Un milion şi jumătate de animale, victime ale deşeurilor de material plastic din oceane
Publicat de Andreea Drilea, 18 octombrie 2014, 11:32
Un milion şi jumătate de animale mor în fiecare an din cauza deşeurilor plastice aruncate în oceane, iar problema tinde să se agraveze, a declarat AFP Laurence Maurice de la Institutul francez de cercetări pentru dezvoltare (IRD).
Păsări, peşti, balene, broaşte ţestoase…’În fiecare an deşeurile de plastic ucid 1,5 milioane de animale’, a arătat directoarea de cercetări , cu ocazia ‘Săptămânii franceze a apei’, forum organizat în cursul acestei săptămâni la Quito (Ecuador). Studii recente ale IRD, prezentate la această reuniune ştiinţifică, avertizează în privinţa unui pericol botezat ‘al şaptelea continent’. Sunt ‘insule’ formate din deşeuri care plutesc pe oceanele Pacific, Atlantic şi Indian. ‘În Pacificul de Nord, 30% dintre peşti au înghiţit plastic în timpul ciclului lor de viaţă’, spune Laurence Maurice.
În Oceanul Pacific se găseşte cea mai mare ‘insulă’ de deşeuri depistată până acum. Ea a fost reperată prima oară în 1997 între California şi Hawai, iar mărimea ei a crescut de atunci de aproape trei ori, atingând în prezent circa 3,5 km2 (de şapte ori suprafaţa Franţei). Ea se măreşte anual cu 80.000 km2, potrivit cercetătoarei de la IRD, specialistă în hidrochimie.
Societatea pentru prezervarea balenelor şi delfinilor avertizase din 2011 că deşeurile plastice constituie o ameninţare mortală pentru aceste animale. Deşeurile coboară uneori până la 1.500 m adâncime.
Purtate de curenţii marini, aceste ‘insule’ ajung să fie blocate în vârtejuri oceanice, fără posibilitatea biodegradării. Astfel, ‘o sticlă nu se va degrada pentru că bacteriile şi ciupercile nu pot ataca plasticul’, afirmă experta IRD, precizând că 80% din plasticul din aceste deşeuri este polietilenă, polimer simplu şi ieftin care este extrem de rezistent.
În intervenţia sa de la Quito, Laurence Maurice a arătat că speciile marine confundă reziduurile de material plastic cu hrană. Acest tip de alimente este însă otrăvitor fiindcă ingerarea lor poate fi fatală. ‘În corpul unui caşalot s-au găsit, de exemplu, componente de seră pentru cultura roşiilor, serele fiind distruse de o furtună, iar elementele lor, aruncate în mare’, a spus specialista, adăugând că din cetaceu s-au scos 20 kg de material plastic.
Şi păsările marine cad victime acestui fenomen. ‘Un pui de albatros a fost găsit mort, cu stomacul plin de material plastic fiindcă părinţii lui au confundat dopurile de sticle cu alimente’, a încheiat cercetătoarea franceză, citată de AFP. (Agerpres/FOTO dailybreak.ro)