Ascultă Radio România Iași Live

Zi: 3 august 2024

(BACĂU) Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși – performanțe și pregătiri pentru o conferință națională

(BACĂU) Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși – performanțe și pregătiri pentru o conferință națională

Publicat de Lucian Bălănuţă, 3 august 2024, 13:44 / actualizat: 5 august 2024, 11:01

Spitalul din Buhuși se remarcă și prin performanțele în oftalmologie, unde recent a fost integrată o nouă echipă medicală de chirurgi oftalmologici, doctorii Radu și Oana Doliscinschi, care a realizat cu succes peste 150 de intervenții chirurgicale de implant de cristalin fără complicații, atrăgând pacienți din întreaga țară.

 

Cristina Spînu: În perioada 30-31 august are loc la Buhuși, în județul Bacău, cea de-a 5-a ediție a conferinței naționale “Rolul Spitalelor Municipale, Orășenești, Monospecialitate în îmbunătățirea actului medical, prezent și perspective”, practic, o oportunitate pentru profesioniștii din domeniul medical de a-și împărtăși experiențele și de a învăța din cele mai bune practici. Invitatul nostru din această dimineață este managerul spitalului “Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși, domnul Constantin Poiană. Bună dimineața și mulțumesc pentru prezență.

Constantin Poiană: Bună dimineața și mulțumesc mult pentru invitație. Iată, sunteți la a 5-a ediție a acestei conferințe naționale, o preocupare permanentă pentru îmbunătățirea actului medical și dezbaterea unor subiecte de actualitate în domeniul medicinei.

Cristina Spînu: Cum ați pregătit această ediție?

Constantin Poiană: Având în vedere că am reușit să ajungem la cinci ediții, de fapt trebuia să fim la șase ediție, dar pandemia ne-a furat, din păcate, una dintre ele, ne place să spunem că acest eveniment medical pe care anual îl organizăm la Buhuși, a devenit din eveniment regional în eveniment național. Pot să vă spun că anul trecut am avut 1.000 de participanți în cele două zile, în perioada pe care se desfășoară evenimentul, iar în aceste două zile evenimentul este structurat pe mai multe module științifice, module dedicate medicilor, asistenților medicali, evaluatorilor de servicii de sănătate, asistenților sociali și bioinginerilor medicali. Fiecare dintre aceste module știinciice este creditat de către forurile profesionale, atât pentru medici, cât și pentru asistent, bioinginer și asistent social. Este un eveniment medical care adună tot ce este mai bun din lumea medicală de la nivelul întregii țări. Și nu pentru prima oară, și anul acesta vom avea o importantă delegație din Republica Moldova, delegație de la cele mai mari spitale din Republica Moldova, pentru că noi accesăm împreună, colaborăm împreună, avem schimburi de experiență împreună și când spun că accesăm împreună, mă gândesc la proiectele pe fonduri europene, pentru că se știe, acum au fost demarate aceste proiecte transfrontaliere, proiecte în cadrul cărora colegii noștri din Republica Moldova pot pentru prima oară să acceseze fonduri europene pentru dotarea spitalelor cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație.

Cristina Spînu: Buhușiul, se știe, nu este un oraș mare, este un oraș micuț, dar se află, cumva, cel puțin din punctul de vedere al serviciilor pe care le oferiți pacienților, foarte aproape de linia de demarcație între județul Neamț și județul Bacău. Vi se adresează dumneavoastră, pacienți și din județul Neamț, și din județul Bacău?

Constantin Poiană: În aceste condiții, pot să vă spun ca și statistică, în 2023, anul care s-a încheiat, am avut peste 10.000 de pacienți din județul Neamț. Iar ca să continue această linie de informații statistice, doar 30% dintre pacienți sunt din Buhuși, dar și din localitățile învecinate, iar 70% dintre pacienți sunt din alte județe ale țării. Deci am reușit cumva să atragem pacienți de peste tot, pacienți care vin în urma unor recomandări de la prieteni, de la cunoștințe și din partea celor care au trecut pragul spitalului și au beneficiat de serviciile medicale pe care noi le acordăm. Și dacă vreți să vă dau un număr de servicii medicale pentru cele 173 de paturi de internare continuă, 20 de paturi de spitalizare de zi și 10 paturi de aparținători – în 2023 am avut peste 42.000 de externări, peste 46.000 de consultații în ambulatoriu integrat al spitalului, peste 1.200 de intervenții chirurgicale și iar prezentări în CPU, pot să vă spun că am depășit de mult cifra de 100 de prezentări în 24h. Toate acestea raportat la un spital nu mare, un spital mediu, pot să spun.

