La Bârlad va avea loc deschiderea oficială a Taberei Arheologice de la Polocin, ediţia a VIII-a
Publicat de Andreea Drilea, 14 iulie 2016, 16:04 / actualizat: 14 iulie 2016, 18:29
Duminica la Barlad va avea loc deschiderea oficiala a Taberei Arheologice de la Polocin, editia a VIII-a, care se va desfasura in perioada 16-27 iulie. La Polocin vor continua sãpãturile 12 elevi si studenti din zece tãri, de pe trei continente. Tabãra este organizatã si condusã de Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad.
O asezare ce dateazã din secolul IV d. Ch. si care face parte din cultura Sântana de Mures – Cerneahov a fost descoperitã acum câtiva ani pe islazul din localitatea Polocin, comuna Pogonesti din judetul Vaslui. Activitãtile din aceastã varã, în principal Tabãra Internationalã de Arheologie – aflatã la cea de-a VIII-a editie, sunt realizate în cadrul unui proiect mai amplu, initiat de cãtre Clubul Rotary din Bârlad, cu sprijinul universitãtilor “Al. I. Cuza” din Iasi si “Dunãrea de Jos” din Galati. Tabãra arheologicã se bucurã anul acesta de prezenta a 12 elevi si studenti din zece tari care vor avea un program încãrcat de sãpãturi arheologice, programe culturale si o excursie în Nordul Moldovei.
Cãutãrile de la Polocin se vor canaliza pe descoperirea unor asezãri umane în preajma celor douã necropole de sec III-IV era noastrã, dezgropate anul trecut, când a fost descoperitã prima asezare umanã la Polocin. Arheologii cred cã în apropierea locuintei respective trebuie sã se afle o întreagã asezare
În anul 2002, sãpãturile arheologice au scos la ivealã 14 morminte (cinci de incineratie si nouã de înhumatie). Un an mai târziu, în cadrul unei campanii derulate în perioada august – noiembrie, cercetãrile s-au extins. Cu aceastã ocazie au mai fost descoperite 21 de morminte si trei gropi, probabil rituale.
In unele morminte au fost descoperite lucruri foarte bine conservate: un pahar de sticlã, o strachinã de mici dimensiuni, vase ceramice, o fusaiolã din lut, douã fibule din bronz, un pieptene din corn de cerb si un colier din mãrgele de sticlã de culoare albastrã. Toate aceste descoperiri pot fi vãzute la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, unde au fost expuse într-un loc special, în cadrul expozitiei permanente. Tabãra internationalã de arheologie de la Polocin – Pogonesti se va încheia pe 1 august.
(Vasile Geles, corespondent Radio Iaşi/FOTO arhivă vremeanoua.ro)