Ascultă Radio România Iași Live

Zi: 28 ianuarie 2024

Povești din pădurile Bucovinei spuse de membrii unei organizații care monitorizează fauna sălbatică a zonei. Marius Marcu, Asociația ”Wild Bucovina”, la ”Weekend cu prieteni” (28.01.2024)

Povești din pădurile Bucovinei spuse de membrii unei organizații care monitorizează fauna sălbatică a zonei. Marius Marcu, Asociația ”Wild Bucovina”, la ”Weekend cu prieteni” (28.01.2024)

Publicat de hdaraban, 28 ianuarie 2024, 23:59 / actualizat: 30 ianuarie 2024, 18:14

Din pasiune și din dorința de a păstra nealterată frumusețea sălbatică a pădurilor, cei trei membri ai asociației întreprind acțiuni de monitorizare a faunei, dar și de realizare a unor materiale video și fotografice cu caracter informativ.

Invitat la ”Weekend cu prieteni”, Marius Marcu  a povestit ce înseamnă să faci observații și să documentezi viața animalelor sălbatice. În acest sens, interlocutorul lui Horia Daraban a vorbit despre monitorizarea acvilelor de munte, a haitelor de lupi și a populațiilor de cervide.

Referitor la acvila de munte, Marius Marcu a devoalat câteva din întâmplările perechii monitorizate ai cărei membri au primit și nume: Lucina și Căliman.


 Horia Daraban: Pădurea mai este casă primitoare pentru animalele sălbatice?

Marius Marcu: Este, atâta timp cât noi avem grijă ca ele să trăiască frumos în viața sălbatică, în Munții Bucovinei, pentru că la Munții Bucovinei ne referim noi,  Asociația Wild Bucovina. Desigur, dorim ca acest lucru să se întâmple în toți munții din România,  în Carpații românești. Viața este foarte frumoasă atâta timp că te apropii de ea și o descoperi în amănuntele ei.

Horia Daraban: De ce această preocupare a asociației legată de fauna sălbatică din Bucovina?

Marius Marcu: Această preocupare vine din pasiune și prin aceasta am dori să transmitem și generațiilor care vin după noi importanța aprecierii mediului sălbatic, a respectului față de acesta și descoperirea noutăților și a surprizelor pe care le putem întâlni în viața sălbatică.

Horia Daraban:  Spuneați de surpriză, dați un exemplu, vă rog.

Marius Marcu: Pot să vă spun că, după ani de zile în care noi, membrii asociației, am colindat Munții Bucovinei, de fiecare dată suntem surprinși de anumite aspecte ale comportamentului animalelor sălbatice. Pentru că ați putea spune ”dar în fiecare an observați, până la urmă, aceleași animale au același comportament și poate nu vă plictisiți să faceți acest lucru continuu?” Nu, să știți.

Observăm niște aspecte foarte importante. De exemplu, uitați în această dimineață că este duminică și am mers pe munte. Observam cerbii tineri cu un comportament foarte interesant, care de regulă îl întâlnim toamna la boncănit.

Ei se încăierau în coarne, dar ei cumva parcă se antrenau, parcă făceau ceea ce au văzut la cerbii mai în vârstă în timpul boncănitului toamnei și, de când avem camere montate în mai multe zone, în mai multe păduri din Bucovina, putem observa mai în detaliu niște aspecte de pe timpul nopții pe care noi nu putem să le observăm stând acolo la fața locului, cu un aparat de fotografiat.

Horia Daraban: Spuneam de materiale video. De-a lungul timpului ați realizat mai multe astfel de videoclipuri referitoare la diferite specii.

Marius Marcu: Am încercat să monitorizăm toate speciile de animale, păsări din zona noastră; în special cervidele, păsările chiar mai rare. De exemplu, chiar ultimul proiect de monitorizare a celui de-al doilea cuib de acvilă de munte. Am reușit montarea tehnicii din înregistrare la al doilea cuib de acvilă de munte. Asta înseamnă că noi deja de ani de zile monitorizam un cuib, dar am observat că uneori nu se întorcea în următorul an la același cuib.

Cuibul a fost descoperit și ne-am dorit să observăm de la început ce se întâmplă cu perechea respectivă, adică noi să fim pregătiți la ambele cuiburi. Așa am putut viziona toate aspectele de la împerechere, de la depunerea ouălor în cuib și până ce puiul a crescut mare și și-a luat zborul. Vreau să vă spun un aspect, chiar surpriză pe care l-am observat în cel de-al doilea cuib de acvilă de munte.