Cristina Spînu: Pentru că tot ați adus vorba de acest lucru, știu că la specializarea Oftalmologie aveți rezultate extraordinare, aveți pacienți operați cu succes de cataractă și foarte important este că toate complicațiile între operatorii au fost rezolvate tot acolo, în spital, nefiind necesară trimiterea pacienților către colegi specializați pe chirurgie retiniană, în cazul operațiilor de cataractă și sunt chiar oameni care vin special la spital din Buhuși, din Constanța, Râmnicu Vâlcea, Bicaz ș.a.m.d. să se opereze la dumneavoastră la spital.

Constantin Poiană: Așa este, am reușit în urmă cu mai bine de un an de zile să demarăm această nouă specialitate, acest nou gen de intervenții chirurgicale, de servicii medicale. Avem o echipă de medici oftalmologi, chirurgi oftalmologi foarte iminoși, Radu și Oana Doliscinschi (FOTO), care împreună cu medicii care colaborează foarte bine cu medicii pe care noi îi avem în Spitalul Buhuși, am trecut de 150 de intervenții chirurgicale de implant de cristalin. Este un lucru foarte, foarte mare pentru noi și mai ales faptul că  în toate cele 150 de intervenții nu a fost absolut nicio reacție adverse sau nicio complicație care să să pună probleme pentru pacienții care au suferit aceste intervenții chirurgicale. Toate aceste lucruri au fost posibile datorită faptului că există infrastructura, există toate dotările necesare, am reușit să cooptăm acești medici minunați și într-adevăr pot să spun că fac performanță la Buhuși, nu numai pentru buhușeni, pentru pacienți din toată țara, pentru că, la fel cum ați spus și dumneavoastră, ei vin din diferite zone ale țării și toate aceste intervenții chirurgicale de remarcat că sunt în regim de spitalizare de zi, deci pacientul nu stă internat zile întregi în spital, vine, are parte de intervenția chirurgicală care durează câteva ore, după care mai stă 2h și pleacă acasă, revine la control. Deci costuri mici pentru spital și pentru pacienți, disconfort cât mai mic, pentru că într-o zi se rezolvă probleme pe care probabil unii nu-și imaginau că o să mai aibă parte, să mai vadă bine, că despre asta vorbim.

Cristina Spînu: În general, discuțiile sunt că în cazul spitalelor din orașele mai mici există lipsă de personal, sunt specialități unde e nevoie de mai mulți medici, de mai mulți asistenți. Este aceasta situația și în cazul spitalului din Buhuș. Ați găsit metode prin care să atrageți medicii tineri, asistenții tineri să vină în spitalul dumneavoastră, să lucreze, să se stabilească în Buhuși, dar și să lucreze la spitalul din Buhuși?

Constantin Poiană: Pot să vă spun că am trecut și noi prin această perioadă grea. În urmă cu aproximativ 5 ani, aveam 20 de medici angajați ai spitalului. Foarte greu nu era. Majoritatea dintre ei erau medici care se apropiau de pragul pensionării sau chiar erau medici pensionari. Am reușit printr-o politică de atragere a personalului, în acest moment, să avem 70 de medici angajați la Spitalul “Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși. Vorbim despre un medic la trei paturi, ceea ce este nu rău. Este foarte bine, mai ales pentru România și chiar pentru media Uniunii Europene. Am reușit acest lucru printr-o politică de personal și prin într-o colaborare care nu ține doar de management. Am discutat, mergem, racolăm medicii din centre universitare, pentru că avem medicii din toată țara. Vă spun că profesează la Buhuși medici din București, Iași, Cluj, Târgu Mureș, din toate centrele universitare și împreună punem bazele specialităților pe care ei își doresc să le dezvolte. Noi ne dorim să le avem la Buhuși. Ușa managementului nu este niciodată închisă, pot să vină oricând să discutăm, să punem bazele unor proiecte. Și cred că am reușit prin această politică a ușilor deschise, dacă pot să-i spun așa, ca împreună să construim unitatea medicală din Buhuși de la zero. Nu avem nicio specialitate medicală în acest moment fără medici, dimpotrivă, majoritatea specialităților medicale sunt cu doi, trei, patru sau cinci medici, pentru că și medicii sunt oameni, au concedii, pot să se îmbolnăvească, o să apară diferite situații și atunci specialitatea nu poate să aibă întrerupere. Deci toate specialitățile medicale ne sunt acoperite cu medicii, iar pe lângă specialitățile noi pe care le-am înființat, specialități rare la nivel de țară chiar și pot să vorbesc de psihiatrie pediatrică, pot să vorbesc de urologie, pot să vorbesc de chiar zilele acestea punem bazele unei specialități noi, chirurgie vasculară, care nu a existat niciodată.

VARIANTA AUDIO A INTERVIULUI:

Interviul a fost realizat astăzi de Cristina Spînu pentru emisiunea „Bună dimineața”.
Etichete:
Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa luni, 13 ianuarie 2025, 09:39

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași 160 de ani de existență Zilele colegiului încep astăzi, 13 ianuarie 2025...

