Șamponul – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (8.05.2016)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 8 mai 2016, 09:45
Șamponul este clasificat că un produs de păr, care este, de asemenea, o soluție utilizată pentru a putea elimina poluanții părului, cum ar fi murdăria, mătreață, precum și particulele de piele din păr. Toți acești poluanți îi avem în păr și ar trebui să fie eliminați din când în când, în scopul de a menține un păr bine îngrijit, precum și pentru a ne menține igiena personală. Eliminarea acestor poluanți trebuie să se facă fără îndepărtarea totală a sebum-ului, care este un ulei natural.
Șamponul poate fi urmărit din vremurile antice în India, unde a fost folosit de către triburile antice. Șampon este un cuvânt englezesc, care a fost derivat din cuvântul hindi Chimpo. Utilizarea acestui termen poate fi urmărit, din anul 1762. Chimpo se referă la acțiunea unui masaj pe cap cu ulei de păr. Acest proces de masaj a fost adoptat de Marea Britanie prin intermediul lui Sake Dean Mohamed, care a fost un antreprenor Bengali.
Acest domn a introdus șamponul, precum și masajul părului într-o baie de vapori, când lucra în Londra. El a deschis mai târziu împreună cu soția lui o baie cu vapori de aburi și a oferit clienților lui tratamente cu champi pentru masajul terapeutic. În anii 1860 acest cuvânt a evoluat de la sensul de masaj la spălarea scalpului și al părului cu șampon.
Șamponarea a fost rectificată de diferiți stiliști englezi care își bărbereau clienții cu șampon și adăugau un amestec făcut din plante. Aceste plante au fost folosite pentru a da părului o strălucire precum și un parfum.
Tensioactivi naturali au fost incluși în amestecul samponului original, care a devenit un tip de detergent.
În zilele noastre șampoanele conțin tensioactivi sintetici care au fost introduși pentru prima data în 1930 de către Drene.
În Indonezia, cea mai veche formă de șampon a fost făcută din paie și coajă din tulpină de orez. Erau arse până se făcea o cenușă, iar apoi, cenușa se amesteca cu apa. Acest amestec ținea părul foarte uscat și dezhidratat, prin urmare, nu a fost atât de popular. Mai târziu, când uleiul de nucă de cocos a fost adăugat în compoziție pentru a acționa ca o cremă hidratantă. În India, au existat multe plante, precum și extracte care au fost folosite pentru compoziția șamponului.
Compoziția șamponului a fost dezvoltată și comercializată pentru tipuri specifice de păr din secolul al XIX-lea, dar șampoanele moderne au atins o culme de performantă și specificitate. Deși atributul principal al unui șampon bun este curățarea eficientă a părului, producătorii de șampon trebuie să abordeze o gamă largă de nevoi, de condiționare și formulele anti-mătreață pentru părul special și vopsit. Există, de asemenea, șampoane ușoare pentru copii și șampoane care conțin ingrediente naturale, de multe ori derivate din plante pentru a înlocui substanțele chimice dure.
Sursa Foto: thebangladeshtravel.com, shampooforhairgrowth.net, malysham.info