Ascultă Radio România Iași Live

Zi: 4 august 2024

Ovidiu Galeru, fost antrenor al loturilor olimpice de natație ale României: Iașul, ”capitala Moldovei, nu are bazin de înot; copiii se antrenează într-un bazin non-conform, alături de public”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (4.08.2024)

Ovidiu Galeru, fost antrenor al loturilor olimpice de natație ale României: Iașul, ”capitala Moldovei, nu are bazin de înot; copiii se antrenează într-un bazin non-conform, alături de public”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (4.08.2024)

Publicat de hdaraban, 4 august 2024, 23:59 / actualizat: 7 august 2024, 11:51

În zona Moldovei, în cele opt județe, două cluburi municipale sportive (din orașele reședință) au secții de înot. Acestea ființează la Galați și la Bacău. Ultimul oraș din enumerare este și reper geografic, având în vedere invitatul Radio Iași.

La ”Weekend cu prieteni”, ediția din 4 august 2024, a oferit răspunsuri lector universitar doctor Ovidiu Galeru, antrenor de înot, implicat în fenomenul sportiv la nivel național și internațional.

De altfel, domnia sa a fost antrenor al lotului olimpic de natație al României participant la Jocurile Olimpice de Vară,  Londra 2012 și Rio de Janeiro 2016.

El a formulat justificări pentru performanțele lui David Popovici. Acestea țin de talentul său, de antrenorul de excepție pe care îl are sportivul român, dar și de susținerea necondiționată din partea părinților.

Ovidiu Galeru a făcut și o radiografie a infrastructurii de înot din zona Moldovei, dând exemple de bazine care nu sunt folosite deloc, sau care, prin deciziile ale autorităților au devenit bazine de agrement.

Nici Iașul nu este ocolit în precizările invitatului, capitala Moldovei neavând niciun bazin de înot de dimensiuni olimpice și care să permită pregătirea viitorilor înotători pentru performanță.

În ciuda acestor aspecte, natația românească are viitor, antrenorul de înot băcăuan enumerând în interviul Radio Iași performanțele la nivel de juniori în competițiile europene desfășurate în acest an. În aceste sens, una din formulările interlocutorului este sugestivă: în natația românească, ”viitorul este pe tavă, trebuie doar să avem grijă de el, trebuie doar, nu neapărat să-i dăm luna de pe cer, dar să dăm condiții optime și să oferim respect, pentru că ăsta contează cel mai mult.”


Horia Daraban: Domnule antrenor Ovidiu Galeru, vă mulțumesc mult pentru prezența în emisiunea noastră.

Ovidiu Galeru: Și eu vă mulțumesc pentru invitație. Și vă mulțumesc pentru că ați decis să aveți un astfel de subiect, un subiect care ne stă pe buze în zilele astea tuturor, mai ales datorită reușitelor lui Divid Popovici. Și pentru cei care nu sunt familiarizați cu lumea natației, trebuie să vă spun că greul selecției și greul producerii de noi talente este cel puțin în ultimii zece ani pe umerii cluburilor private. Sunt niște rezultate care demonstrează acest lucru. Marea majoritate a înotătorilor juniori și chiar cei care au ajuns la seniori provin din cluburi private. Au fost descoperiți, antrenați și propulsați spre înalta performanță de cluburile private.

Horia Daraban: Cum ați caracteriza dumneavoastră performanțele înotătorului român?

Ovidiu Galeru: Este un înotător plin de har, plin de talent, cu un nivel mult, mult peste medie a felului în care înțelege înotul de performanță, cu un antrenor extraordinar de dedicat și extraordinar de inteligent, Adi Rădulescu. Este un sportiv care și-a sacrificat de la o vârstă fragedă copilăria încercând să își îndeplinească visului de a ajunge campion olimpic. A avut parte și de părinți extraordinari, Mihai și Georgeta, care au fost trup și suflet și au crezut tot timpul în visurile lui David. Poate mulți l-au văzut așa ca pe o explozie. El a crescut constant. El de mic a avut rezultate foarte bune. A bătut foarte multe recorduri naționale la toate categorie de vârstă, în mai toate probele. Chiar țin minte că Ștefan Cosma, sportivul pe care eu l-am antrenat o perioadă, avea chiar un challenge cu David Pohovici, el fiind cu un an mai mic, încerca să-i bată recordurile lui David.

Da, un sportiv care de mic a arătat niște performanțe deosebite și să spun, așa, unice pe plan mondial. Gândiți-vă că la 14 ani a fost cel mai tânăr sportiv care a coborât sub 50 de secunde la proba de o sută de metri liber.

Horia Daraban: Plecând de la performanțele recente, dar și folosindu-ne de reușitele despre care ați vorbit dumneavoastră în perioada junioratului, toate acestea reprezintă un miracol, un paradox pentru înotul românesc sau e ceva normal?

Ovidiu Galeru: Este clar că acest om mare acum are ceva special și asta o spune toată lumea și nu trebuie să mai reamintesc eu. Infrastructura, să spunem, nu, l-a ajutat extraordinar de mult, având în vedere condițiile în care se pregătește la București. Chiar el o spune că ar fi loc de mult mai bine în ceea ce privește condițiile de pregătire. Să știți că, legat de condițiile de pregătire, se mai fac pași, să spunem așa, spre mai bine, dar nu o pot spune cu toată gura, pentru că sunt și pete negre, care nu pot fi șterse foarte ușor. Și, dacă vreți, vă dau nenumărate exemple. Haideți să începem cu Brăila. Au în construcție un bazin olimpic, exact ca cel din București și exact ca cel din Târgu Mureș, unde s-au sistat lucrările de ceva vreme și e o mare problemă în ceea ce privește continuarea acelor lucrări.

Mai sunt bazine făcute fix anapoda și pentru care efectiv nimeni nu plătește. Și vă dau un exemplu din Bacău. Cu mergi spre Slănic Moldova, într-un sătuc, printre case, printre văcuțe la păscut, ce crezi? A ieșit un bazin de înot didactic, în localitatea Cerdac, la opt kilometri de Slănic. Credeți-mă, mie îmi plânge inima de cât ori trec pe lângă el. Un bazin la cheie dat acum 5 ani, în care nu a intrat nimeni, care deja este în degradare, pentru că sunt probleme: nu este canalizare, nu e apă curentă și e făcută anapoda. Și cazuri din astea mai sunt, cu astfel de bazine care au trecut, de exemplu, pe o administrație greșită. Iau cazul bazinul din Bacău, unul dintre etaloanele din țara noastră până la nivelul anilor 2018-2019, când au început să mai construiască. Gândiți-vă că toate competițiile importante se țineau la Bacău.