Perechea cu cele două păsări pe care le monitorizăm, Lucina și Căliman  a depus două ouă și, foarte interesant, după ce a eclozat unul dintre pui, dintr-un accident, efectiv, puiul a fost împins spre marginea cuibului. Am vrut să vedem ce se întâmplă acolo, dacă va încerca cumva pasărea să-l tragă înapoi sub ea pentru că era frig afară. Este vorba de un cuib la vreo 20 și ceva de metri într-un brad.

Dar Lucina și-a cuibărit bine celălalt pui care a rămas sub ea și celălalt a murit de frig. Deci am fost martori la acest fapt și chiar ne-am mirat foarte mult. Dar nu degeaba se întâmplă lucrul acesta, deoarece doar un singur pui de regulă rezistă. Apare și un fenomen foarte interesant în care cel mai mare dintre pui va ataca celălalt pui mai mic și ulterior chiar îl va mânca, dar de data aceasta s-a întâmplat un accident.

Horia Daraban: Cea mai recentă preocupare de realizare a unor astfel de observații înregistrate este legată de prezența lupului în pădurile din Bucovina?

Marius Marcu: Am căutat detalii amănunțite în teren despre ei, am montat diverse ”trap-camera” pe trecători, am stat zile la pândă. La un moment dat, am descoperit zona unde ar fi bârlogul și unde perechea creștea trei pui. În fiecare dimineață îi surprindeam cum ies la joacă, la vânătoare. Am găsit prăzi vânate de ei.

Desigur, în același teritoriu, prin fața camerei, au trecut urși mai tineri, mai bătrâni, râs cu pui, cervide de tot felul. Chiar pot să vă spun că astăzi am dat de urmele unei alte haide de lupi, în jur de patru-cinci indivizi.

În ultimele două săptămâni a fost destul de frig afară și haitele de lupi deja formate, sunt în căutare de hrană și am fi dorit să-i observăm și pe viu, dar deocamdată, ne folosim de aceste camere montate pe cărări să surprindem viața lor din sălbăticie.

Horia Daraban: Toată această diversitate a faunei spune ceva despre sănătatea pădurii și faptul că animalele au unde să se adăpostească?

Marius Marcu: Exact avem păduri foarte frumoase, au unde să trăiască aceste animale. Doar că noi, oamenii, trebuie să conștientizăm acest lucru și să le protejăm, să protejăm ariile pe care le avem și să facem astfel încât aceste specii să se perpetueze în continuare, să nu mai ajungem la situații în care să auzim că, de exemplu, cocoșul de munte este foarte rar sau râsul este foarte rar.

Aceste specii chiar au început să se înmulțească. Deci vă spunem din teren râsul a început să fie mai prezent în munții noștri și ne bucurăm foarte mult de lucrul acesta. Astfel, întregește lanțul trofic din Bucovina noastră frumoasă.

Toate aceste aspecte nu le ținem doar pentru noi. O a treia activitate majoră pe care o desfășurăm de ceva ani de zile este ca toate aceste materiale video să le compilăm și să facem niște materiale didactice pentru a fi predate în școli, pentru a fi vizualizate de copii în școli.

De asemenea participăm la activități gen ”Școala altfel”, ”Școala verde”. Avem pe pagina noastră de youtube publicate tot felul de video-uri. ”Pe urmele lupilor din Bucovina”, avem niște serii de filmări.

Horia Daraban: Ce reacții au copiii care văd filmările realizate de echipa Wild Bucovina?

Marius Marcu: E greu să vă spun în câteva cuvinte, să vedeți ce entuziasmați sunt și toți aplaudă și pot să vă spun un lucru chiar foarte interesant. Noi trăim în Bucovina, suntem înconjurați de munți, dar foarte mulți copii nu știu cum arată un cocoș de munte, cum arată un râs, cum arată foarte multe animale.

Ele totuși trăiesc în pădurile noastre, deci chiar au un scop educativ. Le arătăm exact ce se găsește în pădurea noastră și ceea ce pot găsi și ei dacă vor fi pasionați de viața sălbatică și de drumețiile prin Bucovina.

Horia Daraban: Apropo de drumeții,  ce șanse are un călător care trece prin Munții Bucovinei să se întâlnească fie cu un lup, fie cu un urs, fie cu un mistreț?

Marius Marcu: Depinde de specia de animal, pentru că animalele sunt sălbatice și, la auzul zgomotelor de om, ele se ascundă în pădure, fug.

Și noi, în activitatea noastră de observare, folosim metoda dibuitului și încercăm să ne camuflăm. Încercăm să ne facem cât mai puțin simțită prezența acolo unde mergem în păduri, la un rotit al cocoșului de munte, să fim prezenți înainte de a fi el acolo în scenă.

Deci încercăm să prindem toate lucrurile ca și cum n-am fi acolo. De aceea, un simplu călător ar putea să vadă niște căprioare, ar putea să vadă și un cerb, ar putea să vadă o ciută, un mistreț, dar celelalte animale răpitoare, animale de talie mare, ursul, lupul, un râs sunt foarte rar la vedere, pentru că sunt foarte greu de întâlnit pe o cărare, simplu, într-o drumeție.

Horia Daraban: Ce proiecte aveți pentru acest an, la Asociația Wild Bucovina?

Marius Marcu: Dorim să continuăm  aceste proiecte de monitorizare a lupilor, monitorizare a râșilor, a cocoșilor de munte, observarea boncănitului cerbilor.

Dorim să îmbogățim toate materialele pe care le avem astfel încât să putem oferi publicului larg cât mai multe informații despre fauna noastră din Bucovina.


Varianta audio a interviului:

 

 

Sursa foto: Wild Bucovina

Etichete:
Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:39

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași 160 de ani de existență Zilele colegiului încep astăzi, 13 ianuarie 2025...

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 11:02

2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.

Radu Păltineanu, explorator și speaker motivațional este invitat astăzi, vineri, 10 ianuarie 2025, în intervalul orar 13:25 – 13:35, la...

2025 – un an al ambițiilor pentru aventurierul Radu Păltineanu, explorator al Oceaniei. Radu Păltineanu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 10.01.2025.
Perspectivele economice ale anului 2025 – Rectorul UAIC Iași, prof. dr. Liviu-George Maha, invitat la IMPERATIV cu Ioana Soreanu
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 11:01

Perspectivele economice ale anului 2025 – Rectorul UAIC Iași, prof. dr. Liviu-George Maha, invitat la IMPERATIV cu Ioana Soreanu

Previziunile economice și cele financiare pentru 2025 sunt îngrijorătoare. Statele Uniunii Europene, între care și Rămânia, dar și Executivul...

Perspectivele economice ale anului 2025 – Rectorul UAIC Iași, prof. dr. Liviu-George Maha, invitat la IMPERATIV cu Ioana Soreanu
”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”
Emisiuni vineri, 10 ianuarie 2025, 06:24

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ” este genericul unei noi rubrici radiofonice, la Radio România Iași. Rubrica va fidifuzată în fiecare...

”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”- o rubrică nouă, cu Petronela Cotea Mihai! Prima invitată: ieșeanca Cecilia Țugulia, creatoarea brandului ”Magazia Morăriței”
Emisiuni joi, 9 ianuarie 2025, 13:41

Arhitectura ieșeană în prezent și proiecții pentru 2025. Arhitectul Dragoș Ciolacu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 09.01.2025.

Două citate reprezentând preambulul întâlnirii noastre cu Dragoș Ciolacu, arhitect și conf.dr la Facultatea de Arhitectură”George Matei...

Arhitectura ieșeană în prezent și proiecții pentru 2025. Arhitectul Dragoș Ciolacu alături de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 09.01.2025.
Emisiuni joi, 9 ianuarie 2025, 09:50

Actorii botoșăneni s-au întors pe scândura nouă de la Teatrul „Mihai Eminescu”. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

După 10 ani de „pribegie”, actorii botoșăneni s-au întors pe scândura nouă de la Teatrul „Mihai Eminescu”. Managerul...

Actorii botoșăneni s-au întors pe scândura nouă de la Teatrul „Mihai Eminescu”. Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni joi, 9 ianuarie 2025, 09:46

Peste 200 de copii și tineri din comunități vulnerabile au beneficiat de „Șah pentru stare de bine”. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Peste 200 de copii și tineri din comunități vulnerabile au beneficiat de „Șah pentru stare de bine”. Un proiect despre incluziune...

Peste 200 de copii și tineri din comunități vulnerabile au beneficiat de „Șah pentru stare de bine”. Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni joi, 9 ianuarie 2025, 09:38

Noutăți la Direcția Locală de Evidența a Persoanelor Iași. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Noutăți la Direcția Locală de Evidența a Persoanelor Iași. Programarea on-line, obligatorie în 2025. Marius Bodoga, directorul instituției,...