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Ești gata să zbori? Aeroclubul Teritorial „Alexandru Matei” Iași te invită să beneficiezi de cursuri gratuite de zbor și salt cu parașuta
Bună dimineaţa marți, 7 ianuarie 2025, 09:52

Ești gata să zbori? Aeroclubul Teritorial „Alexandru Matei” Iași te invită să beneficiezi de cursuri gratuite de zbor și salt cu parașuta

  Ești gata să zbori? Aeroclubul Teritorial „Alexandru Matei” Iași te invită să beneficiezi de cursuri gratuite de zbor și...

Ești gata să zbori? Aeroclubul Teritorial „Alexandru Matei” Iași te invită să beneficiezi de cursuri gratuite de zbor și salt cu parașuta
Când vine gerul? Ultimele date de la meteorologi în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa marți, 7 ianuarie 2025, 09:26

Când vine gerul? Ultimele date de la meteorologi în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Când vine gerul? Ultimele date de la meteorologi în Bună Dimineața cu Adina Șuhan. Șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena...

Când vine gerul? Ultimele date de la meteorologi în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Colindători în matinalul Radio România Iași
Bună dimineaţa luni, 23 decembrie 2024, 09:50

Colindători în matinalul Radio România Iași

Colindători în matinalul Radio România Iași.   Frații Cojocaru, Ștefania și Ciprian, din Neagra Șarului, județul Suceava, doi artiști...

Colindători în matinalul Radio România Iași
Bună dimineaţa sâmbătă, 21 decembrie 2024, 08:42

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae Simona Alexandroae, fondator Clubul de Artă „Music Land...

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa vineri, 20 decembrie 2024, 09:49

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan

Gașca Zurli la Rediu, în acest weekend. Mâine, 20 decembrie, la Poveste de Crăciun Eveniment organizat de Zona Metropolitana Iași Mesajul ZMI:...

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa vineri, 20 decembrie 2024, 08:14

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale – o producție marca Incubator Radio România Iași De la smochine uscate...

Târgurile de Crăciun ascund povești magice și inspiraționale. Raluca Cebere, ne-a condus printre căsuțele cu turtă dulce și vin fiert, în matinal cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa joi, 19 decembrie 2024, 10:08

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Omul care aduce vestea Povestea ansamblului folcloric „Ciureana”, exemplu de bune practici Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban...

Povestea ansamblului folcloric „Ciureana” din județul Iași. Coregrafii Simona Dutcovici și Șerban Constantin-Enachi, au adus culisele în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Victimele hărţuirii online vor putea obţine ordin de protecţie

Victimele hărţuirii online vor putea obţine ordin de protecţie

Publicat de Andreea Drilea, 3 august 2024, 07:37

Reporter: Legea prevede că ordinul de protecţie poate fi aplicat pentru toate formele de violenţă asupra unor persoane, indiferent de relaţia acestora cu agresorul. Astfel, poliţiştii vor putea interveni de la finalul acestei luni nu doar în cazul violenţelor fizice, ci şi acolo unde sunt semnalate acte de hărţuire online, apeluri telefonice multiple, prin care victimele sunt agresate verbal sau intimidate, se înregistrează urmărirea în mod repetat, fără drept sau interes legitim ori accesul ilegal la comunicaţii şi date private cu intenţia de a umili sau reduce victima la tăcere. Prin ordinul de protecţie se poate impune evacuarea agresorului din locuinţă, păstrarea unei distanţe minime faţă de victimă şi de locurile pe care aceasta le frecventează periodic, dar şi monitorizarea agresorului prin intermediul unei brăţări electronice. Ordinul de protecţie are o valabilitate de un an.

Rador

Etichete:
Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:16

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care este acuzat...

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:40

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne...

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:01

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican

Asociația SIGNIS România anunță a doua ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul...

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:15

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Aşa-numita ordonanţă „trenuleţ”, adoptată la finalul...

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 18:04

Dosar penal pentru furt calificat, după ce un bărbat a sustras trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino din București

Poliţiștii bucureșteni au deschis un dosar pentru furt calificat, după ce un bărbat a intrat într-o anexă a Spitalului Cantacuzino din...

Dosar penal pentru furt calificat, după ce un bărbat a sustras trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino din București
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 17:55

DIICOT demarează o anchetă în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Mureş

DIICOT a anunţat că a deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situaţia de la...

DIICOT demarează o anchetă în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Mureş
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:47

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor

Echipamentul electric al Unităţii 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marţi de un incendiu minor este în...

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:26

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Curtea de Apel Bucureşti a dispus marţi ca elevul care şi-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză să fie internat cinci ani...

