Produs dezinfectant neconform, descoperit acum doi ani la Elias; Manager spital: Am reziliat contractul
Publicat de Andreea Drilea, 25 mai 2016, 12:50
Un produs dezinfectant neconform a fost descoperit la Spitalul Elias în urmă cu doi ani, fiind vorba de un săpun care conţinea o anumită bacterie ce ar fi putut infecta pacienţii, a afirmat managerul instituţiei, Doina Dimulescu.
‘A fost un germene foarte agresiv, apoi am luat la testat flacoane care nu erau începute, flacoane care erau în depozit. A crescut acelaşi lucru în mediile de cultură, apoi am luat flacoanele din sălile de operaţie cu acelaşi dezinfectant. Abia după ce am găsit agentul patogen în săpun am făcut legătura pentru că nu înţelegeam exact de unde provenea acel microb’, a explicat managerul, la Digi 24.
Doina Dimulescu a declarat pentru AGERPRES că rezilierea contractului cu firma care producea acel săpun s-a făcut în urma unei decizii a instanţei.
‘Din păcate, rezilierea contractului nu s-a putut face decât în instanţă. Am obţinut printr-o decizie judecătorească dreptul de a rezilia contractul. Un săpun contaminat ar fi trebuit să genereze o anchetă de proprietăţi biochimice pentru că nu poţi să nu te gândeşti mai departe că un gemene nu ar trebui să crească într-un mediu în care există un dezinfectant foarte concentrat’, a spus Dimulescu.
Preşedintele Societăţii de Microbiologie din România, Alexandru Rafila, a declarat miercuri pentru AGERPRES că microorganismul identificat la Spitalul Elias poate fi implicat în infecţii la persoane cu imunitate foarte scăzută.
‘Acel microorganism identificat la Spitalul Elias poate fi implicat în infecţii la persoane imuno-deprimate. (…) Bacteria Serratia marcescens este o bacterie potenţial patogenă, nu este o bacterie care produce de regulă îmbolnăviri şi produce îmbolnăviri atunci când persoanele au imunitatea de apărare locală deficitară, adică la persoane cu imunitate compromisă. Poate să producă infecţii localizate sau generalizate şi este foarte important de identificat la persoanele acestea cu imunitate scăzută dacă apar astfel de infecţii ca să poată să facă un tratament eficient din timp. Serratia nu este una dintre principalele bacterii care produc infecţii nosocomiale, este una dintre ele, dar principalele sunt cele multirezistente la antibiotice precum Klebsiella, stafilococul auriu, bacilul piocianic. Serratia este mai puţin periculoasă decât altele’, a afirmat microbiologul.
El a precizat că Spitalul Elias are un laborator de microbiologie de foarte bună calitate.
‘Este bine ca spitalul să aibă un laborator de bună calitate; Spitalul Elias are un laborator de foarte bună calitate de microbiologie, trebuie să aibă un compartiment de supraveghere a infecţiilor nosocomiale care să includă cel puţin un epidemiolog şi care să sesizeze dacă apar cazuri de infecţii neobişnuite în spital. În momentul în care aceste infecţii sunt identificate şi se pare că apar în focar, adică se asociază, cazurile au legătură între ele, atunci acest lucru trebuie sesizat DSP, care, împreună cu epidemiologii de la Serviciul de Supraveghere a infecţiilor din cadrul DSP, să vadă ce au de făcut’, a explicat Rafila.
Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti a atribuit, pe 17 mai, trei contracte în valoare totală de aproape 519.000 de lei, prin care a cumpărat materiale pentru sterilizare, potrivit unui anunţ publicat pe SEAP.
Contractele au fost atribuite societăţilor Limas Group SRL şi Medicare Technics SA din Bucureşti şi A&D Promo Distribution SRL din Constanţa, prin licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut, conform anunţului.
(Agerpres/FOTO arhivă jurnalul.ro)