Romanul devine cel de-al treilea municipiu, după Iași și Pașcani, unde societatea furnizează servicii de apă și canalizare.
Managerul companiei, Mihai Doruș, a declarat că, în prezent se evaluează sistemul existent în municipiu.
El a precizat că serviciul se va extinde în mai multe comune din imediata vecinătate a Romanului: ”Acolo avem în jur de 50.000 de locuitori, agenți economici. Ei au sursa lor proprie la Pildești, în comuna Cordun, între municipiul Roman și Comuna Cordun unde este un front de captare la Pildești, care ar trebui să le asigure suficient apă. Fosta companiei Apa Serv mai cumpăra de la noi din aducțiunea Timișești. Am preluat circa 80 de salariați de la postul operator de acolo, dacă va fi nevoie, vom mai prelua, dar suntem în faza de început în care încercăm să evaluăm sistemul, să ne dăm seama de plusurile lui, din minusurile lui. În proces de preluare mai sunt în zonă, comuna Trifești la sud de Roman, care s-a depus adeziunii la asociația de dezvoltare intercomunitară, va intra și ea operare, comuna Drăgănești la nord de Cristești care a venit, Stănița, Pâncești – sunt comune care doresc să adere la asociație și să fie preluate de noi ca operator.”
Societatea „Apa Vital” din Iași furnizează servicii în Făleștii Noi și Măcărești, localități din Republica Moldova.
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...
Ministerul Familiei precizează că sunt disponibile fonduri pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro, iar acordarea sprijinului financiar se acordă în ordinea cronologică a depunsarelor complete şi declarate eligibile, în limita fondurilor aprobate anual în buget.
Toate documentele de înscriere se vor depune exclusiv în format electronic, pe platforma digitală up-comunitate.
‘Vreau să daţi consultanţă pentru a depune proiecte pe măsuri scoase de Ministerul Agriculturii. Pentru că noi degeaba facem infrastructură principală de irigaţii, dacă dumneavoastră nu veniţi să luaţi fonduri europene, cu 100% şi cu instalaţii gratis, de la Programul de reabilitare a infrastructurii secundare de irigaţii’, le-a transmis ministrul Agriculturii reprezentanţilor Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea, cea mai mare asociaţie a producătorilor agricoli din judeţ.
Deşi la acest moment circa 5% din suprafaţa agricolă a judeţului Vrancea este irigată, ministrul Agriculturii a dat asigurări că în Vrancea, dar şi la nivel naţional, până în 2027 vor fi finalizate toate investiţiile propuse prin Programul naţional de irigaţii din România.
‘Suprafaţa de Vrancea amenajată cu irigaţii este toată cuprinsă în PNI. Pentru proiectele care au început, unde s-au accesat fonduri europene, noi am venit cu infrastructura principală şi am făcut-o. (…) Pe amenajarea la care noi am fost, Nămoloasa – Măxineni, practic, pe judeţul Vrancea sunt undeva la 10.000 de hectare. Noi asigurăm apă pentru toate 10.00 de hectare. Acum, vă spun, fermieri care au accesat fonduri europene irigă pe 3.500 de hectare. Pe celelalte trebuie să vină fermierii să acceseze fonduri europene. (…) Până în 2027 vom finaliza tot Programul naţional de irigaţii din România’, a spus Florin Barbu.
Judeţul Vrancea dispune de o suprafaţă agricolă de circa 250.000 de hectare, din care peste 148.000 hectare de teren arabil, 76.780 pajiştile permanente – păşunile şi fâneţele naturale, 26.304 ha cultivate cu viţă de vie, iar alte 3.265 ha sunt ocupate cu livezi. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...
Franţa, Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) şi trebuie să-şi reducă cheltuielile publice, anunţase recent Comisia Europeană (CE).
Într-un comunicat al Consiliului UE se arată că ‘România, care este în procedura de deficit excesiv din 2020, nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi corecta deficitul şi, prin urmare, procedura ar trebui să rămână deschisă’.
Scopul procedurilor de deficit excesiv este ca statele membre UE să-şi ţină sub control bugetele. În teorie, procedurile pot duce la amenzi, dar nu s-a întâmplat niciodată. În urma deschiderii procedurilor, până la finalul anului, statelor membre UE li se va cere să aprobe recomandările CE privind modul de rezolvare a problemei deficitelor în termenul prevăzut.
Dintre statele membre aflate în procedura de deficit excesiv, în 2023, Italia a avut cel mai ridicat deficit bugetar (7,4% din PIB), urmată de Ungaria (6,7% din PIB), România (6,6% din PIB), Franţa (5,5% din PIB), Polonia (5,1% din PIB), Malta şi Slovacia (ambele cu 4,9% din PIB) şi Belgia (4,4%).