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Apa mării din zona plajelor de la Vadu şi Corbu este contaminată cu E-coli (DSP Constanţa)

Apa mării din zona plajelor de la Vadu şi Corbu este contaminată cu E-coli (DSP Constanţa)

Publicat de Andreea Drilea, 3 august 2024, 07:05

Prezenţa bacteriilor în apa de îmbăiere poate proveni din contaminarea cu substanţe fecale de origine umană sau animală sau din deversări accidentale de ape reziduale, din canalizări, terenuri agricole, ferme de animale sau plaje insuficient întreţinute, transmite DSP într-un comunicat.

Instituţia precizează că celelalte zone de îmbăiere aflate în staţiunile de pe litoralul Mării Negre sunt în parametri normali şi nu prezintă pericol pentru sănătate.

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:16

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care este acuzat...

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:40

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne...

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:01

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican

Asociația SIGNIS România anunță a doua ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul...

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:15

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Aşa-numita ordonanţă „trenuleţ”, adoptată la finalul...

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 18:04

Dosar penal pentru furt calificat, după ce un bărbat a sustras trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino din București

Poliţiștii bucureșteni au deschis un dosar pentru furt calificat, după ce un bărbat a intrat într-o anexă a Spitalului Cantacuzino din...

Dosar penal pentru furt calificat, după ce un bărbat a sustras trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino din București
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 17:55

DIICOT demarează o anchetă în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Mureş

DIICOT a anunţat că a deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situaţia de la...

DIICOT demarează o anchetă în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Mureş
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:47

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor

Echipamentul electric al Unităţii 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marţi de un incendiu minor este în...

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:26

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Curtea de Apel Bucureşti a dispus marţi ca elevul care şi-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză să fie internat cinci ani...

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Sportivii români medaliaţi la Paris vor primi 140.000 euro pentru aur, 100.000 euro pentru argint şi 60.000 pentru bronz

Sportivii români medaliaţi la Paris vor primi 140.000 euro pentru aur, 100.000 euro pentru argint şi 60.000 pentru bronz

Publicat de Andreea Drilea, 3 august 2024, 06:56

Reporter: 329 de medalii vor fi împărţite la Jocurile Olimpice de la Paris. Costurile pentru fabricarea unei medalii de aur s-ar situa în jurul valorii de 950 euro, mai scump faţă de ediţiile precedente, întrucât preţul aurului a crescut în contextul inflaţiei cu care s-au confruntat numeroase ţări. Recompensele acordate sportivilor pentru performanţa lor vor depăşi cu mult această cifră. De departe cea mai generoasă primă îi aşteaptă pe medaliaţii din Hong Kong: 720.000 euro pentru aur, 355.000 euro pentru argint şi 177.000 pentru bronz. Până acum, sportivii din Hong Kong au obţinut patru medalii, două de aur şi două de bronz. Urmează Singapore, cu 689.000 euro pentru aur, o măsură prin care guvernul a încercat să incite pe tineri să se angajeze în sportul de performanţă. Până acum însă, niciun singaporez n-a cucerit vreo medalie. Şi alte guverne oferă bonusuri de şase cifre pentru primul loc: Indonezia – 277.000 euro, Kazahstan – 231.000, Malaysia – 200.000, Italia – 175.000 sau Republica Moldova – 150.000 euro. Israelul a mărit cu 50% premiile pentru sportivi faţă de olimpiada trecută, oferind 250.000 euro pentru medalia de aur, care îşi aşteaptă câştigătorul, pentru că, deocamdată, sportivii evrei au câştigat doar două medalii, una de argint şi alta de bronz. Trebuie spus că numeroase state au majorat sumele faţă de cele de la Tokyo 2020. Franţa, de exemplu, a adăugat 15.000 euro pentru campionii olimpici, astfel că medaliaţii cu aur vor primi 80.000 euro, celor care au câştigat argintul le revin 40.000 euro, iar bronzul 20.000 euro. Guvernul francez va trebui să facă un important efort bugetar pentru a le mulţumi celor peste 30 de sportivi locul trei în clasamentul medaliilor, cu nouă de aur, după doar o săptămână de competiţie, la care cu siguranţă se vor adăuga şi alţii până la sfârşitul jocurilor. Alte ţări au ales să-i recompenseze nu doar pe cei cu medalii. Este cazul Germaniei, care acordă prime celor clasaţi până pe locul 8 – mai modeste însă, începând cu 20.000 euro pentru aur. Guvernele altor ţări ale lumii le oferă campionilor olimpici pensii pe viaţă, în timp ce state precum Marea Britanie, Norvegia sau altele nu obişnuiesc să facă niciun fel de cadou. Sportivii români medaliaţi la Paris vor primi 140.000 euro pentru aur, 100.000 euro pentru argint şi 60.000 pentru bronz. În acest moment, suntem pe locul 12, cu două de aur, trei de argint şi una de bronz şi sperăm la mai multe. Mai este o săptămână de competiţie. Dacă un sportiv a obţinut mai multe medalii, el va primi un singur premiu. Regulă aplicată în toate ţările.

