Povestea României. Județul Bihor
Publicat de nicolaetomescu, 8 septembrie 2016, 08:39
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=fSG-HjCcHLo&list=PLFf4AuAJwOVUnHmlejcrW9zY8__1KSRF3&index=5[/youtube]
Diversitatea pare a fi cuvântul preferat și pentru județul Bihor… Relieful este variat, fiind dispus în trepte ce coboară de la est la vest, dinspre culmile Munților Apuseni spre Câmpia de Vest. În est, întâlnim culmile înalte ale Munților Bihorului și masivele Codru-Moma, Pădurea Craiului, Plopiș, o treaptă joasă a siluetei înalte a Bihorului.
Mărturisind, prin comunicare, unele fapte, gânduri sau sentimente intime, ajung la confidență, la religie, la cult… Sediul Primăriei din Oradea se află pe locul vechii clădiri a Episcopiei Romano-Catolice. Bazilica Romano-Catolică din Oradea desemnează cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul Romaniei şi una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa. Odată cu fenomenul retrocedării, Muzeul Țării Crișurilor conviețuiește în palatul baroc, Palatul Episcopal Romano-Catolic. Bazilica și Palatul, deopotrivă cu Șirul canonicilor (zece clădiri înșiruite, construite în diferite etape, pe parcursul a peste 100 de ani), formează așa-numitul complex romano-catolic. Completează spovedania noastră Catedrala Adormirea Maicii Domnului sau Biserica cu lună(deși în stil baroc, aparține comunității ortodoxe din Oradea, iar în turn se găsește montat un mecanism care pune în mișcare o sferă reprezentând Luna). Piața Unirii are emblemă Statuia lui Mihai Viteazul, anterior, statuia din bronz a regelui Ferdinand I… În Sinagoga evreiască predomină elementele de artă maură. Întoarcem privirea către alte puncte de atracție: Cetatea Oradea, una dintre rarele cetăți funcționale până în clipa de față, câștigându-și celebritatea pentru șanțul cu apă caldă ce o înconjoară, Teatrul, una dintre cele mai complete exemple ale eclectismului în Oradea…