Marele actor Radu Beligan va fi înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală
Publicat de gabrielarotaru, 21 iulie 2016, 07:30
21 iulie – Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Radu Beligan va fi depus în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti sâmbătă, între orele 10,00 şi 13,00, iar înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi la Cimitirul Bellu, a anunţat Uniunea Teatrală din România – UNITER.
‘Cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena de teatru, Radu Beligan a încântat cu şarmul său inconfundabil timp de 79 de ani spectatorii care, după cum spunea Maestrul, ‘m-au făcut ceea ce sunt’. Un actor unic, mentorul a zeci de generaţii, idolul a mii de spectatori, un adevărat simbol al artei teatrului, Radu Beligan a trăit pentru meseria lui, punând Teatrul pe primul plan. Un artist complet: actor de teatru, film şi radio, regizor, scriitor, profesor universitar, director de teatru, preşedinte de onoare al Institutului Internaţional de Teatru, membru al Academiei Române, Radu Beligan este o personalitate a Teatrului Mondial. Ne va rămâne mereu în amintire cu zâmbetul său dulce-amărui…‘, se arată într-un comunicat al UNITER.
Actorul Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918 şi a murit miercuri la vârsta de 97 de ani.
20 iulie – Actorul Radu Beligan a murit astăzi, la prânz, la Spitalul Elias, din capitală, la vârsta de 97 de ani, în urma unui stop cardio-respirator iresuscitabil. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii unităţii medicale. A fost cel mai longeviv actor aflat încă în activitate pe scena de teatru.
Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, a avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. A interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh.
Totodată, este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous.
Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.
A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, precum şi al Academiei de Arte „George Enescu”, din Iaşi.
Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor – Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.
În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.
(radio iasi/ FOTO revista bulevard.ro)