Rador

Etichete:
JO 2024 – Haltere: Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la cat. 49 kg
Sport joi, 8 august 2024, 06:39

JO 2024 – Haltere: Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la cat. 49 kg

Halterofila română Mihaela Valentina Cambei a cucerit medalia de argint la categoria 49 kg, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris....

JO 2024 – Haltere: Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la cat. 49 kg
JO 2024 – Canotaj: România a cucerit aurul la opt plus unu feminin
Sport duminică, 4 august 2024, 06:09

JO 2024 – Canotaj: România a cucerit aurul la opt plus unu feminin

România a cucerit aurul la opt plus unu feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, sâmbătă, după ce a dominat finala probei regine a canotajului....

JO 2024 – Canotaj: România a cucerit aurul la opt plus unu feminin
Încă două medalii de argint pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris
Sport vineri, 2 august 2024, 13:56

Încă două medalii de argint pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris

Canotoarele române Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel au cucerit medaliile de argint în proba de dublu rame feminin, astăzi, la Jocurile Olimpice...

Încă două medalii de argint pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris
JO 2024 – Canotaj: Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit aurul la dublu vâsle masculin
Sport joi, 1 august 2024, 12:41

JO 2024 – Canotaj: Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit aurul la dublu vâsle masculin

Canotorii români Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit medaliile de aur în proba de dublu vâsle masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la...

JO 2024 – Canotaj: Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit aurul la dublu vâsle masculin
Sport joi, 1 august 2024, 12:28

JO 2024 – Canotaj: Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliate cu argint la dublu vâsle feminin

Canotoarele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au câştigat medaliile de argint în proba de dublu vâsle feminin, joi, la Jocurile Olimpice...

JO 2024 – Canotaj: Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliate cu argint la dublu vâsle feminin
Sport joi, 1 august 2024, 05:50

JO 2024 – Înot: David Popovici a câştigat medalia de bronz la 100 m liber

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de bronz la 100 m liber, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris, într-o finală în...

JO 2024 – Înot: David Popovici a câştigat medalia de bronz la 100 m liber
Sport marți, 30 iulie 2024, 05:54

JO 2024 – Înot: David Popovici, medaliat cu aur la 200 m liber

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, luni seara, după o...

JO 2024 – Înot: David Popovici, medaliat cu aur la 200 m liber
Sport sâmbătă, 27 iulie 2024, 06:13

UNICREDIT IAȘI OPEN – Mirra Andreeva, noua campioană a turneului UniCredit Iași Open. Este primul succes în circuitul WTA pentru tânăra de doar 17 ani

Mirra Andreeva, noua campioană a turneului UniCredit Iași Open. Este primul succes în circuitul WTA pentru tânăra de doar 17 ani Mirra Andreeva...

UNICREDIT IAȘI OPEN – Mirra Andreeva, noua campioană a turneului UniCredit Iași Open. Este primul succes în circuitul WTA pentru tânăra de doar 17 ani

Jumătate dintre românii care aleg litoralul românesc alocă un buget între 1.000 şi 3.000 de lei (platformă)

Jumătate dintre românii care aleg litoralul românesc alocă un buget între 1.000 şi 3.000 de lei (platformă)

Publicat de Andreea Drilea, 3 august 2024, 06:32

Potrivit Travelminit.ro, 70% dintre respondenţi au rezervat deja sau urmează să rezerve un sejur pe litoral. În topul preferinţelor turiştilor sunt staţiunile Eforie Nord şi Sud, cu 24,4% din voturi, şi Mamaia, cu 20,7% din voturi.

‘Atunci când vine vorba despre bugetul pentru concediul pe litoralul românesc, 54% dintre turişti susţin că şi-au alocat între 1.000 şi 3.000 de lei pentru sejurul din această vară. De asemenea, 47% dintre ei sunt de părere că tarifele sunt mai mari în comparaţie cu cele de anul trecut, pe când 30% spun că sunt similare cu 2023’, se menţionează în comunicat.

Studiul arată că prima jumătate a verii a fost una extrem de aglomerată pe litoralul românesc, mai ales că la începutul lunii iulie au avut loc două mari festivaluri de muzică, două evenimente care au adus zeci de mii de festivalieri în staţiunile de la Marea Neagră.

