Ascultă Radio România Iași Live

15 august – Adormirea Maicii Domnului. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

15 august – Adormirea Maicii Domnului. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

Publicat de Andreea Drilea, 15 august 2016, 06:00

Praznicul Adormirii Maicii Domnului, unul din cele 12 praznice împărătești ale Bisericii Ortodoxe, este sărbătorit la 15 august.

Astăzi nu este praznic de sfinți, spune arhimandritul Ilie Cleopa. Astăzi Biserica lui Dumnezeu dreptmăritoare prăznuiește pe Împărăteasa tuturor îngerilor și a tuturor sfinților. Nu se poate asemăna cinstirea robilor cu a împăraților. Astăzi este praznic împărătesc, pentru că Maica Domnului, Împărăteasa a toată făptura, se mută la cer.

Despre Maica Domnului părintele Ilie Cleopa spune că Biserica Ortodoxă o cinstește mai mult decât pe toți sfinții și îngerii, dar totuși nu i se aduce slujire ca lui Dumnezeu. Cinstirea care i se dă se numește preacinstire (supravenerare), și această preacinstire i se cuvine pentru ca ea este Maica lui Dumnezeu, nu numai o „prietena” a Lui, asemenea celorlalți sfinți. De aceea se spune în cântarea bisericească (axionul): „Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii”.

Maica Domnului este mai presus decât sfinții și îngerii, deoarece și îngerii și oamenii i se închină. Astfel, i s-a închinat ei Arhanghelul Gavriil, la Buna Vestire (Luca 1, 28-29), și în același fel i s-a închinat și Sfânta Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul (Luca 1, 40-43).

Însăși Sfânta Fecioară spune, prin înțelegere Dumnezeiască, că pe ea o vor ferici toate neamurile: „Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile, că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic…” (Luca 1, 48-49), adică cinstirea ei este voită de Dumnezeu. (vol. „Călăuză în credința ortodoxă”)

Potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a trăit mai mulți ani după înălțarea la cer a Fiului său și a Domnului nostru Iisus Hristos. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viața veșnică.

Deși Apostolii erau răspândiți în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenți la eveniment, aduși prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înștiințându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă.

După ce și-a luat rămas bun de la toți cei de față — notează Sfântul Ioan Damaschin — a urmat momentul în care Domnul Însuși S-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt (moment ce cunoaște o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă). Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Acestea zicând, și-a dat duhul, ca și când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morții, de unde și denumirea sărbătorii.

Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt. Tradiția mai notează că mulțime mare de oameni se adunase acolo, uimită de chipul adormirii ei și de venirea apostolilor. Cortegiul s-a îndreptat spre Ghetsimani unde i se pregătise un mormânt nou de piatră. Aici, tradiția cunoaște două versiuni: după una, trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești; după cealaltă, trupul Maicii Domnului a fost răpit la cer chiar din mâinile Sfinților Apostolilor Petru și Pavel în momentul în care se pregăteau să-l pună în mormânt, în mâinile lor rămânând doar pânza în care era înfășurat. Diferențele se pot datora și faptului că în scurt timp a urmat o lungă perioadă de cumplită prigoană împotriva Bisericii, acest fapt neîngăduind o cercetare mai minuțioasă asupra evenimentelor și a datelor.

Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.

În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Ciobanii, în ziua de Sfântă Mărie, îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei. Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Nu se tunde părul de Sfânta Maria Mare. Conform unei superstiţii vechi, în ziua de Sfânta Maria Mare credincioşii ar trebui să evite tunderea părului şi aruncarea lui la gunoi. De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucat atragi tristeţea Maicii Domnului.

Nu se aprinde focul în sobă. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.

În această zi, multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul.

(Agerpres, Ziarul Unirea/FOTO arhivă episcopiaaradului.ro)

Etichete:
(AUDIO) Ultimul lot al sectorului montan, din viitoarea autostradă A8, a fost scos la licitație
Naţional vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

(AUDIO) Ultimul lot al sectorului montan, din viitoarea autostradă A8, a fost scos la licitație

Compania Națională de Investiții Rutiere a publicat astăzi, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, ultimul lot montan din viitoarea...

(AUDIO) Ultimul lot al sectorului montan, din viitoarea autostradă A8, a fost scos la licitație
Noi date de la meteorologi: intensificări ale vântului, ninsori, viscol la munte
Naţional vineri, 22 noiembrie 2024, 10:24

Noi date de la meteorologi: intensificări ale vântului, ninsori, viscol la munte

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : ROSU Ziua/luna/anul: 22-11-2024 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : conform...

Noi date de la meteorologi: intensificări ale vântului, ninsori, viscol la munte
RAR: Activitatea staţiilor ITP, complet sistată, în urma unui incident neprevăzut apărut la serverele centrale
Naţional vineri, 22 noiembrie 2024, 09:52

RAR: Activitatea staţiilor ITP, complet sistată, în urma unui incident neprevăzut apărut la serverele centrale

Activitatea staţiilor de inspecţie tehnice autorizate ale Registrului Auto Român (RAR) este complet sistată, iar interacţiunea cu Direcţia...

RAR: Activitatea staţiilor ITP, complet sistată, în urma unui incident neprevăzut apărut la serverele centrale
Prezidenţiale2024/Astăzi este ultima zi a campaniei electorale în ţară; a început votul în diaspora
Naţional vineri, 22 noiembrie 2024, 06:55

Prezidenţiale2024/Astăzi este ultima zi a campaniei electorale în ţară; a început votul în diaspora

Vineri este ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din acest an. În diaspora votarea a început în noaptea de joi spre...

Prezidenţiale2024/Astăzi este ultima zi a campaniei electorale în ţară; a început votul în diaspora
Naţional vineri, 22 noiembrie 2024, 06:41

Prezidenţiale2024/Votul în ţară – aproximativ 19 milioane de români, aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă preşedintele

Aproximativ 19 milioane de cetăţeni români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele, în cele aproape...

Prezidenţiale2024/Votul în ţară – aproximativ 19 milioane de români, aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă preşedintele
Naţional vineri, 22 noiembrie 2024, 06:40

Astăzi începe programul rabla pentru tractoare

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) organizează sesiune de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare...

Astăzi începe programul rabla pentru tractoare
Naţional vineri, 22 noiembrie 2024, 06:38

Prezidenţiale2024/BEC va prezenta sâmbătă şi duminică datele privind prezenţa cetăţenilor români la urne

Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României va prezenta, sâmbătă şi duminică, datele privind prezenţa cetăţenilor...

Prezidenţiale2024/BEC va prezenta sâmbătă şi duminică datele privind prezenţa cetăţenilor români la urne
Naţional joi, 21 noiembrie 2024, 19:19

Guvernul a adoptat strategia naţională în domeniul energiei pentru următorii 10 ani

Guvernul a adoptat joi strategia naţională în domeniul energiei pentru următorii 10 ani, cu prelungire până în 2050. Strategia urmăreşte...

Guvernul a adoptat strategia naţională în domeniul energiei pentru următorii 10 ani