DIICOT: 16 persoane arestate în dosarul de evaziune cu alcool contrafăcut
Publicat de , 23 octombrie 2014, 12:16 / actualizat: 23 octombrie 2014, 15:35
UPDATE ora 15:30 – Procurorii DIICOT din Galaţi au reţinut 22 de persoane, dintre care 16 au fost deja arestate preventiv pentru 30 de zile, în dosarul de evaziune fiscală cu alcool contrafăcut.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, ceilalţi şase inculpaţi reţinuţi urmează a fi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Galaţi cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
În urma efectuării a 110 percheziţii, au fost identificate şi ridicate 11 instalaţii ilegale de filtrare a alcoolului, două instalaţii ilegale de purificare a alcoolului, 12.000 de litri de alcool medicinal, 2.300 litri de alcool etilic, 747.000 de lei, 19.400 de euro, precum şi 21 de autoturisme, bunuri şi sume de bani asupra cărora procurorii DIICOT au instituit sechestru asigurator.
Procurorii DIICOT au efectuat marţi percheziţii în nouă judeţe din ţară şi în Capitală în cadrul unei acţiuni ce vizează destructurarea unor grupări de evazionişti cu alcool contrafăcut.
Persoanele căutate sunt acuzate că fabricau vin, coniac şi votcă din spirt medicinal.
În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate a rezultat că şase persoane din Brăila au constituit un grup infracţional organizat în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte grupări infracţionale a unor infracţiuni de evaziune fiscală şi producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale.
Începând cu luna iunie 2013, cei în cauză au desfăşurat etapizat activităţi de determinare şi înlesnire a unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi produselor derivate.
Prejudiciul în acest caz este de peste 5 milioane euro.
22 de persoane au fost reţinute de DIICOT Galaţi, în dosarul de evaziune cu un prejudiciu de 5 milioane de euro, în care sunt vizate şi firme care au contrafăcut alcool etilic, prin filtrarea de alcool sanitar, loţiuni cosmetice şi soluţii pentru parbrize, apoi l-au vândut în magazine.
În acest dosar, procurorii DIICOT Galaţi au audiat zeci de persoane, iar 22 dintre acestea au fost reţinute, afirmă surse judiciare.
Un număr de 16 din cele 22 de persoane au fost deja arestate preventiv, celelalte şase urmând să fie duse în instanţă cu propunerea de arestare.
În acest dosar, 110 percheziţii au avut loc marţi în Capitală şi în judeţele Brăila, Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş şi Maramureş, la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale, pentru destructurarea unor grupuri infracţionale organizate specializate în evaziune fiscală, producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale şi spălare de bani. Conform procurorilor DIICOT, prin activitatea ilegală grupările infracţionale vizate au pus în pericol sănătatea populaţiei.
Anchetatorii au stabilit că mai multe persoane din Brăila au constituit un grup infracţional organizat ”în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte nuclee organizate a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de deţinere şi producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării”.
”Astfel, aceştia au înlesnit comiterea unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi a produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parţială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie spălare parbriz) prin intermediul unor lanţuri de magazine de tip hipermarket către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia”, precizau procurorii DIICOT.
După achiziţionarea en-gross, aceste produse au fost filtrate şi comercializate clandestin ca alcool etilic, sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize.
În urma cercetărilor au fost identificate nucleele infracţionale aflate în diverse zone ale ţării care s-au aprovizionat de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infracţional din municipiul Brăila, cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care ulterior l-au supus procedeelor de ”renaturare”.
Procurorii DIICOT Galaţi au identificat astfel de nuclee infracţionale în Tulcea şi Constanţa, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş.
De asemenea, membrii grupului infracţional din municipiul Brăila au interacţionat, pe linie infracţională, cu o altă grupare constituită în judeţul Maramureş. ”Această colaborare cu ramura infracţională din judeţul Maramureş a început în momentul în care Direcţia Generală a Vămilor a retras autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila”, mai spuneau procurorii DIICOT.
Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat, prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, SC Larlexmar SRL Brăila şi Vidiavi Company SA Brăila, către nucleele infracţionale, fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale ”fantomă” . De asemenea, alcoolul sanitar în cantităţi mari a fost livrat prin intermediul unor retaileri, iar apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale beneficiare, fiind obţinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat către diferite persoane.
Cumpărătorii alcoolului etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar produs de SC Marex SA Brăila şi valorificat prin intermediul societăţilor intermediar a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie, mai notează anchetatorii.
Totodată, a fost identificat şi un mecanism de spălare a banilor care constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală de către un grup infracţional organizat.
Prejudiciul calculat până în prezent este de peste 5.000.000 de euro. (mediafax/ FOTO craiovaforum.ro)