DSVSA Vaslui: FINALIZARE toxiinfecţie alimentară la Puieşti după ce 25 de copii au participat la o serbare şcolară
Publicat de Andreea Drilea, 16 iunie 2016, 08:47
Urmare a finalizării anchetei comune DSP-DSVSA Vaslui referitoare la toxiinfecţia alimentară în urma căreia 25 de copii cu vârste cuprinse între şase şi zece ani, de la Şcoala gimnazială cu clasele I-IV din satul Rotari, comuna Puieşti, au fost internaţi în secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui (7 copii) şi a Spitalului Municipal de Urgenţă Elena Beldiman Bârlad (18 copii) vă aducem la cunoştinţă rezultatele anchetei:
Toţi cei 25 de copii care au manifestat semne moderate de boală sunt externaţi şi în stare bună de sănătate.
În urma anchetei epidemiologice din produsele cu care au fost serviţi copiii (pulpe de pui, kaizer din pulpă, şuncă presată, salam, măsline, roşii, prăjitură midi Tiramisu, suc cu aromă de coca cola şi suc cu aromă de portocale) s-au mai identificat la faţa locului şi s-au recoltat probe din pulpă de pui pregătită la grătar, salam, şuncă presată, roşii tăiate, suc cu aromă de portocale şi apă din rezervorul cu apa folosită la spălarea mâinilor. În afară de sucul cu aromă de portocale în toate celelalte produse s-au identificat E. coli enterobateriaceae şi bacterii coliforme. Aceeaşi germeni s-au izolat şi din probele biologice (materii fecale şi lichid de vărsătură ) recoltate de la consumatori.
Din produsele identificate în reţeaua comercială din care s-a făcut aprovizionarea în perioada 30 – 31.05.2016 s-au identificat şi analizat în vederea stabilirii criteriilor de siguranţă alimentară următoarele produse: salam, prăjitură Tiramisu, roşii, suc cu aromă de portocale şi suc cu aromă de coca cola, care au avut rezultate corespunzătoare la analizele microbiologice.
În urma coroborării rezultatelor obţinute în urma anchetei epidemiologice, a analizelor pe alimente şi a probelor biologice recoltate de la copii rezultă că sursa infecţiei este reprezentată de sursa de apă nepotabilă şi necatagrafiată, inexistenţa produselor de igienă personală (săpun lichid, prosop de unică folosinţă), condiţii precare de igienă la prepararea şi servirea alimentelor precum şi întreruperea lanţului frigorific din momentul achiziţionării (coroborat cu temperaturile ambientale foarte ridicate din acele zile), transportului şi depozitării alimentelor până la momentul consumului.
Echipa de comunicare a DSVSA VASLUI
(Agerpres/FOTO Vasile Geles, corespondent Radio Iaşi)