Dirijorul Gabriel Bebeşelea şi chitaristul Rafael Serrallet, invitaţi speciali ai Filarmonicii Transilvania la Toamna Muzicală Clujeană
Publicat de Lucian Bălănuţă, 17 octombrie 2014, 08:57
Unul dintre cei mai tineri şi talentaţi dirijori români, considerat astfel de specialişti din toată lumea, va conduce vineri Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat într-un concert care are loc în cadrul Festivalului Toamnei Muzicale Clujene. O altă surpriză a serii muzicale va fi recitalul chitaristului spaniol Rafael Serrallet, director al Institutului Internaţional de Muzică Iberică.
‘Gabriel Bebeşelea, considerat unul dintre cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade, se va afla la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii. Un alt invitat special este Rafael Serrallet, chitaristul spaniol care a susţinut duminica trecută, în 12 octombrie, într-o sală plină până la refuz, recitalul intitulat Noaptea chitarei spaniole’, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Filarmonica de Stat Transilvania.
Absolvent al Academiei de Muzică ‘Gheorghe Dima’, unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat apoi cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii. Dirijorul este masterand al Universitat fur Musik und darstellende Kunst din Viena.
După ce a câştigat Premiul I la Concursul de Dirijat ‘Jeunesses Musicales’ din 2010, Gabriel Bebeşelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr dirijor într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013-2014, a fost numit şi dirijor invitat principal la Filarmonica din Sibiu. Este şi dirijor principal al Sibiu Youth Orchestra (al cărei director muzical a fost între 2006-2009). Un punct de cotitură în evoluţia sa a fost bursa oferită, în 2011, de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis o rezidenţă la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici, a avut ocazia să asiste la repetiţiile şi concertele susţinute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale.
Considerat unul dintre cei mai buni chitarişti ai generaţiei sale, Rafael Serrallet şi-a început studiul cu Santiago Gras, iar apoi cu maestrul Jose Tomas. Rafael Serrallet a obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Premiul Romei în 2002. Rafael Serrallet a susţinut concerte şi recitaluri în cele mai cunoscute săli din lume şi a scos patru compact discuri. Artistul conduce Institutul Internaţional de Muzică Iberică, un proiect muzical sponsorizat de Corporaţia AECI, care dezvoltă educaţia muzicală în Honduras, Nicaragua, Maroc şi Israel.
Din programul muzical al serii de vineri, susţinut de Filarmonica de Stat Transilvania de la ora 19,00, fac parte lucrări celebre semnate de Nikolai Rimski-Korsakov, Joaquin Rodrigo şi Maurice Ravel precum Bolero, Rapsodia spaniolă, Concierto de Aranjuez pentru chitară şi Capriciul spaniol.
Cea de-a 48-a ediţie a Toamnei Muzicale Clujene va continua cu serate camerale, concerte simfonice şi de jazz până în 24 octombrie 2014. Concertele au loc la Colegiul Academic. (Ageropres/ FOTO revistatango.ro)