Alianţa Română a Universităţilor Tehnice atrage atenţia asupra riscurilor generate de furnizori de formare profesională neautorizaţi
Publicat de Andreea Drilea, 24 iunie 2016, 14:58
Alianţa Română a Universităţilor Tehnice, formată din cinci instituţii de învăţământ superior din ţară de acest profil, a atenţionat vineri asupra riscurilor pe care le-ar implica furnizorii de formare profesională ‘neautorizaţi’.
‘În acest moment este şi un semnal pe care alianţa îl trage – Guvernul îşi pregăteşte modificarea legislaţiei cu privire la furnizorii de formare profesională. Până în acest moment, pentru nivelele de calificare 6, 7, 8 – ceea ce înseamnă licenţă, master şi doctorat -, singurele abilitate să ofere calificări sunt universităţile. Ceea ce se încearcă în această perioadă este să se introducă la aceste nivele de calificare, începând cu nivelul de calificare 6, furnizori neautorizaţi de formare profesională, ceea ce este un precedent extrem de periculos. Dacă nu sunt universităţile cele care fac şi care au tot procesul de acreditare intern şi internaţional parcurs şi vin tot felul de SRL-uri care sunt aprobate de comitetul sectorial din judeţul X să facă nivelul de calificare licenţă, atunci ne batem joc de toată formarea profesională din România’, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, Mihnea Costoiu, rectorul UPB, instituţie fondatoare a Alianţei Române a Universităţilor Tehnice.
Potrivit acestuia, această alianţă susţine adoptarea legii cu privire la deducerile fiscale pentru cercetători.
Rectorii celor mai mari universităţi cu profil tehnic din ţară – Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti – au semnat vineri protocolul de înfiinţare a Alianţei Române a Universităţilor Tehnice.
Alianţa îşi propune să reprezinte atât o platformă de colaborare pentru cele cinci universităţi cu profil tehnic din România, cât şi o voce comună, puternică şi permanent implicată în optimizarea politicilor din educaţie şi cercetare.
Misiunea principală a alianţei este aceea de a-şi aduce contribuţia la schimbarea socială şi la formarea forţei de muncă înalt specializate, cu viziunea mai amplă de a sprijini competitivitatea economiei româneşti.
(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)