Spectacolul ‘Perseidele’ la Observatorul astronomic din Bacău
Publicat de Andreea Drilea, 12 august 2016, 13:46
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii ‘Ion Borcea’ din Bacău invită pasionaţii de constelaţii cereşti la Observatorul Astronomic ‘Victor Anestin’, intrat în circuitul public la finele lunii mai, pentru a participa la sesiuni de observaţii asupra Perseidelor, a Lunii şi a planetei Saturn, de vineri şi până duminică între orele 22.00 şi 24.00.
‘Observaţiile directe la meteori, ce se vor face din turnul muzeului, de unde se evită mai bine poluarea luminoasă urbană, vor fi însoţite de spectacole de sunet şi lumină în Planetariu, care este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie. Specialişti în astronomie din Bacău şi Bucureşti vor oferi explicaţii şi vor povesti despre stele şi spaţiul cosmic’, a declarat pentru Agerpres Mihaela Gurău, directorul instituţiei.
Denumit după numele constelaţiei Perseu din care se pare că provine, curentul meteoric Perseide se compune din particulele de rocă expulzate de nucleul cometei care intră în atmosfera terestră cu viteză foarte mare şi, ca urmare a frecării cu aerul, se aprind, lăsând pe cer o dâră luminoasă, care este denumită în popor stea căzătoare.
Curentul meteoric Perseide este activ în perioada 17 iulie – 24 august, cu un vârf în noaptea de 12 spre 13 august. În fiecare an în această perioadă Pământul intersectează dâra de particule de rocă expulzate de cometa Swift-Tuttle.
Observatorul astronomic din Bacău a fost inaugurat la finele lunii mai după realizarea unor lucrări de modernizare, valoarea proiectului ridicându-se la 2,2 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro din fonduri europene.
‘Bacăul dispune în prezent de un spaţiu educaţional ce reprezintă cea mai mare suprafaţă expoziţională şi de studiu în domeniul astronomiei din România, în care vizitatorul va avea acces la servicii culturale şi show-uri mediatice, dispunând de tehnologii media moderne şi interactive de ultimă generaţie’, a precizat pentru Agerpres Directoarea Complexului Muzeal ‘Ion Borcea’.
Proiectul a fost fundamentat pe includerea în spaţiul Observatorului a fostului castel de apă al Bacăului, precum şi pe construirea unei clădiri noi. Pe lângă sălile expoziţionale situate pe trei niveluri, a fost creată o sală multimedia pe cupola căreia, folosindu-se tehnologii în premieră în România, pot fi prezentate show-uri 3D ce întregesc senzaţia de călătorie în spaţiu. A fost construită şi o platformă circulabilă, unde s-a amenajat o sală acoperită cu o cupolă rabatabilă, dotată cu un telescop performant. De acolo, atât specialiştii, dar şi publicul larg pot observa direct fenomenele astronomice.
(Agerpres/FOTO arhivă astro.cz)