Ceva mai mult decât o discuție despre semnificațiile zilei de 23 august…
Publicat de nicolaetomescu, 23 august 2016, 12:54
La 28 iunie 1940, ora 11:00, Gheorghe Davidescu i-a comunicat lui Molotov: „Guvernul român, pentru a evita gravele urmări ce le-ar avea recurgerea la forță și deschiderea ostilităților în această parte a Europei, se vede silit să primească condițiile de evacuare specificate în răspunsul sovietic”… Retragerea trupelor române din Basarabia şi nordul Bucovinei s-a făcut în condiţii deosebit de anevoioase. Devansaţi sau urmăriţi îndeaproape de unităţile Armatei Roşii, militarii români au fost insultaţi şi atacaţi de elemente comuniste, în rândul cărora se aflau numeroşi evrei.
Ocuparea Basarabiei, a nordului Bucovinei, a fost însoțită și de ocuparea abuzivă a ținutului Herța, parte integrantă a Vechiului Regat. Prin ceea ce poate fi numit Dictatul de la Moscova (notele ultimative din 26 și 28 iunie 1940), România a pierdut un teritoriu de 50.762 kmp, cu o populație de 3,9 milioane de locuitori. Nordul Bucovinei, ținutul Herța, părțile de nord și de sud ale Basarabiei au fost încorporate RSS Ucrainene, iar restul Basarabiei a fost unit cu o parte a RSSA Moldovenești, din stânga Nistrului (cealaltă parte a fost și ea integrată Ucrainei) și au format RSS Moldovenească (2 august 1940).
Scriam despre aceste realități într-un articol publicat (deja) pe www.radioiasi.ro (27 iunie a.c.). Sunt fapte ale căror consecinţe nu le poţi schimba…
De remarcat și faptul că scenariul celor două note ultimative fusese, inițial, planificat de Stalin și colaboratorii săi pentru sfârșitul anului 1939 iar data de atac stabilită precis pentru 6 decembrie 1939. „Salvarea” a survenit în urma planificării, totalmente neproiectate, a războiului U.R.S.S. cu Finlanda. Răgazul câștigat de România a fost binemeritat, dar nu și salvator. Tragedia abătută asupra țării noastre, ca urmare a politicii imperialiste moscovite, ilustrată – în chip convingător – de Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov (23 august 1939), poate fi cu atât mai profundă cu cât s-a extins asupra întregii Europei Est-Centrale…
emisiune difuzată pe frecvențele Radio Iași/2012
(pe baza înregistrărilor realizate de N. Tomescu la Conferința Pactul Ribbentrop-Molotov și consecințele sale asupra Basarabiei/Chișinău, iunie 1991)