Noutăți la Direcția Locală de Evidența a Persoanelor Iași. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

(AUDIO) Proiectul tronsonului Autostrăzii A8 pe segmentul Pașcani-Iași-Ungheni se află la Agenția pentru Protecția Mediului

(AUDIO) Proiectul tronsonului Autostrăzii A8 pe segmentul Pașcani-Iași-Ungheni se află la Agenția pentru Protecția Mediului

Publicat de Andreea Drilea, 28 ianuarie 2024, 07:44

După această etapă, urmează finalizarea studiului de fezabilitate și aprobarea indicatorilor tehnico-economici, pentru ca, apoi, să poată începe procedura de proiectare, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă:

Tronsonul Târgu Mureș-Iași-Ungheni are o lungime totală de aproximativ 300 de kilometri. Porțiunea Pașcani-Iași-Ungheni cuprinde peste 90 de kilometri, cu un cost al realizării estimat la 3,5 miliarde de euro.

Pentru tronsonul care va face legătura cu Republica Moldova vor fi accesate fonduri din Programul Operațional pentru Transporturi 2021-2027, ne-a mai informat redactorul nostru, Constantin Mihai.

(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)

Etichete:
DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 18:58

DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a anunţat, marţi, că hoţi necunoscuţi au furat sistemul de evacuare a apelor pluviale de...

DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului
Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 18:45

Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii

În Botoşani, poliţiştii de frontieră şi cei de la penitenciar calculează că vor pierde între 1.500 şi 3.000 lei din cauză că nu se mai...

Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii
(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 17:12

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică

57,99% dintre elevii care au susținut simularea la Evaluare Națională în județul Iași, în luna decembrie, au obținut note sub 5 la...

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică
(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 16:28

(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu

Angajații Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, afiliați la Federația CulturMedia vor protesta, mâine, de Ziua Culturii Naționale....

(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 15:12

Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la o serie de evenimente speciale, dedicate Zilei Culturii Naționale și organizate...

Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 12:35

Iași: Evenimente în Copou dedicate lui Eminescu la 175 de ani de la naşterea poetului

Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, organizează o serie de evenimente care marchează 175...

Iași: Evenimente în Copou dedicate lui Eminescu la 175 de ani de la naşterea poetului
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 12:34

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se va alătura mâine protestelor organizate de Federația CulturMedia

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, cu sediul la Palatul Culturii, afiliat la Federația CulturMedia...

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se va alătura mâine protestelor organizate de Federația CulturMedia
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 12:10

Galaţi: Şapte persoane, reţinute într-un dosar de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Galaţi, într-un dosar...

Galaţi: Şapte persoane, reţinute într-un dosar de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

(AUDIO) Primele proiecte de hotărâre privind construcția viitorului sediu al Operei din Iași, discutate în ședința de Consiliu Județean

(AUDIO) Primele proiecte de hotărâre privind construcția viitorului sediu al Operei din Iași, discutate în ședința de Consiliu Județean

Publicat de Andreea Drilea, 28 ianuarie 2024, 07:37

Pentru realizarea acestui obiectiv, peste 9.500 de metri pătrați de teren ar urma să fie transferați din domeniul public al Iașului în cel al statului, a precizat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Terenul este situat în zona Copou, lângă sediul Societății ApaVital: ”Am reușit să găsim sprijin guvernamental, în sensul în care ministrul Raluca Turcan a prins 15 milioane și, evident, va suplimenta cu alte 65. Practic, vom avea 80 de milioane de euro care vor asigura implementarea acestui proiect. Noul sediul al Operei va fi în Copou, în actuala zonă Apa Vital. În ședința Consiliului Județean de luni, va fi transferat din domeniul public al Iașului în domeniul public al statului suprafață de 9.510m² și locul unde, practic se va construi sediul Operei.”

În ceea ce privește consolidarea sediului Filarmonicii din Iași, Costel Alexe a menționat că aceasta va fi realizată printr-un parterniat între Consiliul Județean Iași și Primăria municipiului. Potrivit acestuia, autorizația de construire a fost emisă și în luna februarie va fi semnat contractul cu viitorul constructor.

Investiția se ridică la circa 16 milioane de euro, fonduri europene.

(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)

Etichete:
Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Prim plan miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:15

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Aşa-numita ordonanţă „trenuleţ”, adoptată la finalul...

