VASLUI: Alina Toma, adolescenta care are propria afacere: un centru de echitație
Publicat de Andreea Drilea, 28 iulie 2016, 13:51
O adolescentă de 16 ani din Huşi, judeţul Vaslui, administrează singură un centru de echitaţie pe care l-a înfiinţat, în urmă cu doi ani, sprijinită de părinţi.
Povestea Alinei Toma, „fata cu caii“ de la Huşi, aşa cum este cunoscută în zonă, a început în urmă cu 11 ani, pe când a încălecat un cal al vecinilor. Copilă fiind şi-a rugat părinţii să-i cumpere un cal al ei, însă dorinţa, considerată un moft, avea să mai aştepte până să fie îndeplinită.
Acum conduce un centru de echitaţie şi spune ca nu ar putea trăi fără cai.
Alina Toma adolescenta de 16 ani din municipiul Huşi este pasionată de cai încă de la 5 ani atunci când s-a urcat prima data pe calul unui vecin. Părinţii i-au cumpărat primul caluţ, un ponei, la vârsta de 8 ani şi a fost pentru Alina o bucurie de nedescris.
La fiecare sfârşit de săptămână, din dorinţa de a admira caii, mergea împreună cu tatăl său la târgurile de animale. Pe când avea 12 ani, a reuşit să-l convingă să-i cumpere un cal care o impresionase până la lacrimi. Alina Toma spune ca era o iapă slăbită, chinuită şi plină de răni.
Alina provine dintr-o familie înstărită din Huşi, însă este departe de a fi considerat un copil de bani gata. A reuşit, la vârsta la care alte fete au alte preocupări, să se gândească la o afacere pe care niciun adult nu se încumetase să o dezvolte în judeţul Vaslui: echitaţia. Şi-a cumpărat cărţi de specialitate, a urmărit tutoriale pe internet, a învăţat de una singură de la cum să pună şaua pe cal la cum să încalece sau să facă salturi. Aşa că, la 14 ani, când a simţit că are suficiente informaţii încât să le poată împărtăşi şi altora, Alina şi-a anunţat părinţii că ar vrea să deschidă un centru de echitaţie. Ideea avea să fie considerată, iniţial, o „nebunie de copil“. Însă a adus părinţilor argumente, iar dorinţa avea să-i fie îndeplinită. Planurile de viitor ale Alinei sunt legate, dincolo de dezvoltarea centrului de echitaţie, de iniţierea unui program special dedicat copiilor cu deficienţe.
Echitaţia este un sport foarte costisitor. Pe lângă echipamente, produse de îngrijire, furajele animalelor, sănătatea lor necesită mulţi bani. După doi ani în care a avut peste 100 de cursanţi, majoritatea copii, Alina, care a fost lăsată de părinţi să îşi administreze centrul de echitaţie, mărturiseşte că se descurcă singură şi că apelează la părinţi doar în situaţii limită. Are un îngrijitor care se ocupă de curăţenia din boxa animalelor, de ţarc, însă de igiena cailor ea este cea care se ocupă. Pentru a-şi menţine caii frumoşi, zilnic le perie coama, coada, părul şi le curăţă copitele. În afara lecţiilor de echitaţie, în timpul liber Alina oferă lecţii demonstrative cu caii în parcuri.
Anul trecut, de 1 Decembrie, s-a bucurat când oficialităţile au invitat-o să participe cu caii la defilarea organizată cu ocazia Zilei Naţionale.
(Vasile Geles, corespondent Radio Iaşi/FOTO adevarul.ro)