Peste 350 de militari din şase ţări, la un exerciţiu complex cu trageri de luptă în Poligonul Smârdan
Publicat de Lucian Bălănuţă, 15 mai 2016, 16:24
Cei peste 350 de militari, din şase ţări, participanţi la modulul de pregătire ”Platinum Eagle 16.1” din cadrul exerciţiului Black Sea Rotational Force (BSRF)16 de la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă ”Smârdan”, judeţul Galaţi, au executat duminică un exerciţiu complex cu trageri de luptă, ultima etapă de pregătire după o săptămână de instrucţie.
Potrivit coordonatorului activităţii, locotenent colonel Valentin Sfrejea de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată ”Sfântul Andrei” din Galaţi, în exerciţiu au fost implicaţi militari din Bulgaria, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Serbia şi Statele Unite ale Americii.
Conform scenariului, exerciţiul a avut integrate în acţiune elemente debarcate, îmbarcate pe tehnica de luptă, de sprijin aerian – trei elicoptere şi două avioane -, de aruncătoare din structurile de puşcaşi marini americani şi de geniu.
Exerciţiul a început cu acţiunea forţelor debarcate care au avut misiunea să cureţe o zonă de elementele inamice şi să stabilească un post de observare de unde să conducă elementele de sprijin aerian şi terestru. În etapa a doua au acţionat infanterişti îmbarcaţi pe maşini de luptă ale infanteriei din Batalionul 300 de la Galaţi, împreună cu o grupă de sprijin de puşcaşi marini americani, cu misiunea de a prelua controlul asupra unor căi de comunicaţie foarte importante. Acţiunile de luptă s-au desfăşurat pe o adâncime de aproximativ trei kilometri şi pe un front de doi kilometri.
La terminarea exerciţiului, comandanţii de structuri s-au declarat mulţumiţi de modul de acţiune al militarilor.
”Provocarea cea mai importantă a exerciţiului a fost integrarea tuturor forţelor participante îmbarcate, debarcate, aeriene şi de geniu în acelaşi scenariu, mai ales că proveneau din şase ţări. Eu cred că toţi militarii prezenţi la acest exerciţiu şi-au îndeplinit misiunile în condiţii foarte bune, fără abateri de la scenariu şi, cel mai important, am dovedit că suntem interoperabili. În acest fel am făcut încă un pas în a învăţa să luptăm împreună, să ne cunoaştem mai bine şi fiecare dintre noi am câştigat un plus de experienţă’ a declarat locotenent colonel Valentin Sfrejea.
”A fost un efort fantastic, ne-am antrenat toată săptămâna. Acţiunile au cuprins un element debarcat, un element de sprijin cu foc, atât aerian cât şi de artilerie, precum şi un element mecanizat. Elementele au fost combinate de-a lungul săptămânii de instrucţie astfel încât astăzi să avem un efect maxim de-a lungul acţiunilor’, a spus căpitanul Mark Paige, comandantul companiei de puşcaşi marini americani.
Comandantul Batalionului 1-8 Infanterie Marină, Armata SUA, locotenent colonel Justin Ansel, a arătat că antrenamentul în comun promovează stabilitatea regională.
”Batalionul meu este dislocat peste tot în Europa. Faptul că ne-am antrenat cu militari din alte cinci ţări promovează stabilitatea regională, iar faptul că exerciţiul a ieşit foarte bine demonstrează că aşa cum ne antrenăm aşa o să şi luptăm. O parte din batalionul meu a fost sâmbătă într-un exerciţiu în Bulgaria, numit Platinum Lyon. În total, în cele două exerciţii de aici şi din Bulgaria, au fost implicate 11 ţări. Faptul că Batalionul 1-8 este dislocat în atâtea locaţii şi se poate antrena în mai multe locuri este fantastic. Soldaţii români, atât cei de aici cât şi cei care au acţionat ieri în Bulgaria, sunt fantastici. Am lucrat foarte bine cu ei’, a spus el.
La exerciţiu au participat 150 de puşcaşi marini americani, 150 de militari din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată ”Sfântul Andrei” din Galaţi şi militari din Infanteria Marină – 30 din Serbia, 30 din Republica Moldova, opt din Marea Britanie şi zece din Bulgaria.
BSRF-16 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dislocate în Europa şi Africa, ce se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului. Exerciţiul are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor, în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)