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică
Prim plan marți, 14 ianuarie 2025, 17:12

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică

57,99% dintre elevii care au susținut simularea la Evaluare Națională în județul Iași, în luna decembrie, au obținut note sub 5 la...

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică
Iași: Evenimente în Copou dedicate lui Eminescu la 175 de ani de la naşterea poetului
Prim plan marți, 14 ianuarie 2025, 12:35

Iași: Evenimente în Copou dedicate lui Eminescu la 175 de ani de la naşterea poetului

Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, organizează o serie de evenimente care marchează 175...

Iași: Evenimente în Copou dedicate lui Eminescu la 175 de ani de la naşterea poetului
Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se va alătura mâine protestelor organizate de Federația CulturMedia
Prim plan marți, 14 ianuarie 2025, 12:34

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se va alătura mâine protestelor organizate de Federația CulturMedia

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, cu sediul la Palatul Culturii, afiliat la Federația CulturMedia...

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se va alătura mâine protestelor organizate de Federația CulturMedia
Prim plan marți, 14 ianuarie 2025, 12:10

Galaţi: Şapte persoane, reţinute într-un dosar de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Galaţi, într-un dosar...

Galaţi: Şapte persoane, reţinute într-un dosar de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor
Prim plan marți, 14 ianuarie 2025, 11:17

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen

Intrarea României în Schengen nu presupune modificarea regulilor privind documentele de călătorie în afara ţării, iar controalele Poliţiei de...

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen
Prim plan marți, 14 ianuarie 2025, 11:00

INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%

Inflaţia faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a crescut în decembrie pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 5,14%, de la 5,11%...

INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%
Prim plan marți, 14 ianuarie 2025, 10:40

Iaşi: Concert la Palat, de Ziua Culturii Naţionale

Artiştii Operei Naţionale Iaşi vor sărbători Ziua Culturii Naţionale printr-un concert organizat la Palatul Culturii. Opera Naţională...

Iaşi: Concert la Palat, de Ziua Culturii Naţionale

Compania de Drumuri are termen 45 de zile pentru a introduce noile roviniete

Compania de Drumuri are termen 45 de zile pentru a introduce noile roviniete

Publicat de Andreea Drilea, 28 ianuarie 2024, 07:03

Va fi retrasă, în schimb, de la vânzare rovinieta pentru trei luni. Pe de altă parte, nu se modifică tarifele la rovinietele valabile timp de o săptămână şi la cele pentru un an, atât la autoturisme, cât şi pentru autocare şi camioane.

Din 2026, tarifele pentru utilizarea reţelei de autostrăzi şi drumuri naţionale se vor calcula şi în funcţie de norma de poluare a autoturismelor. În cazul camioanelor, calculul va ţine cont de distanţa parcursă, şi nu de perioadă, aşa cum este în prezent.

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:47

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor

Echipamentul electric al Unităţii 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marţi de un incendiu minor este în...

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:26

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Curtea de Apel Bucureşti a dispus marţi ca elevul care şi-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză să fie internat cinci ani...

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori
Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 11:17

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen

Intrarea României în Schengen nu presupune modificarea regulilor privind documentele de călătorie în afara ţării, iar controalele Poliţiei de...

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen
INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 11:00

INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%

Inflaţia faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a crescut în decembrie pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 5,14%, de la 5,11%...

INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 07:44

Bugetul de stat pentru acest an, dar şi o serie de măsuri fiscale au fost analizate de liderii coaliţiei

Bugetul de stat pentru acest an, dar şi o serie de măsuri fiscale au fost analizate luni de liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Se urmăreşte...

Bugetul de stat pentru acest an, dar şi o serie de măsuri fiscale au fost analizate de liderii coaliţiei
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 07:43

Preţul aurului a atins un nou nivel record

Gramul de aur s-a scumpit cu 4,12 lei, ajungând la o cotaţie de 420 lei, o nouă valoare record. Moneda naţională s-a depreciat în raport cu...

Preţul aurului a atins un nou nivel record
Naţional luni, 13 ianuarie 2025, 18:38

O primă variantă a proiectului de buget a fost discutată la Guvern

O primă variantă a proiectului de buget a fost discutată astăzi, la guvern, de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierii cabinetului şi ministrul...

O primă variantă a proiectului de buget a fost discutată la Guvern
Naţional luni, 13 ianuarie 2025, 10:05

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 30 au fost transportate la spital cu ambulanţele, restul au ajuns...

