Ochelarii de vedere – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (10.04.2016)
Publicat de gabrielarotaru, 10 aprilie 2016, 09:37 / actualizat: 11 aprilie 2016, 5:35
Ochelarii de vedere sunt un instrument optic format dintr-o ramă ce susține două lentile. Sunt purtați în fața ochilor și sunt folosiți pentru corectarea vederii și o mai bună acuitate vizuală.
Cea mai timpurie înregistrare a măririi imaginii datează din secolul I, când Seneca cel Tânăr, un profesor al Împăratului Nero al Romei, a scris că literele mici și neclare se pot vedea mai mari și mai clar cu ajutorul unui glob umplut cu apă.
Folosirea unei lentile convexe pentru a forma o imagine mărită este discutată în cartea “Book of Optics” a lui Alhazen. Traducerea cărții din arabă în latină în secolul XII a jucat un rol esențial în inventarea ochelarilor de vedere.
În preajma anului 1284, două persoane sunt menționate drept inventatorii ochelarilor, Salvino D’Armate și Alessandro Spina, însă nu există nici o dovadă clară asupra acestei afirmații.
Prima menționare despre ochelari datează din 1289 și este trecută într-un manuscris al unui membru al familiei Popozo.
În anul 1907, profesorul Berthold Laufer, a menționat în istoria sa despre ochelari că aceștia ar fi originari din India, dar Joseph Needham a arătat că în manuscrisul pe care l-a folosit Laufer pentru a justifica originea ochelarilor nu a mai existat o altă versiune cu această mențiune, ci a fost adăugată pe timpul Dinastiei Ming, după ce ochelarii au fost deja inventați în Europa.
Cea mai timpurie dovadă artistică a folosinței ochelarilor este pictura lui Tommaso da Modena. Pictura, realizată în anul 1352, reprezintă un portret al cardinalului Hugh de Provence citind într-un “scriptorium”.
Suferind de miopie și prezbitism, Benjamin Franklin a inventat ochelarii bifocali. Primele lentile pentru corectarea astigmatismului au fost inventate de britanicul George Airy în anul 1825. Opticianul britanic Edward Scarlett este, posibil, cel care a dezvoltat stilul modern de ochelari, cu acele brațe ce trec peste urechi, undeva în preajma anului 1727.
La începutul secolului XX, Moritz von Rohr cu ajutorul lui H. Boegehold și A. Sonnefeld, au dezvoltat lentilele cu punct de focalizare sferic “Zeiss Punktal”, lentile ce au dominat piața lentilelor de ochelari foarte mulți ani.
Indiferent că sunt pentru corectarea sau pentru acuitatea vederii, ochelarii de vedere au fost inventați pentru a ne ajuta. Din necesitatea de a vedea mai clar, ochelarii au devenit un instrument foarte important și sunt considerați una din cele mai importante invenții ale omenirii.
(Radio Iaşi/FOTO: history.com,blog.butterlondon.com,fromthemovie.com)