În aprilie, statele membre UE au adoptat noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară din Uniune o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis. Noile reguli menţin limitele privind datoria şi deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB, dar oferă mai mult spaţiu de manevră ţărilor pentru a-şi negocia traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani, care pot fi extinse la şapte ani, dacă adoptă reforme şi investiţii.
De asemenea, sunt prevăzute ţinte comune de reducere pentru a se asigura că ajustările nu sunt amânate. Ţările care depăşesc limita datoriei trebuie să îşi reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an, atunci când aceasta depăşeşte 90% din PIB, şi cu jumătate de punct, dacă nu atinge acel nivel. Statele cu un deficit de 3% vor trebui să-l corecteze în continuare până la 1,5%, pentru a avea o rezervă la care să poate recurge în vremuri de criză. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro
Mirra Andreeva este noua campioană a turneului WTA 250 UniCredit Iași Open, concurs dotat cu premii totale de 232.244 de euro și 250 de puncte WTA.
În marea finală începută cu o întârziere de patru ore, din cauza ploii și încheiată la miezul nopții, Mirra Andreeva, 17 ani, locul 31 WTA, principala favorită, a învins-o pe Elina Avanesyan, 21 de ani, numărul 75 mondial, favorită 5, scor 5-7, 7-5, 4-0, adversara sa retrăgându-se la 0-4 în decisiv.
Mirra Andreeva a câștigat primul titlu WTA din carieră, în timp ce Avanesyan a atins, de asemenea, cea mai bună performanță la Iași, prima finală în circuit.
Mirra Andreeva a obținut 250 de puncte WTA și un cec în valoare de 30.650 de euro, iar finalista Elina Avanesyan va rămâne cu 163 de puncte WTA și 18.110 euro.
După victoria de la Iași, Mirra, care a început turneul pe locul 31, a urcat pe 23 în ierarhia mondială, cea mai bună poziție din carieră, pe care s-a mai aflat în luna iunie. De cealaltă parte, Elina Avanesyan a urcat pe locul 58 în clasamentul WTA.
În primul set, Andreeva a condus cu 2-0 și 4-2, dar a fost de fiecare dată egalată, Avanesyan reușind în cele din urmă să câștige cu 7-5, după ce a fructificat a treia minge de set.
Setul secund a fost la fel de echilibrat, dominat de breakuri. Andreeva a avut un moment favorabil de a se desprinde decisiv la 3-3, când a făcut break, însă Avanesyan a reușit rebreakul și a trecut în avantaj, 5-4. Din acest moment, principala favorită a luat meciul pe cont propriu. A luat ultimele trei game-uri și a închis setul doi cu 7-5, pentru a domina decisivul de o manieră categorică, Elina retrăgându-se la scorul de 0-4.
Andreeva revine astfel pentru a doua oară de la set pierdut, ca și în semifinala cu Olga Danilovic și câștigă turneul de la Iași de o manieră entuziasmantă, obținând primul succes al carierei în circuit.
Anna Danilina și Irina Khromacheva, campioanele probei de dublu
Finala probei de dublu a fost câștigată de perechea Anna Danilina (Kazahstan) / Irina Khromacheva, principala favorită, 6-4, 6-2 cu dublul favorit 2 format din Alexandra Panova și Yana Sizikova.
În primul set, cele două perechi au mers cap la cap până la 4-3 pentru Danilina și Khromacheva, când principalele favorite au făcut break și s-au distanțat la 5-3. Panova și Sizikova au făcut rebreak, însă și-au pierdut din nou serviciul în game-ul următor, astfel că Anna Danilina și Irina Khromacheva și-au adjudecat setul cu 6-4.
Principalele favorite au început în forță și setul secund și s-au distanțat rapid la 3-0, moment în care meciul s-a întrerupt timp de cinci miniute, din cauza unei rafale de ploaie.
Perechea favorită 2 s-a apropiat la 2-3 după scurta repriză de ploaie, însă din acel moment Danilina și Khromacheva nu au mai cedat niciun game și au câștigat setul secund cu 6-2.
Victorie clară pentru perechea Anna Danilina (Kazahstan) / Irina Khromacheva, care acumulează 250 de puncte WTA și un cec în valoare de 11.150 de euro, finalistele Alexandra Panova și Yana Sizikova rămânând cu 163 de puncte WTA și 6.270 de euro.
Rezultatele finalelor ediției a 3-a a turneului UniCredit Iași Open: