Galaţi: 11 localităţi din judeţ beneficiază de apă şi canalizare în urma unui proiect de 112 milioane euro
Publicat de , 1 iunie 2016, 10:06
Aproximativ 400.000 de locuitori din 11 localităţi din judeţul Galaţi beneficiază de sisteme de apă şi canalizare, dar şi de staţii de epurare a apelor uzate, în urma derulării în ultimii patru ani şi nouă luni a unui proiect cu finanţare europeană, în valoare totală de circa 112 milioane de euro, derulat prin Fondul de coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial ‘Mediu’ 2007-2013, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES, de societatea publică locală SC Apă Canal Galaţi, în calitate de operator regional.
Potrivit comunicatului, de proiectul ‘Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi’ au beneficiat municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Târgu Bujor şi opt localităţi rurale – Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Lieşti, Iveşti, Umbrăreşti, Barcea şi Drăgăneşti. Proiectul a fost demarat în august 2011 şi trebuia terminat după 41 de luni, dar termenul de finalizare s-a prelungit până la 30 iunie 2016. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 112 milioane euro, din care 76% a reprezentant finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, 12%, finanţare de la bugetul de stat, 10% finanţarea SC Apă Canal, printr-un un împrumut de la BERD şi 2% cofinanţarea administraţiilor locale.
Potrivit reprezentantului Apă Canal, Laura Batog, prin derularea acestui proiect s-au realizat lucrări de extindere şi reabilitare a reţelelor de canalizare (347,934 de kilometri), înfiinţarea a 57 de staţii noi de pompare a apelor uzate, înfiinţarea a trei staţii de epurare şi reabilitarea altor două, extinderea şi reabilitarea aducţiunii cu apă (11,823 kilometri), extinderea şi reabilitarea reţelelor de distribuţie a apei potabile (237,457 kilometri), reabilitarea şi/sau înfiinţarea a zece staţii de pompare, reabilitarea şi/sau înfiinţarea a şapte rezervoare de apă, reabilitarea şi/sau înfiinţarea a şase staţii de tratare a apei, înfiinţarea a 126 de lucrări de deznisipare şi foraje la fronturile de captare a apei.
Proiectul a vizat şi modernizarea actualei staţii de epurare a apelor uzate din municipiul Galaţi, unitatea beneficiind de un sistem unic în România de uscare a nămolului rezultat în urma epurării apelor. Sistemul a fost achiziţionat pentru a deshidrata cât mai mult nămolul, care astfel poate fi valorificat chiar şi în agricultură. Nămolul, ce poate fi depozitat la groapa ecologică de gunoi, poate, de asemenea, să fie folosit şi ca fertilizator în agricultură.
‘SC Apă Canal distribuie gratuit fermierilor acest nămol, asigură şi transportul acestuia la fermier, iar fermierul are doar obligaţia să asigure restul de fertilizator necesar pentru pregătirea pământului pentru culturi. SC Apă Canal a realizat şi un studiu pedologic în acest sens, oferind rezultatele fermierilor’, a spus Batog.
Cât priveşte proiectul abia încheiat, deşi valoarea proiectului a fost una record pentru Regiunea de dezvoltare de S-E, doar 11 din 21 de localităţi membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară au beneficiat de noi reţele de apă şi canalizare. Restul de zece aşteaptă investiţii prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, valoarea totală a lucrărilor necesare la nivelul judeţului Galaţi fiind estimată la 180 milioane euro.
(agerpres/ FOTO sputnik.md)