Ei, Bacăul, de vreo trei-patru ani, este într-o lumină neagră prin modul de administrare a acestui bazin, care deja a trecut pe planul ”bază de agrement”. Bazinul care a scos olimpici și a scos oameni la Jocuri Olimpice începând din 2000, hai să spunem că la ultimul joc n-am avut niciun reprezentant, este o bază de agrement, deci ni se restrânge activitatea văzând cu ochii. Este o lipsă de respect față de sport, este o lipsă de respect pentru cei care vor să facă sport și mai ales pentru trecutul natației băcăuane.

Horia Daraban: Plecând de la Bacău, în aceeași cheie a infrastructurii sportive, ce putem spune pentru zona Moldovei, sunt bazine de înot, domnule Galeru?

Ovidiu Galeru: Nu prea sunt bazine de înot în zona Moldovei și, dacă vreți, plecăm de sus, din Suceava. Avem acolo un bazin al universității, un bazin de 25 de metri. La fel, un bazin la o școală, Școala numărul 3. În Fălticeni, s-a făcut un bazin, dar este non-conform, adică nu este nici de 25 de metri. Culmea, acel Fălticeni, care a scos în ultimul an o generație de sportivi extraordinari. Deci acești doi băieți, Luis Lăcătuș și Andrei Piticanu, doi antrenori tineri, au scos o echipă de sportivi și aici amintesc pe Aissia Prisecariu și pe Daria Silișteanu, copiii medaliați la Campionatele Europeni de Juniori. Daria este campioană europeană la 100 de metri spate, Aissia este vicecampioană la 200 de metri spate; copii care au plecat dintr-un bazin non-conform și care, normal, au fost nevoiți să plece spre București, spre clubul Dinamo, să se pregătească la condiții, aproape de optim.

Coborâm și am ajuns la Iași, capitala Moldovei, care nu are bazin de înot, se antrenează într-un bazin de 25 de metri cu publicul, se antrenează la un bazin la fel non-conform și, culmea, cei doi antrenori foarte tineri, Maria și Florentin Luca, scot copii medaliați la campionate naționale. Deci te doare capul când spui chestia asta, nu-ți vine să creezi!

Horia Daraban: Tocmai ideea asta se desprinde, din ceea ce spuneți dumneavoastră, că există baze de selecție.

Ovidiu Galeru: Este, dar trebuie să fie și voință, trebuie să fie și dorința ca comunitățile locale să se implice, să sprijine pe cei care au rezultate. La noi, este cu totul invers. Cel puțin în Bacău, se dă în cap celor care au rezultate, nu știu de ce, care sunt motivele.

Horia Daraban: Ce loc ocupă tehnologia în competițiile internaționale de înot, în pregătirea unor astfel de competiții?

Ovidiu Galeru: Enorm, bănuiesc că ați observat că la aceste jocuri olimpice au fost, cred, că vreo cinci sau șase recorduri olimpice, un record mondial, tehnologia este extrem de importantă, pentru că evoluția fantastică a înotului se datorează și tehnologiei moderne și aplicării în metodologia de antrenament a unor mijloace moderne, mijloace moderne care nu pot fi înfăptuite decât în bazine moderne. Este un paradox. Până în 2010, s-a înotat cu niște costume care, într-adevăr, influențau foarte mult performanța sportivilor, între 1 și 3%, demonstrat științific acest lucru. Ei, din 2010, au trecut la costume normale și au spus că n-o să mai bată recorduri. De unde, recordurile au mers și mai și, pentru că această tehnologie de care m-ați întrebat a fost cheia succesului performanței. Nu mai există acum antrenor să nu folosească o cameră video subacvatică, să nu aibă un soft specializat de analiză biomecanică, să nu lucreze biochimic cu teste de măsurare a acidului lactic în antrenament, pentru a ști exact în ce zonă de efort te afli.

Sunt chestii care ar trebui să fie uzuale, dar, într-adevăr, contează enorm de mult bazinul de înot condițiile în care te antrenezi, pentru că noi nu putem să ne antrenăm alergând în parcuri. Noi trebuie să înotăm în apă, iar dacă apa are 29-30°, cum este ținută în ultima jumătate de an la Bacău, este clar că nu vom face performanță.

Horia Daraban: Având pe fundal toate aceste date, cum vedeți viitorul înotului de performanță în România?

Ovidiu Galeru: Înotul de performanță, în România, este pe val. În această vară și juniorii și juniori mici au scos niște rezultate de excepție, rezultate care nu s-a mai scos de foarte mult în natația românească. Și vă dau două exemple. La Campionatul European de Juniori desfășurat în Lituania, echipa României a avut șapte medalii: patru de aur, două de argint, una de bronz. Rezultate extraordinare! Cu Robert Badea, extraordinar de bun în probe de 200 și 400 mixt, el fiind junior foarte aproape de baremuri de Jocuri Olimpice, mă refer ca și performanță. La fel Aissia și Daria, sportivele despre care v-am spus că au plecat de la ”Nada Florilor” Fălticeni și acum sunt la Dinamo, foarte aproape de baremuri. Deci nu vorbim doar de medalii, vorbim de niște rezultate ca timpi foarte bune.

A urmat Concursul Țărilor Central Europene, un concurs ce s-a desfășurat la Belgrad, în Serbia, unde România a luat 34 de medalii, 12 de aur, șapte de argint și parcă 15 de bronz și a obținut, atenție, locul unu în clasamentul general pe echipe, pentru prima oară în istoria natației românești. Deci înseamnă că avem un viitor, dar trebuie să avem grijă de acest viitor. Eu sunt mândru că din această echipă a Concursului Țărilor Central Europene a făcut parte și un sportiv de-al nostru, Borcea Robert, antrenat de Sabin Jitaru, un sportiv crescut tot într-un club privat, în Clubul Nautica, clubul pe care eu îl coordonez, așa cum de fapt foarte mulți provin din astfel de cluburi.

Deci eu zic că viitorul este pe tavă, trebuie doar să avem grijă de el, trebuie doar, nu neapărat să le dăm luna de pe cer, dar să le dăm condiții optime și să le oferim respect, pentru că ăsta contează cel mai mult.

Atunci când ești tratat cu lipsă de respect, când știi că nu meriți, este cel mai frustrant lucru și pentru sportiv, și pentru părinți, pentru că, atenție, până la o anumită vârstă, părinții sunt baza. Ei sunt cei care susțin cu adevărat sportivii, pentru că de-abia de la 14-15 ani sportivii sunt îndreptați sau se îndreaptă spre cluburi, de obicei, marea majoritate de stat, care au un buget mai mare, aceste CSM-uri ar trebui să își aibă exact rolul lor, adică dacă tot Primăria dă niște bani, păi să dea bani pentru performanță, nu doar să dea bani pentru niște nume pe niște hârtii sau pe niște liste, așa cum se întâmplă, din păcate, și la Bacău.

