Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 octombrie, ora 15:00 – 7 octombrie, ora 12:00, pe fondul situaţiei hidrometeorologice actuale şi a prognozei meteorologice pentru următoarele 48 de ore, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte de inundaţii locale şi depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Olt, Cibin, Argeş, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Râmnicu Sărat, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, Bârlad, Siret, Jijia, Prut, precum şi pe râurile din Dobrogea.
INHGA precizează că fenomenele hidrologice prognozate se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi, Constanţa şi Tulcea. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
Interval de valabilitate: 05 octombrie, ora 10 – 07 octombrie, ora 10
Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ
Zone afectate: Moldova
În intervalul menționat, va ploua în cea mai mare parte a Moldovei. Vor fi averse, însoțite pe spații mici de
descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp.
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
Interval de valabilitate: 05 octombrie, ora 15 – 06 octombrie, ora 12
În intervalul menționat, în Moldova, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, izolat însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Îndeosebi în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.
Prognoză specială
Interval de valabilitate: 04 octombrie, ora 23 – 05 octombrie, ora 15
Zone afectate: Moldova
În intervalul menționat, în jumătatea de nord a Moldovei și zona de munte, va ploua trecător și sub formă de aversă. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge și depăși 15 l/mp.
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
Interval de valabilitate: 05 octombrie, ora 15 – 06 octombrie, ora 12
În intervalul menționat, în Moldova, vor fi averse însemnate cantitativ. În intervale scurte de timp sau prin
acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp, izolat de peste 40…50 l/mp. Ploile vor avea și caracter
torențial, vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.
În Germania şi Austria măsura se aplică de la 1 octombrie, cu excepţia anvelopelor produse înainte de 2018 având marcajul M+S, care vor fi permise în continuare.
Potrivit sursei citate, în Franţa regula se va aplica de la 1 noiembrie, iar în Suedia – de la 1 decembrie.
În ţara noastră nu există nicio interdicţie în acest sens, deşi, în ultimele luni, au circulat pe internet informaţii privind presupusa interzicere a anvelopelor M plus S.
Dealtfel, pe site-ul Registrului Auto Român ultima informaţie postată pe acest subiect indică faptul că TOATE anvelopele marcate cu M şi S, cunoscute ca all-seson – îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă.
Potrivit legii, anvelopele de iarnă, deci şi cele all season, sunt obligatorii atunci când suprafaţa drumurilor este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Prorectorul instituției de învățământ superior, Vasile Stoleru, a precizat că au răspuns invitației mai bine de 84 de producători din zona Moldovei, iar față de manifestările precedente și-au anunțat participarea și institute de cercetare din domeniu.
Vasile Stoleru: Avem peste 84 de producători cu produse diverse, începând de la produse, materie primă legume, fructe și altele, produse procesate din legume și fructe, produse procesate de cereale, mă refer aici produse de panificați, patiserie, dar și produse din lapte sau din carne.
Evenimentul, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, în cadrul proiectului “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, cuprinde prelegeri, paneluri de discuții despre etica și evoluția jurnalismului și a genurilor jurnalistice, muzică, interviuri și materiale video, creând astfel un cadru de referință pentru studenți, facilitând înțelegerea profundă a rolului și responsabilităților jurnalistului în societate, pornind de la promovarea valorilor democratice, civice și morale.
Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pentru elevii şi studenţii din domeniile jurnalism, științele comunicării și alte domenii de studiu asociate – filologie, litere, arte etc.
Sprijinul, în valoare de câte 15.000 lei, va fi distribuit prin Poşta Română celor aproximativ 6.000 de familii şi persoane singure care au suferit pagube, pentru a-şi cumpăra mobilier de strictă necesitate, obiecte sanitare, materiale de construcţii, aparate electrocasnice, combustibil pentru încălzire şi gătit.
Potrivit Guvernului, beneficiarii trebuie să încheie o convenţie cu Agenţiile pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin care se obligă să cheltuiască suma acordată până în data de 31 decembrie. Ulterior, ei trebuie să prezinte şi dovada plăţilor facturi sau chitanţe. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Statul român dorește ca până în 2030 râul Prut să fie traversat de 11 poduri rutiere. Deocamdată, însă, tronsonul de autostradă Moțca – Iași – Ungheni nu a fost încă scos la licitație pentru proiectare și execuție. (Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radiochisinau.md)
FSLI spune că s-a ajuns în această situaţie pentru că nu sunt posturi titularizabile şi pentru că foarte puţin tineri vor să profeseze în sistemul de învăţământ din stat din cauza salariilor mici.
Simion Hăncescu, preşedintele federaţiei, subliniază într-un comunicat că numărul mare de suplinitor din şcolile din întreaga ţară este resimţit de elevii care ajung pe parcursul unui ciclu de şcolarizare să aibă la aceeaşi materie trei sau patru profesori diferiţi, cu metode diferite de predare, cu pedagogie şi stiluri diferite. Este periculos pentru formarea unor elevi să ai atât de multă instabilitate, mai spun sindicatele din învăţământ. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Cele mai multe doze administrate au fost cu ser antitetanic, însă oamenii şi-au făcut şi vaccin antihepatitic A.
