Ministerul Justiţiei analizează oportunitatea propunerii de modificări legislative privind alternative la executarea pedepsei în detenţie sau liberarea condiţionată
Publicat de Andreea Drilea, 27 iulie 2016, 15:48
Ministerul Justiţiei (MJ) analizează oportunitatea propunerii unor modificări legislative la nivelul legislaţiei penale, cum ar fi prevederile privind concursul de infracţiuni, infracţiuni continuate şi sporul obligatoriu de pedeapsă, alternative la executarea pedepsei în detenţie sau liberarea condiţionată, potrivit planului de măsuri privind reducerea sustenabilă a supraaglomerării şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, aflat în dezbatere publică.
Conform aceleiaşi surse, o analiză ar trebui făcută şi în ceea ce priveşte rolul judecătorului de supraveghere a privării de libertate şi responsabilizarea mai mare a comisiilor de liberare condiţionată.
Se apreciază, în schimb, că amnistia sau graţierea nu reprezintă soluţii viabile pentru reducerea sustenabilă a supraaglomerării penitenciarelor.
‘În examinarea măsurilor legislative, Ministerul Justiţiei are în vedere că adoptarea unei graţieri sau amnistii se adresează numai efectului, nu şi cauzelor supraaglomerării. În planul politicii penale, se identifică efecte cu privire la recidivă, iar experienţa altor state arată că astfel de măsuri sunt urmate de refacerea aglomerării pe termen scurt. (…) Măsurile de înlăturare a executării pedepsei au caracter excepţional şi trebuie să ţină seama de efectul pentru societate, fiind necesar un echilibru între actul de clemenţă şi nevoia de dreptate a societăţii’, se arată în document.
Eventualele modificări ar putea fi avute în vedere în ceea ce priveşte legislaţia care reglementează organizarea sistemului penitenciar.
‘Nu în ultimul rând, este necesară examinarea legislaţiei privind organizarea sistemului penitenciar, cu accent asupra stabilităţii funcţiilor de conducere şi a ocupării acestora prin concurs, a introducerii unor criterii de performanţă efectivă pentru funcţiile manageriale, precum şi a introducerii unor criterii de evaluare obiective pentru întregul personal din sistemul penitenciar’, se mai arată în documentul aflat în dezbatere publică.
MJ a lansat procesul de informare şi consultare publică cu privire la situaţia sistemului penitenciar din România şi măsurile ce pot fi luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi reducerea sustenabilă a supraaglomerării.
‘Prin acest proces, Ministerul Justiţiei doreşte informarea şi consultarea publicului cu privire la situaţia sistemului penitenciar din România, aducând în atenţia publicului planul de măsuri adoptat împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor la 30 iunie 2016. Ministerul Justiţiei urmăreşte astfel crearea unei platforme prin care societatea civilă să exprime puncte de vedere cu privire la unele opţiuni identificate, în vederea îmbunătăţirii efective şi sustenabile a condiţiilor de detenţie ce includ şi supraaglomerarea’, se precizează într-un comunicat al MJ.
Conform aceleiaşi surse, sugestiile primite vor contribui la definitivarea unui pachet de măsuri integrate, pe termen scurt, mediu şi lung, care să ducă la reducerea sustenabilă a supraaglomerării şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Se au în vedere măsuri pentru consolidarea infrastructurii, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor private de libertate, facilitarea reintegrării sociale, consolidarea probaţiunii, precum şi măsuri legislative.
Consultarea va fi susţinută în plan local şi printr-o serie de întâlniri regionale organizate la Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova şi Bucureşti cu parteneri instituţionali şi organizaţii neguvernamentale.
Data limită până la care sunt aşteptate propuneri din partea cetăţenilor este 9 septembrie 2016.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)