Judeţul Galaţi, în topul cu procente foarte bune de promovare la bacalaureat şi evaluarea naţională
Publicat de Andreea Drilea, 26 iulie 2016, 14:40 / actualizat: 26 iulie 2016, 15:43
Rezultatele examenelor de bacalaureat şi evaluare naţională desfăşurate în această vară plasează judeţul Galaţi pe un loc fruntaş în topul celor care au obţinut procente foarte bune de promovare, lucru pentru care elevii, dar şi profesorii trebuie felicitaţi, a declarat, marţi, prefectul Dorin Otrocol, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social la care şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mioara Enache, a prezentat rezultatele de la cele două examene.
Astfel, potrivit acesteia, la examenul de evaluare naţională, promovabilitatea, după contestaţii, a fost de 82,10%, plasând judeţul Galaţi pe locul cinci la nivel naţional. În comparaţie cu acest rezultat, în 2015, promovabilitatea la Galaţi a fost de 83,60% (79,30% la nivel naţional), plasând judeţul pe locul al şaptelea, iar în 2014, promovabilitatea a fost de 71,10% (70,80% la nivel naţional), Galaţiul fiind atunci pe locul 18 în topul judeţelor cu cea mai bună promovabilitate.
Mioara Enache a spus că la evaluarea naţională s-au înscris 3.917 elevi care au susţinut examenul în 119 centre.
La bacalaureat, înainte de contestaţii, promovabilitatea a fost de 77,63%, plasând judeţul Galaţi pe locul al cincilea pe ţară, iar după contestaţii promovabilitatea a fost de 79,73%, plasând judeţul Galaţi pe locul al treilea. În comparaţie cu aceste date, în 2015, promovabilitatea la bacalaureat a fost de 76,40%, fapt ce a plasat judeţul Galaţi pe locul al şaptelea pe ţară, acelaşi loc ocupându-l şi în 2014, când promovabilitatea a fost de 69,42%.
La bacalaureat au existat trei licee cu promovabilitate de 100%, dar au fost şi două licee cu promovabilitate zero – Liceul din Iveşti (un singur elev a dat bacalaureatul şi l-a picat) şi Liceul Teoretic Magisterium (liceu privat), unde doi elevi au participat la examen şi l-au picat.
‘Avem şi licee unde promovabilitatea a fost sub 30% şi este vorba despre licee în care s-au înscris elevi care luaseră note extrem de mici la evaluarea naţională, vorbim de note de 1 sau 2, elevi care nu înţeleg că locul lor nu este într-un liceu, ci într-o şcoală profesională unde ar putea să înveţe o meserie. De altfel, anul acesta este primul an în care se pot face înscrieri la şcolile profesionale fără ca elevii să mai susţină examenul de evaluare naţională şi deja avem 209 elevi care s-au înscris astfel’, a mai spus Mioara Enache.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)