 

Varianta audio a interviului:

 

Etichete:
„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 25 decembrie 2024, 09:19

„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, afirmația din titlul postării aparține filozofului Paul Pierre Jaques MERCIER, invitat al ediției de astăzi a emisunii...

„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Familia Teodorescu (Cotnari) păstrătoare a tradițiilor străbune – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 26 DECEMBRIE 2024, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 25 decembrie 2024, 09:04

Familia Teodorescu (Cotnari) păstrătoare a tradițiilor străbune – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 26 DECEMBRIE 2024, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, facem popas acasă la Familia Constantin și Carmen Teodorescu din localitatea...

Familia Teodorescu (Cotnari) păstrătoare a tradițiilor străbune – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 26 DECEMBRIE 2024, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 24 decembrie 2024, 08:44

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat, în Ajunul Crăciunului, în matinalul cu Adina Șuhan. Raluca și Adina ne îndeamnă să nu...

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 10:28

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)

Considerată de autorul său, ieșeanul Sorin Cotlarciuc, drept o piesă tragi-comică absurdă, ”Șapca venețiană” promovează dialoguri pline...

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 09:50

Colindători în matinalul Radio România Iași

Colindători în matinalul Radio România Iași.   Frații Cojocaru, Ștefania și Ciprian, din Neagra Șarului, județul Suceava, doi artiști...

Colindători în matinalul Radio România Iași
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 07:29

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, vă prezentăm prima manifestare din programul Festivalului „Teodorenii”, ediția a X-a, festival...

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni duminică, 22 decembrie 2024, 18:11

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași vă colindă și prin intermediul nostru! Concertul lor de Crăciun a avut loc pe 11...

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni sâmbătă, 21 decembrie 2024, 08:42

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae Simona Alexandroae, fondator Clubul de Artă „Music Land...

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

Ramona Herda, românca din Roma care realizează manual bijuterii din aur. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (4.08.2024)

Ramona Herda, românca din Roma care realizează manual bijuterii din aur. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (4.08.2024)

Publicat de hdaraban, 4 august 2024, 23:50 / actualizat: 8 august 2024, 19:06

Ea și-a cultivat de la o vârstă fragedă pasiunea pentru design, arhitectură și, mai târziu, pentru pietre prețioase.

În Italia a ajuns in 2011, unde a frecventat un curs intensiv la Accademia di Arte Orafa din Florența și un altul la Academia de Artă și Design de la Roma.

Din 2018, are propria afacere la Roma, HERDA, un atelier de bijuterii hand-made. Elena Postelnicu a realizat un interviu chiar în atelierul făuritoarei de frumuseți din aur.

 

 

Etichete:
„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 25 decembrie 2024, 09:19

„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, afirmația din titlul postării aparține filozofului Paul Pierre Jaques MERCIER, invitat al ediției de astăzi a emisunii...

„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Familia Teodorescu (Cotnari) păstrătoare a tradițiilor străbune – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 26 DECEMBRIE 2024, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 25 decembrie 2024, 09:04

Familia Teodorescu (Cotnari) păstrătoare a tradițiilor străbune – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 26 DECEMBRIE 2024, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, facem popas acasă la Familia Constantin și Carmen Teodorescu din localitatea...

Familia Teodorescu (Cotnari) păstrătoare a tradițiilor străbune – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 26 DECEMBRIE 2024, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 24 decembrie 2024, 08:44

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat, în Ajunul Crăciunului, în matinalul cu Adina Șuhan. Raluca și Adina ne îndeamnă să nu...

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 10:28

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)

Considerată de autorul său, ieșeanul Sorin Cotlarciuc, drept o piesă tragi-comică absurdă, ”Șapca venețiană” promovează dialoguri pline...

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 09:50

Colindători în matinalul Radio România Iași

Colindători în matinalul Radio România Iași.   Frații Cojocaru, Ștefania și Ciprian, din Neagra Șarului, județul Suceava, doi artiști...

Colindători în matinalul Radio România Iași
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 07:29

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, vă prezentăm prima manifestare din programul Festivalului „Teodorenii”, ediția a X-a, festival...

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni duminică, 22 decembrie 2024, 18:11

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași vă colindă și prin intermediul nostru! Concertul lor de Crăciun a avut loc pe 11...

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni sâmbătă, 21 decembrie 2024, 08:42

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae Simona Alexandroae, fondator Clubul de Artă „Music Land...

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

Profesorul ieșean Gheorghe-Ilie Fârte, pentru al patrulea an, călător pe Via Transilvanica: ”cred că se creează un fel de dependență. Dacă ai făcut destul de des anumite lucruri, nu te mai poți lipsi de ele”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (4.08.2024)

Profesorul ieșean Gheorghe-Ilie Fârte, pentru al patrulea an, călător pe Via Transilvanica: ”cred că se creează un fel de dependență. Dacă ai făcut destul de des anumite lucruri, nu te mai poți lipsi de ele”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (4.08.2024)

Publicat de hdaraban, 4 august 2024, 23:11 / actualizat: 8 august 2024, 9:24

Via Transilvanica le are pe toate acestea din belșug. Este traseul apreciat nu numai în țară, ci și peste hotare. Are o lungime totală de 1420 de kilometri. Începe la Mănăstirea Putna, străbate 10 județe, peste 400 de comunități și 12 situri incluse în patrimoniul mondial UNESCO și se termină la Drobeta Turnu Severin, în sud-vestul țării.

Străbătut în totalitate sau  pe anumite porțiuni, Via Transilvanica oferă experiențe deosebite. Confirmări în acest sens au fost oferite de domnul Gheorghe-Ilie Fârte, conferențiar doctor în cadrul Departamentului de Științe ale Comunicării și Relații Publice al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Domnia sa, la ”Weekend cu prieteni” a povestit despre traseul ales în acest an, care a totalizat parcurgerea, în zece zile, a peste 250 de kilometri, între Sovata și Sighișoara. În interviu, invitatul a vorbit despre peisaje, despre localități și ospitalitatea oamenilor întâlniți pe drum.

Pe lângă starea de bine și sentimentul de beatitudine pe care le oferă călătoria pe Via Transilvanica, profesorul ieșean nu a putut să nu remarce decăderea comunităților săsești și nu numai a acestora, pe fondul prăbușirii demografice.   

El încheie dialogul cu concluzia că însăși călătoria ”creează un fel de dependență. Dacă ai făcut destul de des anumite lucruri, nu te mai poți lipsi de ele”.


Horia Daraban: De ce pe Via Transilvanica? Justificări?

Gheorghe-Ilie Fârte: Am fost motivat de colegul și prietenul meu Virgil Stoica. M-a rugat, m-a invitat, a insistat să îl însoțesc pe Via Transilvanica. Am acceptat. Acum 4 ani am pornit de la Putna, iar anul acesta, în al patrulea an, am pornit de la Sovata și am ajuns la Sighișoara.