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

În România urmează să fie instalate peste 4300 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice

În România urmează să fie instalate peste 4300 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice

Publicat de Andreea Drilea, 28 ianuarie 2024, 06:56

Proiectul ce urmează să se deruleze în următorii trei ani este susţinut prin programul InvestEU şi va contribui la atingerea obiectivului de a avea 1.000.000 de staţii de încărcare publice pentru vehiculele electrice şi de combustibil alternativ în statele membre, până în 2025. În total, compania deja lider în domeniu în cele trei ţări, va investi aproape 150 de milioane de euro în acest program, în cadrul căruia României îi sunt alocate mai bine de jumătate din totalul staţiilor ce urmează să fie instalate, peste 4300, se arată în comunicatul instituţiei financiare europene.

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:47

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor

Echipamentul electric al Unităţii 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marţi de un incendiu minor este în...

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:26

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Curtea de Apel Bucureşti a dispus marţi ca elevul care şi-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză să fie internat cinci ani...

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori
Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 11:17

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen

Intrarea României în Schengen nu presupune modificarea regulilor privind documentele de călătorie în afara ţării, iar controalele Poliţiei de...

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen
INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 11:00

INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%

Inflaţia faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a crescut în decembrie pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 5,14%, de la 5,11%...

INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 07:44

Bugetul de stat pentru acest an, dar şi o serie de măsuri fiscale au fost analizate de liderii coaliţiei

Bugetul de stat pentru acest an, dar şi o serie de măsuri fiscale au fost analizate luni de liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Se urmăreşte...

Bugetul de stat pentru acest an, dar şi o serie de măsuri fiscale au fost analizate de liderii coaliţiei
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 07:43

Preţul aurului a atins un nou nivel record

Gramul de aur s-a scumpit cu 4,12 lei, ajungând la o cotaţie de 420 lei, o nouă valoare record. Moneda naţională s-a depreciat în raport cu...

Preţul aurului a atins un nou nivel record
Naţional luni, 13 ianuarie 2025, 18:38

O primă variantă a proiectului de buget a fost discutată la Guvern

O primă variantă a proiectului de buget a fost discutată astăzi, la guvern, de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierii cabinetului şi ministrul...

O primă variantă a proiectului de buget a fost discutată la Guvern
Naţional luni, 13 ianuarie 2025, 10:05

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 30 au fost transportate la spital cu ambulanţele, restul au ajuns...

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Autorităţile sanitare au început procedurile de sacrificare a celor 20.000 de porci de la ferma din localitatea Goleşti, jud. Vrancea

Autorităţile sanitare au început procedurile de sacrificare a celor 20.000 de porci de la ferma din localitatea Goleşti, jud. Vrancea

Publicat de Andreea Drilea, 28 ianuarie 2024, 06:51

Ferma, una dintre cele mai mari din ţară, va intra ulterior într-un regim special, dar niciun angajat nu îşi va pierde locul de muncă, după cum relatează corespondentul RRA, Gabriel Sava.

Reporter: Pentru că este vorba despre un număr foarte mare de animale, toată acţiunea de sacrificare şi de îngropare a suinelor afectate de pesta porcină africană va dura câteva zile, după cum a estimat Rareş Popelca, director al societăţii care deţine complexul comercial de la Goleşti. Acesta a precizat că niciun angajat nu va fi concediat în perioada următoare.

Rareş Popelca: În momentul de faţă facem tot ceea ce ţine de noi să ne asigurăm că ne mişcăm cât mai repede, că avem resurse alocate astfel încât să putem finaliza procesul cât de repede se poate. Odată ce finalizăm cu sacrificarea tuturor animalelor în vederea stingerii focarului, o să se urmeze o serie de etape pentru spălare, dezinfecţia fermei în vederea repopulării ulterioare. Va dura câteva luni de zile. În momentul de faţă, în fermă avem între 25 şi 30 de angajaţi.

Reporter: Societatea în cauză a mai fost afectată de virusul pestei porcine africane la începutul anului 2021, când au fost sacrificate peste 30.000 de animale. Ulterior, ferma a parcurs toate procedurile prevăzute de lege şi a repopulat exploataţia de la Goleşti, societatea fiind considerată al doilea cel mai mare agent economic de profil din ţară. 

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 18:58

DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a anunţat, marţi, că hoţi necunoscuţi au furat sistemul de evacuare a apelor pluviale de...

DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului
Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 18:45

Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii

În Botoşani, poliţiştii de frontieră şi cei de la penitenciar calculează că vor pierde între 1.500 şi 3.000 lei din cauză că nu se mai...

Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii
(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 17:12

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică

57,99% dintre elevii care au susținut simularea la Evaluare Națională în județul Iași, în luna decembrie, au obținut note sub 5 la...

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică
(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 16:28

(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu

Angajații Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, afiliați la Federația CulturMedia vor protesta, mâine, de Ziua Culturii Naționale....

(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 15:12

Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la o serie de evenimente speciale, dedicate Zilei Culturii Naționale și organizate...

Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 12:35

Iași: Evenimente în Copou dedicate lui Eminescu la 175 de ani de la naşterea poetului

Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, organizează o serie de evenimente care marchează 175...

Iași: Evenimente în Copou dedicate lui Eminescu la 175 de ani de la naşterea poetului
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 12:34

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se va alătura mâine protestelor organizate de Federația CulturMedia

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, cu sediul la Palatul Culturii, afiliat la Federația CulturMedia...

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se va alătura mâine protestelor organizate de Federația CulturMedia
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 12:10

Galaţi: Şapte persoane, reţinute într-un dosar de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Galaţi, într-un dosar...

Galaţi: Şapte persoane, reţinute într-un dosar de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Pompierii avertizează cetăţenii să fie atenţi atunci când folosesc sursele de încălzire în locuinţe

Pompierii avertizează cetăţenii să fie atenţi atunci când folosesc sursele de încălzire în locuinţe

Publicat de Andreea Drilea, 28 ianuarie 2024, 06:35

Sobele, coşurile şi instalaţia electrică trebuie verificate de specialişti şi reparate sau curăţate, dacă este cazul. În judeţul Bacău au avut loc multe incendii de la începutul anului, iar numărul celor care îşi pierd viaţa în flăcări este şi el în creştere.

În cele mai multe cazuri, neglijenţa oamenilor a dus la adevărate tragedii, transmite corespondentul RRA Gabriel Pop.

Reporter: Gerul şi neatenţia oamenilor sunt cauzele principale, după cum ne-a declarat colonelul Cătălin Galiţă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.

Cătălin Galiţă: Din păcate, în cele 79 de incendii pe care le-am gestionat cu salvatorii băcăuani am avut şi decedaţi, patru victime, pentru care nu am putut face nimic la momentul ajungerii la intervenţie. Dacă mă raportez iar la locuinţele cetăţenilor, cele mai frecvente cauze au ca efect producerea de incendii la gospodăriile cetăţeneşti. au fost coş – burlan de fum defect, instalaţii electrice defecte sau scântei căzute din mijloacele de încălzire.

Reporter: Legea 370, legea apărării împotriva incendiilor, oferă competenţe limitate pompierilor din România. Legea permite controale la locuinţele persoanelor fizice doar cu acceptul acestora.

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 18:58

DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a anunţat, marţi, că hoţi necunoscuţi au furat sistemul de evacuare a apelor pluviale de...

DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului
Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 18:45

Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii

În Botoşani, poliţiştii de frontieră şi cei de la penitenciar calculează că vor pierde între 1.500 şi 3.000 lei din cauză că nu se mai...

Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii
(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 17:12

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică

57,99% dintre elevii care au susținut simularea la Evaluare Națională în județul Iași, în luna decembrie, au obținut note sub 5 la...

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică
(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 16:28

(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu

Angajații Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, afiliați la Federația CulturMedia vor protesta, mâine, de Ziua Culturii Naționale....

(AUDIO) Ziua Culturii Naționale, marcată de proteste ale angajaților din domeniu
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 15:12

Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la o serie de evenimente speciale, dedicate Zilei Culturii Naționale și organizate...

Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 12:35

Iași: Evenimente în Copou dedicate lui Eminescu la 175 de ani de la naşterea poetului

Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, organizează o serie de evenimente care marchează 175...

Iași: Evenimente în Copou dedicate lui Eminescu la 175 de ani de la naşterea poetului
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 12:34

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se va alătura mâine protestelor organizate de Federația CulturMedia

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, cu sediul la Palatul Culturii, afiliat la Federația CulturMedia...

Sindicatul din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se va alătura mâine protestelor organizate de Federația CulturMedia
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 12:10

Galaţi: Şapte persoane, reţinute într-un dosar de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Galaţi, într-un dosar...