‘Deşi preferinţele turiştilor s-au schimbat de-a lungul timpului, mai ales că acum există o diversitate de opţiuni şi tendinţe interesante pentru petrecerea unei vacanţe în ţară, litoralul românesc rămâne o destinaţie preferată pe timp de vară. Potrivit unui studiu realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, 70% dintre respondenţi au rezervat deja sau urmează să rezerve un sejur pe litoral, astfel că a venit momentul să aflăm care sunt preferinţele acestora în materie de concedii la mare’, se mai precizează în comunicat.

Conform datelor emise de Travelminit.ro, în topul preferinţelor turiştilor sunt staţiunile Eforie Nord şi Sud, cu 24,4% din voturi, şi Mamaia, cu 20,7% din voturi. Un procent bun au obţinut şi Venus, Saturn şi Jupiter, alături de tradiţionalele Neptun şi Olimp. Românii preferă aceste destinaţii fie pentru că le place plaja (30,3%), fie pentru că au găsit un raport calitate/preţ pe placul lor (21,9%).

‘Hotelurile sunt în continuare cele mai solicitate pe litoralul românesc, fiind preferate de 57,7% dintre participanţii la studiu. Urmează pensiunile şi apartamentele, preferate în special de către cei care vin într-un grup mai mare. În acelaşi timp, 40% dintre români nu optează pentru nicio masă la unitatea de cazare la care stau, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi preferă să aibă flexibilitate la acest capitol şi să meargă să mănânce la terasele şi restaurantele din staţiuni, precum şi la autoserviri’, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte timpul petrecut pe litoral, cei mai mulţi români preferă un sejur 5-7 zile (54%) şi doar 10% dintre ei ar merge pe varianta unui concediu mai lung de 7 zile. Nu în ultimul rând, maşina personală rămâne principalul mijloc de deplasare spre mare, mai ales că cei mai mulţi turişti vor călători alături de familie sau în cuplu.

Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conţine 7500 de unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă şi acoperă o gamă largă de cazare în toată ţara (litoral, munte, destinaţii balneoclimaterice şi oraşe mari), fiind lider pe piaţa rezervărilor cu card de vacanţă. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul şi Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croaţia), cu vânzări de peste 200 milioane de euro şi peste 500 de angajaţi. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 12:37

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului:  strada Fermei...

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 08:12

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă

Omenirea tocmai a încheiat primul an în care temperaturile globale au depăşit pragul de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca...

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă
Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 09:58

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025

2025 este un an cu o semnificație specială pentru Teatrul Luceafărul Iași, care aniversează 75 de ani de existență. ”Înființat la 1 Martie...

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025
Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 08:13

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat azi-noapte, la Los Angeles, primul său Glob de Aur. A fost recompensat cu Premiul...

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 06:37

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor

Prezentăm mai jos lista completă a premiilor atribuite la cea de-a 82-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, organizată de Asociaţia...

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor
Fapt divers vineri, 3 ianuarie 2025, 12:37

Hanoi, declarat cel mai poluat oraş din lume; autorităţile încearcă să ia măsuri

Capitala Vietnamului, Hanoi, învăluită într-un strat dens de smog în ultimele săptămâni, se află în fruntea celor mai poluate oraşe din...

Hanoi, declarat cel mai poluat oraş din lume; autorităţile încearcă să ia măsuri
Fapt divers joi, 2 ianuarie 2025, 17:59

Studiu – 2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani

2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani, arată un studiu făcut de platforma de recrutare...

Studiu – 2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani
Fapt divers marți, 31 decembrie 2024, 14:27

MAI: 37.977 de români sunt născuţi pe 31 decembrie, iar 91.505 în prima zi a Anului Nou

Peste 129.000 de români sunt născuţi în ultima zi din an şi în prima zi a celui care urmează, arată datele publicate marţi pe site-ul...

MAI: 37.977 de români sunt născuţi pe 31 decembrie, iar 91.505 în prima zi a Anului Nou

Ministrul Agriculturii a anunţat că despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă vor fi acordate în octombrie

Ministrul Agriculturii a anunţat că despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă vor fi acordate în octombrie

Publicat de Andreea Drilea, 3 august 2024, 06:27

Florin Barbu a menţionat că au fost afectate de secetă culturi agricole pe o suprafaţă de aproximativ două milioane de hectare iar suma minimă a despăgubirilor pe hectar va fi de 200 de euro.