Horia Daraban: O distanță totală de?

Gheorghe-Ilie Fârte: De 251,9 de kilometri, atâția ne-au ieșit în acest an.

Horia Daraban: În ce a constat pregătirea, având în vedere că nu ați fost la prima experiență?

Gheorghe-Ilie Fârte: Trebuie să-ți pregătești foarte bine îmbrăcămintea, încălțămintea și echipamentul. Trebuie să ai încălțările foarte bune, să fie moi, să fie cu două numere mai mari, fiindcă ți se umflă picioarele. Trebuie să ai o ținută lejeră, dar să fii pregătit și pentru ploaie. Trebuie să ai un rucsac pe care să nu-l încarci decât cu strictul necesar. Dacă ai depășit limita de 10 kilograme, fiecare gram în plus ți se va părea un kilogram. Dar îți trebuie și foarte multă hotărâre, foarte multă determinare. Sunt momente de oboseală, momente de epuizare, momente de descurajare. În medie, o etapă înseamnă cel puțin 25 de kilometri parcurși pe jos. Sunt declivități, ai de urcat, ai de coborât. Coborârile sunt mai dificile decât cățărările. Te întâlnești cu animale domestice care nu sunt foarte prietenoase cu străinii. Mă gândesc la câinii de stână, dar am învățat să ne descurcăm cu ei. Ne-am descurcat și cu un taur dintr-o cireadă de vite.

Evident, atunci când străbați pădurile este minunat, e răcoare, este umbră. E și riscul întâlnirii cu urșii. Noi am văzut doar iepuri de câmp, căprioare. Nu ne-am întâlnit cu niciun urs, deși am văzut multe urme ale urșilor. Am fost pregătiți, instruiți și pentru asemenea întâlniri, însă nu regret că n-am întâlnit urși.

Horia Daraban: Deci o experiență complexă, o experiență bogată. A fost la început, cu siguranță, euforia startului, începutului de drum, fără monotonie, tot traseul.

Gheorghe-Ilie Fârte: Da, dincolo de componenta geografică, componenta fizică, fiindcă atunci când faci un efort fizic susținut, ți se schimbă chimismul organismului, constați că ai un plus de adrenalină, ai o stare de euforie dată de această suprasolicitare, dar este și o experiență etnografică. Mi-a plăcut foarte mult că am trecut prin sate deosebite din Ținutul Secuilor, din Ținutul Sașilor. A fost o experiență etnografică extraordinară. Am văzut cum sunt amenajate în zonele respective satele, am văzut gospodăriile, am întâlnit și oameni, din nefericire, din ce în ce mai puțini. Am văzut cel mai pregnant fenomenul depopulării, al prăbușirii demografice. Sunt localități unde populația a scăzut cu peste 90%: de la 1500 de locuitori la 160 de locuitori, de la 800 de locuitori la 16 locuitori. Este dureros să vezi nu doar case, ci gospodării înecate în bălării, abandonate. Doare să vezi că a dispărut un mod de producție agricol.

Constați că puținii oameni îmbătrâniți din zonele respective nu mai au ocupații legate de agricultură, dar cu toate acestea, întâlnirile, discuțiile cu oamenii de acolo au fost extrem de edificatoare. Îmi amintesc că am discutat cu secui, de altminteri, foarte mândri de identitatea lor, fiindcă am văzut foarte multe steaguri secuiești puse la porți, puse la case, însă absolut toți oamenii pe care i-am întâlnit acolo au fost deschiși, au vorbit românește cu mine și unul dintre ei chiar mi-a spus ”Să treceți mai des pe la noi”. A fost o propoziție care m-a mișcat foarte mult.

Horia Daraban:  Deci Via Transilvanica, unește oamenii și este ca un fel de fereastră către aceste comunități, care, de altfel, sunt izolate de ceea ce înseamnă tumultul cotidian.

Gheorghe-Ilie Fârte: Îmi place să cred că Via Transilvanica poate să contribuie la regenerarea acestor zone, fie și prin deschiderea de pensiuni unde drumeții să poată înopta, unde să poată mânca. Am dormit la pensiuni obișnuite, însă am dormit și la cort. Am dormit și în locuințe particulare. La Jeica, de exemplu, anul trecut, ne-am cazat la o familie. Noi aveam un dormitor pus la dispoziție, ceilalți membri ai familiei dormeau în celelalte camere, împărțeau cu noi casa proprie. Experiențele au fost formidabile și masa a fost formidabilă. Eu sunt maramureșan de obârșie și mi-a plăcut să văd meniul din copilăria mea pus cu generozitate la dispoziția noastră, meniu stropit cu palincă, la Archita, în mod special, a fost dreasă cu trufe negre și țin să spun că este formidabilă.

Horia Daraban: Ce sentimente v-au încercat în aceste zile? Apropo, câte zile?

Gheorgeh Ilie Fârte: 10 zile, în total. În primul rând, o stare de beatitudine, tonus bun, dar pe de altă parte, am simțit și un pic de descurajare, văzând prăbușirea demografică din zonele respective. Statisticile pot fi foarte mincinoase, însă inserția în aceste zone, intri în contact fizic cu câmpurile năpădite de scaieți, pajiști care trebuie curățate, fiindcă sunt, ora actuală, compromise. Vezi zeci de case abandonate într-un sat, vezi că oamenii nu au mijloace de subzistență decât la nivel minimal. Deci aceste lucruri au răpit un pic din bucuria, beatitudinea experienței de drumeț pe Via Transilvanica.

Horia DarabanE ceva de învățat din astfel de călătorii, domnule profesor?

Gheorghe-Ilie Fârte: Mi-am dat seama că oamenii pot fi mai apropiați decât li se pare. Avem, de multe ori, o reținere, uneori chiar aversiune față de persoane foarte diferite, despre care cunoaștem foarte puține. Însă, habar n-am, poate și fiindcă eram drumeț, am intrat foarte ușor în contact cu oameni foarte diferiți, am putut să intrăm în dialog foarte simplu, foarte direct, cu respect, cu curtoazie. Și dacă ai aceste sentimente de deschidere, de empatie față de ceilalți, lucrurile merg foarte repede, foarte bine înaintează. Și iar mi-am dat seama de ospitalitatea oamenilor. M-am bucurat de această ospitalitate care nu s-a manifestat doar prin cazare, masă. A fost și atitudinea lor deschisă și faptul că mi-au împărtășit foarte multe despre ei, despre familiile lor, despre localitățile lor. Deci poți afla în zece zile mai mult decât ai putea afla din lecturi, din documentare în ani și ani de zile.

