Dan Zaharescu: 123 de medicamente „riscă să dispară de pe piața din România”
Publicat de Andreea Drilea, 16 mai 2016, 09:42
„Apel matinal” – Invitat: directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu
Realizator: De la 1 iulie, 800 de mii de pacienţi care suferă de boli cronice ar putea să rămână fără medicamente.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, a precizat pentru RRA, că 123 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă din România.
Acest lucru s-ar putea întâmpla după intrarea în vigoare a ordinului de ministru care prevede obligativitatea producătorilor de medicamente originale să coboare preţul la nivelul medicamentelor generice.
Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial la finalul lunii aprilie. În câteva săptămâni pacienţii vor avea dificultăţi în a-şi găsi medicamentele în farmacii. Vor fi nevoiţi să-şi schimbe schemele de tratatment, ceea ce le va afecta aderenţa şi /…/ la tratament. Adriana Turea a discutat despre acest subiect pentru „Apel matinal” cu directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu.
Dan Zaharescu: România este ţară de referinţă, ţară de comparaţie cu alte 10 ţări din UE în ceea ce priveşte preţurile la medicamente. Asta va presupune ca pentru anumiţi producători de medicamente, care operează pe acele pieţe preţurile să coboare şi acolo cu 35%, ceea ce pentru o piaţă mult mai mare decât piaţa românească ar însemna un dezastru din punct de vedere economic. Şi în această situaţie mulţi producători vor fi puşi în faţa unui fapt care nu le va mai permite să comercializeze medicamentele în România şi se vor concentra doar pe pieţele care sunt mai mari şi mai profitabile.
Reporter: Care sunt ariile terapeutice care au de suferit?
Dan Zaharescu: Practic toate ariile terapeutice majore, începând cu cardiologia continuând cu psihiatria, cu medicaţia aparatului respirator, medicaţia aparatului digestiv. Nu va exista arie terapeutică ce nu va fi afectată de o asemenea măsură.
Reporter: Această scădere a preţului la medicamentele originale, creşte interesul pentru exportul paralel?
Dan Zaharescu: Aceasta este o altă latură, este un alt aspect care trebuie luat în considerare, pentru că medicamentele sunt nişte bunuri care circulă liber în spaţiul european, practic aceasta este unul din atributele de bază ale UE, în schimb ele se eliberează către pacienţi după reguli care sunt specifice fiecărui stat. Or dacă în România avem preţuri extrem de mici, avem ţări în UE unde preţurile sunt mult mai mari decât în România, şi atunci este un interes foarte mare din partea anumitor comercianţi să cumpere medicamentele ieftine din România şi să le revândă pe pieţele pe care pot să realizeze nişte profituri semnificative.
Reporter: În general originalele au alternative în cadrul medicamentelor generice.
Dan Zaharescu: În acest caz vorbim de medicamentele originale care au toate alternativele terapeutice, nu vorbim de medicamentele originale care sunt încă sub protecţia brevetului. Într-adevăr multe medicamente originale care sunt în situaţia de a nu mai fi disponibile pe piaţă au doar unul, două sau maxim trei medicamente generice ca alternativă.
Reporter: Dar ce se întâmplă în cazul în care originalul are un singur generic şi nu poate acoperi necesarul pacienţilor, cum este cazul antiepilepticelor?
Dan Zaharescu: Tocmai de aceea există riscul ca peste 800 de mii de pacienţi să fie afectaţi de această măsură şi autorităţile trebuie să înţeleagă foarte, foarte bine acest lucru. Este o criză majoră care ne paşte în perioada imediat următoare, este o măsură care nu a fost adoptată de actualul guvern. Această măsură a fost adoptată de către guvernul precedent. Am văzut că ministrul demisionar, Achimaş, nu şi-a asumat acest rol. Rămâne ca primul ministru să decidă pentru că timpul râmas până la aplicarea acestui ordin este extrem de scurt.
Reporter: Există vreo reglementare care să oblige producătorii de medicamente originale să aducă medicamentul pe care vor să-l retrag încă un an de zile?
Dan Zaharescu: Nu. Deci, în clipa în care autorităţile vor aplica acest ordin şi preţul medicamentelor va coborî cu 35% sub nivelul minim european, producătorul de medicamente are dreptul să anunţe Ministerul Sănătăţii că nu poate să susţină economic o asemenea reducere a preţului şi are o perioadă de şase luni în care el să-şi lichideze stocurile din România. El nu va mai putea să facă importuri cu produsele respective, iar în România se vor lichida stocurile într-o perioadă de maxim şase luni.
Reporter: Şi în această perioadă de şase luni?
Dan Zaharescu: Nu vor mai putea fi importate alte cantităţi din produsele respective.
Reporter: Dar nu contează care este necesarul pentru pacienţi? Pur şi simplu se lichidează scotul respectiv şi atât.
Dan Zaharescu: Se lichidează stocul şi atât. De aceea atragem atenţia autorităţilor că lucrurile sunt foarte serioase şi că nu este bine să se joace cu viaţa românilor.
Reporter: Mai este o situaţie în care originalul poate să aibă pe hârtie un medicament generic, dar acel medicament generic să nu existe pe piaţa din România?
Dan Zaharescu: Sunt situaţii de genul acesta, da.
Reporter: Şi în cazul acesta pacientul rămâne chiar descoperit.
Dan Zaharescu: Este responsabilitatea autorităţilor române să creeze un cadru legislativ şi un cadru de reglementare în care agenţii economici să poate să funcţioneze în mod normal. Un producător de medicamente este totuşi un agent economic, el funcţionează după nişte legi economice, care sunt foarte bine stabilite. Nimeni nu poate să oblige un agent economic să vândă produsele sale sub un anumit prag de rentabilitate.
(Rador/FOTO arhivă ziare.com)