(INTERVIU) La Iaşi a fost lansat primul balon meteo cu heliu – FOTO – VIDEO
Publicat de ralucadiaconiuc, 27 mai 2016, 10:15
UPDATE, ora 10:30 – Astăzi, la Iași, a avut loc lansarea în stratosferă a primului balon meteo cu heliu. Ideea inedită îi aparține lui Gabi Dumitriu, un tânăr ieșean pasionat de misterele spațiului cosmic.
Balonul cu heliu a fost ridicat de pe vechea pista a aeroportului. Inițiatorul proiectului, Gabi Dumitriu, speră ca balonul să ajungă la mai bine de 30 de kilometri înălțime, unde acesta va măsura temperatura, umiditatea și magnetismul, și va realiza fotografii spectaculoase ale curburii Pământului.
VIDEO LANSARE BALON HELIU
Astăzi de la ora 9.00 la Aeroportul Internațional Iași va avea loc lansarea în stratosferă a primului balon meteo cu heliu. Intrarea publicului este liberă. Ideea inedită îi aparține lui Gabi Dumitriu, un tânăr ieșean pasionat de misterele spațiului cosmic. Balonul cu heliu va fi ridicat de pe vechea pista a aeroportului. Ajuns la peste 30 de kilometri înălțime, acesta va măsura temperatura, umiditatea și magnetismul, si va realiza fotografii spectaculoase ale curburii Pământului.
Pentru punerea în practică a acestui experiment, a fost nevoie de sprijinul Facultatii de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, din cadrul Universității „Gh. Asachi”, Iași. Echipa, formată dintr-un profesor, un student și un asistent universitar, a lucrat la crearea unui sistem de măsurare a tuturor acestor parametri.
Timp de mai bine de patru luni, Gabi a lucrat, împreună cu partenerii săi, printre care si Aeroportul Iasi, la toate detaliile proiectului, reusind să găsească și resurse financiare pentru a-l implementa.
Mai multi oameni și companii care s-au alăturat acestui proiect au îndrăznit să gândească în afara limitelor convenționalului. Astfel, nacela va duce în interiorul său și cateva boabe de cafea; acestea vor fi, mai apoi, măcinate pentru a fi preparată o cafea „spațială” ce va fi scoasă la licitație.
Toti cei care ce au dorit să susțină proiectul au primit drept răsplată numele lor printat 3D. Acesta va face o călătorie în stratosferă, iar când va ajunge înapoi pe Pământ, va fi oferit celor peste 60 de oameni care au făcut donații.
(Comunicat de presă Aeroportul Internaţional Iaşi/Interviu realizat de Raluca Daria Diaconiuc, corespondent Radio Iaşi/ Foto Raluca Daria Diaconiuc, FOTO şi VIDEO Pagina Facebook IasinSpace)