Horia Daraban: Localitățile cu istorie bogată, având în vedere dacă e să ne raportăm și la construcțiile istorice aflate acolo?

Gheorghe-Ilie Fârte: Evident, când intri în Ținutul Sașilor, vezi bisericile fortificate, Biserica fortificată de la Archita, Biserica fortificată de la Saschiz, plus Cetatea Țărănească de la Saschiz, plus Biserica fortificată de la Criț. Deci ai o rezonanță istorică, ai o tradiție, însă, pe de altă parte, intrând în bisericile respective, văzând și pozele, aflând și mai multe despre viața lor, constați ce drame cumplite s-au petrecut acolo. În Al Doilea Război Mondial și după, au fost schilodite aceste comunități săsești. Au murit mulți în război, au fost deportați foarte mulți în Rusia din zonele respective. Am văzut plăci comemorative cu numele lor, cu numărul de casă unde locuiau. Este dureros să vezi că, dintr-o familie, de la un număr de casă, au fost luați patru oameni și deportați în Siberia. Cea mai tânără era o adolescentă de 17 ani și foarte mulți au murit acolo.

Probabil, această schilodire a lăsat urme și de aceea au plecat în anii ’80, în masă, din România în Germania Federală. Deci e dureros să vezi cum acele comunități extrem de înfloritoare au fost devastate și au dispărut. Puținii locuitori care au rămas nu au legătură cu cultura săsească tradițională. Evident, sunt fundații care mai încearcă să renoveze niște biserici și, eventual, niște case, însă ceea ce este mai prețios acolo s-a pierdut pentru totdeauna. Este acel tip de comunitate care radia și care sunt sigur că a influențat și pe românii și pe alte naționalități din jur.

Horia Daraban: Ați spus în acest an punct călătoriei la Sighișoara, veți mai reveni pe Via Transilvanica?

Gheorghe-Ilie Fârte: Cu siguranță, vrem să ajungem la Drobeta Turnu Severin. Noi, de la an la an, am tot mărit etapele. În primul an, am făcut drumul doar de la Putna la Vatra Dornei. După aceea, distanțele s-au mărit. Acum, am putut să înnădim zece etape. Dorim să ajungem la Drobeta Turnu Severin, chit ca amândoi, și eu și Virgil, suntem mai aproape de 60 de ani decât de 50 de ani și ne mai propunem și alte drumeții. Anul viitor, vrem să facem El Camino portughez. Cred că se creează un fel de dependență. Dacă ai făcut destul de des anumite lucruri, nu te mai poți lipsi de ele.

Horia Daraban: Pasiune combinată cu dependență?

Gheorghe-Ilie Fârte: Pasiune, dorința de a te reatașa de anumite comunități locale, de anumiți oameni, de a experimenta ceva nou. N-am dormit două nopți în aceeași localitate. Plus, starea de bine pe care o capeți în urma efortului fizic, chiar dacă, la început, mai scârțâie o încheietură sau mai apar niște bășici. Culmea, și aceste mici suferințe trecătoare contribuie la acea stare beatitudine pe care am pomenit-o la început.

Varianta audio a dialogului:

 

Etichete:
„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 25 decembrie 2024, 09:19

„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, afirmația din titlul postării aparține filozofului Paul Pierre Jaques MERCIER, invitat al ediției de astăzi a emisunii...

„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Familia Teodorescu (Cotnari) păstrătoare a tradițiilor străbune – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 26 DECEMBRIE 2024, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 25 decembrie 2024, 09:04

Familia Teodorescu (Cotnari) păstrătoare a tradițiilor străbune – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 26 DECEMBRIE 2024, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, facem popas acasă la Familia Constantin și Carmen Teodorescu din localitatea...

Familia Teodorescu (Cotnari) păstrătoare a tradițiilor străbune – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 26 DECEMBRIE 2024, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 24 decembrie 2024, 08:44

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat, în Ajunul Crăciunului, în matinalul cu Adina Șuhan. Raluca și Adina ne îndeamnă să nu...

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 10:28

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)

Considerată de autorul său, ieșeanul Sorin Cotlarciuc, drept o piesă tragi-comică absurdă, ”Șapca venețiană” promovează dialoguri pline...

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 09:50

Colindători în matinalul Radio România Iași

Colindători în matinalul Radio România Iași.   Frații Cojocaru, Ștefania și Ciprian, din Neagra Șarului, județul Suceava, doi artiști...

Colindători în matinalul Radio România Iași
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 07:29

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, vă prezentăm prima manifestare din programul Festivalului „Teodorenii”, ediția a X-a, festival...

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni duminică, 22 decembrie 2024, 18:11

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași vă colindă și prin intermediul nostru! Concertul lor de Crăciun a avut loc pe 11...

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni sâmbătă, 21 decembrie 2024, 08:42

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae Simona Alexandroae, fondator Clubul de Artă „Music Land...

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

Au crescut timpii de aşteptare pentru autoturisme la mai multe puncte de trecere a frontierei la ieşirea din ţară

Au crescut timpii de aşteptare pentru autoturisme la mai multe puncte de trecere a frontierei la ieşirea din ţară

Publicat de Andreea Drilea, 4 august 2024, 07:23

Cel mai mult se aşteaptă la vama Stânca, cu Republica Moldova, 80 de minute. Şoferii stau în coadă 70 de minute şi la vama Negru Vodă, unde este doar o singură arteră de ieşire, în timp ce la Giurgiu-Ruse timpul de trecere este de 40 de minute.

Sunt lucrări de reparaţie a podului pe partea bulgară, iar circulaţia se desfăşoară pe o singură bardă, alternativ, în sistem semaforizat. La intrarea în ţară, cel mai mare timp de aşteptare este tot la vama Negru Vodă, 70 de minute.

Este aglomeraţie şi la punctele de trecere a frontierei Petea şi Urziceni, 60 de minute.

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:38

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia comunităţii Declic prin care se cere Guvernului României interzicerea comercializării petardelor şi...

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:36

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale au emis comunicate, în această dimineaţă, în care critică măsurile pentru reducerea...

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:32

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANCP) recomandă consumatorilor să manifeste vigilenţă sporită la achiziţionarea...

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:30

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou

Aproximativ 22.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, zilnic, în perioada Revelionului, pentru prevenirea accidentelor...

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:50

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025

UPDATE ora 13:35 – Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu regretă niciuna dintre măsurile luate de majorare a pensiilor,...

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:25

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie – FSLI, „Alma Mater” şi „Spiru Haret” – cer guvernului să...

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 11:11

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024

Un număr de 2,68 miliarde de ambalaje ‘SGR’ au intrat în staţiile de reciclare, din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024,...

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 10:12

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

Benzina şi motorina vor costa mai mult de la 1 ianuarie, din cauza creşterii cu aproximativ 6% a accizelor la carburanţi, potrivit unui document...

