Suceava: USV implementează măsuri financiare active de reducere a abandonului universitar
Publicat de Andreea Drilea, 25 iulie 2016, 16:53
Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) va implementa măsuri financiare active de reducere a abandonului universitar, începând cu anul universitar 2016-2017.
Una dintre aceste măsuri este acordarea unor burse egale cu 10, 20, respectiv 30% din valoarea taxei pentru studenţii care vor promova anii II, III şi IV, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Biroul de presă al USV.
Potrivit comunicatului, mii de absolvenţi de liceu se orientează, an de an, către programele de studii oferite de USV din dorinţa de a se specializa şi de a obţine o formare de calitate, iar cei mai mulţi candidaţi provin ”dintr-una dintre cele mai slab dezvoltate regiuni ale Uniunii Europene”, fiind situaţii în care condiţia materială nu le permite să finalizeze studiile.
Având în vedere interesul crescut al absolvenţilor de liceu pentru USV, fapt demonstrat prin înscrierea, la sesiunea de vară a admiterii pentru anul universitar 2016-2017, a unui număr de candidaţi cu peste 50% mai mare decât cel al locurilor bugetate alocate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, precum şi faptul că măsurile din ”pachetul antisărăcie” lansat de Guvern întârzie să apară, conducerea USV va propune spre aprobare Senatului Universităţii, pentru studenţii cu taxă, un plan special de burse din veniturile proprii, menţionează sursa citată.
Astfel, studenţilor cu taxă care vor promova în anul II li se va acorda o bursă egală cu 10% din valoarea taxei, celor care vor promova în anul III li se va acorda o bursă egală cu 20% din valoarea taxei, iar celor care vor promova în anul IV, o bursă în valoare egală cu 30% din taxă. Măsura se va aplica tuturor programelor de studii de licenţă şi masterat începând cu promoţia 2016-2017.
Totodată, în comunicat se arată că USV va continua demersurile pe lângă conducerea MENCŞ pentru suplimentarea locurilor bugetate la studiile de licenţă şi de masterat sau redistribuirea acestora de la universităţile care nu reuşesc să atragă suficienţi candidaţi pentru locurile bugetate alocate.
”Politica transformării locurilor bugetate este contrară principiilor educaţiei centrate pe student, stipulată prin Legea educaţiei, limitând accesul tinerilor din zonele mai sărace ale ţării la învăţământul superior şi contribuind astfel la creşterea abandonului universitar la nivelul studiilor de licenţă”, susţine conducerea USV, în comunicat.
(Agerpres/FOTO colaj)