Avocatul Poporului a sesizat Parchetul privind cazul minorului ce ar fi fost violat în Centrul de Arestare Preventivă Iaşi
Publicat de Andreea Drilea, 31 martie 2016, 16:02
Avocatul Poporului a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi în cazul minorului care ar fi fost violat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă (CRAP) Iaşi şi a recomandat îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie din această unitate, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Avocatul Poporului a făcut, în 21 ianuarie, o vizită inopinată la CRAP Iaşi, pentru verificarea condiţiilor de detenţie şi sesizarea din oficiu privind cazul unui minor aflat în stare de arest preventiv, care ar fi fost violat în timp ce se afla în custodia acestui centru.
În 17 decembrie 2015, în Ziarul de Iaşi, a fost publicat un articol potrivit căruia minorul, în vârstă de 16 ani, a fost violat de colegii din camera de deţinere din acest centru, în noaptea de 2 spre 3 decembrie 2015. Cei doi agresori erau cercetaţi în stare de arest pentru săvârşirea infracţiunii de viol.
Din echipa de vizită au făcut parte reprezentanţi ai Avocatului Poporului, ai Colegiului Medicilor din România şi ai Asociaţiei Pro-Democraţia Piatra-Neamţ.
Potrivit comunicatului, membrilor echipei li s-a spus că persoanele implicate în incident nu se mai aflau în centru, minorul fiind transferat la Penitenciarul Iaşi. De asemenea, incidentul relatat de mass-media nu a fost adus la cunoştinţa personalului centrului. Ulterior mediatizării cazului, tatăl minorului s-a prezentat la centru împreună cu un avocat, au avut discuţii cu minorul şi au depus plângere la Parchet. Reprezentanţii centrului au mai spus că incidentul nu ar fi putut avea loc aşa cum a fost prezentat în presă, deoarece personalul de gardă ar fi reacţionat la auzul unor zgomote produse în cameră, aceasta fiind apropiată de locul de pază.
Conform sursei citate, în timpul vizitei nu au putut fi prezentate registre medicale sau documente, motivându-se că acestea au fost predate Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Totodată, s-a precizat că rudele nu l-au vizitat pe minor de la plasarea sa în arest şi până la apariţia articolului în presă. Cu privire la efectuarea unei anchete interne referitoare la incident, echipei i s-a comunicat că Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi face toate cercetările, iar până la finalizarea cercetărilor, demersurile interne au fost suspendate.
În timpul vizitei, în centru se aflau în custodie 26 de persoane, în 15 camere, din care 11 aveau dimensiunea de 6,35 metri pătraţi, iar şase de 14,10 metri pătraţi. Lucrările de investiţie erau realizate în proporţie de 40%, dar în momentul vizitei erau sistate din lipsa fondurilor. Totodată, s-a menţionat că centrul a fost zugrăvit în 2015.
Echipa a constatat că ferestrele nu asigurau iluminatul natural şi aerisirea camerelor, iar becurile de deasupra uşilor nu erau suficiente pentru iluminatul artificial. Camerele nu aveau mobilier (în afară de paturi şi câteva băncuţe), deţinuţii fiind obligaţi să mănânce în pat.
Persoanele private de libertate au invocat starea necorespunzătoare a paturilor şi saltelelor, prezenţa ploşniţelor şi a gândacilor, calitatea necorespunzătoare a hranei, lipsa mobilierului pentru servirea mesei, lipsa luminii naturale şi a iluminatului artificial.
Avocatul Poporului a recomandat conducerii centrului să ia măsurile pentru asigurarea unui iluminat corespunzător, prin eliminarea unui rând de gratii de la ferestre şi montarea unor becuri mai puternice.
Instituţia a mai recomandat dotarea camerelor cu paturi şi saltele noi şi cu mobilier pentru servirea mesei şi păstrarea obiectelor personale, efectuarea operaţiunilor de dezinsecţie şi igienizarea şi dotarea băii cu mobilier şi utilităţi.
Avocatul Poporului a recomandat şi angajarea personalului necesar, înfiinţarea şi dotarea tehnico-materială a unui cabinet medical şi a unei săli de mese în cadrul centrului şi finalizarea lucrărilor de investiţie la arestul din clădirea Poliţiei Iaşi.
(Agerpres/FOTO arhivă stirileprotv.ro)