Galaţi: Şapte persoane, reţinute într-un dosar de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Alexandru Rafila: În prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening

Alexandru Rafila: În prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening

Publicat de Andreea Drilea, 28 ianuarie 2024, 06:25

‘Practic, legislaţia este terminată, însă trebuie să ne asigurăm că există ceva şi în spatele screeningului. Oricum în prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening. Noi facem programe de screening inclusiv la nivelul cabinetelor de medicină de familie – este vorba de bolile cardiovasculare, de diabet. Ne dorim să le extindem. Ştiţi bine că plata medicilor de familie, în momentul de faţă, se face şi pe un pachet de servicii preventive, din care screeningul face parte. Probabil că proiectul cel mai important şi cel mai aşteptat, după bolile cardiovasculare şi diabet, zic eu, pentru că sunt mult mai frecvente, este cel legat de screeningurile majore în cadrul Planului naţional de combatere a cancerului, mă refer la cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată şi cancerul digestiv’, a declarat Rafila la Spitalul Judeţean din Oradea.

Potrivit acestuia, unele dintre ele sunt relativ uşor de implementat din punct de vedere al screeningului, dar se lucrează la ceea asigurarea a ceea ce urmează după screening. ‘Pentru că screeningul în sine nu face altceva decât o detecţie precoce a unor boli serioase şi trebuie să ai tot circuitul şi toate resursele disponibile pentru ca pacientul care a fost identificat să poată beneficia de evaluare şi tratament imediat. Or, organizarea şi reorganizarea sistemului de sănătate la nivel regional cu centre de excelenţă, cel puţin la planul de cancer, este un proces laborios la care lucrează zeci de specialişti, cei mai buni specialişti din oncologie în momentul de faţă,’ a explicat Rafila.

El a susţinut că pregătirea este importantă, deoarece nu doreşte ca un asemenea program ‘să fie un eşec’, aşa cum a fost programul de screening pentru cancerul uterin, în urmă cu şapte-opt ani, când trebuia să se facă screening la un milion de femei în fiecare an şi se făcea la o sută de mii.

‘Nu dorim un astfel de program care să fie un eşec, din primul an de implementare. Avem nevoie de parteneriat cu medicii de familie, care desigur vor fi plătiţi pentru ceea ce fac, dar vrem să-l facem cu seriozitate şi nu o improvizaţie care să fie folosită exclusiv în campanie electorală. Din păcate, există colegi de-ai noştri din alte zone care folosesc aceste chestiuni în scop politic, electoral. Nu e loc de astfel de manifestări politice în sănătate, din punctul meu de vedere. Acţionăm responsabili, cu profesionalism şi cu ceea ce este mai important, cu bună credinţă’, a transmis ministrul Sănătăţii. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:47

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor

Echipamentul electric al Unităţii 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marţi de un incendiu minor este în...

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:26

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Curtea de Apel Bucureşti a dispus marţi ca elevul care şi-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză să fie internat cinci ani...

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori
Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 11:17

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen

Intrarea României în Schengen nu presupune modificarea regulilor privind documentele de călătorie în afara ţării, iar controalele Poliţiei de...

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei continuă, chiar dacă România este membră deplină a Spaţiului Schengen
INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 11:00

INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%

Inflaţia faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a crescut în decembrie pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 5,14%, de la 5,11%...

INS: Pe întreg anul 2024, comparativ cu cel precedent, inflaţia a crescut cu aproape 5,6%
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 07:44

Bugetul de stat pentru acest an, dar şi o serie de măsuri fiscale au fost analizate de liderii coaliţiei

Bugetul de stat pentru acest an, dar şi o serie de măsuri fiscale au fost analizate luni de liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Se urmăreşte...

Bugetul de stat pentru acest an, dar şi o serie de măsuri fiscale au fost analizate de liderii coaliţiei
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 07:43

Preţul aurului a atins un nou nivel record

Gramul de aur s-a scumpit cu 4,12 lei, ajungând la o cotaţie de 420 lei, o nouă valoare record. Moneda naţională s-a depreciat în raport cu...

Preţul aurului a atins un nou nivel record
Naţional luni, 13 ianuarie 2025, 18:38

O primă variantă a proiectului de buget a fost discutată la Guvern

O primă variantă a proiectului de buget a fost discutată astăzi, la guvern, de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierii cabinetului şi ministrul...

O primă variantă a proiectului de buget a fost discutată la Guvern
Naţional luni, 13 ianuarie 2025, 10:05

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 30 au fost transportate la spital cu ambulanţele, restul au ajuns...

84 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore