Primul Congres al Românilor de Pretutindeni se va desfăşura la Palatul Parlamentului din Bucureşti în perioada 24-25 iunie
Publicat de Andreea Drilea, 12 iunie 2016, 05:10
Palatul Parlamentului va găzdui, în perioada 24-25 iunie, Primul Congres al Românilor de Pretutindeni. Scopul evenimentului este acela de a întări legăturile cu românii care trăiesc în afara graniţelor. 13 ţări vor fi reprezentate la această reuniune, care se va desfăşura în fiecare an.
Cei 45 de delegaţi sunt reprezentanţii românilor care trăiesc în Austria, Italia, Spania, Statele Unite, Kazahstan, Serbia, Israel, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Bulgaria şi Ucraina. Preşedintele Secretariatului Tehnic al Congresului, deputatul PNL, Aurelian Mihai, a declarat că totul este pregătit pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni. Scopul principal al acestui congres este alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni, care va face analize şi propuneri Guvernului şi Parlamentului României privind necesităţile comunităţilor româneşti din diaspora.
Aurelian Mihai: Marele beneficiu al acestui Consiliu al Românilor de Pretutindeni este faptul că în premieră vom avea 100% prezenţă a românilor de pretutindeni, aşa cum sunt denumiţi. Cred că este o surpriză plăcută să avem o astfel de instituţie. Sper eu că am spart gheaţa şi că de acum încolo, în fiecare an, legea se va respecta.
Vicepreşedintele Secretariatului Tehnic, deputatul PSD, Ovidiu Iane, a precizat că, din cele 52 de persoane care şi-au depus dosarul, doar 45 au fost validate, în conformitate cu criteriile anunţate, adică să aibă minimum 18 ani la data depunerii dosarului, să nu facă parte dintr-un partid politic din România, să fie români de pretutindeni, în sensul Legii 299 din 2007, şi să prezinte un dosar bazat pe o listă a susţinătorilor de minim 250 de persoane.
Ovidiu Iane: Am făcut tot posibilul ca să avem cât mai mulţi. Dacă aceşti oameni s-au înscris, noi suntem deschişi şi suntem de acord să facem congresul cu această reprezentare. Pe de altă parte, aceşti reprezentanţi au cel puţin 15.000 de semnături în spate şi eu vă asigur că la anul se va face şi cu mult mai mulţi. Asta este, prima oară e mai greu.
Consiliul Românilor de Pretutindeni va funcţiona pe lângă Departamentul Românilor de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe, iar Guvernul României finanţează activitatea consiliului.
(Rador/FOTO dfa.ie)