Marele actor Mircea Albulescu a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul „Reînvierea” din Capitală
Publicat de gabrielarotaru, 10 aprilie 2016, 05:36 / actualizat: 10 aprilie 2016, 14:39
La Cimitirul Reînvierea din Bucureşti a avut loc, astăzi, slujba de înmormântare a actorului Mircea Albulescu, care s-a stins din viață la 81 de ani.
El a fost înhumat cu onoruri militare.
Ieri, oameni de cultură, personalităţi politice şi iubitori ai teatrului i-au adus un ultim omagiu lui Mircea Albulescu, al cărui trup neînsufleţit a fost depus în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional.
Absolvent al celebrei „Promoţii de Aur 1956” a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Mircea Albulescu a fost actor, om de radio şi profesor universitar.
Timp de 60 de ani, el a interpretat sute de roluri pe scenele mai multor teatre din Bucureşti şi din ţară, a jucat în zeci de filme şi a interpretat sute de roluri de teatru radiofonic.
Marele actor Mircea Albulescu va fi înmormântat, astăzi, la prânz, cu onoruri militare la Cimitirul „Reînvierea” din Capitală.
Maestrul s-a stins din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la Spitalul Floreasca din Bucureşti, la vârsta de 81 de ani. Profesor universitar, doctor în arte, publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Mircea Albulescu lasă în urmă sute de roluri în filme şi piese de teatru.
Mircea Albulescu: Bună dimineaţa, pasăre mică! O, dar obosită mai eşti! Câţi ani ai, pasăre mică? E prima ta călătorie? Nu ar fi trebuit să fii atât de ostenită după o noapte de zbor fără vânt. Ce ar fi căutând păsările pe aici? Moartea cu chip de uliu, uliu care iese în largul mării, ca să le întâmpine. Dacă îţi place, poţi rămâne aici, la casa mea. Îmi pare rău că nu pot să ridic pânza şi să te duc înapoi la ţărm, cu vântul ăsta care a început să sufle prielnic.
A fost Mircea Albulescu, în piesa „Bătrânul şi marea”, din Fonoteca de Aur a Radio România, unul dintre cele peste 300 de roluri de teatru radiofonic pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activităţile sale artistice şi care a constituit subiectul tezei sale de doctorat. Timp de şase decenii, Mircea Albulescu a jucat şi în peste 70 de filme, multe dintre ele în regia lui Sergiu Nicolăescu: „Dacii”, „Mihai Viteazul” sau „Revanşa”. A lucrat şi sub bagheta renumitului regizor Francis Ford Coppola. (rador/ FOTO evz.ro)