis să amâne până la 1 iunie aplicarea unei directive europene prin care motorina şi kerosenul trebuie să aibă acelaşi marcaj fiscal. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, astfel, Guvernul dovedeşte că este un partener corect de dialog. Ordonanţele au fost adoptate pentru a răspunde unei situaţii de urgenţă, însă în timpul vacanţei parlamentare, aşa că, potrivit Constituţiei, Parlamentul trebuie convocat pentru a le transforma în legi. Senatul este în acest caz prima cameră sesizată. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 11:53

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi

Comisia de validare a mandatelor de senator a prezentat, sâmbătă, raportul în plenul Senatului, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi....

Senat: Raportul Comisiei de validare a mandatelor, adoptat cu unanimitate de voturi
Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 10:34

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale, etapă care confirmă încheierea procesului de evaluare şi...

Ministerul Educaţiei: România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale
Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:22

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline, urmează să reia astăzi discuţiile, la...

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:20

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală. Mai multe magazine din cadrul complexului Piaţa...

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:11

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989

Ieri s-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. Momentul a fost marcat în mijlocul zilei,...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 15:14

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început

Prima şedinţă de plen a Senatului din legislatura 2024 – 2028 a început, vineri, cu intonarea Imnului Naţional. Şedinţa Senatului este...

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 11:15

Şomajul în rândul tinerilor este aproape de 27%

Şomajul în rândul tinerilor atinge cote alarmante în ţara noastră şi se apropie de 27%. Iar o cercetare făcută de Banca Centrală arată că...

Şomajul în rândul tinerilor este aproape de 27%
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 10:45

Guvernul a prelungit până la 30 iunie anul viitor plafonarea prețurilor polițelor RCA

Guvernul a prelungit până la 30 iunie anul viitor plafonarea prețurilor polițelor RCA, măsură criticată de președintele Uniunii Naționale a...

Guvernul a prelungit până la 30 iunie anul viitor plafonarea prețurilor polițelor RCA

Cutremur cu magnitudinea 3,5 în în zona seismică Vrancea

Cutremur cu magnitudinea 3,5 în în zona seismică Vrancea

Publicat de gabrielarotaru, 21 ianuarie 2024, 08:04

Seismul a avut loc la adâncimea de 133,5 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 50 km nord-vest de Buzău, 60 km vest de Focşani, 65 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 68 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti.

De la începutul lunii ianuarie, în România s-au înregistrat în total 22 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,3 pe Richter.

Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)

 

 

 

Etichete:
Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
Regional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:44

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De astăzi se circulă pe autostradă între Buzău şi Focşani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri între Râmnicu...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
Iaşi: Tânăr în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de minori
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:50

Iaşi: Tânăr în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de minori

Un bărbat în vârstă de 21 de ani, a fost reţinut pentru 24 de ore, într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi pentru trafic de...

Iaşi: Tânăr în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de minori
Taxele şi impozitele locale vor crește în județul Vaslui
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:45

Taxele şi impozitele locale vor crește în județul Vaslui

În judeţul Vaslui taxele şi impozitele locale vor creşte cu 10,4%. În plus, autorităţile locale au anunţat şi un impozit pentru terenul...

Taxele şi impozitele locale vor crește în județul Vaslui
Vrancea: Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, confiscate de poliţişti
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:36

Vrancea: Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, confiscate de poliţişti

Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice, care erau comercializate ilegal de un bărbat de 42 de ani, în Piaţa Moldovei din municipiul...

Vrancea: Circa 130 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, confiscate de poliţişti
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 18:31

Grindeanu: A fost lansată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ

Compania Naţională de Investiţii Rutiere a lansat vineri licitaţia pentru proiectarea şi execuţia a Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ, de 51...

Grindeanu: A fost lansată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamţ
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Se circulă pe 80 de km de autostradă între Buzău şi Focşani, după inaugurarea ultimului tronson

De astăzi se circulă pe 80 de km de autostradă între Buzău şi Focşani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de km între...

Se circulă pe 80 de km de autostradă între Buzău şi Focşani, după inaugurarea ultimului tronson
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 17:27

Meteo: Atenționare cod galben de ceață pentru județe din Moldova

ATENTIONARE DE FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE COD GALBEN Fenomene avertizate: local ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m...

Meteo: Atenționare cod galben de ceață pentru județe din Moldova
Regional vineri, 20 decembrie 2024, 16:54

Documentaţia pentru lansarea în licitaţie a Tronsonul Târgu Neamţ-Târgu Frumos al Autostrăzii ‘Unirii’, transmisă la ANAP

Compania Naţională de Investiţii Rutiere a transmis vineri spre validare, către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, documentaţia...

Documentaţia pentru lansarea în licitaţie a Tronsonul Târgu Neamţ-Târgu Frumos al Autostrăzii ‘Unirii’, transmisă la ANAP

Iaşi: Spectacolul de balet ‘Spărgătorul de nuci’ revine pe scena ONRI după turneul de succes din Italia

Iaşi: Spectacolul de balet ‘Spărgătorul de nuci’ revine pe scena ONRI după turneul de succes din Italia

Publicat de Andreea Drilea, 21 ianuarie 2024, 08:00

Cele 37 de reprezentaţii ale spectacolului ‘Lacul lebedelor’, de Piotr Ilici Ceaikovski, date de artiştii ONRI în 26 de oraşe, au umplut sălile unor teatre cunoscute din Verona, Bergamo, Brescia, Bologna sau Trieste, fiind primite cu mare căldură de exigentul public italian.

Managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Andrei Fermeşanu, a declarat că reprezentaţiile spectacolul de balet ‘Spărgătorul de nuci’ din data de 27 şi 28 ianuarie vor avea distribuţii diferite.

‘Succesele din Italia au confirmat valoarea artiştilor noştri, care trudind asiduu, în linişte, au reuşit să triumfe. M-a bucurat mult faptul că am primit doar veşti bune legate de unitatea grupului deplasat, unitate fără de care succesul nu are cum să fie deplin, munca de echipă fiind determinantă în orice spectacol. Şi în continuare, la fel ca până acum, Corpul de Balet va avea un sprijin consistent din partea mea atunci când va fi vorba de promovarea excelenţei actului artistic şi a artiştilor de talent, care au o conduită pe măsura exigenţelor unei instituţii de prestigiu’ a declarat managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Andrei Fermeşanu.

Acesta a anunţat totodată că iubitorii baletului vor avea şi luna viitoare posibilitatea de a urmări titluri apreciate din repertoriul teatrului liric ieşean. Pe 3 februarie, de la ora 11,00, la Ateneul Naţional din Iaşi este programat spectacolul de balet pentru copii ‘Zâna păpuşilor’, de Josef Bayer, iar pe 17 şi 18 februarie, de la ora 18,30, în Sala Mare, va avea loc o reprezentaţie cu ‘Romeo şi Julieta’, de Serghei Prokofiev. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Iași: Expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei. Ospățul și accesoriile lui de lux: o sticlă pentru vin a familiei Kogălniceanu”
Fapt divers miercuri, 18 decembrie 2024, 07:04

Iași: Expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei. Ospățul și accesoriile lui de lux: o sticlă pentru vin a familiei Kogălniceanu”

O ultimă micro-expoziție a acestui an din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei. Ospățul și accesoriile lui...

Iași: Expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei. Ospățul și accesoriile lui de lux: o sticlă pentru vin a familiei Kogălniceanu”
TUIASI a finalizat lucrările la o nouă sală de lectură tip spațiu de co-working pentru studenții cazați în căminul T14
Fapt divers luni, 16 decembrie 2024, 10:42

TUIASI a finalizat lucrările la o nouă sală de lectură tip spațiu de co-working pentru studenții cazați în căminul T14

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a finalizat lucrările la o nouă sală de lectură tip spațiu de co-working pentru...

TUIASI a finalizat lucrările la o nouă sală de lectură tip spațiu de co-working pentru studenții cazați în căminul T14
Gala Turismului Descopera Nord-Est 2024
Fapt divers vineri, 6 decembrie 2024, 10:29

Gala Turismului Descopera Nord-Est 2024

  În data de 12.12.2024, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul EUROPE DIRECT Nord-Est și Centrul Regional de Studii...

Gala Turismului Descopera Nord-Est 2024
Romsilva oferă la vânzare peste 18 de mii de pomi de Crăciun în sezonul sărbătorilor de iarnă
Fapt divers joi, 5 decembrie 2024, 12:07

Romsilva oferă la vânzare peste 18 de mii de pomi de Crăciun în sezonul sărbătorilor de iarnă

În sezonul sărbătorilor de iarnă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin unitățile sale teritoriale, oferă la vânzare 18.547 de...

Romsilva oferă la vânzare peste 18 de mii de pomi de Crăciun în sezonul sărbătorilor de iarnă
Fapt divers joi, 5 decembrie 2024, 11:29

DNSC a întocmit un Ghid de sfaturi practice pentru prevenirea fraudelor online, de sărbători

Sezonul sărbătorilor este o perioadă în care tentativele de fraudă online ating cote maxime, atrage atenţia Directoratul Naţional de...

DNSC a întocmit un Ghid de sfaturi practice pentru prevenirea fraudelor online, de sărbători
Fapt divers joi, 5 decembrie 2024, 11:03

Delgaz Grid: 13 cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon soldate cu 9 decese; recomandări pentru prevenirea intoxicaţiilor

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, face o serie de recomandări pentru a preveni intoxicaţiile cu monoxid de...

Delgaz Grid: 13 cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon soldate cu 9 decese; recomandări pentru prevenirea intoxicaţiilor
Fapt divers marți, 3 decembrie 2024, 10:04

IAȘI: „The Glowing Garden”, expoziție cu 170 de instalații luminoase și decorațiuni de basm

Comunicat de presă Palas strălucește în sezonul magiei: „The Glowing Garden”, expoziție cu 170 de instalații luminoase și decorațiuni de...

IAȘI: „The Glowing Garden”, expoziție cu 170 de instalații luminoase și decorațiuni de basm
Fapt divers marți, 3 decembrie 2024, 09:57

Premieră la Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ Galaţi

Comunicat de presă – Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ Galaţi Premieră la Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ Galaţi...

Premieră la Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ Galaţi