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

Începe a doua etapă de admitere la liceu

Începe a doua etapă de admitere la liceu

Publicat de Andreea Drilea, 4 august 2024, 06:26

Luni se primesc înscrierile pentru probele de aptitudini sau de limbi străine şi de limba maternă, care se vor desfăşura pe 6 şi pe 7 august.

Pot participa la această etapă de admitere copiii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă, dar nu s-au înscris la şcoala unde au intrat, cei aproximativ 1.600 de absolvenţi de clasa a VIII-a care nu au fost repartizaţi, dar şi cei care nu au susţinut Evaluarea Naţională. Practic, orice copil care nu este încă înscris în clasa a IX-a poate participa în zilele următoare la a doua etapă de admitere, a precizat ministrul educaţiei, Ligia Deca.

Înscrierile pentru admiterea propriu-zisă vor avea loc în perioada 12-14 august, iar repartizarea o săptămână mai târziu.

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:38

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia comunităţii Declic prin care se cere Guvernului României interzicerea comercializării petardelor şi...

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:36

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale au emis comunicate, în această dimineaţă, în care critică măsurile pentru reducerea...

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:32

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANCP) recomandă consumatorilor să manifeste vigilenţă sporită la achiziţionarea...

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:30

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou

Aproximativ 22.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, zilnic, în perioada Revelionului, pentru prevenirea accidentelor...

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:50

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025

UPDATE ora 13:35 – Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu regretă niciuna dintre măsurile luate de majorare a pensiilor,...

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:25

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie – FSLI, „Alma Mater” şi „Spiru Haret” – cer guvernului să...

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 11:11

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024

Un număr de 2,68 miliarde de ambalaje ‘SGR’ au intrat în staţiile de reciclare, din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024,...

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 10:12

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

Benzina şi motorina vor costa mai mult de la 1 ianuarie, din cauza creşterii cu aproximativ 6% a accizelor la carburanţi, potrivit unui document...

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

Apa Mării Negre îndeplineşte toate criteriile de siguranţă şi sănătate

Apa Mării Negre îndeplineşte toate criteriile de siguranţă şi sănătate

Publicat de Andreea Drilea, 4 august 2024, 06:22

Zilele trecute au fost semnalate probleme legate de calitatea apei mării în anumite zone izolate de pe litoralul românesc, cum ar fi Corbu şi Vadu, unde nivelul de bacterii e-coli era ridicat.

Reprezentanta DSP Constanţa a mai spus că analiza apei la Corbu şi Vadu, localităţi situate la nord de Mamaia, va fi repetată în zilele următoare.

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:38

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia comunităţii Declic prin care se cere Guvernului României interzicerea comercializării petardelor şi...

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:36

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale au emis comunicate, în această dimineaţă, în care critică măsurile pentru reducerea...

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:32

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANCP) recomandă consumatorilor să manifeste vigilenţă sporită la achiziţionarea...

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:30

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou

Aproximativ 22.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, zilnic, în perioada Revelionului, pentru prevenirea accidentelor...

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:50

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025

UPDATE ora 13:35 – Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu regretă niciuna dintre măsurile luate de majorare a pensiilor,...

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:25

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie – FSLI, „Alma Mater” şi „Spiru Haret” – cer guvernului să...

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 11:11

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024

Un număr de 2,68 miliarde de ambalaje ‘SGR’ au intrat în staţiile de reciclare, din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024,...

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 10:12

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

Benzina şi motorina vor costa mai mult de la 1 ianuarie, din cauza creşterii cu aproximativ 6% a accizelor la carburanţi, potrivit unui document...

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

Inspectorii de muncă le reamintesc firmelor să aplice măsurile legale pentru angajaţii care lucrează în aer liber pe vreme foarte călduroasă

constructii

Publicat de Andreea Drilea, 4 august 2024, 06:19

Temperaturile ridicate impun asigurarea unor minime condiţii pentru securitate şi sănătate în muncă, dar angajatorii pot decide chiar scurtarea programului de lucru sau suspendarea activităţii, variantă pentru care se optează însă foarte rar, după cum transmite corespondenta noastră în Vaslui, Alina Darie.

Reporter: În recenta perioadă cu temperaturi extreme, o singură firmă de construcţii din judeţ a luat decizia de a suspenda câteva zile activitatea pentru a-şi proteja muncitorii.

Inginerul Ioan Ciomaga, managerul uneia din cele mai mari firme de construcţii din judeţul Vaslui: Îmi pare rău că nu luaţi şi ceilalţi colegi, pentru că, ferească D-zeu până se întâmplă ceva. Viaţa omului este mai importantă decât orice. Ar trebui să devină lege. Noi lucrăm în câmp deschis de regulă, la drumuri la care se intervine şi cu asfalt şi la temperaturile alea de 39° poate 40, în anumite perioade de vârf a zilei, să mai vii şi cu asfaltul la 180°, aproape imposibil.

Reporter: Motivul pentru care majoritatea constructorilor din judeţul Vaslui au continuat activitatea în perioadele caniculare este acela că şi aşa – spun ei – ritmul proiectelor este mult de încetinit din cauza insuficienţei forţei de muncă.

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
Revelionul ieșenilor 2025. Artiștii care vor urca pe scenă
Regional luni, 30 decembrie 2024, 17:53

Revelionul ieșenilor 2025. Artiștii care vor urca pe scenă

Primăria Municipiului Iași și Ateneul Național din Iași anunță programul special al Revelionului Ieșenilor 2025, un eveniment care își...

Revelionul ieșenilor 2025. Artiștii care vor urca pe scenă
Vrancea: Control judiciar pentru fostul deputat care a împuşcat mortal un bărbat la o partidă de vânătoare
Regional luni, 30 decembrie 2024, 16:16

Vrancea: Control judiciar pentru fostul deputat care a împuşcat mortal un bărbat la o partidă de vânătoare

Fostul deputat Victor Roman, om de afaceri, a fost inculpat oficial şi pus sub control judiciar pentru 60 de zile de către procurorii Parchetului...

Vrancea: Control judiciar pentru fostul deputat care a împuşcat mortal un bărbat la o partidă de vânătoare
Primăria orașului Darabani a scos la licitație proiectul de construire a noului spital orășenesc
Regional luni, 30 decembrie 2024, 14:58

Primăria orașului Darabani a scos la licitație proiectul de construire a noului spital orășenesc

Primăria orașului Darabani a scos la licitație proiectul de construire a noului spital orășenesc. Procedura va avea loc pe 31 ianuarie 2025 și...

Primăria orașului Darabani a scos la licitație proiectul de construire a noului spital orășenesc
Iaşi: Adolescent de 17 ani, lovit mortal de un autobuz în apropierea unei treceri de pietoni din Valea Lupului
Regional luni, 30 decembrie 2024, 12:42

Iaşi: Adolescent de 17 ani, lovit mortal de un autobuz în apropierea unei treceri de pietoni din Valea Lupului

Un băiat în vârstă de 17 ani a fost accidentat mortal de un autobuz în apropierea unei treceri de pietoni din Valea Lupului, poliţiştii din...

Iaşi: Adolescent de 17 ani, lovit mortal de un autobuz în apropierea unei treceri de pietoni din Valea Lupului
Regional luni, 30 decembrie 2024, 10:20

Botoşani: Bombă de aruncător descoperită într-o pădure cu un detector de metale

O bombă de aruncător, de calibru 82 milimetri, în perfectă stare de funcţionare a fost descoperită, duminică, pe raza localităţii Dracşani,...

Botoşani: Bombă de aruncător descoperită într-o pădure cu un detector de metale
Regional luni, 30 decembrie 2024, 10:19

Neamţ: Un tânăr beat şi cu permisul suspendat a fugit de poliţie şi a intrat cu maşina într-un cap de pod

Un tânăr beat şi cu permisul suspendat a fugit de poliţie şi a intrat cu maşina într-un cap de pod pe drumul naţional DN 15D, în localitatea...

Neamţ: Un tânăr beat şi cu permisul suspendat a fugit de poliţie şi a intrat cu maşina într-un cap de pod
Regional luni, 30 decembrie 2024, 09:38

METEO: COD GALBEN de ceață în județele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui

COD GALBEN de ceață în județele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui Fenomene avertizate: local, ceață ce determină vizibilitate redusă...

METEO: COD GALBEN de ceață în județele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui
Regional duminică, 29 decembrie 2024, 11:53

Botoşani: Peste 100 de kilograme de articole pirotehnice, descoperite în urma a şapte percheziţii

Polițiștii din localitatea Flămânzi au pus în executare șapte mandate de percheziție domiciliară, la persoane bănuite de comiterea...

Botoşani: Peste 100 de kilograme de articole pirotehnice, descoperite în urma a şapte percheziţii

Rata şomajului la nivel naţional a coborât la 3,06%, la sfârşitul lunii iunie

Rata şomajului la nivel naţional a coborât la 3,06%, la sfârşitul lunii iunie
Foto: bani 250 lei

Publicat de Andreea Drilea, 4 august 2024, 06:16

Erau atunci înregistraţi aproximativ 246.000 de şomeri în România, cu 2.600 mai puţini decât la sfârşitul lunii mai.

Dintre şomerii înregistraţi, doar 48.000 primeau indemnizaţie de şomaj, mai arată datele centralizate de responsabilii în domeniu.

Cei mai mulţi şomeri din România, 181.000 de persoane, provin din mediul rural, iar cei mai mulţi, 131.000, sunt bărbaţi. Un sfert din numărul total de şomeri din România au între 40 şi 49 de ani, iar aproximativ o treime nu au studii sau au absolvit doar studii primare.

Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:38

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia comunităţii Declic prin care se cere Guvernului României interzicerea comercializării petardelor şi...

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:36

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale au emis comunicate, în această dimineaţă, în care critică măsurile pentru reducerea...

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:32

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANCP) recomandă consumatorilor să manifeste vigilenţă sporită la achiziţionarea...

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:30

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou

Aproximativ 22.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, zilnic, în perioada Revelionului, pentru prevenirea accidentelor...

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:50

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025

UPDATE ora 13:35 – Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu regretă niciuna dintre măsurile luate de majorare a pensiilor,...

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:25

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie – FSLI, „Alma Mater” şi „Spiru Haret” – cer guvernului să...

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 11:11

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024

Un număr de 2,68 miliarde de ambalaje ‘SGR’ au intrat în staţiile de reciclare, din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024,...

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 10:12

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

Benzina şi motorina vor costa mai mult de la 1 ianuarie, din cauza creşterii cu aproximativ 6% a accizelor la carburanţi, potrivit unui document...

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

MAI: De la 1 septembrie, cei care primesc cetăţenia română vor avea un card de cetăţenie

MAI: De la 1 septembrie, cei care primesc cetăţenia română vor avea un card de cetăţenie

Publicat de Andreea Drilea, 4 august 2024, 06:13

Ministerul Afacerilor Interne a informat, sâmbătă, printr-un comunicat transmis AGERPRES, că pe 25 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 100 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, care introduce modificări atât în ceea ce priveşte procesul de acordare/redobândire a cetăţeniei române, prin creşterea nivelului de securitate a documentelor ce dovedesc această calitate, respectiv prin punerea în circulaţie a cardului de cetăţenie română, cât şi în procesul de soluţionare a cererilor de eliberare a paşapoartelor româneşti.

Conform ordonanţei, cererile de eliberare a paşapoartelor româneşti cu menţionarea ţării de domiciliu, depuse de persoanele care au dobândit/ redobândit cetăţenia română şi care nu au mai deţinut, ulterior obţinerii cetăţeniei române, un paşaport românesc sau un act de identitate românesc, trebuie să fie însoţite şi de certificatul de cetăţenie, respectiv de cardul de cetăţenie română.

Persoanele cărora, începând cu 1 septembrie 2024, li se va elibera cardul de cetăţenie română şi care vor dori să îşi stabilească domiciliul în străinătate, vor avea obligaţia să solicite, în termen de trei ani de la data dobândirii/redobândirii cetăţeniei române, eliberarea unui paşaport românesc cu menţionarea ţării de domiciliu, precizează MAI.

‘Prin modificările legislative pe care le reglementează, OUG 100/2024 asigură continuarea procesului de digitalizare a serviciilor publice oferite cetăţenilor care necesită verificarea statutului juridic al persoanelor faţă de statul român. Astfel, specialiştii Direcţiei Generale de Paşapoarte şi ai Direcţiei Generale pentru Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constituie prima platformă de cetăţenie ce va fi integrată în platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne, până la operaţionalizarea de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a sistemului informatic de evidenţă a cardurilor de cetăţenie română’, precizează comunicatul citat.

O altă modificare importantă adusă de ordonanţă vizează reglementarea Sistemului informatic de evidenţă a datelor despre cetăţenia română din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple, sistem administrat de Direcţia Generală de Paşapoarte.

Ministerul de Interne le reaminteşte cetăţenilor faptul că, în situaţia în care descendenţii cetăţenilor români sau foştii cetăţeni români doresc să obţină, după caz, acte de stare civilă, documente de identitate sau de călătorie româneşti ori redobândirea cetăţeniei române, este necesar să se adreseze direct instituţiilor competente să elibereze astfel de documente, respectiv să soluţioneze cererile de redobândire a cetăţeniei române, fără să solicite, în prealabil, Direcţiei Generale de Paşapoarte, furnizarea datelor despre cetăţenia română din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:38

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia comunităţii Declic prin care se cere Guvernului României interzicerea comercializării petardelor şi...

