Suceava: Neîndeplinirea normei minime de spaţii verzi împiedică actualizarea PUG-ului
Publicat de Andreea Drilea, 16 iunie 2016, 03:49 / actualizat: 16 iunie 2016, 8:07
Actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului nu se poate face până la includerea în intravilanul oraşului a Parcului Şipote, ce aparţine în prezent Direcţiei Silvice Suceava, a declarat presei, miercuri, primarul Ion Lungu.
El a arătat că, în lipsa acestui parc, municipiul nu atinge norma minimă de spaţii verzi pe cap de locuitor, de 26 de metri pătraţi, obligatorie pentru actualizarea PUG-ului.
Potrivit lui Lungu, vechiul PUG includea Parcul Şipote, care se afla în intravilanul municipiului Suceava, ajungându-se astfel la o normă de 32 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor.
Primarul a mai precizat că va apela la noul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, ca să obţină, pentru început, administrarea acestui parc.
”Nu putem primi aviz de la Mediu (…) Sper ca preşedintele Consiliului Judeţean să ne poată ajuta să rezolvăm problema”, a spus Lungu.
Terenul din Parcul dendrologic Şipote, situat în proximitatea Cetăţii de Scaun a Sucevei, este proprietate publică din 1973 când 101 persoane au fost expropriate şi au fost despăgubite deoarece în zonă trebuiau făcute lucrări de drenare a apei freatice şi de stabilizare a terenului.
Parcul Şipote are o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare şi a fost transferat în 1988 actualei Regii Naţionale a Pădurilor (RNP), fiind împădurit pe zece hectare cu specii care să limiteze efectele pânzei freatice ridicate din zonă, o parte fiind pădure pentru protecţie împotriva alunecărilor de teren şi o parte pădure din zona unui monument istoric, respectiv Cetatea de Scaun a Sucevei.
Actualul preşedinte al CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a iniţiat demersuri pentru un schimb de teren între administraţia judeţeană şi Romsilva pentru o suprafaţă de circa 8-10 hectare din parcul respectiv.
Nechifor anunţa, anul trecut, un proiect finanţat cu 1,5 milioane de euro prin POR Axa 4, ce va fi realizat sub conceptul ”Bucovina – Little Europe” şi presupune, în principal, amenajarea acestui parc cu alei din piatră concasată, cu bănci, zonă de terenuri de sport, iluminat public ecologic.
Potrivit acestuia, proiectul prevede şi concesionarea de teren pentru construcţia unor mici restaurante care să ofere mâncăruri specifice fiecărei minorităţi din Bucovina.
(Agerpres/FOTO arhivă suceava360.ro)