În plus, se asigură stocul de substanţe biocide pentru dezinfecţia fântânilor aflate pe domeniul public sau în gospodării.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, DSP recomandă în continuare să se consume şi să se folosească pentru igienă şi prepararea hranei doar apă care este sigură, îmbuteliată sau fiartă şi răcită, iar cea din fântâni să fie utilizată doar după curăţare, salubrizare şi dezinfectare, atunci când analizele de laborator arată că apa este bună pentru consum.
DSP mai recomandă să se respecte cu stricteţe regulile de igienă individuală. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Până astăzi, Biroul Electoral Central a înregistrat următoarele candidaturi pentru alegerile prezidenţiale: George Simion – AUR, Elena Lasconi – USR, Nicolae Ciucă – PNL, Diana Şoşoacă – SOS România, Kelemen Hunor – UDMR şi independenţii Mircea Geoană şi mai puţin cunoscutul Călin Georgescu. Judecătorii de la Biroul Electoral Central au respins cererea lui Miron Cozma, care a dorit să se înscrie în cursa electorală. El a venit la BEC şi a spus că vrea să folosească listele de susţinători pe care le-a strâns în 2019, atunci când s-a răzgândit şi nu a mai vrut să candideze. I s-a spus că acest lucru nu se poate face, că acele liste sunt sigilate şi nimeni nu mai poate umbla la ele şi că pentru actualele alegeri trebuiau strânse semnături noi. Din acest motiv, decizia BEC a fost de a i se respinge cererea.
Ieri şi-au depus listele de susţinători şi candidaturile independenţii Cristian Diaconescu şi Ana Birchall şi din partea Partidului Naţional Conservator Român, europarlamentarul Cristian Terheş.
Astăzi şi-au anunţat intenţia de a veni la BEC pentru a înregistra candidaturile la prezidenţiale: liderul PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintele Forţat Dreptei, Ludovic Orban, după ce va primi sprijinul unei alianţe electorale de dreapta.
De altfel, tot astăzi este ultima zi când cei care doresc şi au liste de susţinători pot să se înscrie în cursa pentru Palatul Cotroceni.
Tot astăzi, Curtea Constituţională urmează să se pronunţe asupra contestaţiilor privind candidaturile Dianei Ivanovici Şoşoacă de la SOS România, a independentul lui Mircea Geoană şi a liderului PNL, Nicolae Ciucă.
Calendarul electoral prevede că în data de 10 octombrie candidaturile admise rămân definitive şi sunt afişate pe pagina Biroului Electoral Central. Două zile mai târziu va avea loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Decizia Comisiei se bazează pe concluziile investigaţiei lansate în urmă cu un an. Beijingul sprijină industria proprie în aşa fel încât preţul maşinilor electrice chinezeşti să fie mult mai mic decât al celor europene, iar astfel competiţia este în parte eliminată. Conform declaraţiilor Comisiei, China nici nu a colaborat eficient cu Executivul european, în ciuda apelurilor făcute în timpul investigaţiei şi s-a angajat foarte târziu în negocieri care nu au condus la rezolvarea problemei.
Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei pe probleme de comerţ: Nu dorim şi niciodată nu am vrut să impunem tarife de dragul taxării. Ceea ce vrem este ca Beijingul să retragă acele subvenţii care nu sunt conforme cu regulile comerţului internaţional. Iar aceste subvenţii au fost extrem de bine documentate în investigaţia noastră, după ce au fost identificate.
Beijingul a reacţionat imediat, iar Camera de comerţ a Chinei în Uniunea Europeană îndeamnă blocul comunitar să acţioneze prudent şi să amâne aplicarea tarifelor. China cataloghează tarifele drept măsuri de protecţionism şi avertizează că această atitudine ar putea conduce la degradarea relaţiilor comerciale între cele două părţi.
La rândul lor, reprezentanţii Comisiei spun că vor continua să negocieze cu Bejingul pe această temă, pentru a găsi o alternativă compatibilă cu reglementările comerciale internaţionale. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Iași: Noaptea Albă a Galeriilor se întoarce în galeriile de artă și spațiile expoziționale ieșene cu un program special
Publicat de gabrielarotaru,
5 octombrie 2024, 06:30 / actualizat: 5 octombrie 2024, 8:04
Astfel, în acest week-end (4-6 octombrie 2024), în intervalul orar 18:00-23:59, iubitorii de artă sunt așteptați de peste o sută de voluntari NAG pentru a explora propunerile celor 9 galerii locale, cu tururi ghidate în mai multe limbi (inclusiv ucraineană).
Ca alt element de noutate, publicul amator de artă are acces gratuit la 4 conferințe din cadrul proiectului „Lumi ale artei”, care au loc de joi până duminică, începând cu ora 18.
Galerii participante / artiști/ expoziții:
Borderline Art Space (Carol I nr. 4, curtea interioară Habitat Proiect)
„Astea nu sunt desene” – Dumitru Gorzo.
Galeria Aparte (str. Codrescu Teodor nr. 6)
„Gala Absolvenților FAVD 2024” – expoziție de grup.