70.000 de cetăţeni au semnat petiţia Declic pentru interzicerea petardelor
Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:36

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale au emis comunicate, în această dimineaţă, în care critică măsurile pentru reducerea...

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale critică măsurile pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar
ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:32

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANCP) recomandă consumatorilor să manifeste vigilenţă sporită la achiziţionarea...

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice
Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 13:30

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou

Aproximativ 22.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, zilnic, în perioada Revelionului, pentru prevenirea accidentelor...

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:50

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025

UPDATE ora 13:35 – Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu regretă niciuna dintre măsurile luate de majorare a pensiilor,...

Ciolacu: Adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă ‘trenuleţ’; coborâm deficitul bugetar la 7% în 2025
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 12:25

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie – FSLI, „Alma Mater” şi „Spiru Haret” – cer guvernului să...

Cele trei mari federaţii sindicale din educaţie cer guvernului să îşi respecte angajamentele luate după greva generală
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 11:11

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024

Un număr de 2,68 miliarde de ambalaje ‘SGR’ au intrat în staţiile de reciclare, din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024,...

RetuRO: Românii au returnat 2,68 miliarde de ambalaje din decembrie 2023 şi până în noiembrie 2024
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 10:12

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

Benzina şi motorina vor costa mai mult de la 1 ianuarie, din cauza creşterii cu aproximativ 6% a accizelor la carburanţi, potrivit unui document...

Taxele şi impozitele locale, dar şi accizele la carburanţi şi anumite segmente de băuturi alcoolice vor creşte de la 1 ianuarie

JO 2024 – Canotaj: România a cucerit aurul la opt plus unu feminin

JO 2024 – Canotaj: România a cucerit aurul la opt plus unu feminin

Publicat de Andreea Drilea, 4 august 2024, 06:09

România, în formula Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu, s-a impus cu timpul de 5 min 54 sec 39/100, terminând cu mai mult de o barcă avans faţă de Canada (Jessica Sevick, Caileigh Filmer, Maya Meschkuleit, Kasia Gruchala-Wesierski, Avalon Wasteneys, Sydney Payne, Kristina Walker, Abby Dent, Kristen Kit), campioana olimpică en titre, înregistrată din 5 min 58 sec 84/100.

Tricolorele au luat cursa pe cont propriu după ce au trecut de 500 de metri, punct de control pe care Canada l-a trecut cu un uşor avantaj.

Medaliile de bronz au revenit Marii Britanii (Heidi Long, Rowan McKellar, Holly Dunford, Emily Ford, Lauren Irwin, Eve Stewart, Harriet Taylor, Annie Campbell-Orde, Henry Fieldman), în 5 min 59 sec 51/100.

În urmă cu trei ani, la Tokyo, România ocupa doar locul şase în finală, după ce în serii stabilise un nou record mondial şi olimpic (5:52.99).

Ultima medalie olimpică a României în această probă – bronz – data din 2016, de la Rio.

Acesta este al patrulea titlu olimpic al României la opt plus unu feminin, după cele din 1996, 2000, 2004.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin – categorie uşoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin. Sâmbătă vor avea loc finalele la opt plus unu feminin şi opt plus unu masculin

Canotajul are acum cinci medalii la JO 2024, două de aur şi trei de argint.

România a ajuns la un bilanţ de şapte medalii, trei de aur, trei de argint şi una de bronz. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, de Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi de Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, în timp ce bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber. AGERPRES

Etichete:
JO 2024 – Haltere: Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la cat. 49 kg
Sport joi, 8 august 2024, 06:39

JO 2024 – Haltere: Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la cat. 49 kg

Halterofila română Mihaela Valentina Cambei a cucerit medalia de argint la categoria 49 kg, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris....

JO 2024 – Haltere: Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la cat. 49 kg
Sportivii români medaliaţi la Paris vor primi 140.000 euro pentru aur, 100.000 euro pentru argint şi 60.000 pentru bronz
Sport sâmbătă, 3 august 2024, 06:56

Sportivii români medaliaţi la Paris vor primi 140.000 euro pentru aur, 100.000 euro pentru argint şi 60.000 pentru bronz

Toţi ochii sunt îndreptaţi zilele acestea spre Olimpiada de la Paris, unde e un adevărat festival al sportului, iar colega RRA Daniela Coman ne...

Sportivii români medaliaţi la Paris vor primi 140.000 euro pentru aur, 100.000 euro pentru argint şi 60.000 pentru bronz
Încă două medalii de argint pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris
Sport vineri, 2 august 2024, 13:56

Încă două medalii de argint pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris

Canotoarele române Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel au cucerit medaliile de argint în proba de dublu rame feminin, astăzi, la Jocurile Olimpice...

Încă două medalii de argint pentru canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris
JO 2024 – Canotaj: Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit aurul la dublu vâsle masculin
Sport joi, 1 august 2024, 12:41

JO 2024 – Canotaj: Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit aurul la dublu vâsle masculin

Canotorii români Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit medaliile de aur în proba de dublu vâsle masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la...

JO 2024 – Canotaj: Andrei Cornea şi Marian Enache au cucerit aurul la dublu vâsle masculin
Sport joi, 1 august 2024, 12:28

JO 2024 – Canotaj: Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliate cu argint la dublu vâsle feminin

Canotoarele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au câştigat medaliile de argint în proba de dublu vâsle feminin, joi, la Jocurile Olimpice...

JO 2024 – Canotaj: Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliate cu argint la dublu vâsle feminin
Sport joi, 1 august 2024, 05:50

JO 2024 – Înot: David Popovici a câştigat medalia de bronz la 100 m liber

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de bronz la 100 m liber, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris, într-o finală în...

JO 2024 – Înot: David Popovici a câştigat medalia de bronz la 100 m liber
Sport marți, 30 iulie 2024, 05:54

JO 2024 – Înot: David Popovici, medaliat cu aur la 200 m liber

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, luni seara, după o...

JO 2024 – Înot: David Popovici, medaliat cu aur la 200 m liber
Sport sâmbătă, 27 iulie 2024, 06:13

UNICREDIT IAȘI OPEN – Mirra Andreeva, noua campioană a turneului UniCredit Iași Open. Este primul succes în circuitul WTA pentru tânăra de doar 17 ani

Mirra Andreeva, noua campioană a turneului UniCredit Iași Open. Este primul succes în circuitul WTA pentru tânăra de doar 17 ani Mirra Andreeva...

UNICREDIT IAȘI OPEN – Mirra Andreeva, noua campioană a turneului UniCredit Iași Open. Este primul succes în circuitul WTA pentru tânăra de doar 17 ani