(VIDEO) IAŞI: Concert de muzică renascentistă în memoria victimelor de la Braşov
Publicat de Andreea Drilea, 21 iunie 2016, 14:16
Vineri, 24 iunie, la ora 19, Ateneul Tătăraşi găzduieşte recitalul “Muzică renascentistă pentru lăută şi voce“. Interpreţii, Constantin Lazăr şi Dragoş-Mihai Cohal îşi propun aducerea în atenţia publicului a muzicii compozitorului englez John Dowland. Manifestarea va fi prezentată de profesor Maria Georgeta Popescu.
Concertul va marca un omagiu al echipei Ateneului şi al artiştilor faţă de prof. Cătălin Pop şi victimele accidentului rutier de la Braşov.
Compozitorul John Dowland (1593 – 1623)
Între anii 1597 şi 1612, John Dowland a publicat 88 de cântece pentru lăută şi voce, în care se regăsesc influenţe englezeşti şi de pe continent. El este un exemplu al artei muzicale engleze de la începutul secolului al XVII-lea prin abaterea de la stilul tradiţional al poeţilor şi compozitorilor; aceştia compuneau materiale bazate pe sentimente precum durerea, melancolia şi disperarea.
Constantin Lazăr (Lăută) / Dragoş-Mihai Cohal (Voce)
Constantin Lazăr a studiat chitara clasică în perioada 1992 – 1997 şi în prezent este profesor de chitară şi muzică de cameră la Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă“ din Iaşi. Studiul lăutei l-a început în 2006, an în care şi-a achiziţionat prima lăută, o copie după un model original Vendelio Venere din 1592, realizată de lutierul Gyorgy Lorinczo (Târgu Mureş).
Dragoş-Mihai Cohal este dirijor, orchestrator, tenor şi cadru didactic la Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă“ din Iaşi şi la Facultatea de Arte, Universitatea Ovidius din Constanţa.
Amândoi interpreţii au susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate.
Programul din creaţia lui John Dowland ales de interpreţii români conţine piese care fac parte din primele trei publicaţii ale englezului, numite simplu “First“, “Second“ şi “Third Book of Songs“, apărute în 1597, 1600, respectiv 1603.
Spectacolul este organizat de Universitatea “George Enescu“ din Iaşi în colaborare cu Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice.
Biletele se pot achiziţiona de la casieria Ateneului Tătăraşi la preţul întreg de 15 lei sau reduse pentru elevi, studenţi, pensionari şi şomeri, la 10 lei.
(Radio Iaşi/FOTO ateneutatarasi.ro)