Galeria Artep (Șoseaua Sărărie 15)
„Utopian Body” -Claudiu Ciobanu.
Galeria Dana (str. Profesor Petru Cujbă 17)
„pictură & scumptură” – Dumitru Macovei & Giulian Dumitriu
Galeria „Beciul lui Drossu” (str. A. Lăpușneanu, nr.7 – 9)
„In between : A/B” – Larissa Natalia Danilov (LOV) și Andrei Alecsandru
Galeria „Th. Pallady” (str. A. Lăpușneanu, nr.7 – 9 Iași)
„etaju’ 1” – Apartamentul 6 (Ruxandra Mărgineanu, Ioana Mihai, Marian Stavarache, Alexandra Tîrpescu, Radu Mihai-Tănasă și Cristiana Ursache) –
Galeria „Octav Băncilă” (str. A. Lăpușneanu, nr.7 – 9)
„Confluențe naturale” – Oana Florea-Drăgoi, Paula Frunză, Vilen Maftei, Laura Mazăre, Bianca Murariu, Alexandra Stancu
Greenhouse (Str. Atanasie 25)
„Museum of Real Estate Development” – Expoziție de grup
Baia Turcească (str.Arhitect George Matei Cantacuzino, nr. 16)
„Shifted Perspective” – Maia Mocanu
Programul conferințelor:
3 octombrie, ora 18: la Sala Hașdeu a BCU
Cristian Nae – „Ce este contemporan în arta contemporană”
https://www.facebook.com/events/1244603876732609
4 octombrie, ora 18: la Studio J, Muzeul Pogor
Diana Marincu – „Rolul curatorului în ecosistemul artistic actual”
https://www.facebook.com/events/891715009496015/
5 octombrie, ora 18: la Sala Hașdeu a BCU
Daria Ghiu – „Arta pentru văz și auz”
https://www.facebook.com/events/2069686820094989/
6 octombrie, ora 18: – la Casa Muzeelor
Matei Bejenaru – „Bienala Periferic – un proiect de artă contemporană la Iași”.
https://www.facebook.com/events/3794019534144895
Despre NAG
Noaptea Albă a Galeriilor este cel mai important eveniment cultural nocturn din România care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști. Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.
Despre Asociația Culturală AltIași
Asociația Culturală AltIași a apărut în anul 2011 ca o modalitate formală de recunoaștere și validare a unui proiect cultural susținut exclusiv prin voluntariat din Iași: site-ul AltIasi.ro, lansat pe 20 octombrie 2008. În decembrie 2015, Asociația Culturală AltIași a susținut deschiderea spațiului de artă contemporană Borderline Art Space, iar în 2016 a organizat prima ediție a Nopții Albe a Galeriilor în Iași. În 2018 a implementat un Ghid al Iașului multicultural, un proiect care urmărește să facă cunoscută identitatea multiculturală a orașului. Cel mai recent proiect național a constat în trimiterea către toate cele 6200 de școli din România a unui kit expozițional sub formă de ziar cu desenele lui Dan Perjovschi.
Conferințele sunt organizate de Asociația Culturală AltIași și fac parte din proiectul „Lumi ale artei. Program de mediere culturală”, co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași, care include și un curs intensiv, gratuit, însoțit de ateliere de formare în mediere artistică și patrimoniu pentru 20 de tineri profesioniști din instituții culturale ieșene (10) și din restul țării (10), oferit sub forma unor burse care acoperă inclusiv transportul și cazarea acestora.
Parteneri: Centrul Cultural German din Iași, Institutul Francez din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Universitatea „Al. I. Cuza”. Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Ziarul de Iași, modernism.ro
Disclaimer: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. (Comunicat Asociația AltIași)
Iaşi: Asociaţia ‘Moldova Vrea Autostradă’ organizează, astăzi, un eveniment de solidaritate în Piața Unirii
Publicat de gabrielarotaru,
5 octombrie 2024, 06:00 / actualizat: 5 octombrie 2024, 8:01
Aceasta este cunoscută şi sub denumirea de ‘Autostrada Unirii’ și ar urma să lege Iașul de Târgu Mureş şi oraşul Ungheni din Republica Moldova.
Potrivit Asociației “Moldova vrea autostradă”, organizatorul evenimentului, pe lângă momentele interactive de ‘bătut toba’, va fi iniţiată încă o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea construcţiei autostrăzii A8 şi crearea de puncte de dialog, unde cetăţenii vor putea veni cu propuneri de soluţii pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din regiune.
Flaviu Manea, președintele Asociației “Moldova vrea autostradă”: E un eveniment de solidaritate a comunității prin care vrem să arătăm, decidenților de la București, faptul că sancționăm întârzierile care afectează această autostradă vitală pentru Moldova și ne dorim în acest fel să atragem atenția. Efectiv va fi vorba de o batere de tobe, Asociația a achiziționat un număr mare de tobe care fac gălăgie, deci batem toba și la propriu și la figurat pentru A8 și invităm cetățenii din Iași să vină să se alăture pentru niște ritmuri civice în susținerea Autostrăzii.