Detalii ne oferă inspectorul Alexandru Andronache de la Centrul Infotrafic al Poliţiei Române:
Alexandru Andronache: Pe DN 2 Bacău-Roman, în apropierea localităţii Dumbrava, în judeţul Bacău, acolo a avut loc o coliziune între două autovehicule, eveniment rutier total cu rănirea unei persoane ce este conştientă şi evaluată medicală. La faţa locului, traficul rutier se desfăşoară alternativ pe un sens, fără a fi înregistrate valori de trafic ridicate. Se estimează reluarea normală a circulaţiei în 30 de mine.
De asemenea, pe DN 15D, în zona localităţii Bozienii de Sus, în judeţul Neamţ, un autoturism a colizionat un atelaj hipo, în care se aflau două persoane, ambele fiind declarate decedate. De asemenea, şoferul autoturismului a suferit leziuni, fiind transportat la spital. Şi acolo traficul rutier este întrerupt pentru efectuarea cercetării la faţa locului, astfel că pentru prevenirea evenimentelor rutiere îi sfătuim pe şoferi să nu depăşească limitele legale de viteză, să evite depăşirile periculoase şi bineînţeles să nu urce la volan dacă au consumat alcool sau substanţe interzise.
Tendinţa de scădere a acestui indicator se va menţine şi în 2025, urmând să ajungă la 3,4% la sfârşitul anului, potrivit datelor prezentate de guvernatorul Mugur Isărescu. El a precizat că prognoza privind inflaţia a stat şi la baza recentei scăderi a nivelului dobânzii de referinţă.
Mugur Isărescu: Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară, în funcţie de cum a evoluat şi inflaţia, ca să nu rămânem ‘cocoţaţi’ cu rata de politică monetară sus, în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil, sau vor fi factori perturbatori care ar putea să ne blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară. Gândiţi-vă că oricând poate să apară o inversare de mişcări de capital. Avem cu ce să acţionăm în acest sens, avem rezervă valutară, avem metode de a steriliza şi excedentul de lichiditate, deci putem să reacţionăm.
Realizator: Reamintim că Banca Naţională a redus recent, pentru a doua oară consecutiv, rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5%/an de la 6,75% pe an.
Anul şcolar 2024-2025 începe pe 9 septembrie, iar primul interval de cursuri se încheie pe 25 octombrie. Următorul se va desfăşura între 4 noiembrie şi 20 decembrie, iar cel de-al treilea va începe pe 8 ianuarie.
Acesta se va încheia însă la date diferite, respectiv 7, 14 sau 21 februarie, în funcţie de săptămâna pe care inspectoratele şcolare judeţene au ales-o deja pentru aşa numita vacanţă de schi a elevilor, a anunţat ministrul Ligia Deca, într-o postare pe facebook. În sfârşit, cel de-al patrulea şi ultimul modul de învăţare din viitorul an şcolar va fi între 28 aprilie şi 20 iunie.
În acestei decizii, Ana Maria Bărbosu a obţinut medalia de bronz la sol, în timp ce Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiţia pe locul 4.
Memoriul depus de FRG şi Sabrina Maneca Voinea a fost respins.
‘Federaţia Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatura specializata in dreptul sportului, Gherdan şi Asociaţii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan şi avocaţii Călina Tejan şi Raul Ştefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile şi patru nopţi, vă comunică dispozitivele şedinţei TAS în speţa: FRG, Bărbosu vs. Federaţia Internaţională de Gimnastică: 1. Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parţial admisă. 2. Contestaţia formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG şi este determinată ca fiind fără efect. 3. Scorul iniţial de 13,666 acordat atletei Jordan Chiles în finală este reinstituit. 4. Federaţia Internaţională de Gimnastică va determina clasamentul finalei şi va acorda medaliile în concordanţă cu decizia de mai sus. 5. Alte solicitări sunt respinse. FRG, Voinea vs. Federaţia Internaţională de Gimnastică: 1. Cererea înregistrată de FRG şi Sabrina Maneca Voinea este respinsă”, se arată în comunicat.
Pe 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că a terminat pe poziţia a treia. Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.
Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).
În urma deciziei TAS, Ana Maria Bărbosu încheie pe 3, cu 13,700, Sabrina Maneca-Voinea ocupă locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles va ocupa locul 5, cu 13,666.
România nu mai obţinuse o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.
Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 4 la sol, iar Ana Bărbosu pe 3 la sol.
Înaintea ultimei zile a Jocurilor Olimpice, România are nouă medalii, trei de aur, patru de argint şi două de bronz. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg, iar bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol.
Clasamentul finalei de la sol: 1. Rebeca Andrade (Brazilia) 14,166 2. Simone Biles (SUA) 14,133 3. Ana Maria Bărbosu (România) 13,700 4. Sabrina Maneca-Voinea (România) 13,700 5. Jordan Chiles (SUA) 13,666 6. Alice D’Amato (Italia) 13,600 7. Rina Kishi (Japonia) 13,166 8. Yushan Ou (China) 13,000 9. Manila Esposito (Italia) 12,133