‘În momentul faţă, din evaluarea pe care o avem la Ministerul Agriculturii, din direcţiile de specialitate din teritoriu, rata de afectare la culturile de primăvară, sunt undeva la două milioane de hectare, am anunţat public, am discutat domnul prim-ministru şi a anunţat public, plata de despăgubiri va fi de minim 200 de euro pe hectar. Toate comisiile şi toate instituţiile publice din subordinea Ministerului Agriculturii au obligativitatea ca până pe 15 septembrie să întocmească aceste procese-verbale de calamităţi. Este pentru prima oară, la Ministerul Agriculturii în alţi ani aceste procese-verbale de calamităţi se încheiau până la sfârşitul anului şi se predau în anul următor. Anul acesta vom plăti aceste despăgubiri în luna octombrie, pentru că fermierii din ce în ce o duc mai greu, pentru că în ultimii trei ani a fost secetă, vrem să ne asigurăm aceste surse financiare pentru a începe campania de însămânţare de toamnă. Lucrul acesta mi l-am asumat în calitate de ministru, până pe 15 septembrie vor fi finalizate, urmând să virăm banii în cont fermierilor în luna octombrie’, a spus ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă România îşi va putea asigura necesarul de cereale în contextul secetei din acest an, ministrul a dat asigurări că ţara noastră are cerealele necesare atât pentru consum propriu, cât şi pentru export, având în vedere că se irigă culturi pe o suprafaţă de 1,6 milioane de hectare.

‘În momentul de faţă se irigă 1,6 milioane de hectare. (…) Din punctul de vedere al siguranţei alimentare, România are cerealele necesare atât pentru consumul propriu, inclusiv pentru partea de consum din sectorul zootehnic, cât şi pentru export’, a precizat Florin Barbu.

Referitor la discuţiile privind sistemele de rachete antigrindină, ministrul a menţionat că este un studiu în lucru, însă sistemul va continua să funcţioneze şi să fie dezvoltat.

‘Sunt anumite voci în rândul fermierilor că în judeţul Prahova din cauza acestor sisteme antigrindină nu ar fi plouat. Studiul trebuie să iasă de la Ministerul Agriculturii şi nu vă ascund faptul că marţi, la ora 15,00, la Ministerul Apărării şi Ministerul Economiei, ne vom întâlni membrii CSAT pentru a urgenta acest studiu, inclusiv cu INMH, şi vom lua decizia. Dar vă spun că sistemul antigrindină va continua în România, investiţiile vor continua în România şi este un sistem foarte bun’, a susţinut Barbu. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:16

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care este acuzat...

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:40

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne...

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:01

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican

Asociația SIGNIS România anunță a doua ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul...

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:15

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Aşa-numita ordonanţă „trenuleţ”, adoptată la finalul...

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 18:04

Dosar penal pentru furt calificat, după ce un bărbat a sustras trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino din București

Poliţiștii bucureșteni au deschis un dosar pentru furt calificat, după ce un bărbat a intrat într-o anexă a Spitalului Cantacuzino din...

Dosar penal pentru furt calificat, după ce un bărbat a sustras trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino din București
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 17:55

DIICOT demarează o anchetă în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Mureş

DIICOT a anunţat că a deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situaţia de la...

DIICOT demarează o anchetă în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Mureş
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:47

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor

Echipamentul electric al Unităţii 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marţi de un incendiu minor este în...

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:26

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Curtea de Apel Bucureşti a dispus marţi ca elevul care şi-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză să fie internat cinci ani...

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Botoşani: Un bărbat care săpa în grădină a dat peste o bombă

Botoşani: Un bărbat care săpa în grădină a dat peste o bombă

Publicat de Andreea Drilea, 3 august 2024, 06:24

Potrivit acestora, bărbatul a cerut ajutorul autorităţilor iar la faţa locului s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul ISU Botoşani. Aceştia au constatat faptul că era vorba despre o bombă de aruncător, de calibrul 60 milimetri.

Muniţia a fost ridicată şi transportată în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrusă.

‘Muniţia neexplodată este foarte periculoasă şi de aceea oamenii trebuie să ştie ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartuşe sau altele asemănătoare. În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parţial îngropate în pământ sau se află la suprafaţă. Nu trebuie să le ridice, pentru că nu au de unde să ştie în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie şi nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente’, au precizat oficialii ISU.

Aceştia recomandă populaţiei să apeleze numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată. AGERPRES/FOTO ISU BT

Etichete:
Varujan Vosganian: România are strategii pentru energie, IT, transporturi, dar nu are o strategie culturală
Regional miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:33

Varujan Vosganian: România are strategii pentru energie, IT, transporturi, dar nu are o strategie culturală

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian a anunțată astăzi, la Iași, că în acest an electoral, România are nevoie...

Varujan Vosganian: România are strategii pentru energie, IT, transporturi, dar nu are o strategie culturală
15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale – se marchează în acest an 175 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
Regional miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:42

15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale – se marchează în acest an 175 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu

Centrul manifestărilor este la Botoșani, când este programată Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera...

15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale – se marchează în acest an 175 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
(FOTO) La Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale
Regional miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:43

(FOTO) La Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale

La Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale. În cadrul evenimentului au fost acordate trei distincții....

