Lanterna – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (3.04.2016)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 3 aprilie 2016, 13:26 / actualizat: 3 aprilie 2016, 14:44
Lanterna este o sursă de lumina portabilă alimentată cu energie electrică. De obicei, sursă de lumina este un bec incandescent mic sau un LED. Becul sau LED-ul este montat într-un reflector, iar acesta este închis cu un capac transparent (uneori în combinație cu o lentilă). Sursa de energie este o baterie (sau mai multe) ce se află în interiorul unei carcase de protecție împreună cu reflectorul și cu un întrerupător.
În 1896 s-a inventat prima baterie cu celulă uscată. Această baterie era perfectă pentru aparatele electrice portabile, nu se vărsa, era rezistentă și funcționa în orice orientare. Lampa electrică portabilă oferea avantaje față de lămpile pe combustibil. Lămpile electrice erau inodore, nu scoteau fum și emiteau mai puțină căldură decât lămpile pe combustibil.
Pe 10 ianuarie 1899, inventatorul britanic David Misell a obținut brevetul pentru invenția lanternei. Aparatul construit de Misell era alimentat de baterii “D” așezate într-un tub de hârtie și la capăt avea un reflector de alamă. Câteva lanterne au fost donate poliției din New York, aceștia oferind un răspuns favorabil.
Becurile cu filament de carbon și bateriile aflate încă într-un stadiu primar au făcut ca lanternele să fie obiecte scumpe cu vânzări foarte puține și cu puțin interes din partea producătorilor. Dezvoltarea becului cu filament de tungsten în 1904, cu eficientă de trei ori mai mare decât filamentul de carbon și cu baterii îmbunătățite, au făcut ca lanternele să devină mai folositoare și mai populare. Avantajul controlului instant și absența flăcării a însemnat trecerea de la lămpile pe combustibil la lanternele portabile.
Până în anul 1922, o varietate de lanterne erau disponibile precum lanterne de buzunar pentru lucrul la distanță redusă, lanternele minerilor și lanternele tip reflectoare pentru iluminarea la distanță. În 1922 s-a estimat că existau 10 milioane de utilizatori de lanterne doar în SUA cu un venit anual din vânzări de 20 milioane de dolari. Lanternele au devenit foarte populare și în China, iar la sfârșitul anilor 1930, 60 de companii produceau lanterne.
În zilele noastre, găsim lanterne de diferite tipuri, mărimi și pentru diferite folosințe. Lanternele sunt folosite în aproape toate domeniile și ne ajută foarte mult pentru a avea o imagine mai clară a obiectelor. Atunci când sunt pene de curent sau pur și simplu e întuneric și nu avem altă sursă de lumina, lanterna este cea mai bună metodă de a rezolva aceste probleme.
Sursa Foto: thenextweb.com, patrickfallonphoto.com, digitaltrends.com