(FOTO) La Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc aseară Gala Culturii Naționale
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează de Ziua Culturii Naţionale
Regional miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:47

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează de Ziua Culturii Naţionale

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează astăzi, de Ziua Culturii Naţionale, cu...

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” protestează de Ziua Culturii Naţionale
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 19:11

Iaşi: 39,43% dintre elevii participanţi au obţinut cel puţin media 6,00 la simularea Bacalaureatului

Un raport al Simulării Examenului de Bacalaureat organizată în decembrie de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi arată că din cei 4.276...

Iaşi: 39,43% dintre elevii participanţi au obţinut cel puţin media 6,00 la simularea Bacalaureatului
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 18:58

DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a anunţat, marţi, că hoţi necunoscuţi au furat sistemul de evacuare a apelor pluviale de...

DRDP Iaşi anunţă furtul sistemului de evacuare a apelor pluviale de la şoseaua de centură a Bârladului
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 18:45

Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii

În Botoşani, poliţiştii de frontieră şi cei de la penitenciar calculează că vor pierde între 1.500 şi 3.000 lei din cauză că nu se mai...

Angajaţii MAI din Botoşani intenţionează să organizeze o manifestaţie de amploare în faţa Prefecturii
Regional marți, 14 ianuarie 2025, 17:12

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică

57,99% dintre elevii care au susținut simularea la Evaluare Națională în județul Iași, în luna decembrie, au obținut note sub 5 la...

(AUDIO) Iași: Peste 50% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale din decembrie au obținut note sub 5 la Matematică

A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix

A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix
Foto: Nicu Covaci

Publicat de Andreea Drilea, 3 august 2024, 05:44 / actualizat: 4 august 2024, 5:59

‘Aşa cum am promis azi noapte, revin cu detalii privind modul în care vă puteţi lua rămas bun de la Nicu Covaci. Împreună cu oamenii inimoşi din jurul lui, am stabilit că trupul neînsufleţit al lui Nicu Covaci va fi depus la Filarmonică la începutul săptămânii viitoare. Vom comunica programul şi detalii cât de curând’, a precizat edilul Timişoarei, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, la Casa de Cultură va fi organizată o expoziţie foto dedicată lui Nicu Covaci şi va fi deschisă o carte de condoleanţe, iar această acţiune va fi pe o perioadă mai lungă, pentru a permite cât mai multor oameni care l-au iubit şi admirat să lase câteva gânduri în memoria lui Nicu Covaci, a anunţat Dominic Fritz. Agerpres


Nicu Covaci, liderul legendarei trupe Phoenix, a murit vineri seara.

‘De azi ne-aşteaptă, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lăsat Moştenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR’, au scris membrii trupei pe pagina de Facebook Phoenix Transsylvania.

Nicu (prenume real Nicolae – n.r.) Covaci, fondatorul trupei Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara.

Compozitor, chitarist, pictor şi grafician, Nicu Covaci a studiat din copilărie pianul, acordeonul, dar şi limbile străine. Apoi a învăţat să cânte la muzicuţă şi a luat lecţii de chitară. A studiat la Liceul de Arte Plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara, conform blogului personal, www.nicucovaci.wordpress.com.

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, avea 77 de ani.

El a fost operat în luna martie, de urgenţă, pe creier, la Spitalul Judeţean Timişoara. Zilele trecute, pe pagina de Facebook a artistului, colegii săi au precizat că ‘tratamentul postoperator nu s-a putut finaliza din cauza complicaţiilor’ apărute. AGERPRES/FOTO radioiasi.ro

Etichete:
Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:16

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care este acuzat...

Fostul premier Petre Roman a fost chemat din nou la Parchetul General în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990
România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:40

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne...

România participă la expoziția internațională “Săptămâna verde 2025”
A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:01

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican

Asociația SIGNIS România anunță a doua ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul...

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Naţional miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:15

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Aşa-numita ordonanţă „trenuleţ”, adoptată la finalul...

Continuă protestele faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 18:04

Dosar penal pentru furt calificat, după ce un bărbat a sustras trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino din București

Poliţiștii bucureșteni au deschis un dosar pentru furt calificat, după ce un bărbat a intrat într-o anexă a Spitalului Cantacuzino din...

Dosar penal pentru furt calificat, după ce un bărbat a sustras trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino din București
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 17:55

DIICOT demarează o anchetă în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Mureş

DIICOT a anunţat că a deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situaţia de la...

DIICOT demarează o anchetă în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Mureş
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:47

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor

Echipamentul electric al Unităţii 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marţi de un incendiu minor este în...

Echipamentul electric al Unităţii 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor
Naţional marți, 14 ianuarie 2025, 15:26

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori

Curtea de Apel Bucureşti a dispus marţi ca elevul care şi-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză să fie internat cinci ani...

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori